Delfzijlster voetbalzussen Slump bestormen voetballadder

Negentien jaar geleden werd in Delfzijl een drieling geboren. De zussen Isabella, Jasmin en Josefien Slump groeiden op in de wijk Tuikwerd en  hebben zich ontwikkeld tot talentvolle voetbalvrouwen. Ze begonnen bij Eems Boys en speelden later bij de fusieclub NEC Delfzijl, maar momenteel maken ze alle drie deel uit van de eerste selectie van een Topklasser. Isabella speelt bij ACV als vaste doelvrouw van het eerste team en Josefien en Jasmin hebben onderdak gevonden bij het stad-Groninger Oranje Nassau, waar ze nog geen vaste basisplaats in de hoofdmacht hebben. Maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. Er kan dus rustig gesteld worden dat ze de voetballadder aan het bestormen zijn.

door Kees Bouma

De immer vrolijke zusjes wisten het al jong. Terwijl hun ruim een jaar oudere zus Jaïsha geen enkele interesse voor het voetbalspel had, was de drieling al snel met een bal in actie. Ze gingen samen naar basisschool De Vore en als de school uit was, naar buiten om achter de bal aan te rennen. Jasmin: ‘We hadden altijd iemand om mee te voetballen, zelfs twee natuurlijk.’ Op hun zesde verjaardag werden ze lid van Eems Boys en daar kwamen ze terecht in teams met jongens.

Speelden jullie altijd samen?
Jasmin: ‘Bij Eems Boys wel, altijd in hetzelfde team. Bij NEC zaten Josefien  en ik een jaar in D2 en Isabella was toen keeper van D3. Dat vonden we helemaal niet leuk.’ Jasmin was de eerste van de drieling die de keepershandschoenen aantrok. Het bleek niets voor haar te zijn: ‘We hadden een goed team en ik had niks te doen. Bovendien was ik bang als ze alleen op me af kwamen.’ Zus Isabella nam de taak over en die is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde bij ACV.

‘We zijn niet lastig, maar hebben wel een gebruiksaanwijzing’

Aan welke trainers van Eems Boys en NEC Delfzijl hebben jullie nog goede herinneringen?
Volmondig komt één naam naar voren: ‘Allard Jansen. Dat is een goede en duidelijke trainer. Dat hadden wij ook nodig hoor. We zijn niet lastig, maar hebben wel een gebruiksaanwijzing. Maar ook Edwin van Noort vonden we een goede.’ Josefien en Jasmin zien bij Oranje Nassau natuurlijk Erwin Heerlijn (trainer ON 1) en Jan van der Zweep (keeperstrainer ON 1) nog vaak, oude Neptunia – coryfeeën  (als speler) en voormalig trainers van NEC Delfzijl. Ook aan hen hebben ze goede herinneringen.

De zussen studeren alle drie in Groningen. Jasmin volgt de opleiding Pedagogiek aan de Stenden Hogeschool, Isabella doet Social Works aan de Hanze en Josefien volgt Ondernemerschap en Retail, ook aan de Hanzehogeschool. Josefien woont in een appartement in Delfzijl, de andere twee op kamers in Groningen. Op hun vijftiende hebben ze NEC Delfzijl achter zich gelaten. Ze wilden in een vrouwenteam spelen en het niveau in Delfzijl was niet aansprekend genoeg. Het drietal verkaste naar Oranje Nassau. Daar kwamen ze direct bij de senioren, maar nog niet in het eerste natuurlijk. Isabella werd keeper van Vrouwen 2 en de andere twee kwamen in Vrouwen 3.

‘Josefien trad op als een soort zaakwaarnemer van mij’

Waarom stapte Isabella in de zomer van 2021 over naar ACV?
ACV en Oranje Nassau speelden destijds allebei nog in de hoofdklasse en waren grote rivalen in de subtop. Isabella: ‘ACV benaderde mij en ik was totaal niet van plan om bij ON weg te gaan. In eerste instantie zei ik dus ‘nee’.  Maar Josefien zei: ‘Je bent gek, laten we gaan luisteren wat ze willen’. We zijn gegaan, Josefien trad op als een soort zaakwaarnemer van mij en heeft het hele gesprek gevoerd. Ik kon gewoon niet meer weigeren. Ik kreeg min of meer een basisplek toegezegd, keepershandschoenen, reiskostenvergoeding, echt dingen die voor een vrouwenteam niet zomaar gebruikelijk zijn. Ik heb het heel goed naar mijn zin bij ACV. En het is ook wel goed  voor mijn ontwikkeling om eens mijn eigen weg alleen te moeten vinden. Weet je wat soms grappig is? Dan komen we bijvoorbeeld in Amsterdam en dan zeggen tegenstanders ‘jij speelde toch bij Oranje Nassau?’

Afgelopen seizoen streden ON en ACV – en dus ook de zussen – verwoed om de titel in de vrouwenhoofdklasse. ACV werd kampioen, ondanks twee nederlagen tegen ON, maar Oranje Nassau promoveerde via de nacompetitie. Nu spelen beide teams in de Topklasse, het hoogste amateurniveau van Nederland en de klasse onder de Eredivisie.

Hoe bevalt de trainerswissel Jasmin? Gerard Molenaars vertrok bij ON, Joost Lutke kwam ervoor in de plaats.
Jasmin: ‘Met Joost is het natuurlijk wel anders dan met Gerard. Bij Gerard kwam ik pas in het laatst bij de selectie. Bij Joost ben ik er vanaf het begin bij. Hij is een trainer die veel investeert in het beter maken van het team, maar helpt ook de individuele speler. Joost heeft veel meer keuze dan Gerard en moet dus ook mensen teleurstellen. En hij heeft een drukker leven.’

Bij ACV is Sven Krol al jaren de coach. Is Isabella is tevreden over hem?
‘Hij is een echte ‘people manager.’ We hebben een goede band, maar soms ook hele discussies over tactiek en zo. Hij geeft veel vertrouwen en bereidt de wedstrijden goed voor.’

Isabella is vaste doelvrouw van ACV, haar zussen hebben momenteel bij ON geen basisplaats. Daar balen ze uiteraard van. Jasmin moest zelfs een paar duels met het tweede mee, maar ze rekent erop snel weer bij de selectie te zitten: ‘Een concurrent van mij heeft een rode kaart gekregen, dus wie weet kom ik er weer bij. Ik moet werken aan omgaan met een hoger baltempo, maar dat komt wel.’

Wie eindigt hoger, ACV of Oranje Nassau? Isabella: ‘Moeilijk te zeggen, ON heeft een bredere selectie en voetbalt wat verzorgder, maar onze eerste elf is wat beter, vind ik. Ik verwacht dat we ons allebei handhaven in de topklasse.’

‘Je moet ons eerder remmen dan motiveren‘

De grote wens van de drieling is om zo hoog mogelijk te spelen en dan ook nog met z’n drieën in één basisteam te mogen spelen. Het trio lijkt erg op elkaar, maar natuurlijk zijn het hele verschillende meiden. Waar dat uit blijkt, komt in de laatste vragenronde wel naar voren.

Wie is de snelste ?
Josefien, als aanvaller heeft ze dit ook het meest nodig.

Wie heeft het beste tactische inzicht?
Isabella, ze houdt zich veel bezig met analyses en tactieken.

Wie is het meest technisch?
Josefien, ze doet ook aan zaalvoetbal, waardoor ze sterker is geworden in de kleine ruimte.

Wie is het sterkst?
Jasmin, is het meeste te vinden in het krachthonk.

Wie is het meest romantisch?
Haha, dat weten we niet.

Wie is het fanatiekst?
Alledrie, je moet ons eerder remmen dan motiveren.

Wie heeft de beste conditie?
Lastig te zeggen, Isabella loopt bij de piepjestest op Marleen Beenker na iedereen eruit bij ACV. Jasmin en Josefien kunnen ook negentig minuten lang alles geven en lopen mee vooraan.

Wie is de beste zangeres?
Jasmin, ze kan zo meedoen aan ‘The Voice.’

Wie gaat het verst in het voetbal komen?
Isabella en Josefien. Zij zijn allebei heel ambitieus.

Op bovenstaande foto vanaf links Jasmin, Isabella en Josefien Slump.

No Replies to "Delfzijlster voetbalzussen Slump bestormen voetballadder"