Degradatiekraker met bizar einde in Farmsum

Op het sportpark Tuikwerd, de thuisbasis van vierdeklasser Farmsum, voltrok zich donderdagavond een waar foutenfestival. De degradatiekraker tussen de nummers twaalf en dertien van 4C leek een prooi te zullen worden voor de mannen van trainer Erwin Buurmeijer, maar in een tijdsbestek van nog geen tien minuten werd een 3-1 voorsprong omgedraaid in en 3-4 achterstand. Het bizarre duel tussen de lamme en de blinde eindigde uiteindelijk in 4-4 nadat Nick van de Berg een vrije trap van Danny De Vries tegen het nylon had weten te werken.

Beide clubs konden de punten goed gebruiken, want hoewel de afstand naar de veilige tiende plaats niet groot is, zou een overwinning meteen weer wat lucht verschaffen. Het begon allemaal zo mooi voor Farmsum, dat na een kwart wedstrijd op voorsprong wist te komen. Justin Tuil knalde, na een corner van Danny de Vries, de thuisclub vanaf de rand van het strafschopgebied op 1-0. Een prima opsteker voor de geplaagde ploeg van Buurmeijer, die Tuil overigens met hoofdpijn naar de kant moest halen en Roy Sekema binnen de lijnen posteerde.

Aan het spel van de teams was wel te zien welke belangen er boven het duel hingen. De wijze waarop Pekelder Boys langszij wist te komen, was daarvoor misschien wel typerend. Farmsum wist na een corner de bal niet uit de eigen defensie weg te krijgen en vervolgens werd het speeltuig na een half uur spelen door Willem Lammerts achter doelman Damon Vos gedeponeerd: 1-1. Met die stand werd ook de rust gehaald.

Zonder tot veel beter voetbal te komen, viel er in de tweede helft stukken meer te beleven. Daarvoor moest er wel gewacht worden tot het laatste kwartier van de wedstrijd. Toen sloeg de vlam pas goed in de pan. Danny de Vries eiste in de 81e minuut een hoofdrol voor zich op door in een kort tijdsbestek twee keer raak te mikken na twee situaties waarbij eerst verdediger Willem Lammerts en daarna Lars Roelfsema in de fout gingen, vervolgens balverlies leden en De Vries alleen voor de neus van de Pekelder doelman Aron Bunk wist op te duiken: 3-1.

Veel tijd kreeg de Farmsumer niet om van dat succes te genieten, want meteen na de aftrap was Pekelder Boys al weer dichterbij gekomen omdat de defensie van de gastheren nog stond te slapen. Eric Burema zorgde voor de aansluiting: 3-2. Nadat doelman Damon Vos ook nog eens onder de bal was doorgelopen en de Pekelders de achterstand dankzij een voltreffer van Harold Hut helemaal hadden weten weg te poetsen (3-3), bleek de gifbeker van de Farmsumers nog niet leeg te zijn. In de extra tijd was het een combinatie van het maken van verkeerde keuzes en slecht verdedigen waardoor de bezoekers via Ricardo Vonk zelfs op 3-4 wisten te komen. De ogen van de supporters rolden nog net niet uit de kassen van verbazing. Hoe hadden de gastheren dit in hemelsnaam kunnen laten gebeuren.

Farmsum moest het gaspedaal diep indrukken om een dreigende nederlaag te voorkomen en had in Nick van de Berg de man die, na een vrije trap van Danny de Vries, in ieder geval een punt veilig wist te stellen: 4-4. Tevreden konden beide ploegen allerminst zijn met dit resultaat. Farmsum heeft nog een inhaalduel te gaan en zal hoe dan ook punten moeten scoren. Vooralsnog gaan zij samen met Bareveld, FVV en Pekelder Boys uit maken wie zich volgend seizoen ook nog vierdeklasser mag noemen.

‘Eigenlijk hebben we het eerste half uur niet eens zo gek gespeeld. Voetballend vond ik ons beter dan Pekelder Boys. In de tweede helft leek het alsof de wedstrijd op slot zat, maar dan krijg je zo’n slotfase. Dit mag niet gebeuren, ook niet in de vierde klasse. We waren gewoon verbijsterd. Wat het is? Ja. Zeg het maar. Er is sprake van een gebrek aan zelfvertrouwen. We zijn veel te onrustig en geven door eigen stommiteiten kansen weg die meteen worden benut. Hebben we eindelijk weer een keer lekker gescoord, schiet je er nog niks mee op. Als we nog wat willen de komende weken, zullen er stappen gemaakt moeten worden’, sprak trainer Erwin Buurmeijer na afloop.

* Farmsum – Pekelder Boys 4-4 (1-1). Justin Tuil 1-0; Willem Lammerts 1-1; Danny de Vries 2-1; Danny de Vries 3-1; Eric Burema 3-2; Harold Hut 3-3; Ricardo Vonk 3-4; Nick van de Berg 4-4.

No Replies to "Degradatiekraker met bizar einde in Farmsum"