Overzicht beker- en competitievoetbal

In dit beperkte overzicht een samenvatting van de overige bekerwedstrijden waarbij regionale clubs betrokken zijn geweest. Eersteklasser Winsum kwam met de kleinst mogelijke overwinning weg bij VEV ’67, terwijl tweedeklasser SV Bedum zich door derdeklasser SJS liet verrassen en Omlandia een veeg uit de pan kreeg van het in de vierde klasse uitkomende Opende. Reden tot juichen was er ook al niet in het kamp van zondagclub Siddeburen. De thuiswedstrijd van de vierdeklasser tegen eersteklasser GVAV Rapiditas ging met 1-6 verloren. En tenslotte was er nog een inhaalwedstrijd voor de competitie in de 5e Klasse D van het zaterdagvoetbal. Daar speelde ZEC thuis tegen De Lauwers. De Zandeweersters wonnen het treffen met 4-0.

VEV ’67 – VV WINSUM 0-1 (0-0)
Quincy Dijkstra debuteerde zaterdag als coach van de Winsumer hoofdmacht in het bekerduel met VEV ’67. Dijkstra had in de ochtenduren al een bekerwedstrijd met zijn eigen team afgewerkt. Na een ware thriller (3-3) ging Winsum JO19-1 uiteindelijk na strafschoppen onderuit tegen Be Quick JO18-1. De goals van de Winsumer jeugd kwamen van Davey Munters en Menno Mulder (2). Laatstgenoemde hoefde zijn schoenen niet te poetsen, want hij zou later op de dag zijn opwachting maken in het eerste elftal.

Hoofdtrainer Fred de Boer was niet aanwezig in Leek vanwege corona. Ook aanvaller Yume Ramos moest vanwege die redenen verstek laten gaan. De thuisclub begon beter aan de wedstrijd dan de gasten. ‘We hebben het aan onszelf te danken gehad dat we halverwege de wedstrijd niet op voorsprong stonden. De kansen daarvoor waren zeker aanwezig. Ik vond dat ons veldspel prima was, maar het ontbrak aan scorend vermogen’, vertelde oefenmeester Kees Pranger na afloop. En dat bleek, want binnen een kwartier werd doelman Wouter Meijer al op de proef gesteld door Menco Oedzes en kreeg hij zelfs assistentie van Thijs Gerlofs.

De eersteklasser wist na een half uur spelen voor het eerst gevaarlijk te worden, maar de Leeksters wisten de angel uit de aanval te halen. Niet veel later had de thuisclub een beetje geluk nodig toen een voorzet van Jose Bello bijna in het doel van VEV ‘67 verdween. Het speeltuig belandde uiteindelijk in de handen van goalie Pim Wellinghoff.

Er stonden na de pauze drie speelminuten genoteerd toen Sargon Lahdo een prima voorzet van zijn voeten liet vertrekken en Wouter Bloem het duel wist open te breken: 0-1. De gastheren moesten daarna alle zeilen bijzetten om zich de Winsumers van het lijf te houden. Sargon Lahdo, Tijs Mulder en Hans Zwakenberg waren dicht bij verdubbeling van de marge, maar lieten de mogelijkheid liggen. Winsum speelde na de thee aanmerkelijk beter dan in het eerste bedrijf, maar ontbeerde iemand die de definitieve knock-out kon toedienen. VEV ’67 mocht daardoor blijven hopen en leek op zeker moment zelfs langszij te komen toen goalie Meijer al gepasseerd was, maar Hans Zwakenberg een inzet van Jeffrey Visser nog voor de doellijn wist weg te rossen.

Menno Mulder en Dimitri Lahdo, de oudere broer van JO19-speler Sargon, mochten in de loop van de tweede helft invallen. In de ultieme slotfase waren de gastheren nog een keer dicht bij de gelijkmaker toen Menco Renkema uit een scrimmage dacht te scoren. Verder dan dat kwam hij echter niet. Winsum overleefde de scrimmage en ontsnapte uiteindelijk aan het nemen van strafschoppen.

Het was voor ons vooral in de eerste helft overleven. VEV ‘67 speelde gemakkelijker en ik moet zeggen dat we halverwege niet mochten klagen met de 0-0 tussenstand. Het is mooi dat de goal al snel na de rust valt. Vanaf dat moment hadden we de zaak twintig minuten lang redelijk onder controle maar verzuimen weg te lopen. Tja, dan wordt het in de slotminuten toch nog even hachelijk. Maar goed, we zijn een ronde verder. Dat is het belangrijkste’, aldus Dijkstra. Hij verwacht dat Fred de Boer komend weekeinde weer op de bank zit. ‘Hoewel ik dit een prachtige ervaring vond, zie ik hem daar toch liever zitten. Ik leer heel veel van hem. Mijn tijd als hoofdtrainer komt nog wel.’

SJS – SV BEDUM 3 – 1 (3 – 0)
Voor tweedeklasser SV Bedum zit het bekertoernooi er ook op. Het team van trainer Robbie Wentink beleefde niet zijn beste dag in Stadskanaal, waar de plaatselijke favoriet SJS met 3-1 wist te zegevieren. Grote man aan de zijde van de thuisclub was Gerwin Heidema, die alle Stadskanaalster treffers voor zijn rekening wist te nemen.

De eerste helft van de Bedumers was verre van goed. Ze speelden in een te laag tempo, maakten vaak de verkeerde keuzes en verzuimden bij balverlies druk op de tegenstander te zetten. In verdedigend opzicht zag het er ook niet altijd even goed uit. De gasten stonden te dicht op de aanval van SJS, speelden iets te graag op buitenspel en gaven daardoor achterin veel ruimte weg. Dat werd keihard afgestraft door een compact en goed georganiseerd spelende thuisclub. De gastheren zakten ver in, speelden met de linies kort op elkaar en wisten het spel af en toe snel te verplaatsen. Heidema en de zijnen hadden SV Bedum halverwege al in een kansloze positie weten te brengen (3-0) en konden na de thee rustig afwachten wat de tegenstander zou bedenken om nog iets terug te doen.

De Bedumers speelden met drie verse krachten, maar het spelbeeld veranderde niet echt. SV Bedum wist het tempo wel wat op te schroeven, maar maakte nog te weinig gebruik van de flanken. Na een uur spelen kwamen ze wel tot een tegentreffer (1-3) van Thijs Boer, afkomstig uit de JO19. Even was er wat consternatie omdat de bezoekers een strafschop claimden toen Anne-Jits Sijbesma onderuit werd gehaald. Volgens de scheidsrechter van dienst was de overtreding buiten het strafschopgebied gemaakt. Die uitleg werd niet door iedereen gedeeld.

Ondanks het uitblijven van een penalty en de kansjes die er waren, kon SV Bedum eigenlijk geen aanspraak maken op een goed resultaat. ‘We hebben terecht verloren. Zeker op basis van het spel dat we de eerste helft hebben laten zien. Alle complimenten gaan naar SJS. Zij hadden een goed strijdplan en wisten dat prima uit te voeren. De teamprestatie die we normaal wel kunnen leveren was er nu niet, Het was zwaar onder de maat. Dit is niet wat we nastreven’, aldus Wentink.

OPENDE – OMLANDIA 5 – 1 (1 – 1)
Voor derdeklasser Omlandia zit het bekertoernooi er op. De ploeg van trainer Marcel de Groot kreeg na een 0-1 voorsprong uiteindelijk met 5-1 op de voetbalbroek. Overigens speelden de Ten Boersters met een flink gemankeerd elftal tegen de medekoploper uit 4B. ‘Ik begin er niet graag over, maar als je van de twintig selectiespelers de helft niet kunt inzetten? Tja, dan wordt het een moeilijke zaak natuurlijk. Dat is erg veel en is zeker van invloed geweest op het uiteindelijke resultaat’, aldus de oefenmeester. Hij wilde daarbij nog wel vermelden dat er met name na de thee veel te slap en slecht werd verdedigd. Zijn team kwam nog wel op voorsprong dankzij een treffer van Jan Oosterbeek. Toen leken de witblauwen het duel nog aardig onder controle te hebben. De 1-1 ruststand viel dan ook eigenlijk uit het niets. In het tweede bedrijf vergaten de bezoekers alle facetten van het voetbal en kregen ze het deksel hard op de neus. De aanval van Opende liep de Ten Boerster defensie er keer op keer uit. ‘We zullen ons snel moeten herpakken en hopen dat de selectie snel weer groter wordt, waardoor we ook wat meer herkenbaar voetbal gaan spelen’, sprak de oefenmeester na het verloren bekerduel.

SIDDEBUREN – GVAV RAPIDITAS 1 – 6 (0 – 3)
Voor Siddeburen was het bekertoernooi al vroeg verleden tijd. Jason Weites presteerde het namelijk om heel snel twee keer geel te krijgen en kon derhalve vroegtijdig gaan douchen. De Stadjers, uitkomend in de 1e Klasse E van het zondagvoetbal, wisten voor rust drie keer te scoren en hoewel Ruben van der Ploeg nog wel iets terug wist te doen, zouden de gastheren uiteindelijk een half dozijn treffers om de oren krijgen.

Je moet al een keer een hele goede dag hebben, wil je als lager spelend team een sterker geacht en hoger spelend elftal uit de beker gooien. De wonderen zijn de wereld natuurlijk nog niet uit, maar het wordt lastig als je de eigen glazen daarbij ingooit. Jason Weites bleek iets te fanatiek het duel in te gaan en mocht binnen een kwartier alweer inrukken. Hij werd met geel bestraft vanwege een overtreding en deed dat een minuut later nog eens dunnetjes over. Omdat ook die charge goed voor geel was, zag Siddeburen zich voor de hopeloze taak gesteld om meer dan driekwart van de wedstrijd met tien man vol te maken.

Dat dit een hopeloze missie zou worden, werd al snel duidelijk. Het verschil in niveau was te groot en GVAV Rapiditas wist voor rust al op een 0-3 voorsprong te komen door treffers van Serdan Bayrak, Jordi Paapst en Arco Bartelsman. Na de thee was het dus Ruben van der Ploeg die de eer wist te redden (1-33) na een overigens uitstekende actie van Karsten Wieringa. Daarna trokken de gasten de teugels nog een keer aan en waren het Serdan Bayrak en Ingmar Liezenga die het net wisten te vinden. Laatstgenoemde scoorde overigens net als Bayrak twee keer. Met wat meer fortuin had Gialt Faber er ook nog eentje voor Siddeburen in geprikt, maar dat bleef de bezoekers bespaard.

Ondanks de grote nederlaag was trainer Peter Poort trots op zijn mannen. ‘Als je al snel met tien spelers komt te staan en je weet de schade nog redelijk binnen de perken te houden? Dan doe je het goed. Natuurlijk hebben we ons vooraf weinig illusies gemaakt, daarvoor was het klassenverschil te groot. We richten ons liever op de competitie.’ Over het optreden van Weites was hij niet zo goed te spreken. ‘Dat is natuurlijk gewoon dom. Dan sta je volgens mij iets te gespannen in het veld’, aldus de coach.

ZEC – DE LAUWERS 4 – 0 (2 – 0)
Het Zandeweerster ZEC moest zaterdag op eigen veld de inhaalwedstrijd tegen De Lauwers afwerken. De ploeg uit Warfstermolen kreeg met 4-0 klop. Trainer Marinus Siekman vond dat zijn team een prima wedstrijd had gespeeld. ‘Maar als de gunfactor wat hoger was geweest, hadden we gemakkelijk met 7-0 gewonnen’, zei hij met een kritische ondertoon.

Het kwartje rolde nu in ieder geval de goede kant op en dat was tijdens eerdere wedstrijden wel anders geweest. Over de hele wedstrijd bekeken kreeg De Lauwers welgeteld één mogelijkheid, maar de kopbal verdween naast het doel van keeper Nick Blok.

De eerste twee doelpunten kwamen op naam van Melvin Sikkema te staan. De eerste was na 22 minuten een feit toen hij een voorzet van Vincent Zijlstra wist af te ronden. In de 38e minuut was het opnieuw raak. Mio Maros nam de derde voor zijn rekening. Dat was na een dik uur spelen. Het slotakkoord was weer voor Sikkema. Met nog een klein kwartier te gaan speelde de doelman van De Lauwers de bal verkeerd in en liet Sikkema zijn derde doelpunt noteren.

No Replies to "Overzicht beker- en competitievoetbal"