NEC Delfzijl rolt Noordwolde in tweede helft op

Het gedegradeerde NEC Delfzijl heeft een eerste stap gezet op weg naar wat misschien wel een mooi voetbaljaar zou kunnen worden. Hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, was het toch wel opmerkelijk om te zien met wat voor speels gemak opponent Noordwolde uiteindelijk op de knieën werd gedwongen. De ploeg van trainer Roy Kamps begon moeizaam tegen het zich stug verdedigende team van coach Elsin Yilmaz, maar wist er uiteindelijk een heuse zevenklapper (7-1) uit te persen.

Het was uiteraard een wedstrijd met een pikant tintje. Yilmaz maakte de overstap van NEC Delfzijl naar Noordwolde, zijn collega Roy Kamps bewandelde de omgekeerde weg. Een aantal spelers van de Delfzijlster hoofdmacht is min of meer door Yilmaz opgeleid en hij sprak naderhand dan ook over gemengde gevoelens. ‘Het is mooi dat die knapen zich verder hebben ontwikkeld. Dat ze dat uitgerekend tegen ons hebben laten zien had nou ook weer niet gehoeven’, lachte de kersverse oefenmeester van de geelzwarten.

Na de bekerwedstrijden ging het nu echt om de knikkers. Tegen VVS oogde het spel van NEC Delfzijl traag en stroperig en werden er weinig kansen gecreëerd. Dat Noordwolde vanuit een gesloten verdediging zou opereren en de lange bal zou hanteren leek op voorhand wel duidelijk. De Delfzijlsters zochten de oplossingen te vaak door het midden van het speelveld. Na het eerste kwart van de wedstrijd leken de mannen van Kamps het juiste wapen te hebben gevonden om hun tegenstrevers achteruit te dringen. Er werd hogerop druk gezet. De backs schoven wat vaker in en de flanken werden beter gebruikt, waardoor er meer ruimte kwam om te combineren.

Toch zou het nog tot de 30e minuut duren alvorens zich dat zou uitbetalen. Noordwolde had toen al de kans laten liggen om voor misschien wel een verrassende tussenstand te zorgen. Uit een corner werd de bal in twee bedrijven richting doelman Bas Westerhuis gekopt. Hij stond enigszins onder druk en gaf Jorrit Dijkstra de gelegenheid om uit te halen. De inzet was echter te krachteloos. Na een defensieve misser plofte de bal ineens voor de voeten van aanvoerder Marco Vos. Hij schoot vanuit de draai, maar mikte het leer over de deklat. En vaak is het zo dat de tegenstander wel scoort als je het zelf niet doet. Na een prima aanval via de rechterflank en een dito voorzet hoefde Dion Zimmerman de bal alleen maar binnen te schuiven en hij deed dat beheerst: 1-0.

De verwachting was dat NEC Delfzijl nu wel een tandje bij zou schakelen. Dat gebeurde ook wel, maar het was andermaal Noordwolde dat aan de voordeur rammelde. Een vrije trap van Marco Vos kon niet door goalie Westerhuis in een keer onschadelijk worden gemaakt. Ewoud Boersema dacht het leer binnen te koppen voor de gelijkmaker, maar zag het speeltuig van dichtbij hoog over het doel vliegen.

Na de doelwisseling volgden de doelpunten elkaar in ijltempo op. In de omschakeling wist Abdi Ege voor 2-0 te zorgen en was het Sem Switynk die de trilogie voltooide. Nadat Abdi Ege voor zijn tweede van de middag had getekend, werd Noordwolde-goalie Lennart Havinga voor de vijfde keer gepasseerd. Nu echter door een van zijn eigen verdedigers. Invaller Cyan Sowikromo van NEC Delfzijl had hem graag op zijn naam gekregen. De inzet leek prima, maar Havinga was op weg naar de bedreigde hoek. Of hij het leer te pakken had gekregen, zal nooit duidelijk worden. Jorrit Dijkstra gooide zich namelijk in de baan van het schot en kopte het leer rechts langs de sluitpost. Dion Zimmerman beproefde zijn geluk ook nog een keer, draaide zich op de as van het veld knap vrij en mikte de bal via de paal tegen het nylon voor 6-0.

Hoewel Noordwolde bleef voetballen, werden de gasten niet echt gevaarlijk meer. Toch sloeg NEC Delfzijl, met de geruststellende voorsprong in het achterhoofd, af en toe aan het knoeien, waardoor het moest blijven opletten. Debutant Gillermo Slijngaard, helemaal van eigen helft gekomen, liet na een prima pass vanaf rechts zien hoe snel hij was en schoot vanaf links de 7-0 in het net. Marco Vos mocht daarna nog de spreekwoordelijke eer redden. Hij reeg een strafschop toebedeeld na een overtreding van Mark Santing en bepaalde de eindstand op 7-1.

* NEC Delfzijl – Noordwolde 7-1 (1-0). Dion Zimmerman 1-0; Abid Ege 2-0; Sem Switynk 3-0; Abdi Ege 4-0; Jorrit Dijkstra 5-0 (eigen doel); Dion Zimmerman 6-0; Gillermo Slijngaard 7-0; Marco Vos 7-1.

No Replies to "NEC Delfzijl rolt Noordwolde in tweede helft op"