Poolster vergeet te scoren in duel met Mamio

Poolster en Mamio hebben de toeschouwers op verschillende manieren weten te vermaken. Op het sportpark Oldencate in Spijk regende het een uur lang kansen voor de goed spelende thuisclub. De deze keer in het zwart gestoken gastheren weigerden echter de mogelijkheden te verzilveren. In de 93 minuut lukte dat wel vanaf elf meter. Op dat moment hadden de gasten echter al drie keer weten te scoren. En dus ging Mamio er met de punten vandoor na een wedstrijd waarin Poolster een uur lang de bovenliggende partij was geweest, maar zichzelf vergat te belonen.

Het treffen op het Spijkster hoofdveld was die tussen de twee koplopers in 4C, al moet daar in dit stadium nog maar weinig waarde aan gehecht worden. Toch was men wel nieuwsgierig hoe Poolster het er tegen een van de ploegen zou afbrengen waarvan dit seizoen heel wat wordt verwacht. Leider Bennie Berghuis en de Griekse trainer Harry Charalampos hadden een bont en vooral internationaal gezelschap tot hun beschikking, waardoor de voertaal binnen de lijnen voornamelijk Engels was. Oefenmeester Jeroen de Groot van Poolster had er voor gekozen om de veel scorende Mark Lijnema opnieuw in de basis te laten starten, waardoor de van een schorsing teruggekeerde Johan de Groot op de bank begon.

Het duel was nog geen 120 seconden onderweg of Poolster kreeg al een tweetal mogelijkheden om het duel open te breken. Jesse Smit en Mark Lijnema hadden het vizier echter niet op scherp staan en in de 3e minuut lukte het Marco Dijkstra ook niet om, na een half gekeerde inzet de bal achter doelman Guilherme Deschamps te prikken. Mamio kwam in die fase goed weg. Het had de grootste moeite om zich de hoog druk zettende thuisclub van het lijf te houden en moest keer op keer in de achteruitversnelling om het goed spelende Poolster af te remmen. Nadat zo’n beetje de hele voorhoede nog een viertal opgelegde mogelijkheden had laten liggen, sloeg Mamio uit een dood spelmoment genadeloos toe. In de 22e minuut mocht Vlad Valvara een hoekschop nemen die laag werd ingebracht. De dekking was bij Poolster niet goed verzorgd en vervolgens was het Lucas Lovas die het speeltuig achter goalie Marcel Werkman wist te frommelen: 0-1.

In de fase na de treffer was het andermaal Poolster dat gevaarlijk werd. Vlak na de openingsgoal kegelde Kevin Bijlsma de bal naast en een minuut later verloor Mamio de bal op het middenveld, waarna Mark Lijnema er tussenuit wist te knijpen. Hij dacht een voorzet op Jesse Smit te kunnen geven, maar raakte de bal volledig verkeerd en zo ging ook die mogelijkheid verloren. Er was iets meer dan een half uur gespeeld toen Mark Lijnema na een half gekeerde vrije trap de bal op de pantoffel nam, maar zijn inzet op de lat zag belanden.

Poolster deed in die eerste drie kwartier eigenlijk alles volgens het boekje. Het speelde goed, maakte het Mamio erg lastig in de opbouw door heel hoog druk te zetten, maar vergat eenvoudigweg om halverwege het duel al op voorsprong te komen. Van de in totaal zo’n acht mogelijkheden hadden er minimaal drie benut moeten worden. Vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Meier uit Groningen werd Mamio weer eens gevaarlijk. Een voorzet vanaf de rechterkant werd echter door Francisco da Cumka over de deklat getild.

Na de doelwisseling ging Poolster aanvankelijk op dezelfde voet verder. Er ontstond vrij snel na de hervatting een soort van spervuur op de goal van de gasten, waarbij het een wonder mocht heten dat de bal niet in het doel vloog. Telkens zat er net een been van een verdediger tussen, stond de doelman in de weg, of probeerde Poolster iets te gehaast tot succes te komen. In de 52e minuut had de bal op de stip gemoeten toen Genrick Wawoe de benen van Lijnema als doelwit van een actie had uitgezocht. Scheidsrechter Meier zag er niets in. Na een dik uur spelen verliet Johan Dijkman het veld en kwam Johan de Groot de Spijkster gelederen alsnog versterken. Gek genoeg leek de pijp toen een beetje leeg te zijn aan de zijde van de gastheren. Het aantal kansen was sterk afgenomen en in de combinatie ging het ook niet meer vanzelf.

Mamio wist zich steeds vaker op de helft van Poolster te begeven, waarbij alle aandacht uitging naar de uiterst beweeglijke voorhoede met een hoofdrol voor Abiamuwe Clinton. De als linksbuiten begonnen aanvaller was een groot deel van de wedstrijd nauwelijks gevaarlijk geweest. In de tweede helft probeerde hij het vanaf de rechterkant, maar de voor Mamio bevrijdende treffer kwam weer vanaf links. Daar liet hij iedereen zijn hielen zien en deponeerde het leer voor de tweede keer achter Werkman: 0-2. De goal wekte nogal wat wrevel op bij Poolster, omdat de doelpuntenmaker niet veel eerder Marco Dijkstra op een ordinaire schop trakteerde zonder dat er ook maar een bal in de buurt was. Fluitist Meier deed het incident met geel af.

De tweede goal viel enkele minuten voor het laatste fluitsignaal en met de treffer was het duel wel beslist. Mamio strooide nog wat extra zout in de wond door vervolgens elke poging tot een tempoversnelling van Poolster te elimineren en er in de 93e minuut zelfs nog 0-3 van te maken. De bal kwam vanaf de linkerkant en werd door Johannes Jeske tegen het nylon geschoten. En nog was de koek niet op, want inmiddels had Johan de Groot een corner van Marco Dijkstra langs de verkeerde kant van de paal gekopt en werd Kevin Bijlsma niet veel later aan de linkerkant op avontuur gestuurd. Hij sneed het strafschopgebied van Mamio binnen, werd licht geraakt en kreeg vervolgens een strafschop toegewezen. Die werd door Jesse Smit feilloos achter doelman Deschamps geschoten: 1-3.

Daar zou het ook bij blijven en aan de kant van Mamio was men er maar wat blij mee. Coach Charalampos gaf naderhand ruiterlijk toe dat hij zeventig minuten lang in de piepzak had gezeten. ‘Wij scoren uit een dood moment, maar voetballend kwamen we er in die periode totaal niet aan te pas. Poolster wist ons telkens vroeg onder druk te zetten, waardoor we erg onrustig begonnen te spelen. Gaandeweg de tweede helft zag je bij hen de energie toch wegvloeien. Die hadden wij nog wel en uiteindelijk ben ik van mening dat we verdiend hebben gewonnen.’

Zijn collega Jeroen de Groot had daar zo zijn eigen ideeën over. ‘Ik heb gewoon zwaar de pest in. We krijgen flink wat mogelijkheden om onszelf een geruststellende voorsprong te bezorgen en komen op een vrij goedkope manier op achterstand. We hebben de wedstrijd meer dan een uur gedomineerd. Alles klopte in wezen, het enige dat ontbrak waren de doelpunten. En het is verschrikkelijk zuur dat de tweede treffer van Mamio wordt gemaakt door iemand die eigenlijk niet meer in het veld had mogen staan. Die schop richting Marco Dijkstra had namelijk rood moeten zijn.’

* Poolster – Mamio 1-3 (0-1). Lucas Lovas 0-1; Abiamuwe Clinton 0-2; Johannes Jeske 0-3; Jesse Smit 1-3 (strafschop)

No Replies to "Poolster vergeet te scoren in duel met Mamio"