Overzicht amateurvoetbal

Het laatste voetbaloverzicht van dit seizoen vertoont wat hiaten, maar desondanks hebben we er weer iets van proberen te maken. De ontbrekende verslagen hopen we nog toe te kunnen voegen. We beginnen zoals gewoonlijk met de hoogste klasse, waarin vv Winsum onze vertegenwoordiger is. De ploeg van vertrekkend trainer Bert Vos verloor de uitwedstrijd van Broekster Boys. Het slot duel betekende tevens het afscheid van Rick Schaaphok, Marcel Pannekoek en Gerbrand de Boer.

Doelman Germen Bouwman moest al vrij snel in actie komen om de gastheren uit Damwoude het scoren te beletten. Daarna kabbelde het duel voort en werd het eigenlijk na een haf uur pas weer tijd voor een opleving. Die kwam op naam van de thuisclub te staan. Jos Regnerus passeerde de te ver voor zijn doel staande goalie Germen Bouwman met een fraaie kopbal: 1-0. Niet veel later was het opnieuw raak. Vincent Hoekstra dwong Bouwman met een schijnbeweging tot een actie, waarna hij de doelman simpel passeerde en voor 2-0 wist te zorgen. Daarvoor zag Rick Schaaphok een schuiver voor de doellijn getikt worden door doelman Sander Boer.

Na de doelwisseling werden bij Winsum wat frisse krachten binnen de lijnen gebracht, maar dit zorgde niet voor een kentering in de wedstrijd. Sterker nog, Broekster Boys wis de voorsprong te vergroten. Slordig balverlies leidde tot de 3-0 van Piet Wessel Dijkstra. Rick Schaaphok wist de spreekwoordelijke eer nog te redden (3-1) voor de Winsumers en kreeg daarna zijn publiekswissel. Wouter Meijer kwam voor hem in het veld. Aan de stand zou niets meer veranderen en dus besloot Winsum de competitie met de achtste plaats in de ranglijst.

2e Klasse J Zaterdag
SV BEDUM – THE KNICKERBOCKERS 0 – 1
Na de bruiloft van Bas Groeneveld was het voor de selectie van SV Bedum nog een keer zaak om fris en fruitig aan de start te verschijnen voor de thuiswedstrijd tegen het stad-Groninger The Knickerbockers.

De gastheren kregen voldoende mogelijkheden om de voorsprong te pakken, maar de bal wilde er niet in. Na een half uur wisten de bezoekers uit de enige uitbraak van het eerste bedrijf wel te scoren. Hessel van Amerongen was de maker van de goal. Na de doelwisseling deed SV Bedum er alles aan om het duel naar zich toe te trekken. Er waren andermaal veel mogelijkheden die de mist in gingen en een uitstekend optredende keeper die een goal wist te voorkomen. Het zou bij die ene treffer blijven. Coach Robbie Wentink sprak na afloop van een fantastisch seizoen waarin de Bedumers op de zesde plaats zijn geëindigd. ‘We hebben goede en slechte wedstrijden gespeeld en een leerzaam jaar meegemaakt. De groep blijft grotendeels intact en we krijgen er zelfs wat versterkingen bij’, aldus de oefenmeester.

3e Klasse C Zaterdag
GRIJPSKERK – OMLANDIA 5 – 1
Omlandia speelde zaterdag een wedstrijd die een beetje symbolisch staat voor dit seizoen. De ploeg van Simon Schuil kende pieken en dalen en lag aan het eind van de middag in het laatste dal dat men had bewandeld. Grijpskerk won redelijk eenvoudig, nadat het overigens Omlandia wel op voorsprong had zien komen.

De Ten Boersters leken aanvankelijk nog wel iets van het laatste competitietreffen te willen maken. Men speelde dominant en kwam terecht op voorsprong na een door Martin Oudman benutte strafschop: 0-1. Na een kwart wedstrijd besloten de gastheren wat meer energie in het duel te gooien en dat deden ze zowel verbaal als voetballend. Het duel was ineens meer in evenwicht en na een half uur kwam de gelijkmaker op het bord te staan van Dajo Klunder: 1-1. Na ruim een uur spelen wist Grijpskerk op voorsprong te komen door een goal van Joost Schoenmaker en daarna zakte Omlandia weg: 2-1. De gasten kregen maar geen vat op de aanvaller, die nog twee keer zou scoren en ook teammaatje Jesse Boels een voltreffer zag produceren. Omlandia liep dus uiteindelijk tegen een dikke nederlaag aan in het laatste competitietreffen van deze voetbaljaargang. Een seizoen waarin men op de achtste plek is geëindigd. ‘We hadden hoger kunnen eindigen, maar waren simpelweg te wisselvallig’, aldus Schuil. Hij neemt met een dubbel gevoel afscheid van de club die hem na aan het hart ligt. ‘Ik kijk terug op twee hele fijne jaren met een prima groep en blijf die gasten uiteraard wel volgen. Binnenkort houden we nog een barbecue om even stil te staan bij diverse mensen die afscheid nemen’, aldus de coach.

GLIMMEN – HOLWIERDE 0 – 3
Holwierde heeft ook de laatste competitiewedstrijd gedaan wat er te doen stond. Winst op gastheer Glimmen was bittere noodzaak om nog een kans te maken op ontsnapping aan degradatievoetbal. Voorwaarde was wel dat FC Zuidlaren geen punten zou pakken op bezoek bij HFC ’15 en dat was nou precies wat de Drenten wel deden (1-3), waardoor Holwierde in de herkansing moet.

Het duel met Glimmen, de tweede herkanser van 3C, verliep goed voor Holwierde. Het team van trainer Eddy Tuik voetbalde goed en kwam na een door Peter Bouwsema benutte strafschop, na een overtreding op Jurelly Torbed, op voorsprong: 0-1. Vijf minuten vr de theepauze was het Torbed zelf die de goalie van Glimmen onder druk wist te zetten. Hij blokte een poging tot uitverdedigen en zorgde vervolgens voor 0-2. Na rust was het allemaal een stuk minder en was er pas na tachtig minuten weer iets om te vieren. Mike Kraan stuurde Jurelly Torbed op avontuur en die leverde op zijn beurt het leer in bij Jeanclar Torbed. Hij bepaalde de eindstand op 0-3. En dat bleek dus niet voldoende te zijn. ‘We konden niet meer doen dan winnen en dan afwachten wat er elders zou gebeuren. We moeten nu afwachten wat Middelstum zaterdag tegen DKB doet’, aldus Eddy Tuik. Hij zal overigens niet bij dat duel aanwezig zijn omdat hij met het 35+ team in Duitsland bivakkeert.

4e Klasse C Zaterdag
POOLSTER – FC LEO 5-2
Voor FC LEO waren er zaterdag in Spijk maar weinig lichtpunten, of het moeten de doelpunten van Abienezer Araya en Remco van der Klei zijn geweest en het feit dat Poolster voor het eerst dit seizoen vaker dan twee keer in een wedstrijd wist te scoren.

Van de Leensters werd verwacht dat ze tot op het bot gemotiveerd aan de start zouden verschijnen omdat rechtstreekse degradatie hen boven het hoofd hing. De gasten hadden echter niet veel in de melk te brokkelen tegen de geelzwarten. Die wilden op hun beurt een goed seizoen met een dito gevoel afsluiten en dus was de degradatiekandidaat bij uitstek de ploeg om dit te bewerkstelligen.

Robbert Kok opende de score voor de Spijksters en daar zouden voor de theepauze nog drie treffers aan toegevoegd worden. Die kwamen op naam van Jesse Smit, Robin Uilhoorn en Tom Dijkman. Het eerste bedrijf werd afgesloten met een 4-1 voorsprong voor de thuisclub. Na de doelwisseling was het Jesse Smit die zijn tweede wist te produceren en wist FC LEO dat het nog niet klaar is met de competitie. De Leensters zullen met een hele andere instelling het thuisduel met Westerkwartier, de nummer drie van 5D, moeten ingaan als ze nog een jaar in de vierde klasse willen uitkomen. Het was namelijk niet best wat de gasten lieten zien. Poolster liet Daan Bos een deel van de wedstrijd als doelman debuteren en had ook de posities wat anders ingevuld. Ook de langdurig geblesseerde Kevin Bijlsma mocht weer enkele minuten maken.

RZ BAFLO – MAMIO 1 – 1
Het duel op het Bafloër sportpark was er eentje met een flinke lading. Beide ploegen moesten vol aan de bak. Mamio omdat het bij winst de vierde plaats nog zou kunnen bemachtigen en daarmee wellicht de nacompetitie kon halen. Daar wilde RZ Baflo juist aan ontsnappen en dus had de thuisclub ook een overwinning nodig.

Mamio heeft het afgelopen seizoen meer dan eens bewezen dat het een grillige ploeg is. De laatste kans op een toetje wilde men echter niet laten glippen en dus kwamen de Stadjers op volle oorlogssterkte naar Baflo. De gastheren hadden nog wel wat puzzelwerk te verrichten. Martijn Huizinga, Mark van Zanten en Chris ten Boer konden er door schorsingen niet bij zijn en op de geblesseerden Melvin Folkerts en Tim Spijk kon ook geen beroep worden gedaan.

Ondanks de nodige aanpassingen werd het een mooi voetbalgevecht. RZ Baflo rekende er op dat Mamio vol gas zou geven en hoopte op ruimtes achter de defensie van de bezoekers. En die kwamen er. Binnen tien minuten leek Reinout Geuze met fantastische lob de 1-0 te hebben gescoord. De grensrechter van Mamio stak zijn vlag echter in de lucht vanwege vermeend buitenspel en de overigens prima leidende scheidsrechter Bas Huizing uit Zeerijp, die de situatie niet goed kon overzien nam het vlagsignaal over. ‘Jammer voor ons, want het was echt geen buitenspel. Maar goed, we nemen de scheidsrechter niks kwalijk. Overigens floot de man erg goed en verdient zeker een groot compliment’, aldus Rob Tigchelaar van RZ Baflo.

Na een klein half uur spelen kreeg RZ Baflo toch waar het op had gehoopt. Reinout Geuze stuurde Duncan Torrenga op pad en die scoorde de openingstreffer: 1-0. Mamio moest daarna nog meer gas geven, maar beet zich aanvankelijk stuk op de goed geposteerde defensie van de thuisclub.

Voor het tweede bedrijf werd een stormloop van Mamio verwacht en zou ook de alom bekende trucendoos van de bezoekers wel weer open gaan. Dat gebeurde dan ook, maar veel succes boekte Mamio daar niet mee. Toch zou de gelijkmaker wel vallen. Na een afgeslagen aanval werd doelman Cedric Tillema in de 81e minuut met een vlijmscherp schot gepasseerd: 1-1. Op dat moment begon het app-verkeer flink toe te nemen, omdat men in Baflo graag wilde weten hoe het er op de andere velden voor stond. Er werd besloten om te gokken en voor de volle winst te gaan.

Bijna was het de gastheren gelukt om de punten in eigen huis te houden toen Nico Pauwels op pad werd gestuurd. De doelman van Mamio blokkeerde echter de doorgang naar het doel en kreeg rechtstreeks rood. De kans was in rook opgegaan, maar er kwamen nog mogelijkheden om dit recht te breien. Die werden echter slordig uitgespeeld. Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden had RZ Baflo het niet slecht gedaan. Het zou uiteindelijk niet voldoende blijken te zijn om aan de nacompetitie te ontkomen.

LYCURGUS – SIOS 1 – 1

5e Klasse C Zaterdag
JISTRUM – ZEESTER 4 – 6

Het Zoutkamper Zeester heeft met een doelpuntrijke wedstrijd afscheid genomen van de reguliere competitie. Op eigen veld had men eerder dit seizoen al met 5-0 weten te winnen. In en tegen Jistrum wist het team van trainer Jaap van der Ploeg nu zes keer raak te mikken, maar moesten ook vier tegengoals geïncasseerd worden. Drie Zoutkamper treffers kwamen op naam van Chris Noordhof te staan. Henri Nienhuis nam er twee voor zijn rekening en Ruben Postma voltooide het halve dozijn.

5e Klasse E Zaterdag
WARFFUM – SIDDEBUREN 2 – 2
Warffum heeft verzuimd om de thuiswedstrijd tegen Siddeburen winnend af te sluiten. De ‘kanaries’ doen het de laatste tijd met Jelte van der Kooi op de bok. Jur Smit heeft al afscheid van de club genomen omdat hij er vanwege een operatie al enige tijd niet meer bij kan zijn. Het stokje wordt straks overgenomen door Nico de Vries.

De gastheren kwamen knullig op achterstand door een schaarse uitbraak van Siddeburen, die door Wesley Hartman werd afgerond: 0-1. Warffum dicteerde het gebeuren en kreeg ook wel wat kansen, maar liet na om zichzelf te belonen. Binnen de Warffumer gelederen was men er van overtuigd dat dit na de doelwisseling anders zou worden. Na de hervatting werd Siddeburen teruggedrongen en moest er een strafschop aan te pas komen om de ploegen op gelijke hoogte te brengen. Kevin Jansen benutte de penalty: 1-1. Een vrije trap en een fout van doelman Eddy Renses waren er de oorzaak van dat Siddeburen andermaal aan de leiding wist te komen. De goalie riep ‘los’ maar ging onder de bal door, die vervolgens in het net belandde. Nu was het Gerry Winkel die scoorde: 1-2. En weer moest Warffum in de achtervolging. En ook nu waren er voldoende mogelijkheden om de plooien glad te strijken. Uiteindelijk was het Stefan van den Berg die voor de 2-2 eindstand wist te zorgen en daarmee deed Warffum zichzelf te kort.

EENRUM – SV TEO 0 – 2
Het Ten Poster SV TEO wist de afscheidswedstrijd van Emiel Kruger wat extra glans mee te geven door in en tegen Eenrum met 0-2 te winnen. Beide treffers kwamen overigens wel op naam van de man die zou afzwaaien. Met zijn 31 jaar en in totaal 159 competitiedoelpunten heeft hij een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. De laatste tijd heeft Kruger door blessures niet veel meer kunnen spelen, maar zijn afscheidswedstrijd liet hij zich niet door de neus boren. Na 85 minuten kreeg de goalgetter zijn publiekswissel. Hij werd vervangen door reservegoalie Jeroen Bodde. Jarno Kruger viel overigens al snel uit na een val, waarbij zijn elleboog uit de kom was geschoten. Hij werd vervangen door Karel Koster. De uitslag was overigens wel terecht omdat SV TEO meer van het spel had.

DE FIVEL – STEDUM 3 – 1
‘El Classico’ is het predikaat dat men over het algemeen aan duels tussen de beide kemphanen plakt. Het eerste treffen tussen beide ploegen eindigde destijds in een 1-4 zege voor de ploeg uit Zeerijp. Het ‘andere Oranje’ kwam in eerste instantie maar moeizaam op gang en bleek toch een beetje last van zenuwen te hebben.

Het doel van De Fivel was om uiteindelijk als nummer twee in de competitie te finishen achter kampioen Corenos. De Stedumers domineerden aanvankelijk en daar hadden de gastheren het lastig mee. Het spel werd vijf minuten voor de thee op de kar gezet toen Emiel Bos uit een corner de openingstreffer wist te maken: 1-0.

Dat er na de thee meer moest gebeuren om van Stedum, was wel duidelijk. Tweede ballen werden in het eerste bedrijf teveel verloren. De boodschap leek duidelijk te zijn. De Fivel speelde energieker en kwam door een goal van Daniël Robinson op 2-0. De thuisclub dacht het duel op slot te hebben gegooid, maar kreeg enkele minuten later de 2-1 om de oren. Uiteindelijk was het Youri Buurlage die de marge weer wist te vergroten (3-1) en de winst definitief veilig stelde.

Tijdens het duel kregen de Stedumers Jan Spijk en Yannick van den Berg geel. Doelpuntenmaker Youri Buurlage van De Fivel kreeg twee keer geel en kon vroegtijdig vertrekken. Dat overkwam ook Lorenzo Spitsbaard van Stedum. Zijn tweede geel kreeg hij pas na het laatste fluitsignaal. Hij moest zijn frustraties kennelijk nog even kwijt en had de scheidsrechter als uitlaatklep aangewezen.

‘Als mijn spelers zich meer op de competitie hadden gefocust en wat minder op weekendjeweg.nl hadden gekeken, hadden we misschien wel veel langer om de titel mee kunnen doen en misschien wel kampioen kunnen worden. Maar goed, daar heb je als trainer mee te maken en dus was het volgende doel de tweede plaats. Die hebben we gelukkig wel gepakt. Er zijn wat probleempjes in de aanloop naar de nacompetitie, maar we gaan wel zien wat het tegen Bargeres gaat worden’, aldus coach Wilhem van der Wiel.

NOORDPOOL UFC – MEEDHUIZEN 2 – 7
Een echte wedstrijd werd het niet tussen thuisclub Noordpool UFC en het inmiddels ‘uitgespeelde’ Meedhuizen. De mannen van trainer Elle Smit wilden er echter nog wel even voor los en trakteerden de gastheren op een dikke nederlaag. Voor de groenwitten scoorde Kevin Reiffers maar liefst vijf keer, waarvan drie op een rij. Tussendoor deelden de Uithuizers nog wel een speldenprikje uit door twee treffers van Haben Mulue Rezene. Meer dan wat plaagstootjes waren het niet. Lirim Shabani en Swendly Martina deelden ook mee in de Meedhuizer scoringsdrift.

5e Klasse F Zaterdag
ERICA ’86 – VVS 1 – 7
Het Oostwolder VVS deelde op de slotdag van de competitie nog even een zevenklapper uit. Thuisclub Erica ’86 bleek een gewillig slachtoffer te zijn om dat te bewerkstelligen. Sander Dijkstra opende de score voor de gasten, die Leon Boer daarna uit een vrije trap zagen scoren. Thijs Boer nam 0-3 voor zijn rekening en René Dijksterhuis tekende voor de vierde treffer van VVS. Daarna was het weer de beurt aan Thijs Boer (0-5) en vervolgens deden de gastheren iets terug door na een corner te scoren. Jeroen Brul maakte er vervolgens 1-6 van en uit een toegekende strafschop bepaalde René Dijksterhuis met zijn tweede van de middag de eindstand op 1-7.

3e Klasse B Zondag
SIDDEBUREN – WILPER BOYS 4 – 4
Siddeburen begon desastreus aan het treffen met de Wilper Boys en keek na een kwart wedstrijd al tegen een 0-3 achterstand aan. Die wist men nog in eigen voordeel om te draaien, maar bleek dat niet voldoende te zijn.

Binnen een minuut na de aftrap was het al raak voor de gasten nadat een indraaiende corner verkeerd werd geraakt door Gjalt Faber en op curieuze wijze in het Siddebuurster doel terecht kwam: 0-1. Een onzorgvuldige terugspeelbal van Tonko Heidema betekende 0-2 en nadat Bjorn Puister nog een goede kans om zeep had geholpen, stond het in de 25e minuut zomaar 0-3.

De thuisclub leek een kansloze middag tegemoet te gaan, maar mocht weer enige moed putten uit het feit dat Wilper Boys de bal achter de eigen goalie deponeerde na een voorzet van Julian Pot en flink wat druk van Bjorn Puister: 1-3. Pot leek voor de thee nog dicht bij de aansluiting te zijn, maar nu was de doelman van Wilper Boys op zijn hoede.

In het tweede bedrijf ging Siddeburen verwoed op jacht naar een tweede goal. Die zou binnen vijf minuten vallen nadat Gjalt Faber een vrije trap van een meter of twintig ineens binnen schoot: 2-3. Weer vijf minuten later lag de bal op elf meter van het doel van de gasten na een overtreding op Julian Pot. Ploeggenoot Ruben van der Ploeg ontfermde zich over de bal, maar schoot de penalty op de paal. Vanuit ene corner lukte het Mathijs Hensen wel om na zeventig minuten de gelijkmaker er uit te persen: 3-3.

Het duel lag weer helemaal open. Siddeburen wilde meer en joeg Wilper Boys op. Na driekwart wedstrijd resulteerde dat zelfs in de 4-3 van Ruben van der Ploeg. De gastheren hadden daarna de genadeklap moeten uitdelen, maar een aantal kansrijke situaties werd niet goed uitgespeeld. Drie minuten voor tijd sloeg het noodlot toe. Er werd niet goed uitverdedigd en vervolgens wist Wilper Boys de eindstand op 4-4 te bepalen. Siddeburen probeerde in de resterende tijd met man en macht degradatievoetbal af te wenden, maar er veranderde niets meer aan de stand. Beide ploegen gaan nu de nacompetitie in.

4e Klasse C Zondag
PEKELDER BOYS – FARMSUM 2 – 1
Farmsum heeft het niet voor elkaar gekregen om aan degradatievoetbal te ontsnappen. De uitwedstrijd tegen Pekelder Boys ging verloren en daardoor moet het team van trainer Erwin Buurmeijer de nacompetitie in.

De uittocht van Farmsum beloofde heel wat. Fans stonden met ene groot spandoek en het nodige vuurwerk langs het Tuikwerder sportpark om hun favorieten wat morele steun te bezorgen. Het mocht niet baten. Farmsum werd in de eerste helft op alle fronten afgetroefd door de Pekelders, die verzuimden om een grote voorsprong te nemen. Gek genoeg stond het bij rust nog steeds 0-0 en dat was al een wonder op zich.

Na de thee begon Farmsum beter aan de wedstrijd en kwam men ook terecht op voorsprong door een treffer van Justin Eigenberg. De gasten dachten het duel daarmee wel over de eindstreep te kunnen trekken, maar kregen in de slotfase nog twee goals om de oren. Doelpuntenmaker Eigenberg kreeg nog rood na een opstootje. Zoals gezegd moet Farmsum zich nu via de nacompetitie een nieuw ticket voor de vierde klasse zien te verwerven.

5e Klasse C Zondag
USQUERT – SV WOLTERSUM 3 – 3

KLOOSTERBUREN – YDE DE PUNT 3 – 1

THOS – WEO 4 – 3
Danny Jager en Youri Bakker, die ieder twee keer scoorden, waren de doelpuntenmakers voor THOS in de thuiswedstrijd tegen WEO. Daarmee namen de gastheren revanche voor de remise die de Woldendorpers eerder dit seizoen op het nippertje wisten te halen dankzij een formidabele kopgoal van Niels Jansen in de slotminuut van de wedstrijd. Het team van trainer Jan Medema wist die stunt niet nog een keer uit te halen en bleef tegen het beter spelende THOS op drie doelpunten steken. Die waren afkomstig van Kebba Darboe (2) en Jan Meijerhof. Overigens was WEO niet compleet en moest het gedurende het duel ook de geblesseerd geraakte Jan Vriemoedt en Arnoud ten Have vervangen. In het geval van Ten Have lijkt het allemaal vrij ernstig te zijn. Het vermoeden bestaat dat hij iets aan de kniebanden of de meniscus heeft. Daar is nu echter nog geen uitsluitsel over te geven (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"