Goalgetter Yumé Ramos vindt vv Winsum een prachtige club

De 36-jarige Yumé Ramos, woonachtig in Winsum, staat sinds dit seizoen onder contract bij de plaatselijke trots uit het kanodorp. Ramos is een fysiek zeer sterke spits, die zijn sporen in het amateurvoetbal wel heeft verdiend. Zelfs nu hij al op wat ‘gevorderde’ leeftijd komt, vrezen de tegenstanders hem. En terecht, want de in Groningen geboren ‘halve Argentijn’ weet wat scoren is. Hij hoopt de eersteklasser dit seizoen ook aan de nodige goals te helpen en is aardig op weg. De man die overkwam van Flevo Boys uit Emmeloord, scoorde in de beker twee keer en heeft inmiddels vier competitietreffers achter zijn naam staan.

Opklimmen van de derde klasse (Olde Veste ’54) naar de Topklasse bij SV Spakenburg. Dan moet je wel wat in je mars hebben. En Ramos, zoon van een Nederlandse moeder en een Argentijnse vader, kan met een gerust hart zeggen dat hij dat heeft. Naast de reeds eerder genoemde ploegen kwam hij ook uit voor ONS Sneek, WKE uit Emmen, Flevo Boys en Alcides in actie. Clubs die je als graag op je cv wilt hebben staan. In Winsum zijn ze maar wat blij met de nieuwe aanwinst en Ramos zelf is ook zeer content met de overgang van de polder naar de Noord-Groninger vereniging.

Als kereltje van vier jaar trok hij de kicksen aan en ging voetballen bij het stad-Groninger Velocitas. Hij woonde toen nog met zijn ouders in Hoogkerk. Het gezin verkaste later naar de wijk Helpman en dus was het voor de jonge Yume niet meer dan logisch dat hij zich bij de vv Helpman kwam melden. Dat hij toch wel iets meer talent in huis had dan de gemiddelde voetballer, viel al snel op. En dan vooral op het gebied van het maken van doelpunten. Ook buiten de provinciegrenzen was de ‘killer in opleiding’ zoals hij dat noemt, al snel geen onbekende meer. Als 17-jarige ontsteeg Ramos het regionale voetbal en maakte zijn debuut bij Olde Veste ’54 in Steenwijk. Een jaar later ging hij het huis uit en kwam in Giethoorn terecht.

Tussen 2007 en 2011 was hij een beetje aan het pendelen tussen Alcides en Olde Veste ’54. Ramos legt uit: ‘We waren met Alcides gepromoveerd naar de Hoofdklasse, op dat moment het hoogste amateurniveau. Ik had in de eerste seizoenshelft moeite met het niveau, kwam minder aan spelen toe en na een gesprek met mijn trainer heb ik destijds de keuze gemaakt om terug te gaan naar Olde Veste ‘54. Na de winterstop schoot ik er een stuk of tien in en wilden ze eigenlijk niet meer dat ik ging. Ik had mijn woord gegeven aan Olde Veste ‘54 en ging dus terug. Na vijf wedstrijden begon ik toch iets te missen ben uiteindelijk weer terug gegaan naar Alcides.’

In het seizoen 2017/2018 liep de bewegingstherapeut van de Van Mesdagkliniek een zware knieblessure op tijdens het bedrijvenvoetbal in Bedum. Een moment die hij niet snel zal vergeten. Er waren nog maar vijf minuten gespeeld in de eerste wedstrijd of het ging helemaal mis. Het door vele doelverdedigers gevreesde linkerbeen lag in de vernieling. Een lange weg van herstellen en revalideren weerhield Ramos niet van de gedachte dat hij hoe dan ook weer op de velden terug zou keren. Hij dacht geen moment aan stoppen. Niet zo verwonderlijk, want de aanvaller had net zijn contract bij ONS Sneek met twee jaar weten te verlengen.

Inmiddels was hij al met echtgenote Lidia en de kinderen Britt en Ruud naar Winsum verkast, mede door toedoen van zijn zwagers. ‘We waren er een keer op visite en het dorp sprak ons meteen aan. En omdat er met Yuna ook gezinsuitbreiding op komst was zijn we daar op huizenjacht gegaan. De verhuizing naar het Hogeland zette de spits wel aan het denken. ‘We woonden weliswaar in Winsum, maar kenden er betrekkelijk weinig mensen omdat ik veel op pad was. Het was dus even zoeken naar een manier en een plek om weer topfit te worden.’

Niel Judkins van Fysio2Fit in Winsum kreeg het gehavende been weer ‘aan de praat’ en vanaf dat moment was het met het spelen in de top van het amateurvoetbal wel voorbij. Het besluit om een stapje terug te doen en bij de eersteklasser te gaan spelen is volgens Ramos dan ook een vrij logische geweest. ‘Mijn laatste jaar bij Flevo Boys was fantastisch en ik had daar ook wel door gekund, maar ik merkte toch dat voetballen op topniveau me heel veel tijd kostte en na zoveel jaar was ik er eigenlijk wel klaar mee. Ik hou van een biertje na de wedstrijd. En dan ook nog lekker op de fiets naar het sportpark kunnen. Mijn bonuszoon Ruud voetbalt bij de JO11 van VV Winsum. Nu heb ik eindelijk tijd om vaker naar een wedstrijd van hem te kijken en andere dingen te doen.’

Zoals reeds gememoreerd weet hij het doel van de tegenstander ook nu wel weer te vinden. Volgens de statistieken staat hij op een totaal van 195 competitietreffers en als hij wordt gevraagd welke van die goals de mooiste is geweest, zegt Ramos: ‘Dat was tegen Excelsior Maassluis. Die schoot ik er in de 93e minuut zo’n beetje vanaf de middenlijn in en dat betekende 2-0.

Mocht het moment daar zijn dat hij het als actief voetballer allemaal wel heeft gezien, dan ligt er voor hem een nieuwe weg open. Ramos heeft inmiddels het UEFA C-diploma op zak en wil zich verder ontwikkelen als trainer. De cursus UEFA B is de volgende stap en wie weet wat er daarna nog in het verschiet ligt. Een ding is in ieder geval duidelijk. Zo lang Ramos nog op de velden actief is, kunnen tegenstanders maar beter rekening met hem houden. En of dat nou binnen of buiten de lijnen is? Het maakt de ‘halve Argentijn’ uit het mooiste dorp van Nederland niet veel uit.

Het feit dat de nog altijd fysiek zeer sterke spits inmiddels op een ‘gevorderde’ voetballeeftijd begint te raken met zijn 36 jaar, weerhoudt Ramos er niet van om iedere week alles te geven. ‘Winsum is een prachtige club en ik ben van mening dat ik nog steeds van meerwaarde kan zijn. Ik hoop dat ik met mijn ervaring iets toe kan voegen aan het huidige team. Voorlopig gaat het goed en heb ik het prima naar mijn zin hier.’

Gewoon iedere week lekker voetballen, plezier maken en uiteraard zorgen dat VV Winsum in de eerste klasse blijft, dat zijn zo’n beetje wel de doelstellingen van de goaltjesdief. ‘We kunnen als team goed functioneren. Compact en vanuit de discipline spelen. We spelen een systeem wat echt niet iedereen kan en tot nu toe lukt ons dat vrij aardig.’ Het niveau in de eerste klasse is volgens Ramos niet te vergelijken met de vierde divisie of hoger. Hij merkt dat er verschillen zijn, maar dealt daar mee en is van mening dat het voor hem momenteel perfect werkt. En voor de jeugd die ook op niveau willen voetballen heeft hij tenslotte nog een kort en krachtig advies. ‘Trainen, trainen en nog eens trainen.’ (foto: Sterkenburg Media).

No Replies to "Goalgetter Yumé Ramos vindt vv Winsum een prachtige club"