Tirza Boerma: ‘Rugby is een mooie sport voor dames’

Er moeten meer dames aan het rugbyen. Dat is wat Tirza Boerma van rugbyclub DRC Phoenix uit Delfzijl graag ziet. Zelf schopte ze het tot het Nederlands team onder zestien, maar besloot dat dit toch niet haar ding was. Sindsdien mag ze zichzelf als vaste waarde beschouwen van het mannenteam van de Delfzijlster club.

De rugbysport wordt vaak als vrij hard omschreven. Een tak van sport waarbij je moet kunnen incasseren. Boerma geeft toe dat er wel eens vervelende dingen gebeuren, maar dat dit niet meer is dan tijdens een doorsnee voetbalwedstrijd. Een eigen damesteam is de droom van Boerma, die de hoop uitspreekt dat dit over een paar jaar vast vormen heeft aangenomen. ‘We hebben al wat speelsters vanuit de jeugdopleiding en er zijn ook dames die teruggekeerd zijn dus de basis is er wel. Het moet alleen zo worden dat we op een vaste groep kunnen rekenen. Als ik zo om me heen kijk zit dat wel goed.’

Emmy Skilton is zo’n gedreven iemand. Ze was lid van de club, maar gaf op zeker moment de voorkeur aan het ouderschap. ‘Het bleef echter kriebelen en ja, als je dan gevraagd wordt om het damesrugby in Delfzijl meer leven in te blazen? Dan werk ik daar graag aan mee’, zegt de Delfzijlster. De 15-jarige Loes van Hoogdalem is van mening dat het onterecht is dat er soms wat lacherig over damesrugby wordt gedaan. ‘Je moet echt wel willen bikkelen. Het agressieve hoort een beetje bij de sport, maar dat is overal gelijk volgens mij. En ja, ik heb wel eens wat kapot gehad en dan werd er ook wel geroepen dat ik met rugby moest stoppen. Mar dat doe ik niet, het is veel te leuk om te doen.’

Om dat te benadrukken zeg ze dat we alleen maar om ons heen hoeven te kijken. En inderdaad, het is een drukte van belang op het veld van DRC Phoenix, waar niet alleen volwassenen de dienst uitmaken. Ze zijn er in alle leeftijden om zich, op welke manier dan ook, met de rugbysport bezig te houden. ‘En of we no over twee jaar competitie spelen of aan toernooien en drgelijke meedoen, het maakt mij niet uit. Als we in de regio maar gaan zien dat rugby ook voor meiden een prima sport is om te beoefenen, dan ben ik al lang tevreden’, besluit Boerma.

No Replies to "Tirza Boerma: 'Rugby is een mooie sport voor dames'"