Damster voetbal viert verlaat eeuwfeest

In Appingedam wordt zaterdag 14 mei stilgestaan bij 100 jaar voetbal in de stad van de hangende keukens. Ooit herbergde het roemruchte burgemeester Wellemansportpark twee verenigingen, te weten De Pelikanen en vv Appingedam. Een fusie maakte definitief een einde aan de burenruzie tussen de beide clubs. Eigenlijk zou het eeuwfeest in 2019 al gevierd worden. De aftrap was er nog wel met een wedstrijd tussen DVC Appingedam en FC Groningen, maar de coronapandemie smeet echter roet in het eten voor de feestelijke afsluiting. Van uitstel mocht echter geen afstel komen en nu komt het er dan toch nog van. ‘Want of je nou 100 bent of 103, dat feest moet er komen’, zegt voorzitter Rudi Rondhuis van het huidige DVC Appingedam.

De Damster Voetbal Club is in 2017 ontstaan uit de fusie van de Pelikanen en vv Appingedam. Sinds 2014-2015 speelde de jeugd al onder de naam SJO DVC. De clubs moesten op zeker moment wel fuseren. Ze zaten in een krimpgebied en kregen steeds minder leden. Dat de samensmelting emoties zou oproepen, was wel duidelijk. Een Pelikaan kon nooit een Damster worden en andersom gold het zelfde. De stap maken naar een nieuwe vereniging was echter onvermijdelijk, dat begrepen zelfs de grootste sceptici.

Het eerste zondagteam van de Damster voetbaltrots werd in 1995 en 1996 nog kampioen in de hoofdklasse. Het hoofdveld werd in die jaren omzoomd door enkele duizenden toeschouwers. Het ging in de loop der jaren steeds slechter met de vv Appingedam. Het dieptepunt was wel het jaar 2011, toen men besloot om met zondagvoetbal te stoppen. De overstap naar de zaterdag werd gemaakt en men begon in de vijfde klasse.

De Pelikanen ontstond in 1951 en reikte tot de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. De laatste titel werd in 2006 gehaald toen de Peli’s vanuit de derde klasse promoveerden. Op het moment dat Appingedam de weg naar boven had ingeslagen, werd wel duidelijk dat men vroeg of laat voordeurdeler De Pelikanen tegen het lijf zou lopen. En dat gebeurde dan ook. Er werd menig robbertje uitgevochten tussen de beide verenigingen. Het waren burenruzie’s waar naar uitgekeken werd.

Uiteindelijk zorgde De Pelikanen, dat degradatie wist te voorkomen, er voor dat het wel gedegradeerde Appingedam als DVC in de derde klasse mocht beginnen. Het bleef echter moeizaam gaan met het Damster voetbal, dat enkele jaren na de fusie een bescheiden rol in de vierde klasse speelt.

Het voetbalbolwerk dat Appingedam ooit is geweest, is afgebrokkeld. En toch staan er wekelijks talloze vrijwilligers en voetballende leden klaar om op zaterdag hun beste beentje voor te zetten. Omdat het ondenkbaar is dat in een plaats als Appingedam geen voetbalclub meer zou kunnen bestaan. Nu niet en ook niet over honderd jaar.

Op de jubileumdag vindt er een receptie plaats, wordt een wedstrijd tussen oud-Pelikanen en oud-VVA gespeeld met als afsluiting een barbecue en feestavond en is er een foto expositie, waar menig herinnering zal worden opgehaald. Mensen die betrokken zijn of zijn geweest bij vv Appingedam, de Pelikanen en DVC zijn meer dan welkom en kunnen zich opgeven voor de receptie en/of de barbecue via 100jaarvoetbal@dvcappingedam.nl

No Replies to "Damster voetbal viert verlaat eeuwfeest"