Omlandia haalt koploper Velocitas onderuit

Derdeklasser Omlandia heeft zich zaterdag van zijn beste zijde laten zien door koploper Velocitas op de derde competitienederlaag te trakteren. Het team van trainer Simon Schuil had de zaakjes goed voor elkaar, scoorde op hele belangrijke momenten en controleerde grote delen van de wedstrijd. De kampioenskandidaat wist zich eigenlijk maar één moment aan de Ten Boersters te ontworstelen en dat leverde dan ook meteen een treffer op. Het bleek te weinig te zijn en dus kon Omlandia een verdiende 2-1 zege op het conto bijschrijven.

Omlandia heeft dit seizoen een aardige status opgebouwd voor wat betreft de thuiswedstrijden. Van de negenentwintig punten die de Ten Boersters hebben weten te bemachtigen, werden er maar liefst vijfentwintig op het eigen sportpark verzameld. Het geeft maar eens temeer aan dat er heel wat ploegen zijn die niet graag naar Ten Boer afreizen, omdat ze op voorhand wel weten dat het een lastige middag gaat worden. Bij Velocitas was dat niet anders. Het team van trainer Erik Wormmeester bevindt zich in een cruciale fase van de competitie en kan zich niet veel misstappen veroorloven omdat Be Quick de Stadjers op de hielen zit.

Bij Omlandia zal men zich daar niet mee bezig houden. De witblauwen doen het met name na de winterstop erg goed en staan momenteel vierde op de ranglijst, drie punten achter buurman SC Loppersum maar ook ‘slechts’ vier punten voor op nummer tien Holwierde. Daar is maar mee gezegd dat de competitie nog alle kanten op kan en dat beseft Schuil zich als geen ander. ‘We zullen elke week vol gas moeten geven, anders sta je zomaar op een plek waar je aan het einde van de rit helemaal niet wilt staan’, aldus de coach.

De gastheren hadden in het begin van de wedstrijd wat moeite met de beweeglijkheid van Velocitas, maar wisten gedurende de eerste helft steeds meer grip op de tegenstander en de wedstrijd te krijgen. De defensie van Omlandia had de levensgevaarlijke Quinn Mekel behoorlijk aan de ketting. De beste kansen waren in het eerste bedrijf voor Ferry Knol, die voor het eerst dit seizoen in de basis mocht starten. Hij had het vizier nog niet op scherp staan. Vlak voor de pauze was het Jeremy van Coevorden, een van de mensen van Omlandia die in een blakende vorm verkeert, die een lange bal wist op te pikken en twee minuten voor de pauze doelman Feike Spoor het nakijken wist te geven: 1-0.

De treffer betekende een prima opsteker voor de thuisclub, die enkele minuten na de hervatting andermaal mocht juichen. Robbert Veldman werd binnen het strafschopgebied van Velocitas licht aan zijn shirt getrokken en vervolgens belandde de bal op de stip. Martin Oudman wist het presentje niet uit te pakken. Hij strandde op doelman Spoor. Omdat de goalie de bal niet in een keer wist te stoppen, mocht Ferry Knol het in de rebound proberen. Hij was er als de kippen bij om de bal alsnog tegen het nylon te mikken: 2-0.

Van Velocitas hadden de voetballiefhebbers langs de zijlijn op dat moment nog niet veel gezien en dat zou ook vrij lang duren. Sterker nog, als de jonge Quinten Luider zijn jeugdige overmoed iets had weten te beteugelen en Robbert Veldman de gelegenheid had geboden om te scoren, was het duel beslist geweest. De afgelopen week net zestien lentes jong geworden aanvaller, die zijn wedstrijden normaliter in JO17 speelt, besloot voor eigen succes te gaan en die poging strandde.

Met nog een minuut of zes te spelen wist Velocitas dichterbij te komen. Een schot van Fabian de Vries werd van richting veranderd, waardoor de al in de hoek liggende doelman Devon Harmsma kansloos was: 2-1. Quinn Mekel probeerde het daarna ook nog een keer, maar nu liet de Ten Boerster goalie zich niet verschalken. Het slotoffensief dat de gasten er uit persten, leverde niks meer op en na het laatste fluitsignaal was er zowaar sprake van feestgedruis op het Ten Boerster sportpark.

‘Ik heb met een brok in mijn keel de jongens toegesproken en gezegd dat ik apetrots op ze ben. Dit is gewoon een fantastische prestatie van deze selectie. En dat Luider die kans mist? Ach, het is veel belangrijker dat hij op dit niveau al meekan. Daar geniet je als trainer alleen maar van. We hebben Mekel de hele wedstrijd aan banden weten te leggen en heel eerlijk? Velocitas heeft amper grote mogelijkheden gehad. Deze overwinning komt ons gewoon toe. Die hebben we meer dan verdiend.’

* Omlandia – Velocitas 2-1 (1-0). Jeremy van Coevorden 1-0; Ferry Knol 2-0; Fabian de Vries 2-1.

No Replies to "Omlandia haalt koploper Velocitas onderuit"