FC LEO herstelt zich van nederlaag in openingsronde

Het Leenster FC LEO heeft zich in Ten Post van zijn betere zijde laten zien door de plaatselijke trots SV TEO met 0-2 aan de kant te schuiven. Een zege die niet eenvoudig tot stand kwam tegen de zich stug verdedigende thuisclub, maar uiteindelijk wel terecht genoemd kon worden.

Als je het sportpark in Ten Post oprijdt voel je als het ware een soort van thuiskomen. Vanaf de parkeerplaats zie je de goal al bijna tegen de kantine aan staan. De smalle doorkijk levert je een prachtig beeld op van een fris groen veld met strakke witte lijnen. Als je dan eenmaal de hoek om bent, ademt de kleine kantine een warm welkom uit. Voor de kantine staat een witte partytent waar de rokers een comfortabel onderkomen hebben, wanneer ze onder het genot van een shagje de taferelen van de kelderklasseboys kunnen aanschouwen. Alle ingrediënten voor een heerlijke middag SV TEO waren dus aanwezig.

Na de nederlaag tegen Stedum, moesten er punten gepakt worden van de voor FC LEO ‘grote onbekende.’ Met een gewijzigde verdediging, een middenveld wat meer vechtersmentaliteit zou moeten hebben en een aanval die meer dreiging uitstraalde, zou men de Ten Posters op een nederlaag proberen te trakteren. De eerste helft speelde zich voornamelijk op de helft van de gastheren af. FC LEO probeerde met veelvuldig rondspelen en geduldig aanvalsspel de tegenstander kapot te spelen. Dit gebeurde echter in een te laag tempo. SV TEO werd wel teruggedrongen op eigen helft, maar kwam niet of nauwelijks in gevaar. Tot aan de middellijn mochten de Leensters vrij opbouwen en rondspelen, maar daarna troffen ze een blok van tien verdedigers en een keeper. Een formule die voor de thuisclub uitstekend leek te werken.

Een enkele keer kwamen de mannen uit Ten Post er dreigend uit, maar keeper Robin Werkman hoefde zich de eerste 45 minuten geen zorgen te maken. Keeper Verduijn van SV TEO had in de 28e minuut geluk dat Abienezer Araya net naar de kapper was geweest. Zijn kopbal schampte zijn voorhoofd en ging daardoor naast. Met iets meer precisie en een betere timing had hij wellicht gerichter kunnen koppen. Enkele minuten voor rust kwamen de gasten uit Leens met de schrik vrij. Martijn Heemstra tastte mis op een diepe bal van SV TEO. Boaz van de Veen leek alleen op Robin Werkman af te kunnen, maar de uitstekend oplettende grensrechter Rainier Bakker vlagde voor buitenspel. Met een ietwat teleurstellende 0-0 gingen beide ploegen aan de thee.

In de rust kon Rowan Rozema de puntjes op de spreekwoordelijke i zetten. Met name het tempo en het gebrek aan risico’s nemen werd besproken. De moegestreden Rick Oost werd vervangen door Remco van der Klei, die op daardoor gelijk een primeur beleefde. Hij mocht als voorstopper fungeren. Wel een mandekker overigens die met zijn voetballend vermogen het middenveld zou kunnen ondersteunen. Veel leverde dat in het begin van de tweede helft nog niet op. Wel werd er meer diepte gezocht, maar het veld in Ten Post was vaak te kort voor de diepe ballen van Van der Klei.

In de 62e minuut bracht trainer Rozema Rick Koster voor Rowan Zijlstra. Dit bleek een gouden greep. Koud in het veld brak Rick Koster de ban voor de Leensters. Een corner van Rik Schuttenbeld werd door de verdediging van SV TEO slecht verwerkt. De eerste rebound was nog niet raak, maar door goed terugleggen van Araya kon Rick Koster van een meter of tien vrij uithalen. Zijn schuiver ging onder keeper Verduijn door en knalde tegen de touwen: 0-1. Ook op de reservebank knalde de vreugde eruit. De voorsprong was dik verdiend, maar er werd al een beetje rekening gehouden met een teleurstellend puntje.

De vreugde maakte al snel plaats voor een lichte vorm van ongerustheid. SV TEO was namelijk wakker geworden door de achterstand en begon opportunistisch te voetballen. Tel daarbij op dat FC LEO ineens vergat te voetballen en er ontstond een hele andere wedstrijd. Lange ballen over en weer zorgden voor onoverzichtelijke en rommelige situaties waarbij geluk een grotere factor werd. Bij één zo’n lange bal leek SV TEO op gelijke hoogte te komen, maar voordat de bal het net raakte, had scheidsrechter Baron al afgefloten voor buitenspel. De Leensters konden opgelucht adem halen. Het enige moment na de 0-1 dat FC LEO wel weer voetballend de oplossing zocht, leverde ook meten de tweede treffer op. Een mooie combinatie over rechts belandde bij Jasper Wiersum. Hij begon aan een onmogelijke slalom, die vanaf de kant ook door diverse supporters en spelers werd bekritiseerd. Hij volgde echter zijn eigen hoofd en route. Na vijf spelers te zijn gepasseerd, punterde hij de bal langs de uitgekomen Verduijn in de verre hoek. Een bevrijdende treffer voor de Leensters die het kortstondige vuurtje bij SV TEO wel enigszins doofde.

FC LEO kreeg in het restant van de wedstrijd nog enkele grote kansen, maar wist niet meer tot scoren te komen. Wel konden na ruim negentig minuten de handen in de lucht. Het was een zwaarbevochten, maar zeer terechte zege geworden tegen een dapper SV TEO. Scheidsrechter Baron leverde een puike prestatie door zeer consistent en prima te fluiten en dat is in deze klasse wel eens anders. ‘Al met al een weekend om op door te bouwen. Door de overwinning hebben we vertrouwen getankt. Daarnaast heeft de verdediging de nul gehouden en bijna niets weggegeven. Komend weekeinde mogen we opnieuw een uitwedstrijd spelen. Dan wacht tegenstander Ezinge.

* SV TEO – FC LEO 0-2 (0-0). Rick Koster 0-1; Jasper Wiersum 0-2.

No Replies to "FC LEO herstelt zich van nederlaag in openingsronde"