Degradatie Holwierde een feit na 2-3 verlies tegen DKB

Holwierde is de nacompetitiewedstrijd tegen DKB uit het Overijsselse De Krim met 2-3 onderuit gegaan en is als gevolg van de nederlaag naar de vierde klasse gedegradeerd. DKB heeft het na vierenveertig jaar in de vierde klasse dan toch voor elkaar gekregen om de stap omhoog te maken. Een zuur afscheid voor trainer Eddy Tuik, die na negen seizoenen het stokje overdraagt aan Danny Schudde.

DKB had een ronde eerder Middelstum uitgeschakeld en Holwierde wist dus wat het te wachten stond op het sportpark van NWVV in Nieuw-Weerdinge, waar het finaleduel werd afgewerkt. Het begon allemaal prima voor Holwierde, dat na zeven minuten spelen een vrije trap mocht nemen nadat de doorgebroken Mike Kraan tegen het gras was gekwakt. Scheidsrechter Westerloo toonde de zondaar geel en deze mocht daar niet ontevreden over zijn. Yirsan Bouman nam plaats achter de bal en joeg het leer zeer bekeken langs de slecht opgestelde muur van DKB en doelman Rutger Mulder: 1-0.

De eerste mogelijkheid voor DKB was voor Jeff van der Wetering. Die zag zijn schotpoging echter via een Holwierder been op het dak van het doel verdwijnen. De volgende poging was een vrije trap van Erik Groen, die in het duel tegen Middelstum een strafschop had gemist. Hij schoot naast en zo ging dus ook die mogelijkheid verloren. De ploeg van trainer Jan Otto Benjamins was echter duidelijk op weg naar herstel. Na zeventien minuten spelen was het Hein van der Wetering die de bal vanaf de eigen helft naar de rechterkant van het Holwierder strafschopgebied stuurde. Daar plukte de slecht verdedigde Igor Tangenberg de bal ineens uit de lucht en deponeerde het leer in de verste hoek: 1-1.

Niet veel later was het opnieuw raak en ook nu stond de verdediging van Holwierde allesbehalve goed. Jeffrey van Dijk kon een corner van Berny Renker ongehinderd binnen koppen en zette het duel daarmee op zijn kop: 1-2. Yirsan Bouman probeerde vlak voor rust middels een listige vrije trap de bal bij de eerste paal binnen te schieten. De vallende Jay van der Wetering kopte het speeltuig, dat hoe dan ook naast was gegaan, over de achterlijn en dus restte er niet meer dan een corner. Holwierde had in de eerste helft te weinig afgedwongen en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Het voordeel was dat men nog drie kwartier te gaan had om de schade te herstellen.

Na de doelwisseling had Berny Renker bij de tweede paal moeten scoren, maar zag de bal op miraculeuze wijze een hele andere kant op vliegen dan hij in gedachten had. Het was Holwierde dat de druk opvoerde, zonder overigens grote kansen te krijgen, maar wel langszij wist te komen na een voorzet van Mike Kraan. En of het nou een verdediger was of de geheel vrij staande Peter Bouwsema die de bal na een uur spelen langs Mulder wist te prikken werd niet duidelijk, maar de treffer telde wel, werd op naam van Bouwsema gezet en dus kon het spel opnieuw beginnen: 2-2.

De krachten begonnen langzaam maar zeker weg te vloeien en er leek, net als in Middelstum, opnieuw een verlenging aan te komen. DKB ging tot aan de grens van het toelaatbare, en stapte daar soms zelfs overheen, om Holwierde het leven zuur te maken. Volgens Tuik deed de onpartijdige daar te weinig aan en verzuimde hij een DKB-er zijn tweede geel te geven. ‘Het was gewoon een slapjanus. Totaal ongeschikt voor zijn vak’, aldus Tuik.

DKB mocht in 93e minuut op links een vrije trap mocht nemen na een duw in de rug van Hein van der Wetering. Voor dat karweitje meldde zich Jeff van der Wetering, die de bal richting de tweede paal verstuurde. Daar vond hij invaller Jordi Kroesen die heel alert reageerde en de bal binnen wist te koppen: 2-3. Er moesten daarna nog wat minuten aan blessuretijd gespeeld worden. Daarin wist Holwierde niet meer terug te komen.

Na vier seizoenen in de derde klasse te hebben gebivakkeerd moet Holwierde dus een stap terug doen. Tuik is daar niet meer bij als trainer en ook verzorger Jurrie Smit, fysiotherapeut Marjan Bouma en Peter Wassing stoppen er mee. Wassing gaat Schudde ondersteunen tijdens de trainingen van de Holwierders. Daarnaast heeft aanvaller Jurrely Torbed aangegeven dat hij naar DVC Appingedam verkast. Tuik kan ondanks de degradatie terugkijken op een prima staat van dienst bij de Katmisbewoners. In de periode dat hij er trainer was, wist hij de Holwierders van de vijfde klasse naar de derde klasse te loodsen. Nu is er echter een einde gekomen aan een tijdperk, waarin hij alles in dienst van de club stelde. Natuurlijk was hij liever uitgezwaaid met het idee dat zijn club volgend seizoen ook nog in de derde klasse zou acteren, maar hij was wel zo realistisch om te stellen dat zijn ploeg eerder in het seizoen genoeg mogelijkheden had gekregen om meer punten te pakken. ‘Al met al hebben we vandaag niks verdiend’, aldus de vertrekkende oefenmeester.

* Holwierde – DKB 2-3 (1-2). Yirsan Bouman 1-0; Igor Tangenberg 1-1; Jeffrey van Dijk 1-2; Peter Bouwsema 2-2; Jordi Kroesen 2-3.

No Replies to "Degradatie Holwierde een feit na 2-3 verlies tegen DKB"