Jan Blaauw stapt op bij vijfdeklasser Usquert

Oefenmeester Jan Blaauw is per direct opgestapt bij vijfdeklasser Usquert. Dat zou eigenlijk niet zo verwonderlijk moeten zijn, omdat hij aan het einde van het seizoen hoe dan ook zou vertrekken. Er zit echter wel degelijk een pikant tintje aan. De coach van de tobbende zondagclub was er eigenlijk al met de vereniging over uit dat hij toch nog een jaar zou blijven.

‘Ze deden mij een mooi voorstel. Daar had ik in principe ja op gezegd, maar de situatie is inmiddels veranderd. Op het moment dat men binnen het bestuur van een club gaat bepalen wie er wel of niet op zondag in de basis van het eerste elftal staan, haak ik af’, aldus de coach.

Usquert loopt het hele seizoen al aan te modderen. Eigenlijk is er zelden sprake geweest van een evenwichtige selectie waar Blaauw iets mee kon bewerkstelligen. Er ‘verdwenen’ altijd wel een of meerdere spelers die het te druk hadden met andere dingen en het voetbal dan links lieten liggen. Kortgeleden vertelde Blaauw nog dat sommige spelers liever tot diep in de nacht in de kroeg zaten om vervolgens met een flink promillage alcohol in het bloed de volgende dag het veld op te stappen.

Het noopte de oefenmeester meer dan eens tot het nemen van beslissingen die er voor moesten zorgen dat hij in ieder geval nog een elftal op de been zou kunnen brengen. Dat betekende zelfs dat hij af en toe de voetbalschoenen ook maar weer aan trok. Vrij recent liep het helemaal uit de klauwen. Toen waren er welgeteld acht spelers paraat. Blaauw moest zichzelf noodgedwongen als doelman opstellen. Hij besloot met het bestuur om tafel te gaan om zijn ongenoegen te uiten over de gang van zaken.

Het leek een goed gesprek te zijn geweest. Blaauw dacht dat de club beterschap beloofde. Dat men na die ontmoeting een andere weg wilde inslaan. Er zou een overstap naar het zaterdagvoetbal gemaakt worden en de bezem zou door de selectie gaan. Een aantal vaste waarden, die de club meer dan eens in de steek hadden gelaten, verdween van het voetbaltoneel. Althans, zo leek het.

Voor het duel met Oldambtster Boys doken er weer wat oude bekenden op. Blaauw: ‘En die moesten volgens een van de bestuursleden ook in de basis. En o ja, sommige heren wilden niet spelen als er namen op het wedstrijdformulier zouden verschijnen die zij er niet op wilden hebben. Dat was voor mij de druppel. Niemand gaat mij vertellen hoe ik een team moet samenstellen. Tegen de topploegen laten ze ons in de steek en omdat ze denken dat er tegen Oldambtster Boys wel wat te halen valt, willen ze ineens weer spelen. Dat gaat er bij mij niet in.’

Hij besloot het bijltje er meteen bij neer te gooien. ‘Ik lever mijn spullen in en wens ze verder veel succes. Of dat nou op de zaterdag of op de zondag is.’ Volgens Blaauw hebben er inmiddels een mannetje of acht laten weten dat ze het na afgelopen weekend voor gezien houden. Dat Usquert voor hen een gesloten boek is.

Bestuurslid Peter Smith vindt het vreemd dat Blaauw heeft verteld dat hij het bijltje er bij neer heeft gegooid. ‘Ach, dat heeft Jan al wel vaker gezegd. Dat zal allemaal wel een beetje meevallen.’ Ook de beweegredenen van de trainer om er mee te stoppen, bevreemden hem. ‘Het klopt inderdaad dat er afgelopen weekend wat wrevel is ontstaan over wie er nou wel of niet moesten spelen. Het bestuur is van mening dat je gebruik moet maken van de spelers die er zijn. Ook als zij door werk en dergelijke een poosje verstek hebben moeten laten gaan. Daar komt nog bij dat je geen geblesseerde spelers moet opstellen als je genoeg fitte mensen hebt. Daar vinden wij als bestuur wat van. Op zo’n moment moet je jezelf de vraag stellen in wiens belang je nou handelt.’

Volgens Smith valt de hele heisa wel een beetje mee. ‘In elke relatie gebeurt wel eens wat en wordt er wel eens wat geroepen waar we later spijt van hebben. Jan is een beste vent die veel voor de club heeft gedaan. We gaan deze week nog wel met hem in gesprek om te kijken hoe hij er in staat.’

No Replies to "Jan Blaauw stapt op bij vijfdeklasser Usquert"