Unieke mountainbikeroute Eemsdelta heeft veel potentie

Jaap de Jonge uit Delfzijl heeft samen met enkele vrienden een voor Nederland unieke mountainbikeroute opgezet. De stichting MTB Eemsdelta heeft een 28 kilometer lange route uitgedacht en -gezet. Liefhebbers en sportievelingen die meer dan alleen maar over asfalt willen fietsen, krijgen nu de kans om dat in de regio Delfzijl en Appingedam te doen. Niet alle voorbereidingen verliepen zonder slag of stoot, maar De Jonge en zijn kompanen zijn trots op het resultaat.

door Kees Bouma

Jaap de Jonge is eind vorig jaar 65 jaar geworden, maar oogt moeiteloos tien jaar jonger. Geen wonder want hij is sportief, actief, vrolijk en ondernemend. De Havenkanter heeft veel sporten beoefend. Vroeger was hij een aardige amateurvoetballer die in het eerste team van het Stadse Lycurgus in de tweede klasse speelde. Sport is een rode draad in zijn leven: ‘Ik ben begonnen met judo en voetbal. Daarna ging ik tennissen, marathons lopen, survivals doen, snowboarden, kitesurfen, duiken en momenteel golf ik. En fietsen natuurlijk.’

Hoe zijn jij en je vrienden op het idee gekomen een mountainbikeroute voor het toch zo vlakke Eemsdeltagebied te ontwerpen?
‘Voor 2 april bestond er geen MTB-route in de omgeving van Delfzijl en Appingedam. Gasselte en Veendam waren de dichtstbijzijnde. Ik was samen met Ype Poortinga, Jur Rozema, Chris Buijtenhuijs, Jan Brouwer aan het mountainbiken in Gasselte. Een prachtige route, maar iemand vroeg zich af of er ook een MTB-route in Delfzijl bestond. Het antwoord was snel gegeven en daarmee het idee geboren.’

Er bestaan in principe twee opstapplekken, bij het Eemshotel in Delfzijl en bij Paviljoen Overdiep in Appingedam. De Jonge: ‘Als je bij het Eemshotel begint, ga je daarna over de boulevard of over het strand, langs de haven, door de wijk Doklanden, Tuikwerderrakbos, door de wijk Tuikwerd langs het asielzoekerscentrum en langs de dijk van het Eemskanaal. Niet er overheen maar er beneden langs. De rit gaat dan via het Stilleweerbos, de bult van Oling, Tjamsweer, Jukwerd, Appingedam, Biesumerbos, Uitwierde, Nelysmidt, over de zeedijk en langs de Kadijkflat terug naar het Eemshotel. In totaal is het een route van 28 kilometer. Elke inwoner van Delfzijl en Appingedam woont nu binnen een afstand van minder dan een kilometer van onze MTB-route.’

Hoe hebben jullie de taken verdeeld?
‘Jur Rozema is onze boekhouder en onderhoudt contacten met bedrijven en de gemeente. Ook houdt hij zich bezig met het onderhoudscontract voor de route voor diverse betrokken partijen. Ype Poortinga is onze ICT-er, Chris Buijtenhuis doet de implementatie en Jan Brouwer is onze technische man. Ik ben de voorzitter van de club.’

Welke problemen kwamen bij de realisatie op jullie pad?
‘In het begin dachten wij, hoe moeilijk kan het zijn? Een route maken, paaltjes in de grond en plaatjes erop. De werkelijkheid was echter heel anders. Het was moeilijker en het bleek bureaucratisch gezien nogal wat problemen op te leveren. Het duurde meer dan een jaar voor we de opening konden houden. Gelukkig was de gemeente Eemsdelta enthousiast en zij hebben ons idee dan ook financieel gesteund. Ook Buurt Commissie Centrum heeft wat bijgedragen. Verder gingen we in gesprek met grondeigenaren. We moesten natuurlijk wel toestemming hebben om over hun gebied te mogen fietsen en op de route palen te plaatsen. Een stichting oprichten was een verplichting om gelden te kunnen ontvangen en verzekeringen te kunnen afsluiten.’

Tijdens de pandemie trok het vijfmanschap er vaker op uit met de MTB. Dan gingen ze naar Veendam of Gasselte. Omdat het volgens De Jonge een geweldig leuke buitensport is. ‘Maar je moet wel een eind rijden met de auto. Nu stap ik lekker thuis op de MTB en zit meteen op de route. Veel beter gaat het niet worden.’

Is mountainbiken niet vooral iets voor bos, heide, duin of strand?
‘Dit probleem hebben we opgelost door het een City MTB te noemen, de enige in Nederland en dus bijzonder. Zelfs mensen zonder MTB rijden onze route. Zij laten de gedeeltes liggen die te lastig zijn. Door gebrek aan natuur was dit de enige oplossing, we hebben dan wel alle bosgebieden nodig en aan elkaar gekoppeld. Ook staan er op onze website www.mtbeemsdelta.nl twee wandelroutes, die parallel met de MTB-route lopen.’

De initiatiefnemers krijgen veel positieve berichten over de route. Inmiddels is er iemand van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), geweest om de route te testen en hij was zeer enthousiast. Er moet volgens De Jonge nog wel veel aan de route gewerkt worden, maar dat is volgens hem een kwestie van tijd. Ook wordt de route op bepaalde plekken gewijzigd om een en ander nog aantrekkelijker te maken. De Jonge: ‘Het is mogelijk dat wij in de toekomst tochten gaan organiseren. Ik hoorde al berichten over een Night Bike. Onze eerste prioriteit is echter dat de route helemaal staat. We zijn nog in gesprek met buurtbewoners, omdat sommigen zich niet kunnen vinden in de loop van onze route. Op dit moment hebben we last van vandalisme. Onze routepalen worden uit de grond getrokken en gebruikt voor het maken van een kampvuur.’

Jaap de Jonge is sinds begin dit jaar met pensioen gegaan. Hij werkte daarvoor veertig jaar bij de waterpolitie in Delfzijl. De geboren Stadjer woont vanaf zijn 23e jaar in de Eemsmondregio. Eerst zeven jaar in Appingedam en daarna in Delfzijl. Hij is getrouwd met Ria, die inmiddels ook is gepensioneerd. Zij was jarenlang directeur van een basisschool in Appingedam. Samen hebben ze twee kinderen en een kleindochter.

Omschrijf De Jonge in het kort en je komt uit bij de term ‘sportieve avonturier.’ Dat heeft zijn leven verrijkt, hoewel hij ook menigmaal in een ziekenhuis is beland na weer een ongeluk tijdens een of andere sportieve activiteit. Zo ook enkele jaren geleden met de mountainbike: ‘Ik heb wel MTB-tochten gedaan in het Atlas-gebergte en in de Karpaten in Midden-Europa. Hier lag ik nog een aantal dagen in het ziekenhuis vanwege een val, waardoor mijn heup uit de kom was geraakt.’

Hebben jullie sponsoren genoeg? ‘Een MTB-route realiseren kost veel geld, dat had ik niet goed ingeschat. Momenteel is de gemeente onze enige sponsor. Uiteraard azen wij op nieuwe en dat komt vast goed. Het heeft ons best wel kopzorgen opgeleverd om alle problemen op te lossen. Er is veel vergaderd, via Teams vooral, en dat heeft heel wat uren gekost. Afgezien van alle tijd en energie die wij er in gestoken hebben zijn we allemaal zeer tevreden over het proces. En inmiddels zijn drie van de vijf met pensioen. Dus we hebben ook wel wat meer tijd’, besluit de Delfzijlster. Iemand die zich waarschijnlijk nooit zal vervelen. Het zit niet in hem en zijn kompanen om achterover leunend van de ‘oude dag’ te genieten. Dat kun je ook op een actieve manier bewerkstelligen en de realisatie van de MTB-route is een van de mogelijkheden om dit te blijven doen.

No Replies to "Unieke mountainbikeroute Eemsdelta heeft veel potentie"