Zoutkamper Zeester pakt tweede periodetitel

Het Zoutkamper Zeester, uitkomend in de Friese 5e Klasse C, heeft de tweede periodetitel op zak. De Lauwers, de enige overgebleven concurrent, had nog twee overwinningen nodig om Zeester in elk geval qua punten te achterhalen. De ploeg uit Warfstermolen verloor het inhaalduel tegen Noordbergum echter met 1-3 en dankzij die overwinning weten de Zoutkampers zich in ieder geval verzekerd van nacompetitievoetbal om promotie naar de vierde klasse. Enkele jaren geleden stond Zeester ook op de drempel van de vierde klasse. Toen bleek Veendam 1894 (zie foto) na strafschoppen een te groot struikelblok te zijn.

Trainer Jaap van der Ploeg en zijn mannen stonden uiteraard langs de kant om de verrichtingen van De Lauwers van nabij te volgen. Ze aanschouwden met toenemende vreugde dat het kwartje de goede kant op viel. ‘Toen het laatste fluitsignaal klonk was er natuurlijk sprake van blijdschap. Dit is hartstikke leuk voor ons, maar ook voor de vereniging en het dorp’, aldus de oefenmeester.

De eerste periode kon de ploeg uit het vissersdorp al snel vergeten. Er werd te wisselvallig gespeeld en uiteindelijk restte er niet meer dan een zesde plaats. Drogeham zou die tussentijdse prijs voor zich opeisen. Omdat zij ook in de tweede periode hoge ogen gooiden, was het vooral interessant om te kijken wat er achter hun rug allemaal gebeurde. Het werd al snel duidelijk dat zich een aardig rijtje kandidaten kwam melden voor de tweede tussentijdse titel. Daarin was Zeester de meest constante ploeg met vijf overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag, uitgerekend tegen De Lauwers.

Van der Ploeg is er van overtuigd dat Zeester wel in de vierde klasse kan spelen. Het is niet zo dat hij verwacht dat Zeester meteen een belangrijke rol gaat spelen, maar zegt hij: ‘In de Champions League spelen is leuk. Dat betekent nog niet dat je hem ook meteen moet winnen toch?’ Overigens gaat zijn voorkeur uit naar de Groninger vierde klasse, al was het alleen maar voor de vele derby’s.

De oefenmeester vindt dat de teamgeest van de ploeg ook meteen de grootste kracht is. ‘Ze hebben alles voor elkaar over. Dat is een genot om te zien. Mocht het ons lukken om te promoveren, dan is het nog even bekijken hoe een en ander zich verder ontwikkelt. Welke spelers blijven er, komt er nog wat bij of duiken er andere factoren op waar we geen invloed op hebben. Ik zeg altijd dat een groep bepaalt hoe ze met de vereniging omgaan. Ik ben er puur voor de uitvoering. Een trainer wordt gemaakt door zijn spelers. Het gaat allemaal om de insteek en de inzet. Eén ding weet ik wel, als deze selectie de pet goed op de kop heeft kunnen ze heel ver komen.’

Zeester kan nog even genieten van het succes, maar er volgen nog zeven competitiewedstrijden. Daarin wordt uiteindelijk ook bepaald hoe de Zoutkampers de nacompetitie in gaan. Als het team van Jaap van der Ploeg als tweede in de eindrangschikking weet te eindigen, heeft dit namelijk een gunstig effect op het programma van de nacompetitie. Komend weekeinde speelt men niet, daarna volgen wedstrijden tegen de huidige nummer twee Noordbergum en komt koploper Drogeham een week later op bezoek in Zoutkamp. De eerste ontmoeting met Noordbergum eindigde in een 1-1 gelijkspel, uit bij Drogeham werd met 3-1 verloren.

No Replies to "Zoutkamper Zeester pakt tweede periodetitel"