De Fivel promoveert na zege op Zeester

In een uitermate spannende tweestrijd op het sportpark van vijfdeklasser Eenrum is De Fivel er uiteindelijk in geslaagd om promotie naar de vierde klasse te bewerkstelligen. In het duel met Zeester uit Zoutkamp bleek het ‘andere Oranje’ uit Zeerijp de betere ploeg te zijn. De mannen uit het vissersdorp wisten te weinig op de mat te leggen om het de Riepsters echt lastig te maken. Die trokken dan ook terecht met 1-3 aan het langste eind.

Een kleine vijfhonderd toeschouwers was naar het Eenrumer sportpark gekomen om de finale van de nacompetitie mee te maken. De Zoutkamper supporters hadden zich van hun creatiefste kant laten zien en de ballenvanger met spandoeken en vlaggen volgehangen. De fans uit Zeerijp deden het met twee doeken iets minder, maar gaven de acteurs een warm welkom toen ze het veld op kwamen. Vuurwerk, rookbommen, uitgestelde spelmomenten en een scheidsrechter die het publiek zelfs tot kalmte moest manen. Alles ingrediënten waren aanwezig voor een heerlijke voetbalmiddag.

Trainer Jaap van der Ploeg van Zeester werd op donderdag al min of meer gedwongen om het strijdplan aan te passen. De voor het team niet onbelangrijke Danny Beerda had voor de tweede keer in korte tijd problemen met de kuit gekregen en moest verstek laten gaan. ‘Dit is echt balen. Ik heb al veel ongemakken meegemaakt, maar deze staat wel in de top vijf’, aldus de pechvogel. Hij moest vanaf de kan toekijken hoe zijn teamgenoten de jacht op De Fivel zouden aanpakken. Het team van trainer Wilhem van der Wiel had in elk geval schaduwspits Youri Buurlage weer in de gelederen, al zou hij niet een van de belangrijkste mensen van de middag worden.

Bij de mannen uit Zeerijp ontbrak alleen Corné Bos op het appél, maar hij is al langere tijd geblesseerd. Het eerste opmerkelijke moment van de wedstrijd kwam op naam van De Fivel. Een schot van een meter of twintig van Joran Bos toucheerde de paal en dus kwam goalie Daniël Veenstra met de schrik vrij. De Riepsters begonnen vrij agressief tegen de behoudend en inzakkende Zoutkampers. Die lieten zich aanvankelijk niet uit de tent lokken en lieten De Fivel het balbezit. Het was de bedoeling om uit de omschakeling voor gevaar te zorgen, waarbij goaltjesdief Chris Noordhof voor onheil in het Riepster strafschopgebied moest zorgen.

Zeester werd uit een dood spelmoment gevaarlijk. Levi Veenstra mocht aan de rechterkant van het veld een vrije trap nemen en tot zijn niet geringe verbazing trof hij met zijn spelhervatting bijna de roos. Het leer verdween ternauwernood over de kruising. Aan de andere kant was Youri Buurlage de Zoutkamper defensie te slim af. Zijn voorzet werd bij de eerste paal door Thomas Robinson langs de verkeerde kant van de paal gekruld.

De verschillen in speelstijl waren het eerste kwart van de wedstrijd goed zichtbaar. Zeester zakte ver terug op eigen helft en zocht het vooral in de lange halen, terwijl De Fivel rustiger aan de bal was en van achteruit probeerde op te bouwen. Ze hadden aanvankelijk veel moeite met de compact spelende tegenstander, omdat er weinig ruimte tussen de linies zat om de bal lekker rond te kunnen laten gaan. Na een dik half uur wist Henri Nienhuis namens Zeester twee spelers van De Fivel in de luren te leggen, maar kwam teamgenoot Vince van der Veen niet tot een voldragen doelpoging. Aan de andere kant was het niet veel later wel raak. Mark Kramers was op rechts Steve Stoepker te slim af, waarna Stephan Knol hem de doorgang blokkeerde door zijn rechterbeen uit te steken. Kramers verloor de balans en scheidsrechter Vegter wees resoluut naar de stip. Emiel Bos besloot de penalty te nemen en stuurde goalie Daniël Veenstra het bos in: 0-1.

Met Kramers was meteen een van de meest opvallende spelers genoemd. Hij was betrokken bij de eerste goal van de middag, maar mocht van geluk spreken dat hij de tweede helft ook nog in het veld stond. Vlak na de treffer kegelde hij namelijk volledig onnodig goalie Veenstra omver en kreeg geel. Enkele minuten later was Stoepker hem de baas en besloot Kramers zijn opponent aan te tikken. Leidsman Vegter liet een en ander op zijn beloop. Niemand zou er raar van hebben opgekeken als hij toen zijn tweede geel had gezien. Een mazzeltje voor De Fivel, waar men de tweede helft profijt van had en er toen nog wel even aan teruggedacht zal hebben.

Met Daniël Robinson in het veld voor Thomas Robinson, begon De Fivel aan het tweede bedrijf, waarin men een agressiever Zeester had verwacht. De Zoutkampers wisten echter niet voor veel gevaar te zorgen. Spits Chris Noordhof wist niet los te komen. Na 55 minuten leek het duel beslist te zijn toen Mark Kramers, daar was hij weer, er op rechts tussenuit wist te knijpen en een prima voorzet richting de tweede paal verstuurde. Die paste precies op het hoofd van Eirik Eide. De zo’n beetje kleinste speler van het veld kopte de bal op een heerlijke wijze tegendraads binnen: 0-2.

Wat Zeester ook probeerde, het was niet bij machte om de Riepsters echt in verlegenheid te brengen. Er moest dan ook een wonder gebeuren, wilden de Zoutkampers het tij nog keren. Dat wonder kwam er niet en toen De Fivel uiteindelijk nog een derde treffer op het wedstrijdformulier wist te drukken, zat de deur definitief op slot voor Zeester. Er kwamen hele wat benen aan te pas om de bal uiteindelijk voor de voeten van Youri Buurlage te krijgen, maar toen was het na sterk doorzetten ook meteen raak: 0-3.

Na die derde goal dook Chris Noordhof nog twee keer in het strafschopgebied van De Fivel op, maar miste de kracht om de mogelijkheden in wording op een goede manier af te ronden. En toch zou Zeester nog scoren. Op links kneep Alex Zijlstra er tussenuit en passeerde doelman Sander Steenbergen met een bekeken schuiver in de verste hoek: 1-3. Ook daarna waren er nog wat kleine kansen voor het team van coach Jaap van der Ploeg, maar de finesse was er niet meer. Na het laatste fluitsignaal was de vreugde groot aan de kant van De Fivel.

‘Ik heb altijd gezegd dat wij een elftal hebben dat ook in de vierde klasse mee kan komen. Ik denk dat we vandaag meer dan terecht gewonnen hebben omdat we voetbaltechnisch meer hadden te bieden dan Zeester. Aanvankelijk hadden we wel wat moeite met hun speelwijze, maar toen onze vleugelspelers de ruimte kregen om op te komen, was het snel gebeurd. Dit is een heerlijk gevoel en de bekroning van een goed seizoen’, sprak Van der Wiel vlak voordat hij een lading bier over zijn hoofd kreeg uitgestort.

Jaap van der Ploeg feliciteerde zijn met bier doordrenkte collega en vond dat Zeester zich kranig had geweerd. ‘We zijn dit seizoen ver gekomen en hebben dit als een extraatje gezien. Promoveren was leuk geweest en als je de kans krijgt moet je hem pakken, maar als ik heel eerlijk ben was De Fivel de betere ploeg. Wij gaan het volgend seizoen weer proberen en verheugen ons op de derby’s die er met een beetje geluk tegen ploegen als RZ Baflo en FC LEO aan zitten te komen.’

* Zeester – De Fivel 1-3 (0-1). Emiel Bos (strafschop) 0-1; Eirik Eide 0-2; Youri Buurlage 0-3; Alex Zijlstra 1-3.

No Replies to "De Fivel promoveert na zege op Zeester"