Duel Oldambtster Boys na één helft gestaakt

De thuiswedstrijd van Oldambtster Boys tegen Alteveer werd in de kelderklasse van het zondagvoetbal na drie kwartier gestaakt door scheidsrechter Roelof Haas uit Groningen. Op dat moment had de arbiter kennelijk genoeg van de grimmige sfeer die er binnen de lijnen was ontstaan en was hij ook de dreigende taal langs de lijn beu. Alteveer stond op dat moment met 0-1 voor en had behalve een treffer ook een rode kaart te pakken. Thijs Visscher werd namelijk van het veld gestuurd.

De eerste twintig minuten van de wedstrijd leek er niet veel aan de hand te zijn op het sportpark van Oldambtster Boys. Om de een of andere redenen sloeg de stemming echter al snel om. Nadat Alteveer aan de leiding was gekomen door een slippertje van doelman Mark Eerkens en er over en weer een aantal forse overtredingen waren gemaakt, vond fluitist Haas dat hij de teugels maar wat strakker aan moest trekken. Hij deelde aan beide teams een gele kaart uit, maar rustiger werd het daardoor niet. Ook de aanhang van Alteveer begon zich, volgens Oldambtster Boys, verbaal met de wedstrijd te bemoeien en deed dat kennelijk op een nogal ‘bedreigende’ manier.

De vlam sloeg in de pan toen Visscher vlak voor rust claimde dat hij door Boys-speler Dennis Burema was geslagen en vervolgens geen zin had om op een actie van de onpartijdige te wachten. Hij speelde voor eigen rechter. De fluitist had de vermeende overtreding van Burema niet gezien, maar zag wel dat Visscher over de grens van het toelaatbare ging en toonde hem rechtstreeks rood.

Niet veel later floot de arbiter de eerste helft de vergetelheid in en deelde daarbij terloops mee dat hij het meteen voor gezien hield. ‘Ik wil plezier houden aan mijn hobby en dat wordt me hier ontnomen. Daar heb ik geen zin in’, vertrouwde hij de verenigingen toe. Beide ploegen wilden eigenlijk wel aan het tweede bedrijf beginnen, maar de arbiter kwam niet op zijn besluit terug. Hij bleef nog een poosje in de kantine van de Nieuw-Scheemders hangen en besloot daarna naar huis te gaan.

Volgens Jan Eelssema van Oldambtster Boys werd de verwarring daarna nog wat groter toen bleek dat het wedstrijdformulier niet juist was ingevuld, waardoor het leek alsof het duel was uitgespeeld en dus verscheen de 0-1 ook in de media. Daarbij kwam nog eens dat de reden van staking volgens hem ook niet echt ‘gelukkig geformuleerd’ stond.

Voorzitter Theo Klinkhamer van Alteveer is van mening dat Oldambtster Boys niet teveel in de slachtofferrol moet kruipen. ‘Zij weten ook wel hoe ze moeten uitdelen’, vertelt hij. Dat er door supporters van zijn club bedreigende taal zou zijn geuit, betwist de preses. ‘Natuurlijk wordt er wel eens wat geroepen als een scheidsrechter een beslissing neemt, maar dat gebeurt overal. Van de supporters die met ons zijn meegegaan heb ik niks bedreigends gehoord.’

Oldambtster Boys laat weten dat er een rapport zal worden opgemaakt met daarin de zienswijze van de Nieuw-Scheemder club op de gebeurtenissen. ‘Voor de rest moet de KNVB het maar uitzoeken’, zegt Eelssema.

No Replies to "Duel Oldambtster Boys na één helft gestaakt"