DVC Appingedam meest gelukkige in duel met Middelstum

Met nog drie wedstrijden te gaan wordt het voor Middelstum een hele opgave om de kampioensrace met Niekerk tot het laatst vol te houden. De uitwedstrijd tegen DVC Appingedam ging namelijk met 1-0 verloren waardoor het gat met de lijstaanvoerder, die zelf overigens niet speelde, nu vijf punten bedraagt. De beslissing zal waarschijnlijk komend weekend vallen als Niekerk op bezoek komt in Middelstum.

DVC had sinds maart alleen van Niekerk en Mamio verloren en is, na een zeer stroef begin van het seizoen, aan een behoorlijke opmars bezig. Die heeft de ploeg van Duurt Dijkman inmiddels zo ver gebracht dat de Damsters aan nacompetitie mogen denken. En daar had enkele maanden geleden niemand in Appingedam, waar al meer dan honderd jaar voetbal wordt gespeeld, rekening mee durven houden.

Het kan verkeren in de voetballerij. Zo sta je zwoegend en ploeterend ergens in de achterhoede van de vierde klasse je balletjes te trappen en zo zit de druk er ineens vol op. Appingedam heeft de verkeerde kant van de medaille gezien. Na elf wedstrijden stonden er acht schamele punten op het conto van de Damsters en dat was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Daarna kwam echter de ommekeer en nu was het dus zaak om tegen Middelstum die lijn door te trekken.

De wedstrijd op het voor een jubileumfeest ingerichte burgemeester Wellemansportpark zou niet de boeken in gaan als de beste wedstrijd van het seizoen. Voor beide partijen stond er veel op het spel. Bij winst op Middelstum zou Appingedam niet alleen zichzelf, maar ook koploper Niekerk een mooie dienst bewijzen. De gasten daarentegen konden zich ook geen puntverlies veroorloven. Die hebben inmiddels een periode op zak, maar een rechtstreeks kampioenschap staat natuurlijk ook leuk op je palmares. ‘Het zal in ieder geval een lastige klus worden om Middelstum te kloppen’, verklapte Duurt Dijkman voor aanvang van de wedstrijd.

En dat bleek, want DVC werd amper gevaarlijk in het eerste bedrijf. Na een kwart wedstrijd kreeg Middelstum de kans om de score open te breken. Peter van Dam kopte echter naast na een goede voorzet van Thijs Oosterhoff. En daar bleef het eigenlijk bij en dat was van beide kanten te mager. Ook na de pauze wisten beide ploegen elkaar aardig in evenwicht te houden en had het er alle schijn van dat doelpunten achterwege zouden blijven.

Oefenmeester Jelmer Meinardi probeerde na een uur spelen de zaak vlot te trekken. Hij haalde Rutger Schuiling en Peter van Dam naar de kant en bracht Xander Anema en Robert Bos binnen de lijnen. Vlak na die doorgevoerde wissels was het DVC Appingedam dat aan de leiding wist te komen. Doelman Damon Medema dacht een laag schot van een meter of dertig op te pakken, maar de bal stuiterde op door een polletje, waardoor de bijna kansloze doelpoging van Julian Herder ineens tot doelpunt werd gepromoveerd: 1-0. Een treffer die het predikaat ‘gelukkig’ volledig verdiende en waar zelfs de Damster bank verbaasd van opkeek.

Middelstum trok de teugels daarna wat strakker aan, was ook meer in de aanval, maar wist niet tot grote kansen te komen. In de 75e minuut kwam Max Oldenhof (JO19) nog in het veld voor Thijs Helder. Veel hielp het allemaal niet meer. Het enige moment waarop nog wat opwinding ontstond was toen scheidsrechter Kurt in de slotminuten een tweede gele kaart uitdeelde aan Damster Roy Eissens omdat hij een Middelstummer aan zijn shirt trok op het moment dat deze hem al was gepasseerd. De tijd was voor de bezoekers echter te kort om daar nog voordeel uit te halen. En dus bleef het bij die ene goal van Herder.

Mocht Middelstum in staat blijken om Niekerk zaterdag te kloppen, dan wachten er nog duels tegen Amicitia VMC (uit) en SV De Heracliden (thuis). Beide tegenstanders zijn nog niet zonder zorgen en hebben de punten ook hard nodig. De Niekerkers krijgen relatief zwaardere tegenstanders te verhapstukken. In eigen huis speelt men tegen nummer vier Lycurgus en de slotwedstrijd brengt het team van trainer naar ON Roden, dat momenteel op de derde plaats prijkt met evenveel punten als Middelstum.

In Middelstum kijkt men nu al uit naar de krachtmeting met Niekerk. ‘We gaan er tot en met de laatste wedstrijd vol tegenaan. Niemand had voor aanvang van het seizoen verwacht dat wij om het kampioenschap zouden meedoen en we zijn echt niet van plan om de handdoek na deze verloren wedstrijd in de ring te gooien’, aldus een strijdlustige Jelmer Meinardi.

Zijn collega Duurt Dijkman was na afloop van mening dat het duel eigenlijk geen winnaar verdiende. ‘Soms moet je echter een beetje geluk hebben en dat hadden wij vandaag aan onze zijde. Julian Herder ontwikkelt zich steeds meer tot het goudhaantje van ons team.’

Over de opmerkelijke revival van het Damster vlaggenschip zegt hij: ‘We zijn inderdaad beroerd begonnen maar hebben wel altijd het vertrouwen gehouden. Je ziet ook dat we steeds beter zijn gaan voetballen. Daarnaast is er veel beleving en strijdlust. De jongens hebben onderhand ook door dat we het seizoen nog een hele mooie wending kunnen geven. De nacompetitie leeft binnen de spelersgroep. En dat je soms resultaten boekt met niet al te beste wedstrijden zoals deze? Tja, het kan niet elke week even oogstrelend zijn.’

* DVC Appingedam – Middelstum 1-0 (0-0). Julian Herder 1-0.

No Replies to "DVC Appingedam meest gelukkige in duel met Middelstum"