Siddeburen verliest van gezapig spelend ZEC

Het vuurwerk was er voor de wedstrijd al. Het echte spektakel ontbrak. Het Zandeweerster ZEC had in en tegen Siddeburen graag een periodetitel gevierd, maar moet nog een weekend wachten of het de nacompetitie om promotie naar de vierde klasse binnen mag stappen. De ploeg van trainer Marinus Siekman won weliswaar met 1-3 van de gastheren, maar hoogstaand was het geenszins. Siddeburen probeerde het wel, kreeg voldoende kansen en raakte zelfs twee keer de paal, maar ontbeerde de voetballende kwaliteiten om het de gasten echt moeilijk te maken.

Er waren voldoende supporters meegereisd vanuit Zandeweer om voor voldoende sfeer te zorgen. Rokpotten begeleidden staf en spelers van ZEC richting ingang van sportpark Ewensborg, op het veld dreunde het vuurwerk zo hard door dat vogels verschrikt een veilig heenkomen zochten. Het was maar goed dat er voldoende wind stond, zodat de groen en witte rook snel genoeg was vervlogen, anders was het waarschijnlijk nog lang ‘mistig’ gebleven in Siddeburen.

Het eerste sportieve vuurwerk kwam van de gastheren. Na enkele minuten spelen mocht Siddeburen op rechts ontsnappen en was het Julian Bijman die rechts van het strafschopgebied uithaalde en keihard op de paal schoot. Dat was even schrikken voor ZEC. De bezoekers waren meteen wakker en probeerden het duel naar zich toe te trekken. Dat ging gepaard met vlot combinatiespel, het goed gebruik maken van de flanken en een hoog baltempo. De druk op het doel van goalie Jordy Hovingh werd steeds groter.

In de negende minuut leidde dat tot de openingsgoal. Een corner van Jens Posthumus werd richting tweede paal geschoten, waar de geheel vrijstaande Wessel Feenstra de bal binnen wist te koppen: 0-1. ZEC ging op jacht naar een tweede goal en kreeg deze door de Siddebuurster goalie in de schoot geworpen. De thuisclub zag een mogelijkheid uit een goed lopende aanval mislukken en kreeg in de tegenstoot meteen de rekening gepresenteerd. Max Bulthuis speelde de bal terug op zijn doelman, die vervolgens te lang treuzelde. De goalie dacht dat hij de bal nog wel weg kon trappen, maar de toegesnelde Robin Stoter stak daar een stokje voor. Het leer vloog vervolgens in de kluts tegen het nylon: 0-2.

ZEC viel na dit cadeautje vrij snel terug. Het veld werd veel te lang gemaakt. Siddeburen kreeg alle gelegenheid om tussen de linies in te voetballen en het tempo zakte naar het niveau van een zomeravondpotje. Omdat Siddeburen bleef volharden in het missen van kansen, waaronder Julian Bijman en Rick Schutter, hoefde ZEC zich eigenlijk niet zoveel zorgen te maken. Sterker nog, vlak voor rust kwamen ze zelfs nog een keer tot scoren. Een diepe en vooral hoge bal plofte achter de defensie van Siddeburen, waar Melvin Sikkema het speeltuig opraapte en de aarzelende doelman Hovingh het nakijken gaf: 0-3.

Of de sluitpost uit balans was gebracht door het vuurwerk van ZEC en daarom niet al te zeker in zijn schoenen stond, zal nooit duidelijk worden. Feit is wel dat hij enige tijd last van zijn gehoor had vanwege de enorme klap schuin achter zijn doel. Na de pauze werd hij vervangen door zijn collega Bas Bulthuis. Dat was volgens leider Siem Bijman niet omdat hij opzichtig in de fout was gegaan of vanwege de vuurwerkperikelen, maar omdat dit vooraf zo was besproken. Ook Bart de Boer kwam binnen de lijnen. Hij nam de plaats in van Bart Kuipers.

Het was even afwachten of Siddeburen er nog een echte wedstrijd van zou willen maken. De eerste mogelijkheid was voor ZEC. Robin Stoter wist doelman goalie Bulthuis echter niet te verschalken. De bezoekers leken het daarna wel te geloven en dat was aan het spel ook wel te zien. Er gingen teveel duels verloren, tweede ballen werden allemaal door Siddeburen opgepikt en de gastheren waren agressiever in de duels. En toch zou ZEC nog een mogelijkheid krijgen om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Invaller Ingmar Blaauw dacht een bal die vanaf de achterlijn terug werd getrokken met een snoekduik binnen te koppen. Het idee was aardig, de afronding wat minder. Doelman Bulthuis wilde namelijk ook nu niet capituleren.
Nadat Gerry Winkel bij Siddeburen naar de kant was gehaald en Lambertus van der West binnen de lijnen was gekomen, daalde er ineens een flinke hoosbui op de hoofden van de acteurs en de toeschouwers neer. In die fase liet ook Siddeburen even van zich spreken. Een vrije trap aan de linkerkant van het veld werd in het strafschopgebied van ZEC gepompt en door Julian Bijman van dichtbij langs goalie Nick Blok gekopt: 1-3. Het leek toch nog een spannende slotfase te worden.

De 71-jarige scheidsrechter Tjalling Sietzema uit Assen, meer dan dertig actief als fluitist, moest nog wat binnenbrandjes blussen van wat al te heetgebakerde voetballers, waarna het steeds meer aandringende Siddeburen bijna in het countermes liepen. Melvin Sikkema mocht alleen op doelman Bulthuis af gaan, maar wist het leer niet langs de sluitpost te frommelen. Aan de andere kant van het veld waren de gastheren nog dicht bij de aansluitingstreffer. Wesley Hartman volgde het voorbeeld van zijn collega Julian Bijman en knalde eveneens op de paal. Een bal die er rustig in had gemogen en ZEC zowaar nog in de problemen had kunnen brengen. Dat gebeurde echter niet en dus konden de gasten na bijna 95 minuten opgelucht adem halen. Het uiteindelijke doel was dan weliswaar nog niet bereikt, maar nacompetitie behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

Marinus Siekman was na afloop dan ook alleen maar blij met het resultaat. ‘Ik denk dat dit een van onze slechtste wedstrijden van het seizoen is geweest, Wat een gezapige vertoning na rust. Kwalitatief zijn wij beter, maar op strijdlust en inzet zijn we na de thee door Siddeburen geklopt. Wat dat betreft hebben zij na rust met 1-0 van ons gewonnen. Maar goed, de sfeer was er, het voetbal leeft in Zandeweer en we hopen het karwei volgend weekend af te kunnen maken.’ Dat moet dan thuis tegen SGV gebeuren.

Zijn collega Siem Bijman hoeft niks meer af te maken. Komend weekeinde speelt men nog uit tegen Warffum en daarna is het gedaan. Siddeburen heeft volgend seizoen namelijk geen zaterdagteam meer. De club concentreert zich dan op het zondagvoetbal. ‘We hadden er vandaag meer uit kunnen halen en zelfs wel moeten doen. Dit duel typeert ons echter wel een beetje. We krijgen de kansen, maar maken het niet af. Eigenlijk missen we een echte afmaker voorin. Ik kan de jongens echter niks kwalijk nemen. Na rust waren wij de bovenliggende partij en is het gewoon jammer dat je daar geen voordeel uit weet te halen.’

Op de vraag wat hij volgend seizoen gaat doen, zei Bijman: ‘Ach, ik ben ruim twintig jaar leider en trainer geweest. Misschien is dit wel een mooi moment om er mee te stoppen. Het halve elftal stopt sowieso bij Siddeburen en de jongens die wel blijven zullen wel een plek op de zondag kunnen vinden.’

* Siddeburen – ZEC 1-3 (0-3). Wessel Feenstra 0-1; Robin Stoter 0-2; Melvin Sikkema 0-3; Julian Bijman 1-3.

No Replies to "Siddeburen verliest van gezapig spelend ZEC"