Overzicht amateurvoetbal eerste tot en met derde klasse

Het voetbaloverzicht van deze week hebben we in twee stukken geknipt omdat er een aantal langere verslagen tussen staan. Onderstaand de verrichtingen van de eerste tot en met de derde klasse. De overige wedstrijden en uitslagen volgen later.

1e Klasse F zaterdag
LEEUWARDER ZWALUWEN – VV WINSUM 2-2
VV Winsum is er in het Friese niet in geslaagd om een overwinning uit het vuur te slepen in het duel met gastheer Leeuwarder Zwaluwen. De ploeg van trainer Fred de Boer, die een groot deel van de wedstrijd een numeriek overwicht had, kwam niet verder dan 2-2.

Nadat de gastheren op voorsprong waren gekomen, was het Yune Ramos die een corner van Tijs Mulder binnen dacht te koppen. Hij mikte echter te hoog. Nadat de doorgebroken Heinze Andringa ter hoogte van het Leeuwarder strafschopgebied onderuit werd gehaald en er een logische veldverwijzing volgde, leken de Friezen een moeilijke middag tegemoet te gaan. Nadat Ramos nog een keer langs de verkeerde kant van de paal had geschoten, was het Hans Zwakenberg die de gelijkmaker op het scorebord liet zetten. Hij kopte een corner van Tijs Mulder binnen en met de 1-1 stand zochten de teams de kleedkamers op voor de thee.

De verwachting was dat Leeuwarder Zwaluwen wel in zou zakken en zich vooral zou beperken tot het verdedigen van de gelijke stand. De eerste mogelijkheid was echter wel voor de thuisclub, maar de paal stond succes in de weg. Nadat doelpuntenmaker Zwakenberg geel had gezien, haalde coach De Boer hem naar de kant. Steffen Vader kwam voor hem binnen de lijnen nadat eerder Wouter Bloem het veld al had moeten ruimen voor Sargon Lahdo.

De gastheren kwamen daarna uit het niets op 2-1 omdat doelman Germen Bouwman over een inzet van Rick van Loon dook. Er leek zich een verrassing aan te kondigen en dus moest oefenmeester De Boer iets verzinnen om dat te voorkomen. Raul Bello en Thomas Kauw konden gaan douchen. Hun plek binnen de lijnen werd ingenomen door Jared Faleye en Stan Verhoeven. Met nog ruim een kwartier te spelen was er tijd genoeg om de opgelopen schade te repareren.

En dat gebeurde dan deels ook. Nadat Sargon Lahdo een paar verdedigers het nakijken had gegeven, wist hij nog voldoende rust over te houden om ook de Leeuwarder goalie in zijn hemd te zetten: 2-2. De jacht op de driepunter werd toen geopend. Winsum probeerde van alles, maar de winnende wilde niet vallen.

* Leeuwarder Zwaluwen – vv Winsum 2-2 (1-1). Ruben Eijzenga 1-0; Hans Zwakenberg 1-1; Rick van Loon 2-1; Sargon Lahdo 2-2.

2e Klasse L Zaterdag

SV BEDUM – OOSTERWOLDE 2-2
De Bedumers begonnen, net als een week eerder, ook nu weer niet goed aan de wedstrijd. Halverwege stonden de Friezen op een 1-2 voorsprong. Die wist de ploeg van trainer Robbie Wentink uiteindelijk nog weg te poetsen.

Er was ongeveer een kwart wedstrijd gespeeld toen Oosterwolde aan de leiding wist te komen. Dat gebeurde na een corner. Een loopactie van de eerste naar de tweede paal leidde tot een treffer van Domingus Nussy: 0-1. Een onnodige goal, want bij SV Bedum was men heel goed op de hoogte van de manier waarop Oosterwolde dit soort spelhervattingen zou nemen. ‘Het is dan jammer dat we ons daarbij niet aan de afspraken houden’, aldus coach Wentink.

Uit een indirecte vrije trap binnen het strafschopgebied van de gasten wisten de gastheren in de 40e minuut langszij te komen. De freekick werd gegeven na een, in de ogen van de scheidsrechter, bewuste terugspeelbal op de keeper. Jimi Hoeksema nam de afronding voor zijn rekening: 1-1. Vlak voor rust gingen de Bedumers de fout in. Het opbouwen liep niet zoals het moest, de bal werd opgepikt en vervolgens door Robin Bouland tegen het nylon geschoten: 1-2.

SV Bedum had tijdens de rust iets om over na te denken. Men wil dit seizoen graag om de bovenste plaatsen meedoen. Dan zal men dat echter ook in het spel moeten laten zien. Na de thee gebeurde dat dan ook een stuk beter. Pierre Semudenge Mujene verscheen een paar keer gevaarlijk voor het Friese doel. De druk zat er flink op en het was een beetje teleurstellend dat aanvoerder Richard de Boer het veld moest verlaten, waardoor de controle een beetje verdween. Het duel was weer gelijkwaardiger. Toch zou SV Bedum langszij komen toen men een strafschop kreeg die door Semudenge Mujene werd benut: 2-2.

De wedstrijd kon daarna alle kanten op en dus was het gelijkspel wel overeenkomstig het spelbeeld. ‘We balen echter wel, want we hadden er veel meer uit moeten halen. Kostbare foutjes hebben ons echter genekt. We hadden een hoop jongens niet inzetbaar, dus het komt ons goed uit dat we komend weekend vrij zijn. Dan kunnen we weer wat spelers oplappen’, aldus Wentink.

3e Klasse C Zaterdag

HFC ‘15 – NEC DELFZIJL 4-1
NEC Delfzijl begon met een behoorlijke dosis zelfvertrouwen aan de uitwedstrijd tegen HFC ’15. Na de 7-1 overwinning op Noordwolde had het team van trainer Roy Kamps daar ook alle reden toe. De tweestrijd met de Hoogkerkers eindigde echter in ene deceptie voor de Delfzijlster ploeg. Men kreeg met 4-1 op de voetbalbroek.

De brigade van Kamps begon prima aan de wedstrijd en kreeg een aantal goede mogelijkheden om het duel open te breken. Dat deden ze niet. Vanuit het middenveld en in verdedigend opzicht vielen er hier en daar wat gaten bij de gasten. Het klopte eenvoudigweg niet. De ruimtes werden te groot en uit het niets wisten de gastheren in de 17e minuut op een 1-0 voorsprong te komen door een doelpunt van Rick van Lent. NEC Delfzijl werd daarna slordig. In de 40e minuut kwam HFC ’15 op een 2-0 voorsprong als gevolg van verkeerde coaching. De fout was snel gemaakt en de Hoogkerkers profiteerden dankbaar. Erben Koopmans zette zijn handtekening onder de goal. Nog voordat het rustsignaal had geklonken, deed NEC Delfzijl iets terug. Shaimo Hooi gaf een mooie, diagonale bal op Erwin Noordhoff, die het karwei wist af te ronden: 2-1.

Na de thee was de verwachting dat de Delfzijlsters gas zouden geven. De kans op de gelijkmaker was er, maar werd niet gemakt en een verdwaalde bal viel precies goed voor de spits van HFC ’15. Hij werd echter geblokt door Thomas Wolt. Er leek niet eens zoveel aan de hand, maar de scheidsrechter besloot wel een strafschop te geven. Daaruit werd het 3-1 door toedoen van Frank Volkers. Daarna stak een oude kwaal de kop op binnen de gelederen van de Havenkanters. De onvrede groeide en de irritaties namen toe. Brend Hansen was daar het lichtende voorbeeld van. Hij pakte twee gele kaarten en kon tien minuten voor tijd gaan douchen. Invaller Edwin Hodzic overkwam het zelfde en dus moest NEC Delfzijl, vijf minuten voor het laatste fluitsignaal, zelfs met negen man verder. Uiteindelijk zou Robby van Sluis de eindstand op 4-1 bepalen.

Kamps zei na afloop over de nederlaag en de rode kaarten het volgende: ‘Als we in de beginfase een keer hadden gescoord, was de wedstrijd heel anders gelopen. Die tweede treffer was gewoon te wijten aan het niet nakomen van gemaakte afspraken. Op zo’n moment loop je achter de feiten aan. Wij kunnen echt goed voetballen, maar dit gedrag moet wel veranderen. Als het goed gaat kunnen we elkaar kennelijk wel corrigeren, maar als het niet goed gaat lijkt het een heel ander verhaal te worden. Dit kan gewoon niet. Ik wil niet meteen negatief zijn, maar hier moeten we wel aan werken en dat heb ik de jongens na afloop ook verteld’, aldus Kamps.

* HFC ’15 – NEC Delfzijl 4-1 (2-1). Rick van Lent 1-0; Erben Koopmans 2-0; Erwin Noordhoff 2-1; Frank Volkers 3-1 (strafschop); Robby van Sluis 4-1.

THE KNICKERBOCKERS – SC LOPPERSUM 0-1
Voor SC Loppersum stond het uitduel tegen studentenclub The Knickerbockers op het programma. Het was een hernieuwde kennismaking met de Stadjers, die in de nacompetitie van de Lopsters verloren waardoor ze nu in de derde klasse uit komen. Tijd voor revanche dus. Zo ver zou het echter niet komen. Na negentig minuten was het namelijk opnieuw SC Loppersum dat als winnaar van het veld stapte.

Vlak voordat het duel zou beginnen, werd het hoofdveld van de Groningers niet goed genoeg bevonden en werd er naar kunstgras uitgeweken. De gastheren begonnen goed aan de wedstrijd, Ze lieten de bal rond gaan, maar vonden geen opening in de Lopster defensie. Die stond op zijn plek en dus waren er weinig kansen voor de gastgever. Bij balverlies van The Knickerbockers wisten de Lopsters er een paar keer gevaarlijk uit te komen. Tim Maneschijn, Joris Jurna en Jacob Havinga deelden wat plaagstootjes uit, maar kwamen niet tot scoren. De eerste mogelijkheid die de thuisclub kreeg, werd door doelman Peter Paul Datema teniet gedaan.

Dit gebeurde echter niet volgens de regels en dus kwam de bal op elf meter van de goalie te liggen. De eerste inzet werd door de sluitpost onschadelijk gemaakt. Hij was daarbij te snel van de doellijn gekomen en dus moest de penalty opnieuw worden genomen. Ook nu liet Datema zich niet verschalken en dus bleef SC Loppersum overeind. Na een half uur spelen raakte The Knickerbockers ter hoogte van de middenlijn het balbezit kwijt en was het Tim Maneschijn die met een prima steekbal teammaatje Joris Jurna op avontuur stuurde. Hij ging op snelheid langs een verdediger en schoof het leer beheerst tegen het nylon: 0-1.

Aan het spel van The Knickerbockers veranderde na die openingsgoal weinig. De bal ging nog steeds goed rond, maar ook nu leverde dat geen echte kansen op. Na de thee was het spelbeeld ongewijzigd. De gastheren hadden meer balbezit en probeerden ook wel te voetballen. SC Loppersum loerde op fouten om in de counter toe te kunnen slaan. Dat leidde tot een aantal mogelijkheden. Een daarvan had verzilverd moeten worden, maar een iets te hard gegeven bal van Jacob Havinga werd door Rik Buikema naast het doel van de Stadjers geschoven.

Naarmate de wedstrijd vorderde, vloeiden de krachten wat weg en trainer David van der Kam besloot de aanval van zijn ploeg van vers bloed te voorzien. Havinga en Jurna ruimden het veld voor Jeffrey Leegstra en Ids in het Veld. Aan de stand veranderde echter niets meer en dus waren de eerste drie punten een feit voor SC Loppersum. Van der Kam kon tevreden zijn. ‘De organisatie stond prima, we hebben vrijwel niets weggegeven. Waar we wel aan moeten werken is het voetballende gedeelte. In balbezit laten we nog te weinig zien. Als je meer rust aan de bal kunt krijgen is dat ook voor het team prettiger. Door het te gehaast willen voetballen, vraag je fysiek veel van het team. Dat moet dus beter, maar dat weten de jongens en gaan we de komende tijd meer benadrukken.’

* The Knickerbockers – SC Loppersum 0-1 (0-1). Joris Jurna 0-1.

NOORDWOLDE – TLC 6-3
In Noordwolde was TLC het eerste kwartier gevaarlijker dan de gastheren. Dat gebeurde vooral vanuit standaardsituaties en hoge ballen. Noordwolde kreeg daarna uit het niets een strafschop. Daarna kwamen de gastheren al vrij snel op 3-0, De treffers kwamen op naam van Marco Vos (2) en Ruben Rutgers. De verdediging van de gastheren had het er overigens maar druk mee en moest alles op alles zetten om de bezoekers van scoren af te houden.

Na de thee werd het al snel 3-1 door Steinar Miedema en leek het weer een wedstrijd te gaan worden. De gasten wisselden aanvallend en namen iets meer risico. Dat had wel tot gevolg dat Noordwolde ruimte kreeg. Het zou TLC nog twee keer lukken om te scoren middels Jetse Tuithof, maar de gastheren lieten zich ook niet onbetuigd en finishten uiteindelijk op zes treffers.

Ruben Rutgers, Ewout Boersema en Joram Wijnstra tekenden voor de goals en dus had het publiek niks te klagen in deze doelpuntrijke ontmoeting die in een mooie overwinning voor Noordwolde eindigde. Daarmee had men zich deels gerevancheerd voor de smadelijke 7-1 nederlaag van een week eerder.

OMLANDIA – NIEKERK 4-1
Derdeklasser Omlandia heeft de eerste thuiszege van het seizoen te pakken. Promovendus Niekerk werd met een 4-1 nederlaag terug naar huis gestuurd door de ploeg van trainer Marcel de Groot.

De witblauwen gingen in een ietwat andere formatie dan te doen gebruikelijk van start. Dat had alles te maken met het feit dat sommige spelers vanwege blessures niet beschikbaar waren. Qua speelwijze veranderde er niet veel, zodat het team een en ander goed oppakte en al vrij snel op voorsprong wist te komen. Na een goede aanval was het Robbert Veldman die de score wist open te breken: 1-0. Binnen het half uur was het eigenlijk al gedaan met Niekerk toen Remco Bolhuis er 2-0 van wist te maken en Fabio Marongiu uit een strafschop nummer drie liet noteren: 3-0.

Na de doelwisseling kwam de tegengoal van Hidde Kijf wat te snel in de ogen van de thuisclub. Men had wat tijd nodig om zich te herpakken en dat duurde welgeteld tien minuten. Toen had Omlandia de zaakjes weer op orde en kon Robbert Veldman met een mooi stiftje de eindstand op 4-1 bepalen.

De oefenmeester van de Ten Boersters was na afloop een tevreden man. ‘Al met al was dit een mooie teamprestatie. We hebben de hele wedstrijd de controle gehad en speelden een goede eerste en een wat mindere tweede helft. Toen waren we slordig in de passing. Desondanks wil ik de spelers complimenteren met hun spel en uiteraard het resultaat, waar niets op af te dingen valt.’

* Omlandia – Niekerk 4-1 (3-0). Robbert Veldman 1-0; Remco Bolhuis 2-0; Fabio Marongiu 3-0 (strafschop); Hidde Kijf 3-1; Robbert Veldman 4-1.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal eerste tot en met derde klasse"