Weer volop derby’s in regionale voetbal

Het is weer derbydag in het regionale voetbal van komende zaterdag. We zetten een aantal van die wedstrijden, die men vroeger altijd burentwisten pleegde te noemen, voor u op een rijtje. De echte derbysfeer zien we zelden verschijnen. De meesten zullen dan ook ontkennen dat die er is, maar er bestaat altijd nog wel iets als gezonde rivaliteit tussen de diverse dorpen. En zolang zich dat binnen de regels van de sportiviteit beweegt, is daar niets mis mee.

In Delfzijl krijgt thuisclub NEC Delfzijl te maken met Omlandia. De Ten Boersters wisten de fusieclub in vier ontmoetingen twee keer te slim af te zijn. Op het eigen sportpark was het elftal van huidig trainer Marcel de Groot beduidend minder succesvol. De aan de Sportlaan gespeelde duels gingen allemaal verloren. De grootste nederlaag was nog wel de 0-6 van het seizoen 2018/2019. Tijden veranderen echter. NEC degradeerde uit de tweede klasse en lijkt zijn draai ook nu nog niet te hebben gevonden. Dat geldt eveneens voor Omlandia. Beide teams bevinden zich in de staart van de 3e Klasse C.

In 4C staat op sportpark Katmis in Holwierde de tweestrijd tussen de plaatselijke trots en buurman Poolster uit Spijk op de rol. Het team van huidig trainer Danny Schudde heeft in de historie van het competitievoetbal tien keer op eigen veld tegen de Spijksters gespeeld. Die ontmoetingen leverden zes keer een zege op. Het naburige sportpark Oldencate bracht de Holwierders acht overwinningen. Hoe de vlag er zaterdag voor staat? Afgaande op de statistieken zou er een nieuwe overwinning voor de Katmisbewoners uit moeten rollen, maar voetbal is een onvoorspelbaar fenomeen.

Er zal in 5D met bijzonder veel interesse gekeken worden naar de ontmoeting tussen Warffum en het Leenster FC LEO, de huidige nummers drie en vier in deze klasse. Het is de eerste keer dat beide teams in competitieverband tegenover elkaar staan. Niet te versmaden is ook het duel tussen het nog zonder puntverlies zijnde RZ Baflo en Zeester, dat alleen nog maar voor Warffum hoefde te buigen. De grootste overwinning die de Bafloërs, op eigen terrein, ooit op hun voetbalcollega’s uit Zoutkamp wisten te behalen, was een 5-1 overwinning in het voetbaljaar 2004/2005.

Wat dacht u overigens van de wedstrijden Noordpool UFC – Ezinge en Eenrum – ZEC? De Ezingers veegden hun opponent een paar jaar geleden nog met 0-10 van het kunstgras in Uithuizen. Het was een van de twee duels die men daar winnend wist af te sluiten. Het Zandeweerster ZEC zal misschien nog wel even willen terugdenken aan het afgelopen seizoen, toen men in Eenrum een 0-6 overwinning liet noteren.

In de kelderklasse van het zondagvoetbal is Oldambtster Boys de club die Farmsum het vuur aan de schenen moet gaan leggen. De Nieuw-Scheemders hebben een flink aantal spelers van buitenaf aan de ledenlijst kunnen toevoegen en zijn niet meer op voorhand als kanonnenvoer te bestempelen. Die twijfelachtige eer lijkt nu de zaterdagtak ten deel te zijn gevallen. Met een doelsaldo van 34 voor en 37 tegen in negen gespeelde wedstrijden is de thuisclub ligt in het nadeel. Maar zoals gezegd, voetbal is een onvoorspelbaar fenomeen en vreemde uitslagen komen we bijna ieder weekend wel tegen.

No Replies to "Weer volop derby's in regionale voetbal"