Overzicht amateurvoetbal

Hij is weliswaar niet helemaal compleet, maar we doen iedere week weer ons best om dat wel voor elkaar te krijgen. Bijgaand het voetbaloverzicht van het afgelopen weekend met daarin heel wat rode kaarten, waaronder in ieder geval een curieuze prent, veel doelpunten en spelers die hun team op sleeptouw namen door de volledige doelpuntenproductie voor hun rekening te nemen. Een man van het weekend aanwijzen was nog niet zo’n eenvoudige opgave, maar we hebben er eentje gevonden. Het is Mark Lijnema geworden van vierdeklasser Poolster, die afgelopen weekend vijf keer scoorde in het treffen met het weerloze SC Stadspark.

2e Klasse L Zaterdag
ZUIDHORN – SV BEDUM 4-5

‘Dit moet je gezien hebben, anders geloof je het niet’, sprak trainer Robbie Wentink van SV Bedum na de gewonnen uitwedstrijd bij Zuidhorn. Het duel eindigde in een spectaculaire 4-5 zege voor de Bedumers, die in Mark Kruizenga hun meest trefzekere man hadden. Hij scoorde drie keer. Oud-Eenrumer David Albert Villalta was een van de doelpuntenmakers van de gastheren.

SV Bedum kon niet op volle sterkte aantreden voor het duel van de beide middenmoters in 2L. Er stonden echter elf in het veld en ook de bank was redelijk bezet, dus ging men er wel weer voor. De gasten wisten aanvankelijk te weinig druk op de bal te zetten en kwamen in de 22e minuut op achterstand. Een corner werd overduidelijk met de hand verlengd en in eerste instantie door doelman Jorik Smienk onschadelijk gemaakt. In de rebound was het Jaap Jacobs die het leer alsnog tegen het nylon mikte. Iedereen had de handsbal gezien, stond op het fluitsignaal te wachten dat niet kwam. De protesten waren dan ook fel aan Bedumer zijde. Scheidsrechter van dienst Westerloo liet zich echter niet beïnvloeden. Ook niet nadat hij zich had laten informeren door zijn Bedumer assistent. Hij gaf aan dat de bal met de borst was aangenomen en kende de treffer toe: 1-0. Tot overmaat van ramp kopte Jaap Jacobs voor de pauze ook nog de 2-0 binnen.

SV Bedum moest een tandje bijschakelen en mocht na een dik half uur spelen vanaf elf meter aanleggen nadat eerst Twan Ahlers en daarna Rinus Loonstra onderuit werden gehaald. Richard de Boer besloot dat varkentje te wassen en bracht de gasten weer dichterbij: 2-1. Een paar minuten later mikte Mark Kruizenga de bal via onderkant lat snoeihard binnen en was de achterstand weer weggepoetst.

Nadat de teams van speelhelft waren gewisseld, ging het spektakelstuk onverminderd door. Aan Bedumer zijde bleef rechtsback Timo Laninga in de kleedkamers achter. Zijn plaats werd ingenomen door spits Roël Batema. Daarmee maakte SV Bedum de aanvallende intenties wel duidelijk. Het was Mark Kruizenga die de gasten op 2-3 wist te zetten. De balvaste Batema was verantwoordelijk voor de 2-4 na een lange bal van Smienk.

Het duel was daarmee geenszins gespeeld, want David Albert Villalta wist op links goed door te komen en het leer in de verste hoek te mikken: 3-4. Zuidhorn bleef in de jacht op de gelijkmaker druk op het Bedumer doel uitoefenen, maar kreeg zelf nog een tegentreffer om de oren. Het was andermaal Mark Kruizenga die zich trefzeker toonde en de tussenstand op 3-5 wist te zetten. De laatste paar minuten leverden de thuisclub nog ene goal op. Een voorzet vanaf links werd door Jaap Jacobs binnen gekopt: 4-5. Daarmee was de koek wel op. SV Bedum had wat het wilde en Zuidhorn bleef met een zuur gezicht achter.

‘Wat een wedstrijd was dit. Het had op zeker moment alle kanten op gekund. Gelukkig voor ons viel het kwartje de goede kant op. We moesten op het laatst noodgedwongen nog wat wissels inbrengen. Zuidhorn bleef pompen en ik ben dan ook trots op mijn jongens. Ze hebben in de hectiek van het duel en ondanks de vele wisselingen knap stand gehouden en karakter getoond. Uiteindelijk ben ik van mening dat we terecht gewonnen hebben’, sprak Wentink na afloop van het memorabele duel.

3e Klasse C Zaterdag
GROEN GEEL – NOORDWOLDE 4-1
Noordwolde heeft de vooraf al in feeststemming zijnde thuisclub Groen Geel de voet niet dwars kunnen zetten. Het team van trainer Elsin Yilmaz kreeg met 4-1 klop. Aanvankelijk leek het nog wel mee te vallen, maar aan het einde van de eerste helft braken de gastheren de ban. Op aangeven van Stan Ypenburg was het Dave Knipmeijer die de 1-0 op het bord liet zeten. Na de thee kwam Groen Geel slecht uit de startblokken en wist Noordwolde zowaar langszij te komen door een treffer van Bart Hollink: 1-1. Dat was even schrikken voor de thuisclub, die de bakens echter al snel weer wist te verzetten. Melle Gebben zorgde voor 2-1 en nadat Ruben Ludwig de derde had weten te produceren, was het verzet van Noordwolde gebroken. Uiteindelijk zou Stan Ypenburg het slotakkoord voor zijn rekening nemen.

NEC DELFZIJL – LYCURGUS 0-4
‘We hebben het eigenlijk hartstikke goed gedaan’, waren de eerste woorden van trainer Roy Kamps na de met 0-4 verloren thuiswedstrijd tegen het stad-Groninger Lycurgus. Volgens de oefenmeester, en hij stond daarin niet alleen, had zijn club NEC Delfzijl van de scheidsrechter verloren. Fluitist Dorgelo stuurde Djael Tualena met rechtstreeks rood van het veld en doelman Bas Westerhuis (2x geel) werd vlak voor tijd weggestuurd. Ook Kamps kreeg een gele prent voorgehouden. ‘Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt’. aldus de oefenmeester.

Na een aftastende fase trok NEC Delfzijl het initiatief naar zich toe, maar verzuimde de geboden kansen af te maken. Samir Ennaciri en Abdi Ege lieten de mogelijkheden echter liggen. Er was ongeveer een kwartier gespeeld toen Lycurgus liet zien hoe je dat wel doet. Gillermo Slijngaard, de vervanger van de geblesseerde Mark Santing, stond aan de verkeerde kant een speler af te dekken en vervolgens was het Frank van der Veen die profiteerde: 0-1.

In de 35e minuut werd er een overtreding gemaakt door Tualena die rijp voor geel was. Tot ieders verbazing trok Dorgelo echter rechtstreeks rood. De wedstrijd was er helemaal niet naar, maar de gastheren moesten wel met tien man verder. Niet veel later viel een bal in de kluts. Laatste man Dani Schuijl zette een sliding in en kreeg vervolgens een vrije trap tegen. Terwijl men bij de Delfzijlsters te lang in de situatie bleef hangen, besloot Lycurgus de freekick razendsnel te nemen en andermaal was het Frank van der Veen die doel wist te treffen: 0-2. De protesten die volgden hielpen niks. ‘Dit is gewoon dramatisch. Je geeft ten onrechte een vrije bal, die nog niet eens stil ligt op het moment van nemen en vervolgens krijg je het deksel op de neus’, aldus Kamps wiens team zich behoorlijk benadeeld voelde.

Kamps besloot tijdens de rust bij de onpartijdige na te vragen waarom hij rood had getrokken en waarom de tackle was bestraft. Het enige dat hij te horen kreeg dat hij zijn mond moest houden en wegwezen. Toen de oefenmeester daar op zijn beurt op reageerde, kreeg hij geel. ‘Natuurlijk moet je dat niet doen, maar heb hem netjes om uitleg gevraagd en dan krijg je zoiets te horen. Dat gaat natuurlijk helemaal nergens over.

In het tweede bedrijf bleef aanvaller Shaimo Hooi in de kleedkamer achter. Hij werd vervangen door Niels Boersema. Gek genoeg bleek NEC Delfzijl met tien man behoorlijk goed uit de voeten te kunnen. Lycurgus wist niet waar ze het moesten zoeken en de aansluitingstreffer leek een kwestie van tijd te zijn. Natuurlijk moesten de Havenkanters risico’s nemen en nadat ze zelf een aantal grote mogelijkheden hadden laten liggen, sloeg Lycurgus in de counter genadeloos toe. Rindert Ykema zorgde voor 0-3 en daarmee was de wedstrijd wel gespeeld.

In de laatste minuut moest ook doelman Bas Weterhuis het veld ruimen. Lycurgus was weer eens in het strafschopgebied van NEC Delfzijl te vinden, maar leek daar weinig profijt uit te trekken omdat Gillermo Slijngaard een goed blok wist te zetten. Fluitist Dorgelo zag er een overtreding in en deponeerde de bal op elf meter. Goalie Westerhuis vond het nergens op slaan, vertelde dat de onpartijdige ook en kreeg vervolgens zijn tweede geel. Speler Wilbert Lambeck nam plaats onder de lat, maar wist niet te voorkomen dat de penalty door Frank van der Veen werd benut: 0-4.

En zo kwam er dus een uitslag op papier te staan die het ergste deed vermoeden, maar waarin NEC Delfzijl met tien man beter speelde dan de Stadjers met elf. Wat overbleef was een fikse kater, een merkwaardige nederlaag en het feit dat de twee veldverwijzingen tot schorsingen zullen leiden.

4e KLasse C Zaterdag
SC STADSPARK – POOLSTER 0-8
Poolster heeft aan de verplichtingen voldaan door SC Stadspark op een volgend pak slaag te trakteren. De Spijksters wisten de uitwedstrijd met maar liefst 0-8 te winnen. Mark Lijnema scoorde maar liefst vijf keer. De overige treffers kwamen op naam van Jesse Smit, Kevin Bijlsma en Niels Smit.

Voor Bijlsma was het de eerste goal sinds alle perikelen rondom corona en een langslepende blessure. Daar moest hij al met al 2,5 jaar op wachten. Niels Smit scoorde zijn eerste competitiegoal ooit voor Poolster. Trainer Jeroen de Groot sprak van een simpele middag, maar had zijn jongens er vooraf wel voor gewaarschuwd om het karwei vooral niet te licht op te nemen. ‘Je moet ze scherp zien te houden, want het zal maar gebeuren dat ze het een keer op hun heupen krijgen’, aldus de oefenmeester. Hij zag zijn ploeg halverwege het duel met 0-2 leiden en na de rust bleek al snel dat SC Stadspark door de hoeven zou zakken. Over het optreden van Mark Lijnema zei De Groot: ‘Hij doet het goed als vervanger van broer Johan, die nog geschorst was. Die is er komend weekeinde wel weer bij, dus ja….. Hoe we dat gaan oplossen? We zullen wel zien.’

Er komen volgens hem in ieder geval twee mooie weken aan. Zaterdag komt medekoploper Mamio op bezoek in Spijk en een week later volgt de uitwedstrijd tegen Holwierde. Dat Poolster nu ineens bovenaan staat, zegt De Groot niks. ‘Daar zijn we helemaal niet mee bezig. De ene week is het die en een week later staat er weer iemand anders aan kop. Dit is gewoon een hele onvoorspelbare, maar wel mooie competitie waarin we na vijf wedstrijden in ieder geval twaalf punten op zak hebben. Je kunt beroerder beginnen’, vindt hij.

5e Klasse D Zaterdag
ZEC – EZINGE 3-2
ZEC heeft op het eigen veld in Zandeweer met 3-2 van Ezinge weten te winnen. De ploeg van trainer Marinus Siekman wist een 1-2 achterstand bij rust goed te maken. Melvin Sikkema nam de volledige productie van de gastheren voor zijn rekening. Elvin Hedzic van ZEC en Ezinger Jesper Bouwman mogen zich tot de meest besproken mensen van de dag rekenen. Hedzic kreeg in de tweede helft twee keer rood en Bouwman zag rood nadat hij binnen luttele seconden twee keer geel had gekregen.

Beducht voor het voetballend vermogen en vooral de individuele klasse van enkele Zandeweersters hadden de gasten gekozen voor een behoudende speelwijze op het niet bijster goede veld. De spelers van Ezinge waarin in de beginfase zoekende naar de juiste balans en het was dan ook ZEC dat beter aan de wedstrijd begon.

Ondanks het overwicht voor de thuisploeg speelde men onnauwkeurig en hanteerde een veel te laag tempo om de gasten te verontrusten. Toch opende ZEC de score toen Melvin Sikkema, die tot dan toe prima werd geneutraliseerd werd door Jesper Bouwman, een schitterende crosspass ontving van Vincent Zijlstra en zichzelf met een prima aanname net genoeg ruimte verschafte om Bouwman te snel af te zijn en de openingstreffer binnen te schieten: 1-0.

Na deze treffer kwam Ezinge langzamerhand beter in de wedstrijd en kwam er aantal keren dreigend uit zonder tot echt grote kansen te komen. Dat had vooral te maken met het feit dat ZEC op het middenveld teveel ruimte liet liggen. De thuisclub creëerde weinig en raakte lichtelijk gefrustreerd door het in hun ogen soms harde ingrijpen van de Ezingers. Dat leverde Mijo Maros en Sander Kruit geel op. Op slag van rust sloeg Ezinge, via Nick Rosema, echter alsnog twee keer toe door vanuit de omschakeling razendsnel toe te slaan en toch wel enigszins verrassend met een 1-2 voorsprong te gaan pauzeren.

Na de doelwisseling kregen de supporters het zelfde spelbeeld te zien al werden de ruimtes, mede doordat een aantal Ezingers niet geheel fit aan de wedstrijd was begonnen, iets groter. Aan de kant van de thuisclub had de niet fit ogende Gijs Balkema het veld geruimd voor Robin Stoter. In balbezit werd het er allemaal niet nauwkeuriger op. Ook ZEC kwam niet heel sterk voor de dag en had twintig minuten voor tijd weer een bevlieging van Melvin Sikkema nodig, die deze keer Jelle Huizingh de baas was, om op gelijke hoogte te komen na voorbereidend werk van Mijo Maros.

Het vuurtje bleek te zijn aangestoken toen Paul Broekhuizen zijn tegenstander Elvis Hedzic onderuit haalde. De strafschop werd benut door Melvin Sikkema en de gefrustreerde Jesper Bouwman kreeg nog voor de hernieuwde aftrap wegens commentaar in kort tijdsbestek twee keer een gele en dus de rode prent voorgeschoteld.

Met tien man was Ezinge niet bij machte om de gelijkmaker te forceren al was er nog wel een curieus moment. Scheidsrechter Patrick Olthof uit Ten Boer zorgde namelijk voor verbazing door Elvis Hedzic niet alleen twee gele kaarten, die dus automatisch al rood betekenden, voor te houden maar hem daarna ook nog op een directe rode kaart te trakteren omdat hij al scheldend zijn middenvinger opstak in de richting van de arbiter. Volgens de spelregeldeskundigen is het formeel niet mogelijk om iemand twee keer rood in een wedstrijd te geven. Het enige dat de arbiter van dienst er mee kan bereiken is dat het een duidelijk signaal naar de zondaar is dat zijn gedragingen in de rapportage richting de tuchtcommissie zal worden meegenomen. Gescoord werd er in de slotfase overigens niet meer en anders dan de eindstand doet vermoeden eindigde de memorabele wedstrijd in een overwinning voor de meest gelukkige van de twee.

WARFFUM – ZEESTER 3-1
Het is thuisclub Warffum gelukt om het nog zonder puntverlies zijnde Zeester van coach Jaap van der Ploeg de eerste nederlaag toe te dienen. Op het eigen sportpark wisten de ‘kanaries’ van trainer Nico de Vries de Zoutkampers met 3-1 te kloppen.

Warffum was er veel aangelegen om voor een goed resultaat te zorgen. Dat moesten ze doen zonder aanvoerder Stefan van den Berg, Jorrit Muller en de al langere tijd geblesseerde Jan Pieter Meijer. De gastheren kregen echter versterking uit de JO19 en dus kon er toch een representatief team op de been worden gebracht. In de eerste helft had Warffum het betere van het spel. Er zat meer voetbal in het team van De Vries, maar tot grote kansen leidde dat nog niet. Het duel speelde zich vooral op het middenveld af. Zeester wist amper gevaarlijk te worden, maar kwam wel op voorsprong na een scrimmage in het Warffumer doelgebied. Jordy Knol was de maker van de goal: 0-1.

Na de thee liet Zeester veel ruimtes vallen waar Warffum van probeerde te profiteren. De gelijkmaker kwam met enig fortuin tot stand. Doelman Benjamin Hummel van Zeester raakte de bal niet geweldig en leverde het leer zomaar bij Jelle van der Veen in. Diens solo leverde de 1-1 op. Warffum begon daarna wat opportunistischer te spelen en vier minuten later was het weer raak. Giovanny Renses speelde de bal in op Remon Bijsterveld. Die draaide kort en schoot met zijn chocoladebeen de bal onhoudbaar tegen het nylon: 2-1.

Zeester moest nu wel komen, maar deed dat voetballend gezien niet slim. De lange bal werd constant gehanteerd daar had Warffum het niet al te moeilijk mee. Na driekwart wedstrijd debuteerde Matthijs Winkel aan Warffumer zijde. Hij verving spits Kevin Janssen. De duels werden daarna wat grimmiger en kaarten bleven dan ook niet uit. Timo Hooijer werd tien minuten voor het eindsignaal gewisseld voor Julian Houtman uit O19 en even eerder had Sil Bijsterveld, eveneens uit O19, zijn opwachting ook al gemaakt toen hij Gert Jan Meijer verving.

De beslissing viel in de laatste minuut van de wedstrijd toen Roy Kuipers de bal op Bijsterveld speelde. Die ging er vervolgens samen met Winkel vandoor. Bijsterveld dacht het varkentje zelf wel te kunnen wassen, maar verkeek zich op de keeperskunsten van goalie Hummel. Die wist het leer niet afdoende te verwerken en vervolgens stuiterde het speeltuig in de rebound voor de voeten van Winkel, die het lege doel wel wist te vinden: 3-1. Hij bekroonde zijn debuut dus met een goal.

Nico de Vries deelde een compliment uit aan zijn ploeg en met name de spelers van O19. ‘Dat ze uitgerekend tegen het nog ongeslagen Zeester dit hebben laten zien doet mij deugd. Met strijd en het maken van de juiste keuzes aan de bal hebben we uiteindelijk aan het langste eind getrokken. Tussen alle fysieke duels door hebben we ook nog geprobeerd aardig te voetballen. Dat lukte niet altijd omdat Zeester de druk opschroefde, maar al met al is dit een terechte overwinning.

5e Klasse E Zaterdag
GEO – ASSER BOYS 3-2
Op een moeilijk bespeelbaar veld heeft het Garmerwolder GEO de thuiswedstrijd tegen Asser Boys winnend (3-2) weten af te sluiten. De gemeente had niet gemaaid en een flinke hoeveelheid zand op het veld gestort, waardoor de bal maar moeilijk wilde rollen. De gastheren wisten het beste met de lastige omstandigheden om te gaan.

Ondanks het slechte veld speelde GEO misschien wel de beste dertig minuten van het seizoen. Met goed veldspel wist de thuisclub zich diverse mogelijkheden te creëren. Daar werd er slechts eentje verzilverd. Svenne Crum scoorde uit een voorzet van Hielke Stuivenberg: 1-0. Het missen van opgelegde kansen kwam GEO in de 38e minuut duur te staan. Uit het niets wist Asser Boys langszij te komen en de 1-1 was ook meteen de ruststand.

Het tweede bedrijf begon ook weer met een grote kans voor de thuisclub. Bart van der Tuuk, tijdens de eerste helft vanwege droeve omstandigheden niet van de partij, verscheen oog in oog met de doelman van de Drenten maar liet de mogelijkheid liggen. De gasten probeerden vooral met lange ballen voor onrust te zorgen. In de 55e minuut wisten de gasten op voorsprong te komen toen een verre bal niet goed door Patrick van Zanten verwerkt kon worden en de rebound vervolgens tegen het nylon werd geschoten: 1-2.

GEO moest nu in de achtervolging, wist zich te herstellen en kwam na 67 minuten langszij. Bart van der Tuuk bewees zijn waarde voor het team door een prima pass van Folkert van Zanten af te ronden: 2-2. Tien minuten later maakte goalie Van Zanten zijn misser weer goed door Van der Tuuk op avontuur te sturen en ook nu was het raak: 3-2.

Volgens trainer Leendert Nieborg was het een verdiende overwinning op een goede tegenstander. ‘We hadden de kansen veel eerder moeten benutten, dan hadden we het niet zo moeilijk gekregen’, liet hij zich na de wedstrijd ontvallen.

SGV – VAKO 2-4
Als gevolg van veel blessures moest SGV op eigen veld met spelers uit andere teams aantreden, waaronder enkelen van de JO19. Wouter Steen en Sven Korthuis begonnen in de basis. Lucas Schilthuis zou gedurende de wedstrijd invallen en van het tweede elftal was Nick Gankema van de partij. Veel hielp het de Schildwolders allemaal niet, want de Drenten gingen er met de punten vandoor.

De gastheren begonnen zwak aan het duel en wisten de bal niet lang in de ploeg te houden. Slordig balverlies op het middenveld leidde na een kwart wedstrijd dan ook tot de 0-1 voor VAKO die door Emmanuel Manzeza werd gemaakt. De thuisclub moest al vrij snel wisselen omdat Kevin den Otter, vervangen door Henk Jansma, al snel in de wedstrijd geblesseerd was geraakt. VAKO was een stuk dreigender dan SGV, dat zich gelukkig mocht prijzen dat de gasten niet verder weg wisten te lopen en zelfs de gelijkmaker om de oren kregen. Nick Gankema maakte vlak voor rust handig gebruik van slordig uitverdedigen aan Drentse zijde en scoorde 1-1.

SGV begon na de thee een stuk sterkeren deed weer volop mee. Beide teams kregen mogelijkheden om de score op te voeren. Nadat VAKO een treffer wegens buitenspel afgekeurd zag worden en SGV een aantal kansen had laten liggen, kwam de thuisclub toch op voorsprong. Uit een vrije trap van Sven Korthuis wist Henk Jansma de bal te controleren en het leer in de lange hoek te deponeren: 2-1. Dat betekende een mooie opsteker voor SGV, maar tevens het startsein voor VAKO om de druk verder op te voeren.

Jelte Bos wist aanvankelijk te voorkomen dat de gasten langszij zouden komen, maar tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd was het alsnog raak. Een afvallende bal uit een corner werd door Tim van Huffelen afgerond: 2-2. Vijf minuten later lag de 2-3 van Ivar Goedkoop in het mandje. Bij SGV was men van mening dat de arbiter de goal niet had mogen toekennen omdat het speeltuig voorafgaande aan de treffer over de achterlijn was gegaan voordat deze werd teruggelegd. De arbiter wilde, ook na overleg met zijn assistent, van niks weten en kende de treffer toe. Vervolgens werd het duel in de ultieme slotfase definitief beslist door een goal van Luuk Drenth: 2-4. ‘Het is jammer dat we ons in de tweede helft zo goed in de wedstrijd terug hebben weten te spelen, onszelf niet belonen en het dan in de slotfase toch nog uit handen geven’, sprak men na afloop bij SGV.

5e Klasse F Zaterdag
Het was een roerig middagje voetbal in een van de kelderklassen van het zaterdagvoetbal. Tijdens het duel tussen Muntendam en Oldambtster Boys werd er met rood gewapperd en niet alleen daar ging het mis, want ook het duel tussen BATO en Meedhuizen (4-1) verliep niet vlekkeloos. Twee spelers van Meedhuizen konden vroegtijdig gaan douchen. Het was al met al een behoorlijk rood gekleurd weekend in 5F, waar SC Scheemda met 0-3 van gastheer ZNC wist te winnen, VVS op eigen veld Damacota met 3-1 versloeg en het gehavende Wagenborger Boys met 5-0 klop kreeg van gastheer SETA.

VVS – DAMACOTA 3-1
Er was VVS veel aangelegen om de thuiswedstrijd tegen Damacota winnend af te sluiten. Een driepunter zou het team van trainer Egbert Bosma immers naast de bezoekers brengen en ook de top van de ranglijst bleef dan in zicht. De Oostwolders voldeden aan de opdracht en stapten na negentig minuten met een 3-1 zege op zak van het veld.

VVS begon scherp aan het treffen, terwijl de bezoekers zoekende waren. De thuisclub speelde vrij aardig positiespel en wisten een aantal prima aanvallen uit de hoge hoed te toveren. Die leverden de gastheren twee treffers op die beiden afkomstig waren van Thijs Boer. Bij Damacota liep het nog steeds niet naar wens en langzaam maar zeker werd er wat gemopper hoorbaar. Toch had doelman Tim Ludwig nog wel een paar momenten waarop hij alert moest zijn, anders had het zomaar raak kunnen zijn. Ook VVS liet zich niet onbetuigd, maar weigerde vooralsnog opnieuw te scoren, waardoor het spannend bleef.

Nadat de teams van speelhelft hadden gewisseld, werd het voetbal er niet beter op. Aan de zijde van VVS werden teveel duels verloren, waardoor het er allemaal wat rommelig begon uit te zien. Ook werden er veel overtredingen gemaakt, maar de fluitist van dienst liet veel toe en dat was bepaald niet in het nadeel van VVS. Naarmate de tweede helft vorderde, kreeg de thuisclub weer wat meer grip op de wedstrijd en werden de duels ook weer gewonnen.

OP het moment dat iedereen dacht dat de wedstrijd wel zou eindigen zonder dat er nog gescoord zou worden, sloeg Damacota toe. Aaron Meijerhof zette zijn handtekening onder de aansluitingstreffer: 2-1. Het geloof leek weer terug te zijn bij de bezoekers, maar die werd vrij snel de grond in geboord. Uit een van de eerstvolgende aanvallen was het Gerjan Drenth die de stand naar 3-1 wist te tillen en daarmee zat het duel wel op slot. De punten waren binnen, zaterdag wacht de Oostwolders de uitwedstrijd tegen Oldambtster Boys.

ZNC – SC SCHEEMDA 0-3
In een zeer eenzijdige eerste helft vergat SC Scheemda de uitwedstrijd tegen ZNC al in een vroeg stadium te beslissen. Halverwege het duel stond het nog maar 0-2. Binnen vijf minuten hadden de Scheemders het doel van de tegenstander voor het eerst weten te doorboren. Uit een voorzet van Niek Smit was het Marvin Ab die de bal tegen het nylon liet vallen: 0-1. Kort daarna had Ab nog een keer moeten scoren, maar oog in oog met de doelman van de gastheren weigerde hij de trekker over te halen. De doelman bleef hem de baas. Het was Thijs Heeg die in de 13e minuut voor 0-2 wist te zorgen middels een prima kopbal. De gasten hadden daarna eenvoudig weg moeten lopen, omdat er wel vier mogelijkheden ontstonden om de score uit te breiden. Het vizier stond echter niet altijd op scherp.

Na rust probeerde ZNC het tij wel te keren en moest SC Scheemda noodgedwongen wat wissels toepassen, maar beter werd het allemaal niet. De 0-3 van Danny Blaauw die na 65 minuten tot stand kwam, gooide het duel definitief in het slot. Bijzonder daarna was nog wel dat de scheidsrechter een VAR-momentje had met de cameraman van SC Scheemda, maar de beelden gebruiken mocht niet en dat was maar goed ook voor de verdediger van ZNC. Die ging bij de derde goal namelijk over de bal heen en raakte Tim Keijer vol op de enkel.

De fluitist stond ergens ter hoogte van de middenlijn en vond geel voldoende. Terwijl Keijer werd verzorgd, liet fotograaf Arno Steeman weten dat hij de actie op beeld had, waarna de onpartijdige een VAR-gebaar maakte en poolshoogte kwam nemen. Na het zien van de beelden gaf hij toe dat het rood had moeten zijn, maar dat hij er niets aan kon veranderen omdat de beelden niet als bewijs gebruikt konden worden. SC Scheemda is nu koploper en krijgt komend weekeinde bezoek van nummer twee SETA. ‘Een mooi affiche, maar we willen nu wel een ander resultaat dan eerder tegen VVS’, aldus Drent.

SETA – WAGENBORGER BOYS 5-0
Wagenborger Boys heeft zich een kwart wedstrijd van zijn beste zijde laten zien in het duel met gastheer SETA. Daarna ging het mis met de bezoekers toen de bal twee keer zeer gemakkelijk op de stip werd gelegd en doelman Daan Huizenga er ook nog geblesseerd van af moest. Hij werd vervangen door veldspeler Erwin Boertien. Inmiddels is duidelijk dat Huizenga zijn middenvoetsbeentje heeft gebroken en voor de winterstop niet meer in actie zal komen. Een bittere pil voor de Boys, omdat vaste keeper Jochem Smit ook nog steeds geblesseerd is.

Als je dan toch al niet te ruim in de spelers zit en je ziet de thuisclub door toedoen van Jeroen Buurke op voorsprong komen en hem later in de wedstrijd nog drie keer raak ziet mikken, dan blijft er niet veel meer over dan te proberen om de schade te beperken. Dat lukte eigenlijk vrij redelijk en hoewel Wesley Sannes nog een keer in eigen doel schoot, kon de Boys niet veel worden verweten. Ze bleven strijdlust tonen en kregen via Jaap Enderle zelfs nog twee dotten van kansen. Een keer dacht hij de veel te ver voor zijn goal staande doelman van SETA te verschalken, maar zag de bal langs de verkeerde kant van de paal rollen. Een kopbal van Enderle bleef ook zonder beloning. Voor de Wagenborgers viel er daarna niks meer te halen en omdat SETA het verder ook wel geloofde, besloot scheidsrechter Thon na precies negentig minuten een eind aan de wedstrijd te maken.

MUNTENDAM – OLDAMBTSTER BOYS 3-3
Drie rode kaarten aan de kant van Muntendam, twee aan de zijde van de zaterdagvoetballers van Oldambtster Boys, een tijdelijke staking en aan weerszijden drie goals. Dat is de balans die opgemaakt kon worden als je puur naar de statistieken van deze wedstrijd kijkt. Volgens trainer Jan Martin Koetje van Oldambtster Boys liggen de zaken echter iets anders. Er zouden volgens hem uiteindelijk maar drie rode kaarten zijn overgebleven. Twee daarvan kwamen op naam van de gastheren en werden uitgedeeld aan Quincy Gall (2x geel) en Maik Winter.

Aan de zijde van de Nieuw-Scheemders kon doelman Falko Slijm inrukken. Hij kwam in botsing met Maik Winter en vervolgens besloten beide heren elkaar nog wat uit te dagen. Fluitist Gerdes stuurde de beide kemphanen van het veld. Muntendam wilde in het tweede bedrijf op zeker moment niet meer verder nadat er weer een kaart was getrokken en dus besloot de onpartijdige een afkoelingsperiode in te gelasten. Die kwam er bij een 1-3 stand in het voordeel van Oldambtster Boys. De onderbreking viel slecht bij de gasten, want nadat het spel een kwartier later weer was hervat, klapte Muntendam er vol op en wist uiteindelijk tot 3-3 terug te komen. Dat was zuur voor Michel Buurmeijer, die normaliter in het doel staat bij Oldambtster Boys, nu moest invallen en meteen twee treffers om de oren kreeg.

En ja, tussen alle schermutselingen door werd er ook nog gevoetbald. Na een handvol minuten stond het al 1-1 door treffers van Quincy Gall en Jamil de Jong. Bij rust had Oldambtster Boys de leiding genomen dankzij een goal van Marcin Dzikowski. Hij zorgde ook voor 1-3 en daarna ging het dus mis. Niet iedereen aan de zijde van de Nieuw-Scheemders kwam okselfris uit de tijdelijke staking. Muntendam rook bloed en wist via Thorsten Daniels en Kevin Keizer toch nog ene punt veilig te stellen.

BATO – MEEDHUIZEN 4-1
‘Slap begonnen, geen energie en allesbehalve gretig’ waren de typeringen die trainer Elle Smit van vijfdeklasser Meedhuizen zich liet ontvallen na de 4-1 nederlaag op bezoek bij BATO. In de tweede helft ging het weliswaar wat beter, maar volgens de oefenmeester had fluitist van dienst Doornbos een hekel aan Meedhuizen en moest BATO hoe dan ook winnen.

De groenwitten gaven binnen een tijdsbestek van tien minuten drie behoorlijke mogelijkheden weg aan compleet vrij staande Beertsters, dus was het wachten op het moment dat zij gebruik zouden maken van de ruimte. Vanuit een vrije trap, die langs de opgestelde muur vloog was het Roy Zweep die de gastheren op voorsprong wist te zetten: 1-0. Dat was ook meteen de ruststand.

Meedhuizen begon aanmerkelijk beter aan het tweede bedrijf en kwam via Justin de Vries langszij: 1-1. En toen begon volgens Smit de show van de leidsman. Nayim Ouakili ging in de fout, wilde dit corrigeren en beging daarbij een overtreding. Volgens Smit gebeurde dit buiten het strafschopgebied en was de actie zeker geen geel waard. De onpartijdige dacht er anders over en deponeerde de bal ook nog eens op de stip. BATO profiteerde door de 2-1 te maken en vervolgens besloot Ouakili nog een keer te reageren en kreeg vervolgens rood. Daar waren anderen het weer niet mee eens en om te voorkomen dat een en ander uit de hand zou lopen, besloot de fluitist een drinkpauze in te gelasten.

Tijdens die onderbreking liet de onpartijdige duidelijk doorschemeren dat hij helemaal klaar was met een aantal spelers van Meedhuizen. De gasten mochten uiteindelijk met negen man verder omdat ook Lirim Shabani kennelijk rood had gekregen. Dat was niet alleen hem, maar ook de rest van de aanwezigen ontgaan.

Met nog een half uur te spelen sloeg de vertwijfeling aan beide kanten toe. BATO wist zich net als Meedhuizen geen raad met de situatie en de wedstrijd werd er dan ook niet beter op. Terwijl Meedhuizen een mogelijkheid de mist in zag gaan, kwam de bal aan de andere kant andermaal op de stip te liggen en weer was het raak door Roy Zweep: 2-1. Later in de wedstrijd ging een aanvaller van BATO op de rug van een Meedhuizer verdediger hangen en ook die actie leverde de gastheren, tot verbazing van alles en iedereen, een strafschop op. Die werd benut door Zweep en daarmee kwam hij op drie treffers te staan: 3-1. De negen van Meedhuizen waren fysiek en mentaal gebroken en moesten in de slotfase ook nog een goal van Niels van Delden incasseren: 4-1.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"