Jos Broekmans (SV Bedum): ‘Het was alsof ik een knal voor mijn kop kreeg.’

Doelman Jos Broekmans van tweedeklasser SV Bedum heeft dit seizoen minder gespeeld dan hij zelf zou willen. Problemen aan de rechterknie waren er de oorzaak van dat hij het doel van de plaatselijke trots niet meer kon verdedigen. Een afgescheurde voorste kruisband en een kapotte binnenmeniscus luidde de diagnose. Hij doet er daags na de noodzakelijke operatie vrij luchtig over, maar wil uiteindelijk wel toegeven dat de boodschap die daarna kwam behoorlijk hard was binnen gekomen. De 22-jarige autoverkoper is ruwweg acht tot tien maanden zoet met het herstel. ‘Het was alsof ik een knal voor mijn kop kreeg toen ik dat hoorde. Maar ik moet me verbijten. Het is niet anders’, zegt de Bedumer.

De Bedumers waren aan het trainen toen Broekmans na een luchtduel door zijn knie ging. Aanvankelijk leek het er op dat het alleen een buitenband was die iets teveel te verduren had gekregen. ‘Na een poosje rust ben ik weer gaan trainen en ging er vervolgens opnieuw door. Volgens de doktoren waren het allemaal naweeën van de eerste blessure en zou het vanzelf weer goed komen als ik maar voldoende rust zou pakken. Dat heb ik gedaan en na verloop van tijd voelde het ook eigenlijk wel weer goed’, vertelt de pechvogel.

Dat goede gevoel was snel weer verdwenen toen hij de trainingen oppakte en zelfs weer een wedstrijd op doel stond. Na tachtig minuten ging hij voor de derde keer onderuit en daarna was het helemaal over. ‘Als je de voorgaande gebeurtenissen nu allemaal op een rijtje zet, dan is er waarschijnlijk sprake geweest van vervolgschade. Ik heb verdorie nooit iets gehad, op wat kleine pijntjes na. En dan krijg je dit. Het is lullig genoeg, maar wat moet ik er aan doen?’

Het werd al snel duidelijk dat er operatief ingegrepen moest worden en toen werd hem ook duidelijk gemaakt dat dit een proces van de lange adem zou worden. De artsen hielden de goalie voor dat hij, in het meest gunstige scenario, toch wel acht tot tien maanden onderweg zou zijn om volledig van deze vervelende kwetsuur te genezen. ‘Dat was natuurlijk wel een klap in mijn gezicht. Ik ben verknocht aan het spelletje. Dan doet het extra pijn dat je zo’n lange periode vanaf de zijkant moet toekijken.’

Op de vraag of hij niet bang is voor nieuw letsel aan de knie als hij er eenmaal weer op volle kracht tegenaan kan, zegt Broekmans: ‘Ik weet dat er sporters zijn die nooit op hun oude niveau terugkeren, maar ik ben nog jong. Misschien is dat wel een geluk bij een ongeluk en zorgt het er voor dat ik sneller herstel dan men denkt. Zelf heb ik er in ieder geval alle vertrouwen in dat het weer helemaal goed komt.’

Lang kunnen we overigens niet praten met de autoverkoper, want hij moet naar het trainingsveld. ‘Ja, ik loop dan weliswaar op krukken en kan verder niet veel voor de club betekenen, maar misschien dat mijn aanwezigheid nog een beetje meehelpt. Dat is wel het minste wat ik kan doen’, vindt Jos Broekmans.

Ondertussen is SV Bedum op zoek gegaan naar een nieuwe doelman. Overigens niet met de bedoeling om de geblesseerde goalie, wiens plek onder de lat momenteel wordt ingenomen door Cas Schipper, te passeren. Van onderuit was het ook nodig om versterking binnen de poorten te halen en die lijkt men te hebben gevonden in de persoon van de 20-jarige Jorik Smienk, die van derdeklasser Noordwolde over komt.

Volgens trainer Robbie Wentink iemand die voldoende kwaliteiten in huis heeft om flink door te groeien. Ook Broekmans ziet het wel in zijn generatiegenoot zitten. ‘Het is altijd goed om zo iemand in huis te halen, ook voor de nabij toekomst. Of hij ooit mijn plaats kan innemen? Wie weet, maar wees niet bang. Dat moment is nog lang niet aangebroken. Ik kom terug’, klinkt het strijdlustig.

No Replies to "Jos Broekmans (SV Bedum): 'Het was alsof ik een knal voor mijn kop kreeg.'"