Corenos zet grote stap op weg naar kampioenschap

Corenos heeft een belangrijke stap gezet in de richting van een eventueel kampioenschap. Op eigen veld werd naaste concurrent De Fivel, na een vrij tumultueus duel met 3-2 aan de kant gezet. De gasten, waar zelfs trainer Wilhem van der Wiel nog als speler kwam opdraven, hadden na afloop alle reden om zich bestolen te voelen. Arbiter Nieboer keurde namelijk een treffer van de bezoekers af omdat hij hands zou hebben gezien. De Fivel eindigde het duel overigens met negen man nadat er twee keer rood was getrokken.

Op het Roodeschoolster sportpark stond een echte zes punten-wedstrijd op de rol. Bij winst van De Fivel zou de voorsprong van Corenos ‘nog maar’ vijf punten bedragen en bij winst van de gastheren zou de kloof ineens elf punten zijn. Met nog acht competitieduels te gaan een duel dus waar de belangen enorm hoog waren en de druk enorm. Bij Corenos ontbrak alleen Kevin Pathuis op het appél. Voor de rest kon coach Marco Pesiwarissa een beroep doen op een fitte selectie, die klaar was voor wat misschien wel de beslissende slag in 5E zou gaan worden.

De bank van collega Wilhem van der Wiel was behoorlijk dunner bezet. De oefenmeester kon geen beroep doen op de geblesseerden Thomas van der Veen, Tiemen Pestman en Bjorn Everts. Arjan de Vries was met vakantie. Chris van Dijken, Kjell Spraakman, de licht geblesseerde Youri Buurlage en Senne Bos hielden de bank bezet.

Het was even afwachten welke tactiek De Fivel zou hanteren om het Corenos lastig te maken. Zouden de gasten inzakken en op de counter gaan spelen, of hadden ze zelfvertrouwen genoeg om de thuisclub al vrij vroeg op eigen helft vast te zetten. Het eerste gebeurde. De Riepsters lieten het initiatief aan Corenos. Ze hadden kennelijk geleerd van de eerste ontmoeting met Corenos. Ook toen werd er hoog druk gezet en maakten de Roodeschoolsters dankbaar gebruik van de ruimte om vervolgens met 0-2 te winnen. Van der Wiel wist dat Corenos moeite zou hebben met een ingezakt team.

Het optische overwicht van de gastheren leidde er wel toe dat Corenos alle tijd en ruimte kreeg om van achteruit tot aan de middenlijn opbouwend te spelen. Met veel beweging in de ploeg werden telkens de middenvelders vrij gespeeld. In de 4e minuut was dat ook het geval toen Lars Baar in de zestien meter tegen de grond werd gewerkt door Niels Ronde.

De fluitist deponeerde de bal op de stip en Jordan Muller voltrok het vonnis: 1-0. Een prima opsteker voor Corenos dat de druk bleef opvoeren, waardoor De Fivel niet eens aan opbouwen hoefde te denken. In de 23e minuut werd Lars Baar gelanceerd. In een rechtstreeks duel met keeper Sander Steenbergen wist hij niet te scoren. In de rebound belandde de bal echter bij Sven Knot, maar ook hij beet zich stuk op de sluitpost. Omdat hij het leer echter niet afdoende wist te stoppen, mocht Germen Tamsma het ook nog een keer proberen. Bij de tweede paal schoof hij de bal beheerst binnen voor 2-0.

In de 25e minuut werd Corné Bos door Van der Wiel naar de kant gehaald. Hij was al niet fit aan de wedstrijd begonnen en werd vervangen door Chris van Dijken. Overigens verdween ook de niet geheel fitte Ivar van Dijken geblesseerd van het toneel. Zijn plaats in het team werd ingenomen door Kjell Spraakman. De Fivel probeerde nu toch wat hoger druk te zetten en wist zelfs wat plaagstootjes uit te delen. Er was een afstandsschot voor nodig om het duel weer open te gooien. In de 32e minuut veroverden de bezoekers de bal en werd Emiel Bos aan het werk gezet. Hij bedacht zich geen moment en joeg de bal op een meter of dertig ineens langs goalie Mark Monden: 2-1. Met die stand brak ook de rust aan en dus beloofde het nog een boeiend tweede bedrijf te gaan worden.

Na de doelwisseling speelde Corenos, zoals het de laatste tijd wel vaker doet, weer erg onrustig en te gehaast. De thuisclub bleek niet in staat om de bal lang in de ploeg te houden, Dat leverde veel balverlies op en De Fivel werd eigenlijk weer in het zadel geholpen. Bij een aanval van de gasten werd Chris van Dijken binnen het strafschopgebied neergelegd door Wesley Dijksterhuis Ook nu werd de bal op de stip gelegd en was het Emiel Bos die zijn ploeg naast Corenos wist te schieten: 2-2.

Het duel lag weer helemaal open en nu moesten de mannen van Pesiwarissa op hun hoede zijn, want De Fivel greep elke kans aan om goalie Monden onder vuur te nemen. Voor Corenos was het tegenhouden en dat dit af en toe middels overtredingen moest gebeuren, nam de thuisclub voor lief. Er stond immers wel wat op het spel. Het voetbal was bij Corenos al lang verdwenen. De koploper moest hard werken. Coach Wilhem van der Wiel besloot op zeker moment tot een rigoureuze maatregel. Hij trok vanwege een gebrek aan okselfrisse wisselspelers de voetbalschoenen zelf aan en liet de geblesseerde Niels Ronde in de dugout plaatsnemen. Twee jaar geleden speelde de coach voor het laatst in competitieverband. Dat was in het zondagteam van VVK in een duel met Heiligerlee.

In een rumoerige fase, waarin De Fivel nu duidelijk de bovenliggende partij was, kreeg Corenos toch nog een aantal kansen. Germen Tamsma kopte op de lat, Sven Knot dacht op weg naar het Riepster doel te gaan maar werd door Van der Wiel van de bal gezet en Lars Baar werd teruggefloten vanwege een overtreding.

Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd viel dan toch de voor Corenos verlossende treffer. In de counter werd Lars Baar de diepte in gestuurd. Hij omzeilde goalie Sander Steenbergen en schoot de bal in de korte hoek: 3-2. De vreugde was groot aan de zijde van de thuisclub, maar het was zeker nog niet gedaan. De Fivel perste er een slotoffensief uit dat ook een doelpunt zou opleveren. Emiel Bos nam de bal met de borst mee en dacht, nadat hij raak had geschoten, samen met zijn teamgenoten in ieder geval een punt te kunnen begroeten, maar arbiter Nieboer trok een vette streep door die gedachte. Hij had als enige op het sportpark hands gezien en keurde de goal af.

Het werd er daarna in de slotminuten niet vriendelijker op. Harmen Pestman kreeg rechtstreeks rood nadat hij Anne-Jan ten Harkel had getorpedeerd. Joran Bos was na de 3-2 ook al vertrokken nadat hij zijn tweede geel had gezien. De Fivel moest de laatste minuten met negen man vol zien te maken en wist zich niet nog een keer op te richten.

Corenos had wat het wilde, al was het dan ook een zwaarbevochten overwinning geworden. De eerste helft speelde de ploeg goed en dominant, daar was na de pauze niks meer van over. ‘Het was een mooie derby. Een gelijkspel was qua wedstrijdbeeld misschien wel op zijn plaats geweest. Omdat De Fivel moest winnen, hadden we het eerste half uur totaal niet verwacht dat ze zo ver zouden inzakken. Op die manier maak je namelijk geen goals’, aldus Marco Pesiwarissa.

Zonder anderen te kort te doen, roemde hij de rol van de afgetrainde, scherp spelende en weer volledig fitte Lars Baar, die zich als gevaarlijkste speler van Corenos had laten zien. Hij was betrokken bij elke aanval van Corenos en maakte een doelpunt. ‘Ik heb op vrijdag nog contact met hem gehad en gezegd dat het mooi zou zijn als hij tijdens het duel belangrijk voor het team kon zijn. En dat was hij zeker’, aldus Pesiwarissa.

Corenos was blij met de zege en ook daar dringt het langzaam maar zeker door dat het kampioenschap nu wel erg dichtbij komt. Pesiwarissa: ‘We hebben nog veertien punten nodig. Dit mag en kan je niet meer weggeven. We hebben alles in eigen hand. Zaterdag wacht SV TEO op ons. We zullen de ploeg deze week weer voorbereiden op een lastige tegenstander.’

Wilhem van der Wiel was na afloop van mening dat de arbiter de zaak op zeker moment niet meer onder controle had. ‘We zijn hier gewoon bestolen, Dat doet zeer. We hadden de wedstrijd van Corenos tegen Meedhuizen gezien en wisten dat ze moeite zouden krijgen als we afwachtend zouden spelen. Die strafschop kwam wat dat betreft eigenlijk te snel. We hebben ze desondanks laten gaan. Na de 2-0 kwamen we beter in de wedstrijd en wisten terug te komen. Ik denk dat het nu wel klaar is. Corenos wordt gewoon kampioen. Wij zijn niet constant genoeg. We hebben lang geprobeerd om mee te blijven doen. Voor ons is nu van belang dat we de tweede plaats vast weten te houden, dan nemen we de periodetitel van Corenos over.’

Over het feit dat hij zelf nog even had meegedaan, zei Van der Wiel: ‘Als we op de training ergens een mannetje te komen, wil ik ook nog wel eens even mee spelen. Dit is echter wel even wat anders. Tijdens een training kun je nog wel een rustmomentje pakken, in de wedstrijd staat er veel meer druk op. Gelet op de blessures en de schorsingen is het misschien niet onverstandig om mezelf zo snel mogelijk wedstrijdfit te maken’, lacht de oefenmeester.

* Corenos – De Fivel 3-2 (2-1). Jordan Muller 1-0 (strafschop); Germen Tamsma 2-0; Emiel Bos 2-1; Emiel Bos 2-2 (strafschop); Lars Baar 3-2 (foto: Leonie Monden).

No Replies to "Corenos zet grote stap op weg naar kampioenschap"