Degradatie NEC Delfzijl een feit na verlies tegen De Weide

Na een 1-2 nederlaag tegen De Weide is het dan toch realiteit geworden. Het lot dat NEC Delfzijl het gehele seizoen al boven het hoofd heeft gehangen. De Delfzijlster fusieclub speelt volgend seizoen in de derde klasse. Het team van interim-coach Fred Hansen streed op eigen veld met hart en ziel tegen De Weide uit Hoogeveen. Dat deden ze zelfs een uur lang met tien man na een rode kaart voor Erwin Noordhoff. Het mocht allemaal niet baten. In de blessuretijd pakte De Weide de winst.

door Kees Bouma

Het is de eerste degradatie voor de fusieclub, in 2014 ontstaan uit Eems Boys en Neptunia. In het eerste seizoen (2014/ 2015) werd NEC Delfzijl onder leiding van trainer Erwin Heerlijn meteen kampioen in de derde klasse. Onder Heerlijn en ook onder leiding van zijn opvolger Kees Pranger werd NEC nog twee keer vierde, maar vanaf 2018 werd het steeds een beetje minder, resulterend in deze stap terug.  Velen bij NEC hadden er ook wel vrede mee. Jarenlang onderaan spelen is niet prettig en bovendien mist NEC in deze 2e Klasse J tegenstanders uit de regio. Waar vroeger op dit niveau De Pelikanen, SC Loppersum, Poolster of Holwierde nog wel eens de opponenten waren, zit er dit jaar geen enkele derby in. In de derde klasse treft NEC wel weer streekgenoten.

In de openingsfase was De Weide de bovenliggende partij. NEC werd achteruit gedwongen en had het aan de uitstekend keepende Bas Westerhuis te danken dat het niet snel op achterstand kwam. Later in de wedstrijd, na een uur voetballen, had Westerhuis nog een geweldige redding in huis na een vrije trap van Djababoe.  De treffer van NEC, na veertien minuten, was dan ook een verrassende meevaller voor de Delfzijlsters. Christian Lambeck werd net buiten het strafschopgebied omver getrokken. Dion Zimmerman kegelde de vrije trap door de Drentse muur en toen keeper Renzo Hemmes een rebound moest toestaan, was Jeffrey Roeters attent: 1-0.

Na 28 minuten werd alles anders. Eerst redde Westerhuis knap op een inzet van Tim Mulder. Na de aansluitende hoekschop kreeg Erwin Noordhoff de bal via zijn keeper op de arm en aangezien dit vlak voor het doel gebeurde, besloot arbiter Aartsen tot rood en een penalty. Een gele kaart had ook niet veel uitgemaakt, want Noordhoff had die straf al eerder in het duel ontvangen. Joost Bosma schoot secuur raak: 1-1.

In het restant van de wedstrijd was niet veel te merken van een ondertalsituatie bij de gastheren. NEC Delfzijl verzette zich als een duivel in een wijwatervat. Een treffer van Tim Mulder na een knappe aanval van de bezoekers werd tot ontsteltenis van de Hoogeveners afgevlagd.

In de rust gaf keeperstrainer Erwin Tjalma de tactiek voor het restant reeds prijs: ‘Een half uur het op 1-1 houden en dan alles of niets’, luidde de boodschap. Maar ook na de doelwisseling was NEC niet minder dan de ploeg van de vertrekkende Marcel Smid, die na vijf seizoenen naar eersteklasser Dalfsen gaat. Vooral Dion Zimmerman en Bram Mulder maakten het de achterste linie van de Drenten lastig. Ze waren balvaardig, sterk en soleerden vele malen door de wankele defensie.

De schoten verdwenen echter allemaal naast of over het doel van Hemmes, voor wie de wedstrijd op een deceptie zou uitdraaien. Na 78 minuten botste hij tegen een teamgenoot en verliet het veld met vermoedelijk een gebroken kaak. Een reservegoalie was niet meegekomen en veldspeler Mitchel Nijstad trok de keeperstrui aan. Een ambulance haalde de onfortuinlijke doelman op.

NEC Delfzijl, met onder meer de 16-jarige Shaimo Hooi als invaller, nam in de slotfase enorme risico’s. Ook de invaller-doelman van DE Weide kreeg echter nauwelijks echt werk. NEC zocht het doel structureel op de verkeerde plaats en ergerde zich bovendien mateloos aan de arbiter, die naast de rode en gele kaart voor Noordhoff ook Zimmerman, Nino Tualena en Lambeck op geel trakteerde. Bij De Weide ontving routinier Vincent Coulier die prent.

Door de aanvalsdrang van NEC kreeg De Weide heel veel ruimte. Eerst schoot het een hoekschop op de paal en daarna verknoeide het meerdere goede kansen. Tot de 95e minuut. Tim Mulder kwam, net wel of net niet, van eigen helft af en kon in alle vrijheid het Delfzijlster doel opzoeken. Nu was het wel raak. Het vlagsignaal van de assistent kon de scheidsrechter niet bewegen ook deze goal af  te keuren. Een minutenlange discussie van NEC-spelers met de arbiter evenmin. Het waren kostbare minuten die ze beter hadden kunnen gebruiken om te trachten nog een doelpunt te maken. Nick Muysson kreeg voor de bezoekers nog een eigenlijk niet te missen kans, maar aangezien hij dat wel deed bleef het bij 1-2.

Coach Marcel Smid van De Weide vond dat zijn ploeg goed gevoetbald had:  ‘Er lag zoveel ruimte, maar daar deden we niet genoeg mee. Het scorend vermogen is onvoldoende bij ons, maar het voetbal was goed. Hebben we één keer geen reservekeeper mee en dan gebeurt dit. Ik wil vijf jaar De Weide niet met degradatie afsluiten.’

In de winterstop had NEC Delfzijl vijf punten en nam het afscheid van trainer Marshall Pourier en zijn assistent Danny Schudde. Fred Hansen werd door het bestuur van stal gehaald, maar ook hij slaagde er niet in het zinkende schip te redden. Hansen begon goed met NEC, maar de laatste vijf duels leverden slechts drie punten op.

Over het duel met De Weide zei hij: ‘We hadden niet hoeven verliezen. Het is zoals het is. We bleven met drie spitsen spelen, ook toen we met tien man kwamen te staan. In de slotfase zelfs met vier of vijf aanvallers. Het maakte toch niet meer uit. We moesten winnen. Dan moet die goal wel vallen, maar alles ging naast of over. Ik had twee opdrachten. De eerste was om te proberen er in te blijven, maar dat was toen al bijna onmogelijk. De andere was, zorg ervoor dat er weer wat strijd en beleving in het team komt. Daar zijn we in geslaagd, vind ik. Maar degraderen? Het blijft zuur.’ Hansen slofte vervolgens teleurgesteld naar de kleedkamers. ‘Ik word nu weer trainerspensionado’, waren zijn laatste woorden op deze voor NEC Delfzijl inktzwarte voetbalmiddag.

* NEC Delfzijl – De Weide 1-2 (1-1). 14. Jeffrey Roeters 1-0; 30. 1-1 Joost Bosma (strafschop); 90. Tim Mulder 1-2.