Corenos lijdt puntverlies in duel met ZEC

Koploper Corenos heeft in Zandeweer een veer gelaten in de uitwedstrijd tegen ZEC. De kampioenskandidaat kwam niet verder dan een 1-1 remise tegen de thuisclub, die alles op alles zet om de derde plaats in de rangschikking te bemachtigen. Het gelijkspel was vanuit dat oogpunt bekeken een verkeerde uitkomst aan het einde van de voetbalmiddag.

Aan de kant van Corenos kon Elwin Wezeman nog steeds niet van de partij zijn. Bij ZEC moesten Gijs Balkema (hamstring) en Wessel Feenstra (lies) in de warming-up geblesseerd afhaken. Tot groot ongenoegen van trainer Marinus Siekman, die de oorzaak bij de zaalvoetbalactiviteiten van het tweetal zoekt. ‘Spelers beseffen kennelijk niet dat, als je op vrijdagavond voetbalt, je niet voldoende kan herstellen om een dag later een goede prestatie neer te zetten. Je voetbalt namelijk altijd in je herstel’, aldus oefenmeester Marco Pesiwarissa van Corenos. Een mening die overigens door Siekman en zijn assistent Fred Roossien werd gedeeld.

De omstandigheden voor de derby waren allesbehalve ideaal. Dor de aanhoudende droogte was het veld, net als op veel andere sportparken, hard en hobbelig geworden. Goed voetbal hoefden de toeschouwers dus niet te verwachten. Corenos was aanvankelijk meer in balbezit. ZEC liet dat toe, stond compact en goed georganiseerd en loerde op foutjes van de gasten. Die kwamen er ook, want de Roodeschoolsters waren erg slordig. Er ontstonden veel foute passes en er werd onnodig veel balverlies geleden.

Na een kwart wedstrijd dacht ZEC de score open te breken. Anne-Jan ten Harkel mocht een ingooi nemen en besloot de bal in te leveren bij Wesley Dijksterhuis. Die had moeite om de bal onder controle te krijgen. Robin Stoter profiteerde daar van. Hij mocht op goalie Mark Monden af gaan, maar die hield zijn doel goed klein en wist de poging onschadelijk te maken. Corenos deelde daarna wel wat plaagstootjes uit, terwijl ZEC in de omschakeling voor gevaar probeerde te zorgen. Robin Stoter zat echter goed opgeborgen bij verdediger Chris Uil.

In de 28e minuut was het raak. ZEC kreeg net over de middenlijn een vrije trap die door Melvin Sikkema hoog in het Roodeschoolster strafschopgebied werd gelepeld. Mark Monden schatte de inzet niet goed in en liep onder de bal door, die vervolgens in het lege doel stuiterde: 1-0. Tien minuten later was, zo zou later blijken, de eindstand al bereikt. Anne-Jan ten Harkel omzeilde op rechts een aantal tegenstanders en leverde een voorzet af die door Sven Knot werd afgerond: 1-1. Het was een treffer met een luchtje, want de goal ontstond uit ene buitenspelsituatie, maar de vlaggenist van ZEC had dit kennelijk niet gezien.

Na de thee was Corenos veelvuldig in balbezit, maar wist voorin geen vuist te maken. Aan beide kanten werd er matig gespeeld. Corenos was nog steeds slordig in balbezit, maar ook ZEC wist het leer niet lang in de eigen gelederen te houden. Dat kwam deels omdat Corenos vrij vroeg druk zette en zelfs nog mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen. Germen Tamsma kopte op de paal, Sven Knot schatte een voorzet van Jordan Muller verkeerd in en Robert van Dijken had een prima afstandsschot in huis die door doelman Nick Blok knap uit de hoek werd getimmerd.

De gastheren kregen daarna twee mogelijkheden uit vrije trappen. Een poging van Melvin Sikkema eindigde op de lat boven Monden en vervolgens schoot Robin Stoter in de rebound over. Uiteindelijk waren beide ploegen tevreden met het gelijkspel. ZEC had eigenlijk moeten winnen om aansluiting te houden op de ranglijst en de derde periode. ‘Tja, het had ook zomaar 3-1 voor ons kunnen worden. Die mogelijkheden laten we echter liggen. Achteraf kun je wel zeggen dat het gelijkspel terecht is, al is het wel zuur dat de goal van Corenos vanuit een buitenspelsituatie ontstond. Maar ja, als mijn grensrechter niet vlagt houdt het op.’

Voor Corenos was het zaak om de derby vooral niet te verliezen om alle troefkaarten voor de titel in eigen hand te houden. ‘Aan die opdracht hebben we in ieder geval voldaan. Er komen nog wat lastige weken aan, maar ik heb er vertrouwen in’, aldus Pesiwarissa. Die had in de voorbereiding op het duel met ZEC nog wat aardige wetenswaardigheden verzameld die hij zijn spelers voorhield. Hij vroeg zijn selectie wat de overeenkomsten waren tussen Real Madrid, Ajax, Sparta, Feyenoord en Corenos. Niemand wist daar een passend antwoord op te geven en dus deed de oefenmeester zelf maar uit de doeken hoe dat zat. ‘In mei 2002 won Real Madrid de Champions League. Nu kunnen ze hem weer winnen. Ajax werd in dat jaar kampioen en Sparta degradeerde uit de eredivisie. Beide scenario’s zijn nu weer denkbaar. Feyenoord haalde destijds de finale van de EL-league en won. Dat kan nu weer gebeuren. En Corenos? Het promoveerde twintig jaar geleden onder Hemmo Battjes naar de derde klasse door kampioen te worden. Ook nu kunnen we kampioen worden.’

* ZEC – Corenos 1-1 (1-1). Melvin Sikkema 1-0; Sven Knot 1-1 (Foto: Leonie Monden).

No Replies to "Corenos lijdt puntverlies in duel met ZEC"