Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week kent weer een aantal opmerkelijke feiten. Meedhuizer Kevin Reiffers scoorde in de thuiswedstrijd tegen Ezinge drie keer en bracht zijn totaal daarmee op dertig competitiegoals. De 44-jarige Jos Hoeksema van SGV scoorde in de thuiswedstrijd tegen Eenrum maar liefst vier keer. Een hoofdrol was er in Ten Post weggelegd voor het duo Mark Kramers en Youri Buurlage van De Fivel. Stef Klugkist van SV Bedum scoorde zijn eerste competitiegoal ooit voor SV Bedum op bezoek bij Achilles 1894 en voegde er meteen een tweede aan toe. Bij SC Scheemda was Tom Knollema goed voor drie assists en kan men zaterdag de titel in 5F in de wacht slepen. In de 5e Klasse C van het zondagvoetbal wist het Woldendorper WEO kampioen Veelerveen een punt te ontfutselen. Het opmerkelijke daaraan is dat de Woldendorpers al sinds oktober 2019, toen het met 1-2 van Alteveer verloor, niet meer op eigen veld zijn verslagen. Overigens willen we nog even benadrukken dat clubs zelf de hoogte- en dieptepunten aanleveren en dat EemsmondSport daar vervolgens een verhaal van probeert te maken. Wij gaan daarbij uit van de objectiviteit van de betrokken verenigingen. Staat uw club niet in het overzicht? Doe dan net als al die andere coaches en stuur een kort bericht naar info@eemsmondsport.nl

1e Klasse E Zaterdag
WINSUM – LEEUWARDER ZWALUWEN 0 – 3
Winsum heeft het zaterdag in eigen huis laten afweten in het duel met Leeuwarder Zwaluwen. De ploeg van trainer Bert Vos verloor de ontmoeting met 0-3. Na wat schermutselingen over en weer en een met moeite gekeerde kopbal van Edwin Schaafsma, kwam de bal op elf meter van doelman Germen Bouwman te liggen. Dirk Zwakenberg had een duw uitgedeeld en dat vond de scheidsrechter van dienst zwaar genoeg voor een strafschop. Die werd door Stephen Adisi gemist.

Nadat de Winsumers ook wat mogelijkheden hadden laten liggen, was het wel raak voor de Friezen. Edwin Schaafsma legde de bal panklaar neer voor Nick Mosselman die vervolgens geen fout maakte: 0-1. Na de thee waren de gasten gevaarlijker. Er stond een dik uur op de klok toen Jesse Krombos voor 0-2 wist te zorgen en het duel eigenlijk al was gespeeld. Winsum, dat alleen nog voor de eer kon spelen, leek het wel te geloven en moest in de slotminuten ook nog een derde tegengoal slikken. Jaring Wouterlood van Doesburg, what’s in a name, tekende voor de 0-3 eindstand.

2e Klasse J Zaterdag
THE KNICKERBOCKERS – NEC DELFZIJL 3 – 1
Ondanks dat er voor het reeds gedegradeerde NEC Delfzijl niks meer te halen viel in de uitwedstrijd tegen de stad-Groninger studentenploeg The Knickerbockers, wilden de Havenkanters er nog wel voor los. De start van de wedstrijd was goed en de eerste twintig minuten hadden de Stadjers niks te vertellen. Er werd veel druk op de goal van de gastheren gezet, zonder dat dit overigens tot grote kansen zou leiden.

De eerste counter van de thuisploeg werd NEC Delfzijl meteen fataal. Achterin werd niet goed ingegrepen en was men te voorzichtig in de duels. Knickerbockers profiteerde dankbaar en kwam via Leon Huizinga op 1-0. Kort na die goal ontstond een soortgelijke situatie, waarbij het ingrijpen andermaal onvoldoende was en opnieuw was het raak. Nu tekende Job Langelaan voor de goal: 2-0. Twee slechte momenten in een verder vrij aardig gespeelde eerste helft werden gevolgd door een ongelukkige handsbal die de gastheren een strafschop opleverde. En zo werd het vlak voor rust ook nog 3-0.

Na de doelwisseling was NEC Delfzijl andermaal de beter voetballende ploeg en bleek The Knickerbockers gevaarlijk in de counter. Toch zouden de Stadjers niet meer scoren. Hun tegenstander deed dat wel. Na een handsbal mocht Christian Lambeck vanaf de penaltystip aanleggen voor de 3-1 en hij maakte geen fout. Daarmee was de eindstand bereikt.

ACHILLES 1894 – SV BEDUM 3-5
SV Bedum heeft zich knap gerevancheerd voor de 1-2 thuisnederlaag tegen SC Elim, die als de slechtste wedstrijd van het seizoen werd omschreven. In Assen zagen de meegereisde supporters dat de selectie van trainer Robbie Wentink na een doelpuntrijke wedstrijd de winst wist op te strijken.

De Bedumers hadden nog wat goed te maken, maar begonnen te slap. Na een kwartier ging het een stuk beter. Jimi Hoeksema sneed vanaf de linkerkant naar binnen en zorgde voor de openingstreffer: 0-1. De gastheren kwamen vrij onverwachts op 1-1 na een kort genomen corner die door Mart oosting werd binnengekopt. SV Bedum nam de touwtjes daarna weer in handen en dachten via Stef Klugkist andermaal op voorsprong te komen. Hij sprong in het doelgebied op en kopte de bal voor de te laat grabbelende keeper binnen. De scheidsrechter vond dat er was geduwd en keurde de treffer af.

Een harde inzet van Jimi Hoeksema werd niet veel later door een verdediger van de Drenten in het eigen doel gewerkt en dat betekende wel 1-2. Een strafschop leidde er toe dat de gasten de marge wisten te vergroten. Twan Ahlers werd in het strafschopgebied vastgepakt en vervolgens mocht Stef Klugkist vanaf elf meter aanleggen. Hij maakte zijn eerste officiële goal in de hoofdmacht en zorgde daarmee voor een 1-3 tussenstand.

In het tweede bedrijf leidde een prima aanval via de schijven Richard de Boer, Mark Kruizinga en Twan Ahlers tot de tweede goal van Jimi Hoeksema: 1-4. SV Bedum kreeg daarna volop kansen om Achilles 1894 op een grote nederlaag te trakteren. De ruimtes en de kansen waren er, maar het was de thuisclub die scoorde. Leon Regtop zorgde er met twee treffers voor dat de spanning weer volop aanwezig was: 3-4.

De kans op de gelijkmaker was er daarna ook, maar wist SV Bedum te voorkomen. Aan de andere kant was Stef Klugkist wel weer succesvol. Hij bepaalde met een bekeken schot de eindstand op 3-5 en daarmee was de verdiende winst een feit. Zaterdag spelen de Bedumers in Groningen tegen The Knickerbockers, die nog vol aan de bak moeten om lijfsbehoud te realiseren. Op de bereidwillige medewerking van SV Bedum hoeft men in ieder geval niet te rekenen. ‘We zullen wel zien hoe dat loopt. Vrijdag gaat assistent-trainer Bas Groeneveld trouwen. Ik hoop dat we daar zaterdag geen naweeën van ondervinden’, grapte trainer Robbie Wentink na afloop van het gewonnen duel.

3e Klasse C Zaterdag
NOORDWOLDE – GRIJPSKERK 0 – 4
Noordwolde heeft de goede serie van de afgelopen weken geen vervolg kunnen geven in de thuiswedstrijd tegen Grijpskerk. De spanning loopt op voor het team van trainer Roy Kamps, die nog volop in de strijd is voor een periodetitel.

De eerste twintig minuten van het duel liet Noordwolde na om zelf de score te openen. Grijpskerk probeerde vooral gevaar te stichten middels de lange bal. De gastheren konden elkaar tot aan de zestien wel vinden, maar daar hield het mee op. In de 29e minuut was Noordwolde niet resoluut genoeg met het uitverdedigen en wist Grijpskerk te profiteren. Jelle Schoenmaker tekende voor 0-1. De thuisploeg kreeg een tik op de neus, maar kon na de pauze nog het een en ander rechttrekken.

Noordwolde begon niet gek aan het tweede bedrijf, maar zakte al vrij snel weer weg. Voorin kon geen bal worden vastgehouden. Het niveau van de voorgaande weken werd eigenlijk geen moment gehaald. Er stond amper een uur op de klok toen Jelle Schoenmaker er 0-2 van wist te maken nadat Noordwolde de bal niet uit de eigen verdediging wist weg te krijgen. De geelzwarten probeerden nog wel wat, maar liep vervolgens in het mes. Joost Schoenmaker scoorde twee keer en bepaalde de eindstand daarmee op 0-4. Volgens oefenmeester Roy Kamps een geflatteerde zege, die zijn team snel moet vergeten. Komend weekeinde heeft Noordwolde in en tegen SC Loppersum aan een punt genoeg om de nacompetitie te halen.

‘Dat wordt nog wel een wedstrijd, maar ik wil de jongens geen druk opleggen. Het zou mooi zijn als we het redden om de derde periode te pakken en anders wordt zaterdag mijn laatste wedstrijd bij Noordwolde. Hoe een en ander ook afloopt, ik ben trots op dat wat de jongens dit seizoen hebben laten zien.’

OMLANDIA – GROEN GEEL 1 – 2
Ondanks het feit dat Omlandia gehavend aan de thuiswedstrijd tegen Groen Geel moest beginnen en ook geen beroep kon doen op Dennis Loer en René Hovenkamp, wisten de Ten Boersters er toch een open wedstrijd van te maken met daarin veel kansen.

Na elf minuten spelen kwam Omlandia op voorsprong. Quinten Luider bood teammaatje Robbert Veldman een niet te missen kans en die verzilverde hij dan ook: 1-0. In de periode daarna kregen de doelmannen aan beide zijden van het veld alle gelegenheid om te tonen wat ze in huis hadden. Dat leidde er wel toe dat er voor de rust niet meer gescoord zou worden.

In het tweede bedrijf bleef die ene treffer nog lang staan. Hoewel Groen Geel nu de bovenliggende partij was, blek Devon Harmsma een bijna onneembare vesting te zijn. Aan de andere kant hadden Quinten Luider en Jeremy van Coevorden de pech dat ze het aluminium raakten. Het duurde tot de 78e minuut alvorens Groen Geel het overwicht in klinkende munt wist om te zetten. In een kort tijdsbestek werd er twee keer gescoord door Thomas Metzemaekers: 1-2. Omlandia had daarna niet meer de kracht om het tij nog te keren. De ploeg van trainer Simon Schuil is nu wel uitgespeeld voor dit seizoen en kan de oefenmeester nog een aardig afscheidscadeau meegeven door in de laatste wedstrijd, uit tegen Grijpskerk, nog een goed resultaat te boeken.

HOLWIERDE – SC STADSPARK Afgelast
Holwierde was er helemaal klaar voor om van de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen nog wat leuks te maken. Degradant SC Stadspark zou op bezoek komen en de Katmisbewoners hadden zich een mooie seizoensafsluiter voorgesteld. Daar zou het echter ook bij blijven. De Stadjers lieten namelijk verstek gaan. Ze wisten niet genoeg spelers te motiveren om de reis naar Holwierde te maken en dus werd het duel afgelast. De wedstrijd zal nu ingelast worden, want voor Holwierde staat er nog wel wat op het spel. Men wil liever niet in degradatievoetbal verzeild raken en daarvoor zullen in ieder geval het duel tegen SC Stadspark en de uitwedstrijd tegen Glimmen gewonnen moeten worden. De kloof met de Zuidlaarders bedraagt nu zes punten, waarbij de Drenten op de slotdag van de competitie nog op bezoek moeten bij HFC ’15. Van het resultaat wat daar tot stand komt, hangt veel af voor de Holwierders.

4e Klasse C Zaterdag
FC LEO – RZ BAFLO 1 – 2

RZ Baflo mag nog altijd hopen dat het volgend seizoen ook in de vierde klasse zal spelen. De uitwedstrijd tegen het Leenster FC LEO werd namelijk met winst afgesloten. Zonder slag of stoot ging dat echter niet. De Leensters vergaten voldoende te scoren in de degradatiekraker en gaat nog een lastig weekend tegemoet.

Vanaf de aftrap ging het duel redelijk gelijk op, waarbij het spel van de gasten wat verzorgder was. De eerste kansen waren dan ook voor de Bafloërs. Patrick Rutgers opende na acht minuten voetbal de score voor zijn team na een goed genomen vrije trap van Duncan Torrenga. Doelman Niels Zijlstra kon de bal alleen maar uit het net halen. Vlak na de openingstreffer kwam Torrenga oog in oog met de keeper van FC LEO te staan, maar die bleef de Bafloër de baas.

De thuisclub kreeg vanaf elf meter de kans om de achterstand weg te werken toen een corner van FC LEO op de arm van een verdediger van RZ Baflo terecht kwam. Spits Jasper Wiersum, tegen OKVC nog scorend vanaf de penaltystip, eiste de verantwoordelijkheid op, maar de inzet knalde via de lat het veld weer in. De rebound viel ten prooi aan Cedric Tillema. Ondanks die teleurstelling bleef FC LEO op de gelijkmaker jagen, maar voor de pauze werden er geen echte kansen meer genoteerd voor de gastheren.

Na de pauze was het FC LEO dat aandrong en RZ Baflo dat het accent meer op de verdediging van de voorsprong meende te moeten leggen. Toch kwamen ze op 0-2 dankzij een treffer van Chris ten Boer. De Leensters weigerden echter te capituleren en kregen kansen via Marcel Kadijk, Jasper Wiersum en Abenezer Araya. Zij wisten die echter niet te verzilveren.

Op dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor de bezoekers. Het werd echter wat anders toen Bafloër Martijn Huizenga met rood (2x geel) van het veld werd gestuurd. FC LEO kreeg daarna een tweede strafschop. Marcel Kadijk scoorde de aansluitingstreffer (1-2). Overigens ontstond er wat verwarring binnen de lijnen toen ook Chris ten Boer werd weggestuurd. Hij kreeg geel van scheidsrechter Visser en omdat de onpartijdige dacht dat dit zijn tweede was, liet de arbiter hem inrukken. Na enige discussie werd de rode kaart echter weer ingetrokken. In een verder vrij sportieve wedstrijd kregen de bezoekers maar liefst acht gele kaarten en kwam er eentje op naam van de gastheren te staan. De meeste kaarten werden uitgereikt vanwege commentaar op de leiding. In de extra tijd, die vanwege het vele schrijfwerk maar liefst acht minuten in beslag nam, werd er niet meer gescoord.

Zaterdag wordt voor beide teams het weekend van de waarheid. RZ Baflo speelt dan op eigen veld tegen Mamio en kan geen beroep doen op de geschorste Mark van Zanten, Martijn Huizenga en Chris ten Boer. Daarnaast is het nog maar even de vraag of Melvin Folkerts minuten kan maken. ‘We zullen er in ieder geval negentig minuten vol voor moeten gaan om zelfs de nacompetitie nog te ontlopen, zonder dat we met een schuin oog naar de andere velden moeten kijken’, aldus plaatsvervangend trainer Rob Tigchelaar van RZ Baflo.

FC LEO is hoe dan ook tot nacompetitie tegen degradatie veroordeeld. De Leensters kunnen daar niet meer aan ontsnappen. Zij kunnen echter ook nog rechtstreeks degraderen als ze een veer laten in de laatste wedstrijd, uit bij vv Poolster. Voorwaarde is dan wel dat OKVC op eigen veld van Amicitia VMC weet te winnen.

5e Klasse C Zaterdag
ZEESTER – SURHUISTERVEEN 0 – 4

Zeester begon prima in de thuiswedstrijd tegen Surhuisterveen, maar werd door persoonlijke fouten met een 0-2 achterstand geconfronteerd. Met die stand brak ook de rust aan. Vlak na de thee viel de 0-3 en toen was het wel over voor de ploeg van trainer Jaap van der Ploeg. De Friezen speelden de wedstrijd volwassen uit en zouden uiteindelijk op 0-4 finishen. De doelpunten werden gescoord door Tsjerk Bottema en Gerben-Jan Bottema, die ieder twee goals voor hun rekening namen. Zeester moet zichzelf nog even herpakken in het laatste reguliere competitieduel. Dan gaan de Zoutkampers op bezoek bij Jistrum. De eerste confrontatie tussen beide teams eindigde in een 5-0 zege voor de mannen uit het vissersdorp. Een overwinning zou ook nu ook prima zijn om in ieder geval met een goed gevoel de nacompetitie in te stappen.

5e Klasse E Zaterdag
STEDUM – CORENOS 3 – 1
Stedum heeft kampioen Corenos de tweede nederlaag van dit seizoen weten te bezorgen. Het team van trainer Robert Benes versloeg de gasten op inzet, passie en strijd. Corenos was de eerste helft de betere ploeg, terwijl Stedum wat onwennig van start ging.

De thuisclub wilde van de laatste thuiswedstrijd van coach Robert Benes een feestje maken. Corenos was met hele andere ideeën naar Stedum gekomen. Men wilde winnen, dit seizoen minimaal honderd goals hebben gemaakt, bovenaan in de derde periode eindigen en het seizoen met 69 punten afsluiten. Stedum was echter niet van plan om Corenos erg ver tegemoet te komen.

Hoewel de Roodeschoolsters voetballend beter waren, leidde dat niet tot grote kansen. Men probeerde de gastheren in een vroeg stadium tot het maken van fouten te dwingen door hoog druk te zetten. Stedum had moeite met de opkomende vleugelverdedigers van Corenos. De spitsen van de thuisclub verdedigden niet mee en dat zorgde nog wel eens voor problemen. De backs liepen te zwemmen in de ruimte en de gastheren hadden veel moeite om een passend antwoord te verzinnen op de beweeglijkheid van Corenos. Toen dat eenmaal was rechtgezet, ging het beter met de gastheren maar was het wel Corenos dat scoorde. Sven Knot wist de bal bij de tweede paal binnen te tikken. Meteen vanaf de aftrap was die achterstand al weer teniet gedaan. Na een goede aanval en onoplettendheid achterin bij Corenos tekende Yannick van den Berg voor de 1-1.

Kansen waren er ook daarna genoeg voor Corenos om de thuisclub voor grote problemen te plaatsen, maar die konden niet in goals worden omgezet. Elwin Wezeman, Sven Knot en Jordan Muller lieten de mogelijkheden onbenut. Daarbij kwam nog eens dat Corenos volgens coach Marco Pesiwarissa minstens drie strafschoppen had moeten krijgen omdat Sven Knot en Anna-Jan ten Harkel werden getorpedeerd, terwijl een schot van Jordan Muller door een veldspeler met de hand werd gekeerd. Het bracht de oefenmeester er toe om zijn ongenoegen over het leiden van de fluitist aan de onpartijdige kenbaar te maken en dat leverde de coach een gele prent op.

Na de doelwisseling werd een slordig spelend Corenos door het counterende Stedum afgetroefd. Waar de gasten in het eerste bedrijf hadden verzuimd om het karwei af te maken, waarbij keeper Boelie de Sturler overigens ook menig keer dwars lag, sloegen de geelzwarten wel toe. Stedum speelde agressief en compact en scoorden Mathijs Colstee en Yannick van den Berg, waarmee ze voor een 3-1 voorsprong wisten te zorgen. Corenos kwam op de slechte grasmat niet goed uit de voeten, probeerde met diverse wisselingen het tij nog te keren, maar beet zich stuk op de stugge defensie van de gastheren.

‘Er was geen sprake van onderschatting of zo, want daarmee zou ik de strijdwijze van Stedum te kort doen. Zij speelden agressief en daar hadden wij veel beter mee om moeten gaan. Er was te weinig beweging zonder bal’, aldus trainer Marco Pesiwarissa. Zijn ploeg kreeg na afloop van het duel een meter bier van de gastheren als kampioenscadeautje. Ook was er voor iedereen een Stedum-petje beschikbaar. Zo gingen de Roodeschoolsters in ieder geval niet helemaal met lege handen naar huis.

‘Ik ben van mening dat we Corenos na de thee op passie en inzet hebben geklopt. Zij vergaten het duel voor rust te beslissen en konden in het tweede bedrijf niet het wapen vinden om ons effectief te bestrijden. We hebben ons dapper geweerd en de beloning daarvoor geïncasseerd’, aldus de vertrekkende Robert Benes.

MEEDHUIZEN – EZINGE 8 – 1
Meedhuizen heeft geen kind gehad aan het danig verzwakte Ezinge. De overvolle ziekenboeg van coach Ronald Bouwman werd de afgelopen week verder uitgebreid met doelman John Nooren. Dit betekende dat de 16-jarige Robbin de Jong zijn basisdebuut in de Ezinger hoofdmacht mocht maken. Hij zou geen al te prettige herinneringen aan het treffen met de groenwitten overhouden.

Doordat ook Ivar Zijlema (werk), Steven Werkman (studie) en Jasper Dijkstra (schorsing) ontbraken moest de selectie worden aangevuld met Peter Vergeer, Liang Noorda en Stefan de Jong uit het tweede team en was er ook een plek ingeruimd voor Thomas Vlonk van JO-15.

Ondanks dat alle invallers verdienstelijk speelden ontbrak het in Meedhuizen aan kwaliteit om het de gretige thuisploeg lastig te maken. Binnen tien minuten stond het door twee individuele fouten reeds 2-0 door treffers van Swendly Martina en Tiago Fernandes en speelden de Ezingers al een verloren wedstrijd. Voor rust werden er nog twee kinderlijk eenvoudige doelpunten weggegeven waardoor er met een 4-0 tussenstand werd gepauzeerd. Kevin Reiffers en Eddy Silva waren de makers van de goals. Een goal van Tiago Fernandes werd bij de stand 3-0 wegens buitenspel afgekeurd.

Na de thee was het spelbeeld ongewijzigd, Binnen twee minuten was het weer raak voor Meedhuizen. Kevin Reiffers tekende voor de 5-0, waarna hij nog een keer scoorde en daarmee zijn dertigste competitietreffer produceerde en zijn wedstrijdtotaal op drie wist te brengen: 6-0. Middels een knap schot in de bovenhoek van Jordy Huizingh, werd nog de spreekwoordelijke eer gered voor de gasten: 6-1. Uiteindelijk won de thuisploeg dik verdiend met 8-1. Mergin Shabani zorgde voor 7-1 en het slotakkoord was voor Nayim Ouakili. Al had deze de bal ook rustig kunnen laten lopen, want de inzet van Kevin Reiffers was er hoe dan ook in gegaan. Ezinge smacht zeker naar het einde van de competitie. Meedhuizen speelt zaterdag in Uithuizen tegen Noordpool UFC de laatste competitiewedstrijd.

SV TEO – DE FIVEL 0 – 4
Het duel stond in het teken van twee zaken. In eerste instantie wilde De Fivel zich wreken voor de volledig onnodige 2-2 die men in eigen huis had moeten toestaan en daarnaast wilde men in ieder geval de tweede plek in bezit houden.

De bedoeling was om de Ten Posters vroegtijdig in de problemen te brengen en ze vooral niet in de waan te laten dat er nog een keer gestunt zou kunnen worden. Zo snel mogelijk de wedstrijd over de streep trekken was het credo voor het gemankeerde elftal van trainer Wilhem van der Wiel. Er ontbraken namelijk nogal wat namen vanwege blessures, papa-dagen en vakantie.

De Fivel kreeg vooral aan de rechterkant veel ruimte, waar Mark Kramers stond geposteerd. Die speelde na tien minuten Emiel Bos aan. Die slalomde door de defensie en schoot 0-1 binnen. Kramers stond daarna ook aan de basis van de volgende Riepster goal, maar nu was Youri Buurlage de afmaker: 0-2. Het zelfde duo tekende ook voor de 0-3 ruststand. Kramers nam de toegekende corner, Buurlage knikte het speeltuig tegen het nylon.

Het was de bedoeling om na rust de score verder op te voeren, maar het was SV TEO dat druk probeerde uit te oefenen. Grote mogelijkheden leverde dat niet op. Youri Buurlage zag nog een treffer wegens buitenspel afgekeurd worden en uiteindelijk werd het in de 80e minuut nog 0-4 en opnieuw bleek het koppel Kramers/Buurlage goud waard te zijn. Buurlage kwam oog in oog met de doelman van de gastheren te staan en zag vanuit een ooghoek Kramers opduiken. Het balletje breed betekende de laatste voltreffer van de middag. Daarmee had Mark Kramers zichzelf wel tot man van de wedstrijd gebombardeerd omdat hij bij alle goals betrokken was geweest.

Zaterdag moet De Fivel van Stedum zien te winnen om de tweede plek veilig te stellen en zich via de nacompetitie een plek in de vierde klasse zien te veroveren. ‘Ik hoop dat dit lukt, want ik ben van mening dat we daar thuis horen’, aldus Van der Wiel.

GEO – NOORDPOOL UFC 3 – 0
GEO heeft de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen in een overwinning weten om te zetten. Het bezoekende Noordpool UFC, waar trainer Willem Kluin een helft als grensrechter fungeerde en na de thee werd vervangen door de geblesseerde keeper Marcel Lalkens, kwam pas na rust op stoom. Toen was het leed echter al geleden.

Het was voor de Garmerwolders andermaal een hele toer om een volwaardig team op de been te brengen. Het bestond nu voor een groot deel uit spelers van het derde elftal. Zelfs good old Kasper Teunis moest opdraven, terwijl de geblesseerde Patrick van Zanten onder de lat werd geposteerd. De verwachting was dat het een moeilijke middag voor de gastheren zou worden.

Binnen twee minuten was het echter al raak voor GEO. Een schot van Erik Kappetijn werd half gekeerd door de Uithuizer goalie Jasper Zuidema, waarna Bart van der Tuuk in de rebound dankbaar profiteerde: 1-0. Noordpool UFC dacht iets terug te doen, maar het was andermaal Bart van der Tuuk die de gasten pijn deed. Na tien minuten strafte hij zwak verdedigen af: 2-0. Haben Mulue Rezene was dicht bij de aansluitingstreffer maar zag zijn inzet door GEO-goalie Patrick van Zanten tot corner verwerkt worden.

Thijs Bos probeerde het ook. Hij zag een poging naast het Garmerwolder doel verdwijnen. Na 36 minuten werd een aanval van GEO niet goed uitverdedigd. Via een van de eigen spelers verdween de bal vervolgens voor de derde keer achter Zuidema: 3-0. Na de thee speelde Noordpool UFC een stuk fanatieker, maar miste het een stukje fortuin. GEO geloofde het wel, was nog wel dicht bij een volgende goal, maar aan de stand zou niets meer veranderen. Uiteindelijk werd het nog een vrij gemakkelijke middag voor de thuisclub.

SGV – EENRUM 4 – 1
Het Schildwolder SGV kreeg zaterdag bezoek van Eenrum. De wedstrijd zou op het gebruikelijke tijdstip van half drie moeten beginnen, ware het niet dat beide teams rode kousen droegen. Scheidsrechter Elwin de Jonge zag graag dat een van beide teams andere sokken zou dragen. Eenrum had logischerwijs geen andere kousen bij zich en ook bij SGV waren geen andere voorradig. Een telefoontje naar de buren van Siddeburen bracht uitkomst. SGV kon blauwe kousen lenen, waarmee het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ maar weer eens waarheid bleek.

Na de kleine vertraging kon de wedstrijd alsnog afgetrapt worden. Na vijf minuten werd Jasper Boonstra knap vrijgespeeld aan de linkerkant. Zijn voorzet belandde bij Jos Hoeksema, die vervolgens de score opende: 1-0. Meerdere kansen volgden voor de gastheren, maar de grootste kansen werden niet gepromoveerd tot doelpunt.

Aan de andere kant was het bovendien oppassen geblazen voor een snelle uitbraak van Eenrum, dat in Bobo Miedema zijn eigen goalgetter heeft. Eenrum had de wind aanvankelijk in de rug en speelde daarom kick and rush-voetbal. In de 25 minuut leek Jos Hoeksema een weg te hebben gevonden langs een van de gasten, maar werd vervolgens gehaakt. Een vrije trap was het logische vervolg. Hoeksema nam zelf plaats achter deze toegekende vrije bal en mikte het speeltuig tergend langzaam, via binnenkant paal, in de verre hoek: 2-0.

Nog geen vijf minuten later was er een uitbraak van Eenrum. Een diepe bal werd verkeerd ingeschat door verdediger Jesse Roelfsema, waardoor de tocht vrij was richting de goal van de mannen uit Schildwolde. Het was uiteindelijk Hein Wösten die Eenrum onverwacht terugbracht in de wedstrijd: 2-1. Dit was tevens de ruststand.

In de tweede helft wist Eenrum, mede door de tegenwind, amper van de eigen speelhelft te komen en was het SGV dat de kansen opstapelde. De druk op het doel van Eenrum leverde SGV een karrenvracht aan corners op. Uit twee van deze hoekschoppen werd gescoord. In de 53e minuut kwam een afgeslagen hoekschop terug bij Eelke Wijnsma, die de bal nog eens voor de goal slingerde. Jos Hoeksema wist zijn derde treffer te maken en zette SGV op 3-1. Vervolgens was het wachten tot een kwartier voor tijd en wederom was Hoeksema de gevierde man. Een indraaiende corner schoot door naar de tweede paal, waar de routinier er als de kippen bij was om de bal over de doellijn te glijden: 4-1.

5e Klasse F Zaterdag
VVS – DAMACOTA 4 – 0

VVS heeft gedaan wat het aan de stand verplicht was en de thuiswedstrijd tegen Damacota in winst omgezet. In de 8e minuut was het Jeroen Brul die voor 1-0 wist te zorgen. Het was een beetje een gelukkige goal, die precies over de doelman heen zeilde. De 2-0 ontstond uit een corner en werd door Sven Heikens afgerond. Voor de rust speelden de Oostwolders goed en hadden ze verder moeten uitlopen. Dat deden ze echter pas in het tweede bedrijf. Gerjan Drenth zorgde voor 3-0 na een periode waarin Damacota de druk probeerde op te voeren. Het leverde wel wat moeilijke situaties op voor VVS, maar een tegengoal viel er niet. Uiteindelijk bepaalde Mika Hillenga de eindstand met een rake kopbal op 4-0 en had VVS voor het eerst sinds lange tijd weer een keer de nul achterin vast weten te houden.

SC SCHEEMDA – ZNC 3 – 2
Op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie moest SC Scheemda in eigen huis van ZNC zien te winnen om de titelrace tot de laatste ronde vol te houden. Dan staat namelijk de uitwedstrijd tegen SETA op het programma. De Scheemders voldeden aan de verwachtingen.

Er zijn weinig wedstrijden geweest waarbij het verschil tussen het eerste en tweede bedrijf zo groot waren als zaterdag op sportpark ‘d Oosterd. De gastheren domineerden de eerste helft en al na dik zestig seconden was het Danny Blaauw, op aangeven van Tom Knollema, die de thuisclub aan de leiding wist te brengen: 1-0. Een voorzet van ZNC leek tot de gelijkmaker te leiden, maar Rik Elzer keerde bekwaam. SC Scheemda gaf opnieuw gas en andermaal stond Tom Knollema aan de basis van ene treffer. Hij zag Niek Smit vrij staan en die schoot verwoestend hard raak: 2-0. Op dat moment waren er nog maar dertien minuten gespeeld en leek niets een grote Scheemder zege in de weg te staan. Danny Blaauw had nummer drie moeten scoren, maar schoot voor een leeg doel in het zijnet en in de 36e minuut was het Ramon Ab die de deklat bijna doormidden knalde. Vlak voor rust was het opnieuw Niek Smit die raak mikte en kon Tom Knollema zijn derde assist laten noteren.

Trainer Gerrie Drent sloeg daarna aan het wisselen om meer spelers minuten te gunnen en na een kwartier in de tweede helft zou er nog wat vers bloed binnen de lijnen worden gebracht. De oefenmeester dacht dat het duel wel was gespeeld, maar dat pakte even anders uit. SC Scheemda was het op zeker moment helemaal kwijt en ZNC wist tot 3-1 terug te komen. Binnen het uur was het ook al 3-2 geworden en moest de thuisclub bibberen. Het was maar goed dat Elzer een vrij zekere goal wist te voorkomen, dat schoten op de lat terecht kwamen, ballen voor de doellijn weggerost konden worden en scrimmages binnen de zestien goed uitvielen, anders had SC Scheemda waarschijnlijk een beroerde zaterdagmiddag meegemaakt.

Jarik Bleeker had tussen al dat geweld door de gastheren in veilige haven moeten schieten, maar beet zich stuk op de doelman van de bezoekers. Met veel kunst- en vliegwerk wisten de Scheemders de winst uiteindelijk in eigen huis te houden en kwam daarna de grootste verrassing uit Westerlee, waar koploper SETA met 3-2 had verloren. SC Scheemda heeft de touwtjes nu in eigen handen, maar zal zaterdag willen winnen, omdat ook NWVV op het vinkentouw zit. De Nieuw-Weerdingers spelen in en tegen laagvlieger Muntendam dat de eerste ontmoeting met 5-0 verloor.

‘Het is ongelofelijk dat het op de laatste competitiedag nog zo spannend is. SETA, NWVV en wij hebben tot nu toe een heel goed seizoen gedraaid en uiteraard willen wij aan het einde van de rit nog graag op de eerste plek staan om aansluitend het kampioenschap te kunnen vieren’, aldus Drent.

3e Klasse B Zondag
GRONINGER BOYS – SIDDEBUREN 2 – 0
Siddeburen behoort ook tot een van de ploegen die tot aan het laatste fluitsignaal van de reguliere competitie moet wachten wat het volgende seizoen gaat brengen. Men wil vertrekkend trainer Auke Birza het liefst niet met een degradatie de deur uit sturen.

De Siddebuursters begonnen moeizaam in het duel met Groninger Boys. Na een kwart wedstrijd begon het er wat meer op te lijken. Het gevaar moest bij de gasten vooral uit de tweede lijn komen. Na een dik half uur spelen kwamen de Stadjers aan de leiding door een treffer van Dairon Cecilia, waarbij de goalie van de gasten niet helemaal vrijuit ging. Na de thee toonde Siddeburen beduidend meer lef, initiatief en werden er ook meer duels gewonnen. Een door Julian Pot ingeschoten bal leek goed voor de gelijkmaker, maar werd op miraculeuze wijze voor de doellijn weggehaald. Een uitval van Groninger Boys leidde vervolgens tot de 2-0 en ook die kwam op naam van Cecilia. Siddeburen probeerde het nog wel, maar het echte geloof ontbrak.

Het was volgens trainer Auke Birza een duel die geen winnaar verdiende, maar er wel eentje kreeg. De oefenmeester moet nog even sidderen met zijn team en hoopt komend pinksterweekeinde op een positieve manier afscheid van de club te kunnen nemen. Alleen bij winst op Wilper Boys handhaaft Siddeburen zich in de derde klasse. Anders volgt nacompetitie om lijfsbehoud. Het wordt dus nog een spannend weekje voor Birza en zijn mannen. ‘Ik hoop eigenlijk dat ik mijn laatste wedstrijd coach komend weekeinde. Dat zou betekenen dat we het hebben gered’, aldus de oefenmeester. Hij neemt na dit seizoen een jaar rust. ‘Ik ben achttien jaar werkzaam geweest als hoofdcoach en wil er nu even tussenuit. Daarna zien we wel weer’, vertelt hij.

4e Klasse C Zondag
FARMSUM – HEILIGERLEE 3 – 0
Farmsum heeft het enige juiste gedaan om te voorkomen dat de competitie op de voorlaatste dag al tot een drama zou verworden. Het team van trainer Erwin Buurmeijer klopte het veel hoger geklasseerde Heiligerlee en pakte de strohalm waarmee klassebehoud bewerkstelligd kan worden.

Het kan verkeren in de voetballerij. Zo lijk je als team regelrecht op degradatie af te stevenen en na negentig minuten en een misschien wel onverwachte zege lijkt het ineens allemaal weer anders te gaan. Niets is echter zeker en ook in de laatste wedstrijd tegen Pekelder Boys zou het kwartje zomaar de verkeerde kant op kunnen vallen. Het siert de Farmsumers dat ze de moed nog niet hebben opgegeven.

De gastheren begonnen qua strijd en duelkracht goed aan de wedstrijd tegen de ploeg waar men eerder dit seizoen nog met 1-0 van had verloren. Heiligerlee was voetballend wel de betere ploeg, maar Farmsum toonde zich van zijn beste zijde en deed goed mee. Voor de thee vielen er geen goals te bewonderen op het sportpark Tuikwerd. Na de thee werd good old Herbert van Brugge van stal gehaald en dat hij nog wel een balletje kan trappen, ondervonden ze bij Heiligerlee aan den lijve.

In de 55e minuut zorgde Van Brugge voor 1-0. De gasten probeerden daarna wel gevaarlijk te worden, maar dat lukte zelden. Mede dankzij het goede werk van de routiniers Andreas Tjalma en keeper Tom Jansema bleef het Farmsumer team overeind. Na een goede aanval via Sander Koop en Herbert van Brugge was het Robert Veenhuis die de thuisclub een tweede goal bezorgde: 2-0. Vlak voor tijd besliste Van Brugge het duel door oog in oog met de doelman van Heiligerlee heel rustig te blijven en voor 3-0 te zorgen.

En nu wacht dus nog de uitwedstrijd tegen slotlicht Pekelder Boys, dat een overwinning nodig heeft om rechtstreekse degradatie te ontlopen, even vooropgesteld dat FVV niet bij Engelbert weet te winnen. De eerste ontmoeting met de Pekelders werd voor Farmsum een memorabele middag. Die eindigde nog niet eens zo lang geleden in 4-4 nadat Farmsum een 3-1 voorsprong volledig had verspeeld (3-4) en ternauwernood nog langszij had weten te komen.

5e Klasse C Zondag
WEO – VEELERVEEN 2 – 2
Kampioen Veelerveen heeft ook ondervonden dat het lastig is om in Woldendorp te winnen. De ploeg van huidig trainer Jan Medema is al sinds oktober 2019 niet meer op eigen veld geklopt en dat mag een prima prestatie genoemd worden. Het leek er overigens lange tijd op dat aan dit record een einde zou komen.

WEO speelde met wat je ook een crazy raceteam zou kunnen noemen. Verschillende vaste waarden ontbraken op het wedstrijdformulier omdat in het nabijgelegen Termunten een crazy race werd gehouden. Traditiegetrouw is daar ook een grote afvaardiging Woldendorpers bij aanwezig en dus was het flink puzzelen geblazen. Na een foutje van Arnoud ten Have, hij speelde de bal voor de goal langs, kwam Veelerveen op 0-1 door een goal van Jesse Bergman. Die stand zou tot aan de pauze blijven staan.

De promovendus was toen al gedecimeerd omdat een verdediger Kebba Darboe de doorgang had belet. Hij kreeg daarvoor rood. Toch leek er ook na de thee niet veel aan de hand te zijn voor Veelerveen, dat de marge wist te verdubbelen via Jeffrey van der Veen na een foutje van Jan Vriemoedt: 0-2.

Er moest op dat moment nog een half uur worden gespeeld. WEO deed daarna iets terug. Kebba Darboe zorgde voor 1-2. De counters van Veelerveen waren daarna gevaarlijk, maar eindigden vaak bij doelman Rody Bos van WEO en kennelijk leverde dat de nodige frustratie op bij de gasten. Darboe brak in de 75e minuut door en werd vervolgens door de goalie van de bezoekers getorpedeerd. Ook hij kon vertrekken. En alsof dat nog niet voldoende was, tekende Darboe in de 95e minuut ook nog voor de gelijkmaker (2-2) en had het gelegenheidselftal toch nog een punt te pakken en bleef het record overeind staan.

DRIEBORG – KLOOSTERBUREN 3 – 0
In een aanvankelijk gelijkopgaande wedstrijd met kansen over en weer bleek een communicatiefout tussen keeper Sander Adema en laatste man Rick de Schutter van Kloosterburen het breekpunt te zijn. Er moest een overtreding worden gemaakt door Adema, waardoor de bal op elf meter van het Kloosterbuurder doel kwam te liggen. Sven Glazenburg schoot het leer binnen: 1-0. In de tweede helft ging het opnieuw mis, Nu viel er een goal uit ene corner, na een enorme mispeer bij de eerste paal. Ingve Tjalma was ter plekke om de fout af te straffen: 2-0. Uiteindelijk werd het in de slotfase nog 3-0 voor de gastheren en andermaal was Sven Glazenburg de schutter. Kloosterburen had ondanks de nederlaag goed spel laten zien en liet ook wel wat kansjes liggen om zelf tot scoren te komen. Niels Bolt, Rick Seelen en Matthijs Wolterman lieten die mogelijkheden onbenut.

SV WOLTERSUM – GROEN GEEL 0 – 3
SV Woltersum snakt naar het einde van de competitie. Op eigen veld werd met 0-3 verloren van Groen Geel. Dat was nog niet eens zo’n ramp, want het door zware en dus langdurige blessures geteisterde selectie kon eigenlijk niet eens spelen. Een half dozijn in het geheel niet fitte spelers besloot de restanten van het eerste elftal echter te completeren, zodat er in ieder geval gespeeld kon worden.

De witzwarten gingen goed van start, Dani van Dijk werd diep weggestuurd en ging de zestien meter van Groen Geel binnen. Hij werd vervolgens neergelegd, maar de scheidsrechter zag niks in de val. Verder gebeurde er het eerste kwart vrij weinig aan beide kanten. Een dieptepass van Michael de Vries op Dani van Dijk leverde een inzet van laatstgenoemde op, maar de bal werd voor de doellijn weggerost, met een corner tot gevolg. Uit deze corner counterde Groen Geel. De spits van de gasten kwam op de goed uit zijn doel komende keeper Vincent Schenkel af. De goalie wist met zijn voet redding te brengen. In de 20e minuut onderschepte Dennis Ruben twee meter van het doel een inzet van Groen Geel die anders ongetwijfeld tot een doelpunt had geleid. In de 27e minuut kwam Jesper Bouwman de zestien binnen maar schoot voorlangs.

In de 35e minuut werden de gasten gevaarlijk en dat leverde meteen een goal op. Een vrije trap halverwege de eigen helft leverde een hoge bal op die werd doorgekopt en door Bas Ester werd binnengeschoten: 0-1. SV Woltersum gaf niet op en in de 40e minuut belandde een hard afstandsschot op de vuisten van de goalie van Groen Geel. Een paar minuten later werd Thomas Bouwman tegen het gras gekwakt, maar ook nu volgde er geen strafschop.

Groen Geel begon de tweede helft goed en krijgt in de 46e minuut een corner waaruit op de lat werd gekopt. In de 51e minuut blokte Tabe van der Laan een inzet van Groen Geel, maar een handvol minuten later was het wel raak. Een aanval via de linkerkant vloog voor het Woltersummer doel langs en werd bij de tweede paal door Daan van den Ham binnen getikt: 0-2.

De Stadjers hadden duidelijk meer van het spel, maar toch weigerde SV Woltersum te capituleren. Jesper Bouwman besloot de goalie van de bezoekers onder vuur te nemen. Hij zag zijn inzet gestopt worden. In de 70e minuut was er een prima redding van Vincent Schenkel en enkele minuten later kwam zijn collega in actie toen Jesper Bouwman het nog eens probeerde. In de 80e minuut was het pleit definitief beslecht. Boris Luttikhuizen kon eigenlijk niet meer bij de bal komen en besloot een Woltersummer verdediger opzij te zetten. De scheidsrechter vond dat prima, met als gevolg dat Luttikhuizen voldoende ruimte kreeg om de eindstand op 0-3 te bepalen. ‘Ondanks de nederlaag ben ik trots op mijn jongens die de wedstrijd op karakter hebben uitgespeeld’, aldus trainer René de Vries.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"