Dick Scholtens (RZ Baflo): ‘Klik met spelers is er nooit geweest’

Vierdeklasser Rood Zwart Baflo heeft trainer Dick Scholtens op non-actief gezet. Volgens Scholtens en het bestuur van de zaterdagvereniging ontbrak de klik tussen de oefenmeester en de spelersgroep. ‘Die is er eigenlijk nooit geweest, dat was vanaf de eerste dag van mijn aantreden al zo. En ik weet niet waar dat aan ligt. Ik kan de vinger niet op de zere plek leggen’, aldus de oefenmeester.

Scholtens staat bekend als een fanatieke oefenmeester, die perfectie nastreeft. Bij de roodzwarten kreeg hij het niet voor elkaar om zijn ideeën over voetbal op de spelersgroep over te brengen. Voor een niet onaanzienlijk deel zal dit ongetwijfeld te maken hebben gehad met de coronapandemie, die veel meer verenigingen parten heeft gespeeld. ‘Je kon gewoon geen normale voorbereiding doen en op het moment dat we wel weer konden spelen, kregen we met blessures te maken. Het werd op den duur gewoon steeds lastiger om een goede band te kweken. Daarnaast moest er constant geschoven worden en door alle kwetsuren en coronaperikelen werd het moeilijk om een fatsoenlijk elftal op te stellen. We wisten eigenlijk nooit in ons ritme te komen.’

Het gemor werd steeds luider en het broze vertrouwen dat aanvankelijk nog bestond viel na de met 0-5 verloren wedstrijd tegen ON Roden uiteindelijk helemaal weg. ‘Op den duur ga je je afvragen wat je nog moet doen om de jongens aan het voetballen te krijgen. Het is heel simpel. Als je een paar duels wint is er niks aan de hand, verlies je er een stuk of wat, dan begint het gemor vanzelf’, zegt Scholtens. De laatste vier wedstrijden werden allemaal verloren. Begin april was er nog een klein succesje toen SV Lycurgus niet verder wist te komen dan een 0-0 gelijkspel.

Het bestuur van RZ Baflo zag ook dat de resultaten achter bleven en toen steeds duidelijker werd dat de spelers het niet meer zagen zitten met Scholtens, besloot de club de knoop door te hakken. Technisch coördinator en bestuurslid Pieter Buma noemde het besluit in de media een keuze die men niet wilde, maar wel moest maken.

‘Het is heel simpel en ik ga er ook geen wild verhaal van maken of met modder gooien. Als men bij Baflo denkt dat het anders moet en dat er voor mij in die visie geen plaats meer is, dan wens ik ze daar veel succes mee. Voor mijn gevoel heb ik niet gefaald en er alles aan gedaan om het beste uit de selectie te halen. Je zou nog kunnen zeggen dat ik van sommige spelers wat meer had verwacht dan er uit is gekomen. Dat zal dan wel een tekortkoming van mij zijn geweest.’

Met nog vijf wedstrijden te gaan in deze competitie lijkt de actie eerder op paniekvoetbal. Een laatste, verwoede poging om alle neuzen in het slot van de competitie dezelfde kant op te krijgen. RZ Baflo heeft het namelijk niet gemakkelijk in 4C en moet alles in het werk stellen om van degradatievoetbal verschoond te blijven. Met FC LEO als voorlopige hekkensluiter zal men rechtstreekse degradatie nog wel ontlopen, maar nacompetitie dreigt zeker.

Er wacht de roodzwarten de komende weken nog een aantal cruciale duels. Die staan onder leiding van Rob Tigchelaar, de trainer van het tweede team. Tot aan het einde van het seizoen neemt hij de taken van Scholtens over. Moet hij zorgen dat de trainingsopkomst weer op peil wordt gebracht en zullen er successen moeten komen, wil RZ Baflo niet naar de vijfde klasse afglijden. Aan het begin van het nieuwe seizoen treedt Willem Kluin in dienst van RZ Baflo. Hij begeleidt nu op zaterdag het Uithuizer Noordpool UFC en op zondag Kloosterburen.

Scholtens was bezig aan zijn tweede seizoen als trainer van de Bafloërs. Hij volgde Jan Potma op, die de competitie na zeventien wedstrijden zag stilvallen vanwege de coronapandemie. Scholtens eindigde in het tweede coronajaar als dertiende met zijn team, maar dat was omdat de competitie al na drie wedstrijden stil kwam te liggen. De Groninger verkast komend seizoen overigens naar zondagclub MOVV uit Midwolda, dat in de vierde klasse uit komt. Hij volgt daar Peter Ernst op, die het tobbende Farmsum onder zijn hoede gaat nemen.

No Replies to "Dick Scholtens (RZ Baflo): 'Klik met spelers is er nooit geweest'"