Ex-spits Rowan Rozema nieuwe trainer FC LEO

Voormalig goalgetter Rowan Rozema (29), kind van de Leenster club FC LEO, wordt de nieuwe hoofdtrainer van z’n eigen vereniging. In die hoedanigheid volgt hij Gert de Winter op die de Leenster club twee seizoenen onder zijn hoede heeft gehad. ‘Het is prachtig dat de club me deze kans heeft geboden. Als we de pollen uit het veld willen lopen, zie ik de toekomst voor FC LEO rooskleurig in’, zegt de kersverse oefenmeester.

FC LEO heeft er volgens eigen zeggen bewust voor gekozen om Rozema de mogelijkheid te bieden zich binnen de eigen vereniging als trainer te ontwikkelen. De afgelopen twee jaar heeft hij de B-selectie van de Leensters getraind. ‘Als echte verenigingsman is hij nauw betrokken bij de club en wil hij zijn focus naar het trainersvak verleggen. Hij is recent toegelaten tot de opleiding UEFA-TC3 en FC LEO is erg blij met zijn aanstelling’, zegt voorzitter Arjen Fledderman.

Rozema mag je gerust een kind van de club noemen. Hij groeide als voetballer op in het oranjezwart van de Leenster vereniging en debuteerde in het seizoen 2010/2011 in de hoofdmacht. Toenmalig trainer Jaap van der Ploeg zag het wel zitten in de jongeling, die zich al snel tot een vast waarde ontwikkelde en een neusje voor de goal had. Een van zijn fraaiste doelpunten zal ongetwijfeld die in het najaar van 2017 zijn geweest, toen hij met een kopbal het duel tegen Middelstum (3-1) definitief wist te beslissen. De treffer werd al snel vergeleken met de legendarische goal van Bep Bakhuys in 1934 (Nederland-België) en de al even memorabele goal van Robin van Persie tijdens de interland Nederland-Spanje in 2014.

De doelpuntenmachine van het Leenster vlaggenschip, heeft door een aantal zware blessures zijn voetballoopbaan veel te vroeg moeten beëindigen. In de voorbereiding op het seizoen 2019/2020 verdraaide hij zijn knie tijdens een zaalwedstrijd. ‘Het was de zoveelste blessure die ik had opgelopen en na de operatie die volgde, wist ik eigenlijk wel dat het voorbij was. Met pijn in mijn hart moest ik toegeven dat prestatievoetbal voor mij een gepasseerd station was. Natuurlijk bleef het wel jeuken, maar op den duur moet je eerlijk naar jezelf zijn’, vertelt Rozema.

Vorig jaar probeerde hij het nog een keer in een duel tegen Niekerk. Toen bleek echter al wel dat een definitieve terugkeer er niet meer in zat. Na 169 treffers werd er een streep door zijn carrière als voetballer getrokken. Het spelletje helemaal vaarwel zeggen was echter ook geen optie en dus stort de voormalige goalgetter zich op het vak van trainer. En dat de club hem de mogelijkheid biedt zich vlak bij huis te kunnen manifesteren, maakt het voor Rozema extra mooi.

‘Het is prachtig dat mij deze kans wordt geboden en het is heel bijzonder dat je trainer mag worden van je eigen club. Ik heb mijn voetbalverleden achter me gelaten, al zal ik het nooit vergeten. Het is nu tijd om aan iets nieuws te bouwen met FC LEO. Op een paar spelers na staat er een vrij jonge groep senioren. Jongens met behoorlijk veel potentie. Als zij een goede begeleiding en ondersteuning krijgen van de wat oudere spelers, zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet.’

Rozema vindt dat de spelers het naar hun supporters en vooral aan zichzelf verplicht zijn om te laten zien wat ze in huis hebben. En dat zal nodig zijn, want FC LEO vloog vrij roemloos uit de vierde klasse en moet het komende seizoen proberen het verloren gegane terrein terug te winnen. En dus wordt de vraag aan Rozema voorgelegd wat de doelstelling voor de komende competitie gaat worden. ‘Ik wil in elk geval weer bewerkstelligen dat spelers van oor tot oor glimlachen als ze naar en van de club komen. Het plezier in het spelletje uitstralen waarvoor je vroeger als kind op voetbal ging. Als we daarnaast twee keer per week op de training de pollen uit het veld lopen, ben ik er van overtuigd dat de prestaties niet uitblijven.’

Een van de voorwaarden daarbij is volgens de oefenmeester wel dat de gemeente zorgt voor een goede grasmat en uiteraard is het ook zaak dat FC LEO uiteindelijk in een klasse terecht komt waarin veel derby’s zullen plaatsvinden. ‘Als die randvoorwaarden er zijn, staat niets ons in de weg om FC LEO weer positief op de kaart te zetten.’

No Replies to "Ex-spits Rowan Rozema nieuwe trainer FC LEO"