Omlandia mist stootkracht en verliest van Grijpskerk

Derdeklasser Omlandia is er niet in geslaagd om de thuiswedstrijd tegen Grijpskerk in winst om te zetten. Het team van trainer Marcel de Groot had te weinig stootkracht in huis om het de ploeg van collega Rinie Jurna echt lastig te maken. Behoudens een paar momenten in de eerste helft hadden de bezoekers weinig van de thuisclub te vrezen. Het bleef tot aan de slotminuut spannend omdat Grijpskerk weigerde afstand te nemen en doelman Devon Harmsma wel op zijn hoede was. Terwijl de laatste seconden wegtikten, werd het duel toch nog in het slot gegooid (0-2) en dropen de Ten Boerster fans teleurgesteld af.

Omlandia heeft elk facet van de competitie inmiddels aan zich voorbij zien trekken. Gelijk spelen tegen TLC, promovendus Niekerk opzij zetten en daarna op bezoek bij ON Roden kansloos onderuit gaan. ‘Vooral de manier waarop we deze wedstrijd verloren viel me tegen. Er was totaal geen strijd of beleving en dat valt nooit goed te praten’, liet de oefenmeester zich in de aanloop naar het duel met Grijpskerk ontvallen. ‘Als wij geen winnaars mentaliteit tonen, zijn we een middelmatig team. De basis is keihard werken voor het resultaat. Dat hou ik de ploeg altijd voor’, sprak hij.

Beide ploegen konden niet op volle sterkte aantreden op het sportpark aan de Sportlaan. En dat bleek met name voor Omlandia nogal pijn te doen. Vorig seizoen wist Omlandia op eigen veld te winnen en werd er uit een 5-1 nederlaag. Of de woorden van De Groot enig effect zouden sorteren, moest gedurende het duel maar blijken. De wedstrijd kwam maar langzaam op gang. Beide teams speelden afwachtend, waarbij Omlandia sterk achterover leunde en Grijpskerk het spel liet. De gasten waren over het algemeen balvaardiger en beschikten over meer voetbaltechnisch vermogen. Daarin speelden vooral linksbuiten Brian Tefi en het duo Jelle en Joost Schoenmaker een opvallende rol. Ze bewogen veel en waren aan de bal verdraaid handig.

De eerste mogelijkheid kwam op naam van Grijpskerker Gert-Jan Soldaat. Hij dacht doelman Devon Harmsma te verschalken, maar de sluitpost wist de bal uit de bedreigde hoek te ranselen. De rebound viel voor de voeten van Jelle Schoenmaker. Die was te gehaast in zijn poging om het speeltuig alsnog tegen het nylon te jagen en raakte de bal volledig verkeerd. De thuisclub mocht na een dik kwartier aan een kans ruiken. Een slippertje op het middenveld leverde Wouter Hoek balbezit op. Hij stuurde teamgenoot Remco Bolhuis richting het domein van Dirk Jan Postma, maar gleed de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Aan de overzijde van het veld ging het alarm af toen een corner bij de tweede paal terecht kwam en Ruben Meier wilde uitverdedigen. In zijn rug gebeurde van alles wat niet door de beugel kon, waardoor het leer zomaar voor de voeten van Joost Schoenmaker viel. Ook nu bleef goalie Harmsma overeind. Daarna had Omlandia moeten scoren. Na een corner liet doelman Postma de bal los en leek Robert Dijkhuizen de bal voor het intikken te hebben. Zijn inzet was echter te krachteloos en kon voor de doellijn worden weggekopt. Een paar minuten later belandde een voorzet van Hoek in het doelgebied van Grijpskerk, waar Remco Bolhuis en Max Bulthuis beiden wilden koppen. Het resultaat van al die inspanningen was een simpele vangbal voor de sluitpost van de bezoekers.

En zo kabbelde de eerste helft naar het einde en waren de toeschouwers nog bepaald niet verwend geweest. Dat zal in de kantine ene stuk anders zijn geweest en dus kon men met frisse moed weer op de tribune plaatsnemen voor het tweede bedrijf. Die was amper op gang gekomen of er viel al wat te vieren. Een aanval van Omlandia werd wegens buitenspel teruggefloten en in de tegenstoot was Grijpskerk wel succesvol. Er ging overigens wel een persoonlijke fout aan vooraf, maar daar hadden de bezoekers logischerwijs maling aan. Joost Schoenmaker pikte het leer op en verplaatste het spel naar rechts, waar middenvelder Gert-Jan Soldaat het leer in de korte hoek en via de paal binnen wist te schieten: 0-1.

De verwachting was dat Omlandia zijn tanden nu wel in het duel zou zetten. De toeschouwers kwamen echter bedrogen uit. De beter mogelijkheden bleven aan de kant van Grijpskerk komen en de thuisclub miste de energie, wilskracht en de strijdlust om er nog iets van te maken. De gastheren bleven modderen, zonder ook maar tot een uitgespeelde mogelijkheid te komen. En wat doe je dan als trainer? Je wisselt aanvallend. Jeremy van Coevorden, terug van een blessure, werd zo’n beetje tot redder van het vaderland gebombardeerd. Bij zijn eerste duel begon hij echter al te trekkebenen en het werd snel duidelijk dat er van hem niet al teveel verwacht hoefde te worden. Ook het inbrengen van René Hovenkamp bood weinig soelaas, al was hij wel de enige die tenminste nog op doel wist te schieten. Dat overigens na een prima actie van middenvelder Maurice Jonkman die o links het leven van Matthias Penninga en Luuk Schreurs dusdanig zuur wist te maken dat Van Coevorden in balbezit kwam en Hovenkamp in stelling wist te brengen. Het schot van de assistent-trainer scheerde echter over de deklat.

In de laatste minuut werd het lot van Omlandia bezegeld en werden defensieve slippertjes resoluut door Joost Schoenmaker afgestraft: 0-2. Grijpskerk had zich met die treffer definitief in veilige haven geschoten. Iets dat ze al veel eerder hadden kunnen doen. Omdat dit niet gebeurde mocht Omlandia lange tijd de illusie koesteren dat er wellicht toch nog iets te halen zou zijn. Al mochten ze daar, zeker op basis van de tweede helft, amper aanspraak op maken. Nadat de eerste tegengoal was gevallen, bleek het team van Marcel de Groot niet in staat om zich terug in de wedstrijd te knokken. ‘En dat baart mij wel zorgen’, vertelde de oefenmeester na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Leenknegt uit Oostwold. Rinie Jurna was uiteraard content met de uitslag. ‘We komen voor rust een paar keer goed weg, maar hadden de wedstrijd na de 0-1 meteen moeten beslissen. Maar goed, we winnen en dus ben ik een tevreden trainer.’

* Omlandia – Grijpskerk 0-2 (0-0). Gert-Jan Soldaat 0-1; Joost Schoenmaker 0-2.

No Replies to "Omlandia mist stootkracht en verliest van Grijpskerk"