Henk Alssema stapt over van SIOS naar SC Heerenveen

Trainer Henk Alssema van vierdeklasser SIOS uit Sauwerd begint aan een nieuw avontuur. Hij stapt van de Sauwerders over naar SC Heerenveen. ‘Het is eigenlijk allemaal razendsnel gegaan en je kunt rustig stellen dat ik me zeer vereerd voel’, aldus de Winsumer die momenteel aan zijn vierde seizoen bezig is als hoofdtrainer van SIOS en bij SC Heerenveen de vrouwen beloften onder zijn hoede gaat nemen.

Het nieuws van de overstap kwam voor velen als een verrassing. Alssema begrijpt dat wel omdat hij zelf eigenlijk ook niet had verwacht dat de molen ineens zo hard zou ronddraaien. Zijn naam viel meerdere keren binnen de Friese profclub omdat de manier van werken daar kennelijk in de smaak was gevallen en Alssema op het gebied van het vrouwenvoetbal eveneens geen onbekende is. Hij was ooit als vrouwentrainer actief bij Aduard 2000 en het toenmalige Hunsingo uit zijn woonplaats.

Wat het precies is dat de Friezen zo in zijn manier van werken aanspreekt? Volgens de oefenmeester zit hem dat vooral in het feit dat men bij de Heerenveners vindt dat hij anders traint dan de doorsnee KNVB-trainer. Op de vraag hoe dat er dan uitziet, zegt de Winsumer: ‘Ik probeer in een speler meer te vinden dan alleen maar de kwaliteiten die hij of zij als speler heeft. Hoe meer tijd en energie je in een voetballer of voetbalster steekt, des temeer haal je er uit.’ Natuurlijk rijst dan de vraag of dit bij een club als SIOS niet haalbaar is. ‘Dat zou wel kunnen, maar bij SC Heerenveen kan en krijg ik de tijd om speelsters verder te kunnen helpen in hun ontwikkeling.’

Dat SIOS in dit stadium al op zoek moet naar een nieuwe hoofdtrainer, heeft volgens Alssema alles te maken met het feit dat men bij SC Heerenveen het liefst had gehad dat hij vorige week al aan de slag was gegaan. ‘Dat was organisatorisch niet haalbaar. Ik heb vorige week na het duel tegen Holwierde tegen de jongens gezegd dat de kans vrij groot was dat ik naar SC Heerenveen zou gaan. Daarna kwam het allemaal in een stroomversnelling. In Friesland waren ze enthousiast over mijn werk- en denkwijze betreffende voetbal en na één gesprek waren ze er eigenlijk al wel uit. Ik heb daarna met het bestuur van SIOS gesproken en toegezegd dat ik de trainingen op dinsdag en donderdag nog wel wilde blijven verzorgen, maar dat begeleiding op zaterdag een probleem ging worden.’

Alssema begrijpt dat het voor de vereniging een hard gelag is en een rotmoment om een andere coach te moeten zoeken. ‘Dit is ook echt geen gemakkelijke keuze geweest omdat ik in de jaren bij SIOS wel iets heb opgebouwd. Aan de andere kant is er ook begrip voor mijn standpunt. Zo’n kans krijg je als amateurtrainer niet alle dagen.’

Speler Reinder Haaksema zegt dat het niet echt gebruikelijk is en dat de timing allesbehalve lekker is. ‘Natuurlijk is het voor ons lastig om op korte termijn een nieuwe trainer te vinden. Dat zal even zoeken worden. Over de andere kant begrijpt de spelersgroep zijn keuze wel, hoe jammer we het ook vinden dat hij vertrekt.’

Of het allemaal een succes zal gaan worden bij SC Heerenveen? ‘Dat moeten we maar afwachten. Ik heb hier in Winsum ook nog mijn eigen busines, samen met compagnon Deni van Dalsem. Daar heb ik de afgelopen jaren mijn ziel en zaligheid in gestopt en dat laat ik niet zomaar varen. Misschien is het wel mogelijk om de vleugels richting Friesland uit te slaan. Wie zal het zeggen.’ Alssema heeft het dan over De Oude Manege, de multifunctionele sport- en recreatieve ontmoetingsplek van voetbaltechniekschool Het Verschil. En als nou op termijn blijkt dat SC Heerenveen en Henk Alssema toch niet zo’n geslaagde combinatie is? ‘Daar ga ik op voorhand niet van uit, maar ook hier geldt dat de tijd dit moet leren. Ik pak de uitdaging met beide handen aan en zie wel wat de toekomst mij gaat brengen.’

No Replies to "Henk Alssema stapt over van SIOS naar SC Heerenveen"