Poolster meest gelukkige in duel met Corenos

De winst in het duel tussen promovendus Corenos en het bezoekende Poolster is naar de meest gelukkige van de twee teams gegaan. De Spijksters hadden in Jesse Smit hun meest trefzekere speler met twee doelpunten, waardoor de 2-3 zege gestalte kreeg. De gasten moesten het laatste kwartier met tien man verder omdat Johan de Groot rechtstreeks rood kreeg van scheidsrechter Freek Reitsema.

Corenos had uit de voorgaande twee wedstrijden drie punten weten te bemachtigen. Dat waren er evenveel als Poolster op het conto had staan. De thuisclub wist Poolster al snel in de achteruitversnelling te krijgen. De geelzwarten hadden de grootste moeite om zich de gastheren van het lijf te houden. Anne-Jan ten Harkel was de eerste die doelman Marcel Werkman probeerde te verschalken. Tot twee keer toe mikte de Roodschoulster echter te hoog. Poolster verkeerde niet in een grootse vorm, was zoekende naar de juiste manier om Corenos te bestrijden, maar wist de derby wel te doen ontwaken. Een lange bal van Tom Dijkman kon niet door Raymon Balkema onderschept worden en kwam bij Jesse Smit terecht. Die kapte ene tegenstander uit en passeerde doelman Mark Monden na 8 minuten spelen: 0-1.

Ze zullen bij Corenos wel even zijn geschrokken, want de thuisploeg had veel meer balbezit, was vaak op de helft van Poolster te vinden, maar deed er aanvankelijk niets mee. En toch zou de thuisclub langszij komen. Het was Sven Knot die bij de eerste paal een bal wist door te koppen, waarna broer Joran het leer tegen de touwen kopte: 1-1. Een schot van Joran Knot werd in de extra tijd van de eerste helft van richting veranderd, anders had de thee de Spijksters waarschijnlijk een stuk slechter gesmaakt. Degene die dacht dat de derby nu wel tot ontbranding zou komen, kwam bedrogen uit. Corenos probeerde het vuurtje wel aan te steken, Poolster daarentegen stond nog op standje ‘waakvlam.’ Corenos wilde wel voetballen, Poolster speelde met veel opportunisme. Uit een van de spaarzame aanvallen wisten ze echter wel weer op voorsprong te komen. De gastheren kregen de bal maar niet weg. Marco Dijkstra vond een nauwe doorgang in het strafschopgebied van de thuisclub en liet Monden voor de tweede keer kansloos: 1-2. En toen leek de derby pas echt los te branden. Veel plezier beleefde Poolster niet aan de voorsprong, want nog geen 120 seconden nadat men aan de leiding was gekomen, mocht de geheel vrij staande Wesley Dijksterhuis op aangeven van Jordan Muller de 2-2 binnen koppen.

Een dikke tegenvaller voor Poolster, dat daarna nog een bittere pil kreeg te slikken. Kevin Bijlsma dacht een fout van Mark Monden te hebben afgestraft en zijn ploeg andermaal op voorsprong te hebben gezet, maar dat feestje ging niet door. Over het hoe en waarom verbaasden veel mensen zich. Aan de treffer ging dan ook nogal wat vooraf. Robbert Kok wist een duel van Lars Baar te winnen en ging er met het speeltuig vandoor. Baar bleef, kennelijk geblesseerd geraakt, op het gras liggen. Scheidsrechter Reitsema floot de Spijkster terug, liet een blessurebehandeling toe en vervolgens kon het spel weer hervat worden. Poolster besloot het balbezit op te eisen en profiteerde vervolgens met Bijlsma als de gevierde man. Dat dacht hij althans, want er ontstond na de goal enig tumult in het veld, veroorzaakt door protesterende Roodeschoolsters. De onpartijdige, die de derde Spijkster goal al had toegekend, kwam op zijn beslissing terug omdat hij na de blessurebehandeling van Baar een scheidsrechtersbal had moeten geven. Dat gebeurde uiteindelijk en dus stond het nog altijd 2-2 en konden beide ploegen opnieuw beginnen.

Twintig minuten voor het laatste fluitsignaal leek Poolster zijn eigen glazen te hebben ingegooid. Johan de Groot verloor bij ene passeeractie het leer aan Wesley Dijksterhuis en probeerde dit met een sliding goed te maken. Hij was te laat met de actie, kreeg geel en liep bij het opstaan bijna in de armen van Dijksterhuis. Die ging bij de botsing gretig naar het gras. Fluitist Reitsema vond de charge erg genoeg om De Groot rechtstreeks rood te geven.

Corenos kreeg in de gaten dat er misschien toch nog wel een driepunter over de meet getrokken kon worden en wisselde aanvallend. Ze zouden van een koude kermis thuis komen. Nadat een uithaal van Jesse Smit al dan niet een hand van een Roodeschoolster geraakt zou hebben, mochten de gasten In de 80e minuut aan de zijkant een vrije trap nemen. De ingebrachte bal leverde een valpartij op van Kevin Bijlsma. Poolster claimde dat Germen Tamsma verantwoordelijk was geweest voor de val en scheidsrechter Reitsema ging daar in mee. Hij deponeerde de bal op elf meter van Mark Monden en vervolgens was het Jesse Smit die Poolster nu wel op 2-3 wist te zetten.

De thuisclub probeerde het in de slotfase nog wel en ja, het was een paar keer behoorlijk spannend voor het doel van Marcel Werkman, maar het tiental Spijksters weigerde nogmaals te capituleren. Echte kansen konden er niet meer genoteerd worden en dus kon trainer Marco Pesiwarissa van Corenos na afloop de conclusie trekken dat de ploeg met het meeste balbezit en de meeste doelpogingen niet altijd wint. Over de strafschop zei de oefenmeester: ‘Dat vond ik een goedmakertje, maar uiteindelijk moeten we ook naar onszelf kijken. We hebben het op bepaalde momenten laten liggen. Er had zeker meer in gezeten voor ons.’

Uiteraard was zijn collega Jeroen de Groot zeer in zijn nopjes met de zwaarbevochten zege. ‘We moesten van ver komen en echt alles geven en misschien was het wegsturen van Johan wel het vonkje dat we nodig hadden om echt tot ontbranding te komen. Daarvoor speelden we niet goed en waren in balbezit veel te slordig. Corenos had na de rode kaart geen keus en moest wel vooruit. Het had er echter alle schijn van dat ze zich geen raad wisten met het tiental tegenover zich. Op basis van de echt gevaarlijke kansen ben ik van mening dat we niet eens onverdiend hebben gewonnen.’ Over de actie van broer Johan zei hij: ‘Tja, dat moet je niet doen en eerlijk gezegd ben ik dat ook helemaal niet van hem gewend. Maar goed, het is nou eenmaal gebeurd. Je doet er niets meer aan.’

* Corenos – Poolster 2-3 (1-1). Jesse Smit 0-1; Joran Knot 1-1; Marco Dijkstra 1-2; Wesley Dijksterhuis 2-2; Jesse Smit 2-3 (Foto: Leonie Monden).

No Replies to "Poolster meest gelukkige in duel met Corenos"