SV Onderdendam kampioen na zege op De Fivel

Het vlaggenschip van SV Onderdendam is afgelopen weekend in Zeerijp kampioen geworden na een 1-3 overwinning op De Fivel 3. Met nog twee speelrondes te gaan en een virtuele voorsprong van negen punten op de nummer twee Meedhuizen is het eerste elftal van Onderdendam niet meer in te halen in de 6e klasse reserve. Op de thuiswedstrijd tegen Nieuwolda 1 na (1-1) is er dit seizoen alleen nog maar gewonnen. Er kan dus wel gesteld worden dat SVO 1 wel toe is aan een stapje hogerop. Dat gaan de heren vanaf volgend seizoen dan ook doen. Dan komt Onderdendam uit in de 5e klasse reserve.

De weken voor het behalen van het kampioenschap waren ronduit bewogen. Het behalen van het kampioenschap had namelijk al veel eerder kunnen gebeuren. Vanwege afgelastingen en andere omstandigheden liet de titelstrijd echter even op zich wachten. Tot overmaat van ramp brak Allard Breunis op een van de laatste trainingen zijn sleutelbeen. Dat was behoorlijk zuur omdat hij alle wedstrijden had gespeeld en het karwei ook graag af wilde maken. Dat zat er voor hem echter niet in.

Tijdens de wedstrijd zelf was er geen sprake van echte spanning. Het was namelijk al wel een tijdje duidelijk dat de Onderdendamsters de koppositie niet meer zouden kwijtraken. ‘Als het vandaag niet lukt komt het volgende week wel’, luidde het credo. Toch bespeurde men bij een aantal jongens wel wat wedstrijdspanning. Ze hadden er zin in en dat gold ook voor de supporters van SVO. Er waren namelijk flink wat mensen meegereisd naar Zeerijp.

Anton Beckeringh trok sinds lange tijd weer eens de keepershandschoenen aan en ook aanvaller Michael Snoek leek na een jaar lang revalideren weer minuten te kunnen gaan maken. Trainer Jans Zwiers was er ook gewoon bij en Kars Zijlstra was niet fit, maar wel overgekomen vanuit Haarlem om zijn jeugdvrienden aan te moedigen. Voor Stijn Helmholt en Iwan van der Tuin kwam de wedstrijd een week te vroeg. Zij moesten gewoon aan het werk. Ook trainer Milan Koerts kon er niet bij zijn. Hij moest zelf voetballen om nacompetitie te ontlopen met SV Bedum O17-1.

Nadat SVO een prima warming-up had gedraaid sprak Koos Koerts zijn mannen nog voor de laatste keer toe. ‘Lekker genieten mannen. Hier hebben we vier jaar voor geknokt’. Was zijn boodschap. Normaal gesproken speelt De Fivel ook in het oranje, maar zij trokken nu blauwe tenues aan.

Het duel begon ietwat onrustig aan Onderdendamster zijde. Een aantal jongens bleek toch last te hebben van de zichzelf opgelegde druk. Het voetbal dat Onderdendam graag wil spelen, kwam er niet helemaal lekker uit. De gasten hadden wel veel de bal maar van echt grote kansen was geen sprake. Steeds als de aanval in de laatste fase kwam, werden er verkeerde keuzes gemaakt.

De wind was flink in Zeerijp en die was er mede de oorzaak van dat de openingsgoal viel. Nadat Ivar een corner twee keer over de achterlijn had gekruld, meldde Rick Spriensma zich om de hoekschop te nemen. Hij trapte de bal met de wreef van de voet om de bal zo veel mogelijk effect mee te geven. Zelfs zoveel dat de bal in één keer werd binnen geschoten. Bij de tweede paal stond wel een verdediger van De Fivel maar er was geen redden meer aan: 0-1. Er viel een last van de schouders bij de heren uit Onderdendam en er werd vanaf dat moment beter en vrijer gevoetbald. Er waren nog een aantal kansen maar SVO wist met de wind in de rug geen tweede treffer te maken.

Tijdens de rust probeerden de coaches hun mannen nog wat bij te sturen. Een van de tips was dan ook om er voor te zorgen dat men niet teveel corners en vrije trappen moest weggeven. Ondanks de tips kreeg De Fivel in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf vijf corners mee. Verdediger Johan Macleane kon de eerste vier bij de eerste paal tegenhouden maar de laatste van Barry Bakker vloog er ook in één keer in. Marten de Boer had zich bij de tweede paal opgesteld, maar sprong te laat en ging onder de bal door: 1-1.

Hij voelde zich verantwoordelijk voor deze tegengoal en was vastberaden om de stand weer de goeie kant op te buigen. De mannen uit Zeerijp kregen niet veel tijd om van de gelijkmaker te genieten, want met een aanval over de rechterkant van het veld probeerde SVO de 1-2 te scoren. Dat lukte door een goede actie van Marten de Boer die de achterlijn wist te halen en flink wat ruimte voor het Riepster doel creëerde. Hier stond Jelin Kamminga opgesteld. Hij deed het enige juiste en dat was scoren: 1-2.

De Fivel moest weer op zoek naar een goal. Hierdoor vielen er wat meer ruimtes achter de verdediging van de gastheren. Hier ging SVO slim mee om en creëerde meerdere kansen. Na een half uur te hebben gespeeld was het aanvoerder Kevin Koerts die de stand op 1-3 wist te brengen. Er was veel vreugde bij de bezoekers, want hij was namelijk een van de weinigen die dit seizoen nog niet tot scoren was gekomen.

Ondanks dat het een mooie middag leek te worden, kwam er toch nog een klein smetje op de wedstrijd. Rian Bakker raakte licht geblesseerd en Jelin Kamminga maakte een ietwat schuine opmerking naar hem toe. De scheidsrechter zag de lol er niet van in en duwde de verbouwereerde Kamminga rood onder de neus. Ook tegen tien man kon De Fivel echter geen vuist maken. Het was een kwestie van uitspelen. Tien minuten voor tijd maakte Michael Snoek onder applaus van de hele selectie zijn lang verwachtte rentree. Ook Kevin Koerts moest nog een publiekswissel krijgen, maar tijdens de aftocht naar de dug-out floot de arbiter voor de laatste keer.

De vreugde was groot bij SV Onderdendam. Voor dit resultaat had men vier jaar geknokt en na twee coronajaren was het dan eindelijk gelukt. Van De Fivel kregen de kampioenen een kratje bier als cadeau. Daarna ging het snel richting het eigen sportpark Harry Visser, waar het tweede elftal met 6-3 van Noordpool UFC had gewonnen. Na een klein rondje door het dorp kwamen de kampioenen op het sportpark aan. Daar wachtte hen een warm en passend onthaal en bleef het nog lang gezellig.

Donderdag komt Bedum 8 nog op bezoek en zaterdag speelt men tegen Holwierde. Dat gaan volgens de Onderdendamsters nog een tweetal leuke potjes worden.

* De Fivel 3 – SV Onderdendam 1  1-3 (0-1). Rick Spriensma 0-1; Barry Bakker 1-1; Jelin Kamminga 1-2; Kevin Koerts 1-3 (foto’s: Bas Kloppenburg).

No Replies to "SV Onderdendam kampioen na zege op De Fivel"