Gerard Vos en Christien Koning winnen in Loppersum

De vijftiende editie van de Lopster Torenloop is gewonnen door Gerard Vos uit Appingedam. De Damster kwam na 34.31 minuten over de streep van het door de MFAC Loppersum georganiseerde loopevenement. Demian Zijlstra uit Leermens kwam na 35.69 minuten als tweede over de finish en Ten Boerster Niels Wieringa eindigde als derde in een tijd van 36,26 minuten. Bij de vrouwen bleek Christien Koning over de rapste benen te beschikken. Zij kwam na 43.36 minuten over de finishlijn en werd daarmee de dagwinnaar.

De Lopster Torenloop maakt deel uit van een Loopcircuit en was na de loop in Stedum en Middelstum, alweer de derde. Onder prima weersomstandigheden, werd om zes uur onder de Lopster toren het eerste startschot gegeven voor de kidsrun. Ruim vijftig jeugdige lopers uit de groepen 1 tot en met 8 begonnen met veel enthousiasme en inzet aan hun Lopster Torenloop met als doel om de felbegeerde medaille te bemachtigen. Voor de drie snelste lopers van iedere categorie stond een fraaie beker op te wachten. Deze winnaars waren:

Groep 1-2 Jongens:      1. Ivar Kuijer;      2. Naud Hefting;       3. Tom Halma.
Groep 1-2 Meisjes:      1. Isabel Pfarrer;   2. Tess van der Beek;  3. Anouk Marinus.
Groep 3-4-5 Jongens:    1. Ruben Balkema;    2. Davey van der Beek; 3. Jonne Slagter.
Groep 3-4-5 Meisjes:    1. Ylva Haak;        2. Sara Lubani;        3. Willemijn Veldman.
Groep 6-7-8 Jongens:    1. Sem Slagter;      2. Jesse Balkema;      3. David Visser.
Groep 6-7-8 Meisjes:    1. Anneloes Veldman; 2. Carlijn Doff;       3. Tess Dammer.

Tussen de jeugdloop en de recreatieve en wedstrijdloop vond de NulpuntNul-estafette plaats. Dit jaar waren er vijf teams die zich hadden opgegeven. De teams van Aristo Promotions, de lokale feestdeejays Local Steves, de organiserende MFAC Loppersum, Reunië 2019, de klas van de Lagere School met de Bijbel, die elkaar na de reünie van 2019 weer helemaal gevonden hebben in Loppersum, en De Wereldwinkel gingen al rennend met een bierpul, gevuld met een alcoholvrij drankje, om de Lopster toren.

De bedoeling was om een met een nog zoveel mogelijk gevulde bierpul het overgebleven drankje over de finish te brengen op het Marktplein. Het was een hilarische en felle strijd, die uiteindelijk als winnaar het team van Aristo Promotions opleverde. Zij mochten, na een nauwkeurige meting van het overgebleven drankje, de wisselbokaal dit jaar overnemen van Jeugdsoos Flits. Dat waren de winnaars van de in 2019 gehouden estafette.

Rond de klok van zeven uur werd door de Lopster kapper Martin Jurna, die dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert, het startschot gegeven voor de recreatieve en wedstrijdlopers. Een kleine 150 lopers konden ook aan hun 5 en 10 kilometer beginnen. Dit jaar was de vraag wie de opvolgers zouden worden van Maurice Smit en Marjan Helmantel-Oostinga. Beide atleten hadden de twee voorgaande edities van de Lopster Torenloop weten te winnen, maar waren dit jaar helaas beide verhinderd en dus zouden er, op de zonnige eerste zaterdag van juli, twee andere atleten gekroond worden als winnaars.

Gerard Vos uit Appingedam had wel oren naar deze titel. In 2019 was hij nog als tweede geëindigd achter Delfzijlster Maurice Smit, maar dit jaar wist hij als eerste de finishlijn te passeren en deze editie van de Lopster Torenloop op zijn naam schrijven. Ten opzichte van twee jaar geleden, toen Vos een tijd liep van 35 minuten, was hij nu ruim sneller en bracht deze loop tot een goed einde in een mooie tijd van vierendertig minuten en eenendertig seconden. Op de tweede plaats eindigde Demian Zijlstra uit Leermens (35.59) voor Niels Wieringa uit Ten Boer (36.26), die de derde plaats wist te bemachtigen.

Bij de vrouwen bleek al gauw dat Christien Koning uit Groningen zich prima op haar gemak voelde in de straten en rondom het sfeervolle dorp Loppersum. Onder aanmoediging van het publiek en de klanken van de Lopster Streetband LOS, werd zij met een tijd van 43.36 minuten gehuldigd als opvolgster van Marjan Helmantel-Oostinga. Het zilver was voor Delfzijlster Femke Veldman (46.57) en het brons voor de Lopster atlete Elise Kool. Zij finishte in 47.45 minuten.

Bij de heren 40+ werd Willem Lenting (36.49) uit Zuidwolde eerste, gevolgd door Hans Coenraads uit Haren (37.06) en Mathijs de Vroome (37.14) uit Peize. Bij de heren 50+ werd Mark Grimmius (39.31) uit Wildervank eerste, tweede was Klaas Brouwer (39.32) uit Zuidbroek en Kees Groenendijk (42.50) uit Stedum voltooide hier het podium door als derde te eindigen. Bij de heren 60+ werd Henk Por (40.48) uit Groningen eerste en was de tweede plaats voor H. Hovinga (42.28) uit Wildervank. Henry Kuipers (43.46) uit Bedum werd hier derde.

In de categorie vrouwen 40+ werd de al genoemde Marjan Femke Veldman (46.57) uit Delfzijl eerste, Mariska Bosch (50.20) uit Appingedam eindigde als tweede in deze categorie van twee deelneemsters. Bij de vrouwen 50+ werden al genoemden Christien Koning (43.36) uit Groningen en Elise Kool (47.45) uit Loppersum respectievelijk eerste en tweede, voor Simone Binnema (48.48) uit Eenrum.

Naast deze wedstrijdloop werd er ook nog een trimloop van 5 kilometer verlopen. De snelste man was Martijn van Haaren (16.29) uit Groningen en de snelste vrouw was stadsgenote Eline Nijmeijer (20.20).

Bij de finish kregen de deelnemers na afloop een stuk fruit en een flesje water mee. Ook kon er uit de grabbelton een leuke prijs worden opgevist in het kader van het 20-jarig jubileum van het Loopcircuit.

Aan de recreatieve en wedstrijdloop deden 144 deelnemers mee, aan de jeugdloop 54 deelnemers en aan de NulpuntNul-estafette 5 teams van 4 deelnemers. Hiermee kwam het totaal aantal deelnemers op 218. Na een afwezigheid van twee jaar door de coronapandemie kon de organiserende MFAC Loppersum met tevredenheid terugkijken op het aantal deelnemers. De volgende loop staat gepland voor 29 augustus. Dan strijkt men neer in Ten Boer voor de Jannes Nijboerloop.

No Replies to "Gerard Vos en Christien Koning winnen in Loppersum"