Noordwolde pakt winst in duel met Holwierde

Holwierde heeft op eigen veld een dure nederlaag geleden tegen ‘buurman’ Noordwolde. Op het sportpark Katmis was voor aanvang van de confrontatie wel duidelijk dat een driepunter werd gevraagd. Ongeacht van wie die afkomstig zou zijn. Winst zou betekenen dat er in ieder geval aansluiting zou zijn met het grote middenveld, verlies niet veel meer dan een stap terug die je in dit stadium van de competitie als club liever niet wilt maken.

Holwierde leek zich in de eerste helft nog het meest doordrongen van het feit dat er wat extra’s op de kunstgrasmat gelegd moest worden. De thuisclub had veel balbezit, was op het middenveld erg beweeglijk en bouwde aan een groot veldoverwicht. Noordwolde was te ongeduldig, bracht te weinig in de omschakeling en de duels en was bovenal slordig aan de bal. Kennelijk moest de ploeg van oefenmeester Roy Kamps even wennen aan het feit dat men op kunstgras speelde.

Holwierde kreeg kansen via Bram Geurtsen en Jeanclar Torbed, die op de lat mikte. In de 41e minuut kon de openingstreffer worden begroet. Thijs Sonneveld stuurde Robbie ten Hove op rechts weg. Zijn voorzet werd door Peter Bouwsema in het Noordwolder doel gemikt: 1-0. Een mooie en op dat moment verdiende opsteker voor de gastheren, die de gelijkmaker echter al snel moesten incasseren. Die viel namelijk nog voordat het rustsignaal had geklonken. Bill Baar had van kant gewisseld met Jesse Hijlkema. Eerstgenoemde wist op rechts aan de aandacht van Holwierde te ontsnappen en leverde een voorzet af die door Hijlkema bij de eerste paal werd verzilverd: 1-1.

De tweede helft was, vanuit Holwierder oogpunt bekeken, van een beduidend minder niveau. Nu was het Noordwolde dat de touwtjes in handen nam. Gek genoeg leek Holwierde het nu niet meer te hebben en ontstonden er meer kansen voor Noordwolde. De gasten zaten er bovenop en zagen een goal van Jesse Hijlkema afgekeurd worden.

Halverwege de tweede helft ging het uitverdedigen van de thuisclub niet naar wens en viel de bal voor de voeten van Marco Vos. Diens uithaal betekende 1-2. Een domper voor Holwierde, dat daarna nog een tegenslag kreeg te verwerken. Yirsan Bouman viel een kwartier voor tijd geblesseerd uit. Hij kwam in duel met linksback Joram Wijnstra en daaruit ontstond een rare botsing waarbij Bouman zijn knie verdraaide. De pechvogel werd vervangen door Gijs Geurtsen.

Holwierde moest nu wel aanzetten en deed dat ook. Alle ballen werden in het strafschopgebied van Noordwolde gepompt, waar doelpuntenmaker Marco Vos inmiddels ook al tot verdediger was omgeturnd. De gasten hadden handen en voeten nodig om Holwierde van zich af te houden, incasseerden vier gele kaarten, maar hielden het wel droog. In blessuretijd miste Tim Visscher een grote kans op 2-2. Tweede keeper Martin Oltmans wist de poging onschadelijk te maken en dus ontsnapte Noordwolde zowaar nog aan puntverlies.

Over de hele wedstrijd bekeken was een gelijkspel misschien wel terecht geweest, maar coach Eddy Tuik was na afloop behoorlijk rechtlijnig in zijn oordeel. ‘We hebben nu de laatste twee wedstrijden van Aduard 2000 en Noordwolde verloren. En dus verdienen we niet meer dan dit’, liet hij zich na afloop ontvallen. Zijn club zal de komende weken in ieder geval resultaten moeten boeken om uit de gevarenzone te blijven. In 3C vliegt de staartploeg er hoe dan ook uit. De twee teams daar boven gaan de herkansing in.

Roy Kamps was uiteraard blij met de overwinning. ‘Ik kan me de thuiswedstrijd tegen Holwierde nog wel herinneren. Toen hadden wij veel meer balbezit, kregen ze twee keer een kans en was het beide keren raak. Nu zou je kunnen zeggen dat we misschien wat teveel hebben gekregen, maar uiteindelijk denk ik dat de rollen goed verdeeld zijn.’ Hij maakte zich overigens zorgen om Bouman. ‘Het zag er allemaal heel raar uit en het is erg zuur voor Holwierde. Ik hoop voor de vereniging en die jongen dat het meevalt en dat hij dit seizoen nog van waarde voor de club kan zijn. Ik wil hem dan ook een spoedig herstel toewensen.’

De schrik zit er bij Yirsan Bouman een dag later nog steeds in. Het is volgens hem moeilijk om uit te leggen wat er nou precies gebeurde, maar dat het niet goed zat, had hij wel meteen door. ‘Als je een knie op die manier verdraaid denk je automatisch het ergste, maar laten we even afwachten wat de dokter zegt. Daarna zen we wel weer. De dikste pijn is nu wel weg en ik strompel er een beetje op. Ik wil er ook nog niet aan geloven dat het mijn kruisband is. Misschien valt het nog mee’, klinkt het hoopvol. Over het verlies zegt de pechvogel: ‘Het is ontzettend zuur dat je verliest van de ploegen die je eigenlijk onder je wilt houden. Het wordt nog zwaar de komende weken.’

* Holwierde – Noordwolde 1-2 (1-1). Peter Bouwsema 1-0; Jesse Hijlkema 1-1; Marco Vos 1-2 (foto: René Battjes).

No Replies to "Noordwolde pakt winst in duel met Holwierde"