Uitslagen midweekse duels

Om de amateurcompetitie in de eerste week van juni te kunnen afronden, staat er voor deze week een volledig programma op de rol. Dinsdagavond kwam het gros van de zaterdagclubs in actie. Op donderdag waren de zondagclubs aan de beurt. Het bomvolle midweekse programma leverde weer een aantal verrassingen op. Wat bijvoorbeeld te denken van De Fivel, dat slotlicht Eenrum op bezoek kreeg en na een 0-2 achterstand uiteindelijk met veel pijn en moeite nog op 2-2 wist te komen. Of de met rood ingekleurde remise die Poolster op eigen terrein aan OKVC moest toestaan. De derde nederlaag op rij van SIOS was eveneens opmerkelijk. In 5F maakte de top drie, met daarin SC Scheemda, geen fout en blijft het onverminderd spannend.

1e Klasse E Zaterdag
VV GRONINGEN – WINSUM    2-2
Eersteklasser Winsum moest op bezoek bij vv Groningen en wist op 2-2 uit te komen. Ook in deze wedstrijd had Winsum heel wat kansen nodig om tot scoren te komen. Het was Sven Rosevink die op aangeven van Tim Hoff de gasten halverwege het duel op 0-1 had weten te zetten.

Na de thee wist VVG langszij te komen door een voltreffer van Haaye Veenstra en vervolgens was het Regillio Holder die de Stadjers aan de leiding bracht: 2-1. In korte tijd had Winsum het duel volledig uit handen gegeven. In een poging het tij te keren, werden Marcel Pannekoek, Rick Schaaphok en Gerbrand de Boer ingebracht voor Stan Buikema, Wouter Bloem en doelpuntenmaker Sven Rosevink.

Het zou een wisselbeurt met een gouden randje worden. Uit een vrije trap wist Schaaphok namelijk de gelijkmaker te scoren: 2-2. Beide ploegen gingen daarna voor de volle winst, maar gescoord werd er niet meer.

2e Klasse J Zaterdag
SV BEDUM – GORECHT    1-2
Binnen de gelederen van SV Bedum baalde men na afloop van de nederlaag tegen Gorecht. ‘Ik ben van mening dat we wel wat meer hadden verdiend’, vertelde trainer Robbie Wentink na afloop van het midweekse treffen.

De Bedumers kwamen goed uit de startblokken. Gorecht koos vaak voor de lange bal om de thuisclub achterin te houden. Die probeerden al combinerend in de buurt van het Harener doel te komen. Ondanks de goede start, met een kans voor Twan Ahlers, moest SV Bedum toestaan dat Sam Niewold, na voorbereidend werk van Sven Hazewinkel, de Hareners koppend op voorsprong wist te zetten: 0-1.

Na een klein half uur was doelman Cas Schipper voor de tweede keer gepasseerd. Vanuit een ingooi kwam de bal bij Michel Koopman terecht, die het leer tegen het nylon mikte: 0-2. Het was zuur voor SV Bedum, dat zeker een goal had verdiend. Goalie Willem Bouwkamp werd meerdere keren aan een bekwaamheidstest onderworpen, die de sluitpost overigens glansrijk doorstond.

Na rust gooide SV Bedum wat meer kolen op het vuur in de hoop dat men de aansluitingstreffer snel zou kunnen maken. Bouwkamp wilde echter van geen wijken weten en de tijd dreigde de gastheren door de vingers te glippen. Twan Ahlers probeerde het met een schot, dat niet afdoende gestopt kon worden en vervolgens was het Mark Kruizinga die kon afstoffen: 1-2. De Bedumers bleven druk uitoefenen, omdat men het gevoel had dat de gelijkmaker ook nog wel zou vallen.

Gorecht kreeg de mogelijkheden om het duel op slot te gooien, liet dat na en zorgde er mede daardoor dat de thuisclub mocht blijven hopen. SV Bedum probeerde iets te forceren, gooide de deur achterin min of meer open en kreeg via Mark Kruizinga in de slotminuten nog een mogelijkheid. Een tweede treffer zou er voor de gastheren echter niet meer vallen.

‘En dat is balen, want die hadden we op basis van de tweede helft zeker verdiend. We kregen na afloop wel de complimenten voor ons spel, maar daar koop je alleen maar wat krediet voor’, aldus Wentink.

Noemenswaardig was volgens hem nog dat de 16-jarige Mark Slager een basisplaats had gekregen. De speler van 017 groeide uit tot een van de beter spelers en werd uiteindelijk na driekwart wedstrijd gewisseld. ‘Dat is een talent hoor. Ik ben heel tevreden over de manier waarop hij zich heeft gemanifesteerd.’

DESZ – NEC DELFZIJL    3-0

3e Klasse C Zaterdag
GRIJPSKERK – SC LOPPERSUM    1-2
SC Loppersum heeft dinsdagavond een belangrijke zege geboekt in de strijd om de derde plaats in 3C. In Grijpskerk waren de plaatselijke favorieten uiteindelijk niet doortastend genoeg om een 0-2 achterstand weg te werken.

Qua belasting en blessures pipet en kraakt het binnen de Lopster selectie, die voor het duel tegen Grijpskerk geen beroep konden doen op Rik Buikema en Jordy Potma. Jacob Havinga mocht wel spelen. De rode kaart die hij na het duel met Velocitas had gekregen, werd naar aanleiding van beelden van EemsmondSport geseponeerd.

De gastheren waren aanvankelijk de bovenliggende partij. Zij kregen in het eerste kwart van de wedstrijd veel hoekschoppen. De standaardsituaties zijn bij Grijpskerk meestal gevaarlijk, maar SC Loppersum wist hier goed doorheen te komen. De Lopsters hadden vooral moeite om de eindpass goed af te leveren. Het centrale duo van Grijpskerk was te sterk in de lucht om daar gevaarlijk te worden.

Toch zou SC Loppersum wel op voorsprong komen. Tien minuten voor het rustsignaal kreeg Tim Maneschijn op de rand van het strafschopgebied de bal in de voeten en mikte het leer in de hoek: 0-1. Grijpskerk was aangeslagen en moest nog voor de thee een tweede dreun incasseren. Bjorn Schutter schoot op doel en de doelman van Grijpskerk dacht dat de bal naast zou verdwijnen. Dat bleek een lelijke inschattingsfout te zijn en dus stonden de gasten halverwege het duel met 0-2 aan de leiding.

Na de doelwisseling moest de thuisclub wel gas geven en deed dat dan ook. SC Loppersum liep daarbij iets te vrijwillig achteruit en liet het initiatief aan de gastheren. Slap verdedigen leidde tot een eerste waarschuwingsschot, dat overigens op de paal uiteen spatte. Na driekart wedstrijd werd het uit een rake kopbal 1-2 van Pieter Kars van de Kamp. Verder liet SC Loppersum het niet komen. In de counter probeerde men de marge nog wel te vergroten, maar kansen van Jacob Havinga, Joris Jurna en Tim Maneschijn konden niet verzilverd worden.

HFC ’15 – NOORDWOLDE    2-3
Zoals verwacht werd de wedstrijd op kunstgras gespeeld. HFC ’15 was de wat gemakkelijker spelende ploeg. Noordwolde probeerde de beweeglijke mensen van de Hoogkerkers af te stoppen en behoudens een schot op de lat lukte het Noordwolde vrij aardig om de gastheren in bedwang te houden.

Los van de corners die HFC ’15 kreeg, konden er niet veel uitgespeelde mogelijkheden voor de thuisclub genoteerd worden. In de 23e minuut was het zelfs Noordwolde dat op voorsprong wist te komen. Jesse Hijlkema zette druk op de goalie van HFC ’15, die daardoor aan het knoeien sloeg en vervolgens moest toezien hoe Hijlkema even later 0-1 scoorde.

Daarna wist Noordwolde de verdediging goed dicht te houden en konden ze in de omschakeling voor een nieuwe verrassing zorgen. Vlak voor het rustsignaal kwam de bal na een goede combinatie bij de zeer attent spelende Jesse Hijlkema terecht, die de bal onder de benen van de keeper door in het doel schoof: 0-2.

Na de thee was HFC ’15 veel gevaarlijker en had Noordwolde beduidend meer moeite met de beweeglijkheid van de Hoogkerkers. In de 63e minuut kwamen ze dan ook dichterbij door een treffer van Rick van Lent: 1-2. Een paar minuten later was de achterstand verdwenen toen Noordwolde in verdedigend opzicht net goed stond en Amin Ouhida voor 2-2 wist te zorgen.

Beide ploegen gingen daarna op zoek naar de voorsprong, kregen ook wel mogelijkheden, maar het was Noordwolde dat het doel wist te vinden. Marco Vos kreeg de bal aangespeeld, draaide om zijn as en liet tien minuten voor tijd de 2-3 noteren. HFC ’15 had misschien wel wat meer verdiend, maar wist ook in de ruim bemeten extra speeltijd het tij niet meer te keren.

‘Op basis van het verdedigende aspect hebben wij het maximale uit dit duel gehaald. We zijn hartstikke blij met deze overwinning en zullen wel zien wat ons dit nog brengt’, aldus trainer Roy Kamps wiens ploeg nu wel de koploper is in de strijd om de derde periodetitel.

BE QUICK – HOLWIERDE    2-1
Peter Bouwsema

GLIMMEN – OMLANDIA    0-1
Jeremy van Coevorden

4e Klasse C Zaterdag
POOLSTER – OKVC    1-1
Poolster moest op eigen veld ‘even’ afrekenen met laagvlieger OKVC, dat de laatste tijd her en der punten wegkaapt en in Spijk leken ze dat ook van plan te zijn.

Vanuit een gesloten defensie presteerden de bezoekers het om de thuisclub na 35 minuten spelen op achterstand te zetten. Christiaan Usai was de maker van de 0-1. Voor de mannen van trainer Jeroen de Groot een schrikmomentje die grote gevolgen leek te krijgen. De gastheren speelden namelijk niet goed en hadden de grootste moeite om OKVC onder druk te zetten en daarbij ook nog eens gevaarlijk te worden. Het was het allemaal net niet bij de Spijksters, die wel eens betere wedstrijden hebben gespeeld.

OKVC wist lange tijd stand te houden en op weg naar een stuntje te zijn. In de 78e minuut sloeg ineens de vlam in de pan. Bob Boonstra kreeg rechtstreeks rood vanwege natrappen. Die kaart viel kennelijk slecht bij een van de supporters van de gasten die de scheidsrechter verbaal te lijf ging. Dat pikte de leidsman niet. Hij besloot het duel te staken.

Nadat de supporter was verwijderd, werd besloten om de resterende dertien minuten uit te spelen. Voor Poolster was het nu pompen of verzuipen en daarbij oppassen dat ze niet nog een keer in het Oldehoofster mes zouden lopen. De gasten leken de zege over de streep te trekken omdat de geelzwarten niet bij machte waren om barricaden van OKVC te slechten.

Totdat Poolster in de 90e minuut een corner mocht nemen. Niels Smit nam dat karwei op zich, lepelde de bal voor het doel en zag Johan de Groot via de verste paal de bal binnen koppen: 1-1. De opluchting kon daarna bijna van het gezicht van oefenmeester Jeroen de Groot geschept worden. In de tijd die nog overbleef had Poolster ook de winnende nog kunnen maken. Dat bleef OKVC echter bespaard.

Het is voor de Spijksters nog altijd mogelijk om nacompetitievoetbal te halen. Daarvoor zal er in ieder geval weer eens een keer gewonnen moeten worden. Of dat zaterdag al gaat gebeuren? Dan wacht in ieder geval de uitwedstrijd op kunstgras tegen Mamio, de ploeg die in Spijk niet verder wist te komen dan een 1-1 remise (foto: Angela Smit-Flikkema).

DE FIVEL – EENRUM    2-2
De Fivel heeft zich op een lelijke manier in de vingers gesneden door in eigen huis met 2-2 gelijk te spelen tegen laagvlieger Eenrum. Het werd een zeer teleurstellende avond voor de mannen van Wilhem van der Wiel. De gasten hadden niks te verliezen en dat lieten ze ook zien.

De gastheren begonnen de wedstrijd matig. Eenrum zakte in en kon de in een veel te laag tempo spelende Riepsters gemakkelijk van zich afhouden. In plaats van het veld groot te maken en het spel breed te houden, ging alles door het midden. Als er al een keer via de zijkanten werd gespeeld, was het vervolg verkeerd, werd het overvolle centrum opgezocht om op die manier de kortste weg naar het Eenrumer doel te zoeken. Kennelijk wilde iedereen van De Fivel een goal maken, maar die vlieger ging niet op.

Bij een uitbraak van Eenrum was het meteen raak. Een goed uitgevoerde counter werd door Harman Mensinga verzilverd: 0-1. Met die stand gingen beide teams ook de rust in. De Fivel kon zich geen puntverlies veroorloven, maar leek de les van de eerste helft niet te hebben opgeslagen. Ook in het tweede bedrijf lag het temp laag en was men niet scherp.

Eenrum vond het allemaal prima en sloeg na een dik uur spelen andermaal toe. Een uitbraak leidde tot een overtreding en een vrije trap voor de gasten. Die werd door Bobo Miedema heel slim langs de muur geschoten. Doelman Sander Steenbergen zag de bal te laat en kon andermaal vissen: 0-2. Er leek zich op dat moment een debacle af te tekenen voor de thuisclub.

Er was nog tijd genoeg om de opgelopen schade te repareren, maar dat bleek iets teveel gevraagd. Uit een prima genomen vrije trap van Emiel Bos werd het nog wel 1-2. Vervolgens verdween Harmen Pestman in de dug-out en werd Youri Buurlage als extra aanvaller binnen de lijnen geposteerd. Samen met Corné Bos moest hij op zoek naar de gelijkmaker. Die viel twee minuten voor het laatste fluitsignaal en kwam op naam Youri Buurlage: 2-2.

Van der Wiel noemde de remise ‘ontzettend dom puntverlies’ en geeft toe dat het spel de laatste weken niet echt goed meer gaat. ‘We krijgen de laatste tijd veel afzeggingen en hebben weinig mensen op de training. Voetballend gezien zijn we een van de beste ploegen in de competitie. Dat komt er echter lang niet altijd uit. We zullen de laatste wedstrijden voluit moeten als we de tweede plek op SGV willen heroveren.’

GEO – MEEDHUIZEN    0-4
Kevin Reiffers (3) en Mark Toering (eigen doel)

Ezinge: Ivar Zijlema (2).
ZEC: Robin Stoter (3) en Vincent Zijlstra (2)

WARFFUM – STEDUM    4-0
Timo Hooijer (2), Roy Kuipers en Remon Bijsterveld

5e Klasse F Zaterdag
HARKSTEDE – SC SCHEEMDA    1-3
De Scheemders hebben gedaan wat ze moesten doen om de titelrace in 5F gaande te houden. De uitwedstrijd tegen Harkstede werd namelijk in een overwinning omgezet.

SC Scheemda was in en tegen Harkstede nadrukkelijk op zoek naar eerherstel voor de nederlaag tegen NWVV en Harkstede zou er alles aan doen om voor de tweede keer van een ploeg uit de top drie te winnen. Het werd een alleraardigst duel waarin twee teams wilden voetballen.

De gasten kregen in het eerste half uur vier grote kansen om de score te openen, maar een treffer bleef vooralsnog uit. Harkstede probeerde in die fase voordeel te halen uit corners en vrije trappen, maar slaagde niet in de opzet. Nadat SC Scheemda weer twee kansen had laten liggen, dacht Harkstede voor de rust nog te scoren. Doelman Rik Elzer wist he tgevaar echter te bezweren.

Meteen na de thee was het smullen geblazen. Er vielen in drie minuten evenzovele doelpunten. SC Scheemda opende het bal met een treffer van Niek Smit. Het antwoord van Harkstede liet niet lang op zich wachten. Op aangeven van Jasper Brink poeierde Jarik Bleeker de 1-2 tegen de touwen.

Beide teams bleven voetballen en Scheemda verdiende de overwinning. Het duurde tot de 80e minuut alvorens de definitieve beslissing viel. OP aangeven van Niek Smit scoorde Danny Blaauw de 1-3 en dat zou ook de eindstand worden. SC Scheemda had wat het wilde en zorgde er met de zege voor dat de titelaspiraties nog steeds levend zijn.