Kloosterburen nog zonder puntverlies na winst op Farmsum

Dat je niet altijd naar het betaalde voetbal hoeft te gaan om naar een leuk potje voetbal te kijken, hebben Farmsum en Kloosterburen wel bewezen. Oogstrelend was het allemaal niet, maar bij het scheiden van de markt konden wel zeven treffers worden genoteerd en had scheidsrechter Hanning waarschijnlijk een extra pen nodig om alle namen van spelers te noteren die geel van hem hadden gekregen. Het waren er totaal zes en die werden netjes over de twee teams verdeeld.

Het Kloosterburen van deeltijdcoach Willem Kluin had de eerste twee wedstrijden van dit seizoen winnend weten af te sluiten en hij was er op gebrand om dat ook met het derde duel te bewerkstelligen. Op zaterdag is hij actief met RZ Baflo en ook daar beleefde hij een prima middag. Dus waarom zou het in en tegen Farmsum, waar het najaar zich van zijn beste zijde liet zien, niet nofg een keer lukken.

Het leek er aanvankelijk niet op, want een beter begonnen Farmsum tikte de tegenstander in de eerste twintig minuten van de wedstrijd helemaal zoek. De gastheren, zonder trainer Peter Ernst, combineerden dat het een lieve lust was, stonden positioneel prima, waren balvast en vonden voldoende rust in hun spel om Kloosterburen tot wanhoop te drijven. De gasten hadden het deels aan zichzelf te wijten dat ze alleen maar konden toekijken. Ze lieten namelijk teveel ruimte tussen de linies liggen en waren te ver verwijderd van de plek waar de bal was. Teun Westerhuis was de eerste die aan een goal mocht ruiken. In de 9e minuut schampte hij de bal met het hoofd en doelman Sander Adema stond als versteend toe te kijken hoe het leer rakelings naast vloog. Nog geen minuut later was hij wel succesvol toen hij een voorzet vanaf rechts vol raakte en voor de openingstreffer liet tekenen: 1-0.

Zoals gezegd, in de fase tot aan het doelpunt was Farmsum heer en meester op het veld. Dat veranderde echter gaandeweg de eerste helft. Om de een of andere redenen verloren spelers hun positie uit het oog en probeerde Kloosterburen met een betere bezetting op het middenveld de angel uit het spel van Farmsum te halen. Een corner van Gideon Steur plofte op de lat boven goalie Damon Vos. Zijn domein bleef daarna wonder boven wonder van doorboring verschoond.

Na een half uur spelen stierf een prima aanval van de Marnebewoners in schoonheid toen Rick Seelen de Farmsumer goalie op zijn weg vond. Een minuut later deed Niels Bolt het beter en bracht de wedstrijd daarmee weer in evenwicht: 1-1. En dat was niet alleen qua stand zo, want ook voetballend begon het beter bij de bezoekers te lopen.

Adema moest niet veel later weer in actie komen, want een schot van Farmsumer Robert Veenhuis was gevaarlijk genoeg. Hij probeerde het ook nog met het hoofd na een corner van Danny de Vries. Het gewenste resultaat bleef echter uit. Doelpuntenmaker Bolt kreeg de grootste kans om zijn ploeg nog voor de thee aan de leiding te brengen. Oog in oog met doelman Vos raakte hij de bal echter volledig verkeerd en schoot hopeloos ver naast.

Het echte vuurwerk bleef bewaard voor het tweede bedrijf. Dat was nauwelijks op gang gekomen of Kloosterburen toog opnieuw richting strafschopgebied van Farmsum. De inzet van Niels Bolt kon maar half worden gekeerd door goalie Vos, waarna Olger Jonker de rebound wel tegen het nylon wist te krijgen: 1-2. Farmsum moest weer in de achtervolging en leek zich enigszins te herstellen van de dreun. De gastheren hadden ook in het tweede bedrijf een fase met meer balbezit en wisten toen ook langszij te komen. De immer hard zwoegende Danny de Vries werd flink op de huid gezeten, maar wist met vallen en opstaan in balbezit te blijven. Hij leverde vanaf de rechterkant van het strafschopgebied een voorzet af die door Teun Westerhuis keihard in het dak van het doel werd gekegeld: 2-2.

De koek bleek nog lang niet op te zijn, want het antwoord van Kloosterburen liet niet al te lang op zich wachten. Een indraaiende voorzet kon andermaal niet door Damon Vos afdoende gestopt worden en weer was Olger Jonker alerter dan de Farmsumer defensie: 2-3. En andermaal lag de bal nu letterlijk en figuurlijk bij de thuisclub. De grote vraag was of men zich nog een keer zou kunnen oprichten. De met afstand mooiste actie van de middag bracht het antwoord. Danny de Vries mocht op een meter of vijfentwintig van het Kloosterbuurder doel een vrije trap nemen en besloot het leer richting de linkerkant van het doelgebied te sturen. Daar kwam Xander Zuur ingelopen. Hij plukte het speeltuig ineens uit de lucht en schoot het de bal op weergaloze wijze in de verste hoek: 3-3.

Terwijl de irritaties binnen de lijnen om soms onbegrijpelijke wijze opliepen, er over en weer te harde charges werden uitgevoerd en scheidsrechter Hanning zijn uiterste best moest doen om de spelers tot kalmte te manen, ging Farmsum op jacht naar meer. Een paar keer leken ze daar verdraaid dichtbij te zitten, maar uiteindelijk bleef men met lege handen achter. Op achttien meter van het Farmsumer doel mocht Rick Seelen in de slotfase ongehinderd aanleggen en plaatste zijn handtekening onder de 3-4.

Dat zou ook de winnende treffer blijken te zijn. Farmsum kwam die laatste tik niet meer te boven. De meegereisde supporters van Kloosterburen zongen na afloop luidkeels ‘wij staan bovenaan ole, ole…’ En ja, er moet een beste sprong in de tijd worden genomen wil men een statistiek opzoeken waarin de Marnebewoners na drie competitieronden nog zonder puntverlies zijn. Voor Farmsum is het uithuilen geblazen en opnieuw beginnen. Ook aan de zijde van de thuisclub waren wel lichtpuntjes te bespeuren. Het jonge team van Ernst moet nog groeien en leren om vanuit de discipline te spelen. Als ze dat lukt, gaan ze op termijn zeker een rol van betekenis spelen.

* Farmsum – Kloosterburen 3-4 (1-1). Teun Westerhuis 1-0; Niels Bolt 1-1; Olger Jonker 1-2; Teun Westerhuis 2-2; Olger Jonker 2-3; Xander Zuur 3-3; Rick Seelen 3-4.

No Replies to "Kloosterburen nog zonder puntverlies na winst op Farmsum"