Middelstum legt matig De Fivel op pijnbank

Ze zullen er in Zeerijp heel andere verwachtingen bij gehad hebben. De realiteit was echter dat de derby tegen buurman Middelstum eigenlijk al na een helft spelen in het voordeel van de gasten was beslist. De gastheren uit Zeerijp lieten zich met name in het eerste bedrijf compleet van de sokken lopen en waren na de doelwisseling niet bij machte om het tij te keren.

Verliezen kun je altijd, maar dan moet je wel strijdend ten onder gaan. De Fivel begon na twee gewonnen duels als koploper aan het derde competitietreffen van dit seizoen, maar werd al snel met grote problemen opgezadeld. Achterin klopte het voor geen meter bij de gastheren en hoewel het ontbreken van de geblesseerde Joran Bos als excuus kon worden aangevoerd, mocht de thuisclub het zich wel degelijk aantrekken dat het teveel duels verloor en de tegenstander alle ruimte liet om te voetballen.

Middelstum zal zich als een guppy in een veel te grote vijver hebben gewaand. Ze konden in feite doen en laten wat ze wilden. En als er al een duel gewonnen moest worden, zat de eerste zijn tegenstander op de huid en stond er een medespeler klaar om in te grijpen als het onverhoopt verkeerd mocht aflopen. Eigenlijk hadden de gasten weinig te vrezen. Bij de eerste de beste keer dat De Fivel onder druk werd gezet, was het al chaos troef en in de tweede minuut moest goalie Sander Steenbergen al vissen nadat Allert Moeken een voorzet van Aijolt Douma had weten te verzilveren: 0-1. Bij De Fivel waren ze zo beduusd, dat niemand zich om het verhangen van de bordjes op het scorebord bekommerde en dus nam de man het maar over die normaliter het elektronisch scorebord van Middelstum bedient. Hendrik de Veen beleefde een prima middag. Hij zou nog vaker in actie komen.

In een tijdsbestek van drie minuten probeerde Douma het doel van de gastheren ook onder vuur te nemen, maar werd eerst door Emiel Bos en daarna door Arjan de Vries afgeremd. Uitstel van executie, want na 27 minuten lag de tweede treffer van de blauwhemden in het Riepster mandje. Na een corner van Max Oldenhof kreeg Xander Anema alle tijd en gelegenheid om raak te mikken: 0-2. Nauwelijks twee minuten later leek het duel al te zijn gespeeld. Vanaf de achterlijn wist Twan Heemstra de bal nog voor het doel van de Fivel te krijgen en was het Max Oldenhof die het gaatje wist te vinden: 0-3. De gastheren leken rijp voor de sloop te zijn, zagen de lat nog een keer redding brengen en kwamen vervolgens uit het niets op 1-3 nadat de Middelstummer verdediging niet reageerde op een vrije trap van Youri Buurlage en goalie Damon Medema zich in de korte hoek liet verrassen.

De tweede helft had daarna nog heel leuk kunnen worden als De Fivel de wil had getoond om er iets van te maken. De werkelijkheid was echter dat de thuisclub, waar Mark Kramers inmiddels was ingevallen voor Ivar van Dijken, weinig gevaar wit te stichten. Voetballend was het na de rust niet bepaald spectaculair meer, maar de mooiste goal van de wedstrijd viel wel in dat deel van het duel. Via een aantal schijven belandde de bal bij de net ingevallen Thijs Nienhuis voor de voeten. Hij krulde het speeltuig uiterst fraai in de verste hoek en besliste het treffen daarmee definitief: 1-4. In de 89e minuut strooide Allert Moeken nog wet extra zout in de won door er 1-5 van te maken en vervolgens was het slotakkoord voor de getergde Kramers, die met geel op zak de eindstand op 2-5 wist te bepalen. Het venijn dat hij in het schot legde, de bal verdween overigens via de paal in de korte hoek, was nou juist het ingrediënt dat De Fivel gedurende een groot deel van het duel niet had laten zien.

Op de overwinning viel helemaal niets af te dingen. Middelstum speelde een uitstekende eerste helft, waarbij het optimaal gebruik maakte van de ruimtes die De Fivel achterin liet vallen. Ook in de duels toonde de ploeg, met veel lopende en hard werkende mensen, zich agressief en strijdvaardig. De gastheren konden er een puntje aan zuigen en het chagrijn droop na afloop dan ook van het gezicht van coach Wilhem van der Wiel.

‘Ik moet ze maar eens even ernstig toespreken. Je kunt na twee wedstrijden als promovendus wel bovenaan staan, maar dat betekent niet dat het daarna allemaal wel vanzelf komt. Alle credits voor Middelstum, zij hebben het vandaag knap gedaan en ons op een pijnlijke manier met de neus op de feiten gedrukt.’

Uiteraard was zijn collega Jelmer Meinardi goed te spreken na de onverwacht grote overwinning. ‘Je ziet toch at De Fivel heel effectief is en dat wij veel kansen nodig hebben om te scoren. Ze vallen vandaag goed, maar ik ben wel van mening dat we er nog te weinig uit hebben gehaald. Als je ziet dat we een paar keer in een overtalsituatie voor het doel van De Fivel opduiken en dan verzuimen om het af te maken? Maar goed, ik wil ook niet teveel klagen. Alle spelers, inclusief de invallers, hebben hun stinkende best gedaan. Ze hebben voor elke meter gras gevochten.’

* De Fivel – Middelstum 2-5 (1-3). Allert Moeken 0-1; Xander Anema 0-2; Max Oldenhof 0-3; Youri Buurlage 1-3; Thijs Nienhuis 1-4; Allert Moeken 1-5; Mark Kramers 2-5.

No Replies to "Middelstum legt matig De Fivel op pijnbank"