Avondvierdaagse WSV Spirit groot ‘familiefeest’

Wandelsportvereniging WSV Spirit uit Delfzijl heeft de afgelopen week onder prima omstandigheden de 72e editie van de wandelvierdaagse georganiseerd. Na een afwezigheid van twee jaar in verband met de coronacrisis kon het eindelijk weer. En dat was te merken aan het enthousiasme van de deelnemers. De organisatie kon zelf niet meelopen omdat men de mensen hard nodig had om alles in goede banen te kunnen leiden. ‘Dat is absoluut niet leuk, omdat we ons graag onder de deelnemers mengen, maar het is niet anders. Het was in ieder geval een mooi wandelfeest’, sprak Theo Bos namens het bestuur van de club.

De weergoden waren de wandelaars, het waren er per avond zo’n beetje 1500, goed gezind. Op maandag kon men met een heerlijk zomerzonnetje vertrekken vanaf het zenuwcentrum van de vierdaagse. In en om sporthal De Ringen was het een komen en gaan van mensen die zich nog snel even wilden inschrijven, zich afvroegen waar ze de controlestempels konden halen en of er onderweg ook verzorging was. De mensen achter de tafels hadden overal een antwoord op.

De routes waren nagenoeg gelijk aan die van de voorgaande jaren. Alles zou in goede banen geleid worden door diverse verkeersregelaars, die af en toe hulp kregen van de begeleiders die bij de groepen aanwezig waren, de EHBO-ers stonden paraat voor het geval er ongemakken zouden ontstaan zoals de gebruikelijke blaren van ongeoefende wandelaars.

De deelnemers kregen zo’n beetje alle hoeken in en rondom Delfzijl te zien. De wandelaars van de vijf kilometer bleven nog aardig in de buurt, die van de vijftien kilometer kregen zelfs stukjes Appingedam en buitengebied van Delfzijl te zien, waaronder een rondje rondom de crossbaan aan de Oosterlaan en Weiwerd.

Hoewel de een de vereiste kilometers wat gemakkelijker aflegde dan de ander, was de stemming gedurende de vier avonden opperbest. ‘Je ziet nu stukken van Delfzijl waar je normaal op grote afstand aan voorbij rijdt. We hebben eigenlijk best wel veel natuurschoon hier’, sprak een van de wandelaars tijdens het rondje Blessum. ‘Het is mooi dat dit evenement weer gehouden kan worden. Ik heb er al heel wat gelopen, maar het verveelt geen moment. Het is een groot familiefeest’, zei een wat oudere man die even op een bankje was neergeploft. ‘Je vertelt het toch niet verder dat ik hier zit?’, grinnikte hij. Anderen vormden het decor van het sportieve gebeuren. Zij zaten in de verzorging, begeleidden het verkeer en de wandelaars of hadden gewoon een stoel meegenomen en zich langs de diverse routes geposteerd om hun vrienden, kinderen of kennissen voorbij te zien komen en hen een hart onder de riem te steken.

De laatste avond is over het algemeen de spectaculairste. Dan worden de laatste kilometers afgelegd naar het verzamelpunt aan de Borgshof, waarna men onder begeleiding naar het sportpark Centrum wandelt om daar een warm onthaal in ontvangst te nemen. En natuurlijk de bijbehorende medaille, want wandelen is weliswaar gezond, de beloning wil je wel aan de thuisblijvers kunnen laten zien.

Volgend jaar wordt de wandelvierdaagse van 12 tot en met 15 juni gehouden. Op de vraag of WSV Spirit dan wel meeloopt, moest The Bos het antwoord schuldig blijven. ‘We hopen dat zich een aantal mensen melden die ons dan mee willen helpen. Op die manier zou het voor ons wat gemakkelijker gemaakt kunnen worden om ook weer mee te doen. Maar dat is voor later. Eerst gaan we deze editie onder de loep nemen en kijken waar we eventueel nog wat aanpassingen of verbeteringen kunnen doorvoeren. Daarna zien we wel weer.’

No Replies to "Avondvierdaagse WSV Spirit groot 'familiefeest'"