David van der Kam (SC Loppersum); ‘Tweede klasse is geen doel voor ons’

David van der Kam uit Bedum is begonnen aan zijn derde seizoen bij SC Loppersum. Na de derde plaats in de vorige jaargang en de promotie van de Be Quick 1887 en Velocitas 1897 zou je aan SC Loppersum kunnen denken als titelfavoriet. Dat ziet Van der Kam anders. Een vraaggesprek met een man wiens leven voor een flink deel in het teken van voetbal staat.

Door Kees Bouma

David van der Kam is 47 jaar, getrouwd met Klarinda en vader van een dochter (15) en een zoon (12). Ze wonen in Bedum. Hij is docent Lichamelijke Opvoeding en ook nog bovenbouw-coördinator op Terra Oldekerk, een school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.
Van der Kam heeft als voetballer twee clubs gediend. Eerst het toenmalige CVVB, dat na de fusie SV Bedum heet. Hij heeft daar een prachtige tijd meegemaakt, die onder meer leidde tot promotie van de vierde naar de eerste klasse (door een vernieuwde indeling waren daar overigens maar twee promoties voor nodig).

Als 17-jarige debuteerde hij in het eerste team van de Bedumers en eindigde er ook, maar speelde tussendoor nog met het Asser ACV in de hoofdklasse. ACV is doorgaans het hoogste wat het Noorden te bieden heeft en dat heeft de Bedumer prachtige ervaringen en mooie herinneringen opgeleverd. Voor drieduizend man voetballen tegen IJsselmeervogels bijvoorbeeld of vaak een oefenwedstrijd tegen een profclub.
Op zaterdag is het voetbaldag in huize Van der Kam. De beide kinderen voetballen en pa en ma proberen zoveel mogelijk te kijken. En op zaterdagmiddag is pa de coach van SC Loppersum. SC Loppersum is zijn tweede club als hoofdtrainer en bij zijn eerste was hij ronduit succesvol. Met het zaterdagteam van Achilles 1894 promoveerde hij twee keer.

De competitie heeft zijn ouverture inmiddels gekend. SC Loppersum verloor ietwat ongelukkig de opening op eigen veld van Groen Geel. En toch willen we weten wat Van der Kam van dit seizoen verwacht. Hoe staat SC Loppersum er voor?
‘De 3e klasse C is een mooie competitie. Nu Velocitas en Be Quick eruit zijn, ligt het allemaal weer wat dichter bij elkaar qua niveau. Vorig seizoen was het al een verrassende competitie voor de nummers drie tot en met twaalf en waren er wekelijks verrassende uitslagen. Dat verwacht ik opnieuw. Hoe wij er voor staan is moeilijk te zeggen. Bij SC Loppersum is de selectie smal en is er weinig verloop binnen de club. Wij zijn erg afhankelijk van de fitheid van de selectie. Als we fit blijven en we kunnen wekelijks met dezelfde groep spelen, dan hebben wij een prima team staan en kunnen we bovenin meedoen. Maar vallen er een paar schakels weg dan ziet het er ineens heel anders uit. We wisselen tot nu toe goede wedstrijden af met duels waar we enorm zakken in niveau. Deze wisselvalligheid schijnt al jaren normaal te zijn in Loppersum, maar als trainer is het wel frustrerend en maak ik me daar wel zorgen over.’

Is je selectie sterker dan vorig seizoen?
‘De selectie is niet sterker geworden. Maar ook niet veel zwakker. We hebben er een aantal jonge jongens bij gehaald. Die krijgen de mogelijkheid om zich te laten zien. Marc Verreijken, Job van Zanten, Tom Lahuis en Ids in het Veld doen het goed hoor. Over alle vier ben ik tevreden. Hugo Beukema zat vorig jaar al bij de selectie, dus die is niet meer nieuw. We moeten ook bezig met de opvolging, want SC Loppersum heeft er wel wat oudere spelers bij lopen.’

SC Loppersum hikt al jaren tegen een terugkeer in de tweede klasse aan. Wat is nodig om die stap te zetten? Of is het geen doel?
‘De tweede klasse is geen doel, daar kan ik kort over zijn. Afgelopen seizoen hebben we met name de tweede helft van de competitie erg goed en constant gespeeld. de nacompetitie gehaald en ook daarin goed gespeeld. Als we dat kunnen evenaren is het seizoen meer dan geslaagd. Maar de tweede klasse is, zoals ik er nu naar kijk, niet reëel. We kunnen echter wel aardig spelen tegen ploegen van een hoger niveau, dat ligt ons wel. Maar om dat zesentwintig wedstrijden te doen gedurende een heel seizoen?’

Is de organisatie in orde bij SC Loppersum en waar zit nog groei in?
‘SC Loppersum is een vereniging waarin iedereen wat doet en zal moeten doen om alles draaiende te houden. Er is een vaste kern, maar zoals bij veel clubs zijn er meer vrijwilligers nodig. Maar bij SC Loppersum is er wel een grote betrokkenheid en zullen er altijd mensen klaar staan om de vereniging te helpen. Wat dat betreft een diepe buiging voor deze vrijwilligers en hoe de vereniging het altijd weer geregeld krijgt. Op het gebied van de jeugd is er altijd vraag naar trainers. Ook bij SC Loppersum krijgen ze het elk seizoen weer voor elkaar om voor ieder team een jeugdtrainer te vinden. Maar het zou mooi zijn als we samen met de jeugdtrainers een stap kunnen zetten qua inhoud en uitvoering van de trainingen. Niet dat het niet goed is, begrijp mij goed. Ik zie veel plezier en beleving, maar je moet altijd kijken naar wat beter kan. En SC Loppersum blijft zwaar afhankelijk van eigen jeugd.’

Waar beleef je de meeste voldoening aan, een geslaagde training of de juiste coaching op zaterdag?
‘Haha, dat is een lastige. Maar dan kies ik voor een geslaagde training. Dan hoef je op zaterdag weinig meer te coachen.’

Hoe ziet je wedstrijdbespreking er in hoofdlijnen uit?
‘In de bespreking zitten standaard twee dingen: wat gaan we doen in balbezit, wat verwacht ik van de spelers en het balbezit van de tegenstander. Hoe gaan we staan, waar zetten we druk en wat wil de tegenstander in balbezit. En hoe gaan we dit bestrijden.’

Heb je een voetbalvisie en speelt jouw ploeg daarnaar? Of kijk je naar de kwaliteiten van je selectie en pas je jouw visie daar op aan?
‘Je visie als trainer moet passen bij de kwaliteiten van de spelersgroep. Als jij geen echte spits hebt dan moet je niet geforceerd in een 1-4-3-3 systeem gaan voetballen met een spits. Je eigen visie probeer je dan zo dicht mogelijk bij het niveau van je spelersgroep te brengen. Zoals grote trainers het wel eens gezegd hebben : het team gaat boven het individu.’

Altijd opbouwen of counteren via de lange bal?
‘Het woord altijd is het struikelblok in de vraag. Ik wil als trainer dat mijn ploeg gaat opbouwen. Maar er zijn omstandigheden dat je hiervan moet afwijken of dat je door de tegenstander gedwongen wordt om het niet te doen. Maar ik wil wel de intentie zien van de spelers dat ze opbouwen. Je zit op voetbal om te voetballen en in balbezit te zijn. Volgens mij zijn er weinig voetballers die ervan genieten om alleen achter een tegenstander aan te lopen zonder een bal te raken. Maar counteren kan soms erg effectief zijn en daar zijn wij wel goed in. Maar de eerste fase moet altijd zijn dat je wilt opbouwen.’

Van welk internationaal topteam geniet jij het meest?
‘Ik kan wel genieten van teams als Manchester City , Barcelona, Liverpool en Bayern München. Het tempo van de Engelse clubs, de strijd, beleving en het voetbalgogme bij Barcelona en Bayern spreken mij erg aan.’

Het WK komt dichtbij. Wat verwacht je van Oranje en wie wordt kampioen?
‘Over het algemeen presteert Oranje op eindtoernooien wel goed. De wens is de vader van de gedachte, denk ik en hopelijk gaan ze de finale halen. Maar internationaal gaan ze tekort komen tegen landen als Brazilië, Engeland, Spanje, Frankrijk. Kampioen: ik denk dat Frankrijk een topteam heeft. Veel spelers in de bloei van hun carrière.’

Welke club in de regio zou je graag eens trainen?
‘Eerlijk gezegd maakt het mij niet zoveel uit. Ik heb wel twee voorwaarden. Er moet goed getraind kunnen worden (kunstgras en materiaal) en er moet een selectie zijn waarmee je resultaat kunt halen. Dit klinkt misschien verwend, maar het goed kunnen trainen vind ik belangrijk. Je staat meer op het trainingsveld dan dat je wedstrijden speelt, dus deze werkomgeving moet plezier opleveren en geen ergernis. Als trainer en als selectie is het mooiste dat je in een competitie ergens om kunt spelen. Dan bedoel ik promotie. Dit betekent dat je wedstrijden wint en winst betekent vertrouwen en plezier. Ergens om spelen betekent ook veel publiek, een leuke en gezellige derde helft. Dat is trouwens een onderschat deel van een voetbalmiddag. Je kunt veel aflezen aan deze helft hoe het binnen je selectie gaat. Als spelers structureel direct na een wedstrijd weggaan betekent dit, dat er weinig binding is met de vereniging en met je teamgenoten. Tijdens de derde helft ontstaan vaak discussies en heb je het over voetbal, heb je lol en het verbindt.’

No Replies to "David van der Kam (SC Loppersum); 'Tweede klasse is geen doel voor ons'"