Velocitas vanaf elf meter langs stug SC loppersum

SC Loppersum is op eigen veld op zure wijze onderuit gegaan tegen koploper Velocitas. In een moeizaam verlopen wedstrijd, die niet hoogstaand was, leek de kampioenskandidaat lange tijd averij op te lopen. Een ongelukkige handsbal leidde na driekwart wedstrijd echter tot een strafschop die de Stadjers alsnog de winst zou opleveren. De gastheren moesten het laatste kwartier zelfs met tien man verder nadat Jacob Havinga rechtstreeks rood had gekregen van scheidsrechter Bas Nigro uit Assen.

Met het einde van het seizoen in zicht loopt de spanning steeds verder op in de 3e Klasse C. Voor Velocitas was het zaak om vooral geen puntverlies op te lopen en voor SC Loppersum zou een punt tegen de vermoedelijke kampioen al een bonus zijn. De thuisclub begon behoudend aan de wedstrijd en liet de Stadjers het spel maken. Dat bleek nog knap lastig te zijn voor het team van hoofdcoach Simon Cageling en zijn rechterhand Erik Wormmeester.

Het lukte de over het algemeen iets gemakkelijker spelende bezoekers niet om het stug verdedigende SC Loppersum in moeilijkheden te brengen. Een van de eerste keren Velocitas in de buurt van keeper Peter Paul Datema kwam, was na een vrije trap. Givancy Phillips ging over de heup van Ruben Danhof en vervolgens was het Rutger Hofsteenge die de bal voor het Lopster doel slingerde. De kopbal van Nick Elderman vloog over de deklat. Hofsteenge mocht het even later middels een corner proberen en toen bleek wel dat je sommige aanvallers beter niet kunt laten verdedigen. De bal kwam namelijk op de voet van Jacob Havinga terecht, die het leer bijna in eigen doel schoot.

Na 23 minuten kreeg SC Loppersum een tegenvaller te verwerken. Jeffrey Leegstra moest er geblesseerd af. Zijn plaats binnen de lijnen werd ingenomen door Joris Jurna. Niet veel later pompte Diederik Dijk een vrije trap het strafschopgebied van Velocitas in. Iedereen rekende op een draaiende voorzet, maar het speeltuig hobbelde op het keiharde veld richting de eerste paal, waar keeper Feike Spoor alle moeite moest doen om de inzet onschadelijk te maken.

Jacob Havinga werd in de 32e minuut door Schutter op pad gestuurd. Bijna staand op de achterlijn trok hij de bal terug richting zestien meter en was het invaller Joris Jurna die iets te hoog mikte. Een paar minuten later was het Sam Wormmeester die alles en iedereen omzeilde, de bal keurig voor het doel wist te krijgen, maar niemand bereid vond om zijn dikke teen er tegenaan te zetten. Hofsteenge probeerde het daarna vanaf de andere kant, maar ook hier vloeide geen bloed uit voor de thuisclub.

Het laatste moment van voor de pauze kwam op naam van SC Loppersum . Joris Jurna kreeg voldoende ruimte om er op links tussenuit te knijpen en wist de bal voor het doel van Spoor te krijgen. De kopbal van Havinga was andermaal niet scherp genoeg. Zo waren er de eerste helft wel mogelijkheden over en weer, maar was het voetbal niet echt denderend.

Na de doelwisseling kreeg Joris Jurna de eerste mogelijkheid om Spoor op het verkeerde been te zetten. Hij besloot echter de bal met buitenkant voet richting doel te schieten en dat bleek niet zo’n goede keus te zijn. Aan de andere kant was het bijna raak toen Wormmeester een corner mocht nemen en Doelman Datema de bal los liet. Ook nu was er niemand van Velocitas alert genoeg om de bal tegen de touwen te plaatsen.

Naarmate de tijd vorderde, leek het SC Loppersum zowaar te lukken om de lijstaanvoerder in ieder geval het scoren te beletten en zo een punt in de wacht te slepen. Tot de 69e minuut. De gasten hadden net twee wissels ingebracht toen invaller Jord Faber vanaf rechts de bal richting het hart van de Lopster verdediging plaatste. Olav Sleurink  wilde het leer wegwerken, maar zag de bal via zijn voet tegen de arm springen. Scheidsrechter Nigro was onverbiddelijk en wees naar de stip. Aanvoerder Quinn Mekel maakte vanaf elf meter geen fout en tekende voor zijn zoveelste competitietreffer: 0-1.

Nadat Job van Zanten in het veld was gekomen voor Jordy Potma, werden de druiven extra zuur voor SC Loppersum. Jacob Havinga werd namelijk een kwartier voor het einde van het veld gestuurd. De aanleiding was een soort van volley die Job Van Zanten richting het doel van Velocitas verstuurde. Doelman Spoor moet zich tot het uiterste strekken om de bal uit de bedreigde hoek te slaan. Het leer viel vervolgens voor de voeten van Havinga, die de goalie ook nog onder vuur dacht te kunnen nemen.

De assistent-scheidsrechter van de gasten had de vlag al in de lucht gestoken. Havinga zou buitenspel hebben gestaan en de fluitist nam het vlagsignaal over. Havinga was het niet eens met de beslissing van de vlaggenist en liet hem dat ook merken. Hij verstuurde wat afkeurende gebaren richting de zijlijn en kreeg daarna rood onder zijn neus geduwd. Volgens scheidsrechter Nigro had de Lopster zijn middelvinger opgestoken. SC Loppersum kon protesteren wat het wilde. De fluitist kwam niet op zijn beslissing terug.

In de slotfase verzuimde Velocitas afstand te nemen en lukte het SC Loppersum zelfs nog om de gasten zenuwachtig te maken. Aanvoerder Ruben Danhof werd eveneens voorin geposteerd, maar tot grote mogelijkheden leidde dat ook niet meer. Velocitas trok de zege met hangen en wurgen over de streep en vierde naderhand nog ene klein feestje toen bleek dat naaste concurrent Be Quick met 3-0 van Noordwolde had verloren.

‘We kunnen nu gaan rekenen’, zei trainer Erik Wormmeester na afloop. ‘Je weet op voorhand dat je het lastig krijgt tegen zo’n stugge ploeg als SC Loppersum en het veld werkte ook niet bepaald mee. Goed voetbal kon er niet gespeeld worden, maar daar hadden we in de voorbespreking al op gehamerd. Lelijk voetballen, geen schade oplopen, inpakken en wegwezen. Dat was eigenlijk het devies voor vandaag. Dat je dan toch nog met drie punten van het veld stapt en de concurrentie onderuit ziet gaan? Dat is alleen maar mooi meegenomen.’

Oefenmeester David van der Kam van SC Loppersum sprak naderhand van een zure nederlaag. ‘Toen er halverwege nog niet gescoord was, begonnen we echt te geloven dat er misschien wel een stuntje in zat. Zelfs in de tweede helft wisten ze onze verdediging niet te slopen en konden we af en toe aardig counteren. Dat je dan op zo’n ongelukkige wijze verliest? Dat is wel erg zuur.’

Over de rode kaart zei Van der Kam: ‘Havinga houdt vol dat hij een handgebaar heeft gemaakt richting de assistent en zeker geen middelvinger heeft opgestoken. Dat de scheidsrechter dat anders heeft gezien, is wel heel bijzonder. Hij wilde het er na de wedstrijd ook niet meer over hebben.’ De onpartijdige was heel kort in zijn reactie. ‘Ik had al gefloten voor buitenspel, vervolgens leverde de bewuste speler commentaar en stak hij zijn middelvinger op’, aldus de Drent.

* SC Loppersum – Velocitas 0-1 (0-0). Quinn Mekel 0-1 (strafschop).

No Replies to "Velocitas vanaf elf meter langs stug SC loppersum"