Geen goals in slecht duel tussen NEC Delfzijl en Omlandia

NEC Delfzijl en Omlandia hebben de toeschouwers op het sportpark Centrum in Delfzijl niet weten te vermaken. Er viel weinig opwindends te beleven in de beide doelgebieden en van het spel van beide kemphanen werden de fans ook al niet warm. De onderwerpen van gesprek waren na het laatste fluitsignaal vooral dat er tijdens de derby zeven keer geel was getrokken, een goal van Omlandiaan Jeroen Dijkhuizen wegens buitenspel was afgekeurd en aan Delfzijlster zijde Joost Kombrink in de hoofdmacht had gedebuteerd.

Het was alweer drie seizoenen geleden dat beide ploegen elkaar in competitieverband bestreden. Alle voorgaande edities vielen ten prooi aan de Havenkanters, waarbij de 0-6 in het seizoen 2018/2019 wel heel erg opviel. Prachtige cijfers die niets zeggen over de situatie waarin beide teams momenteel verkeren. Die is allesbehalve rooskleurig. Beide verenigingen  bevinden zich in het souterrain van 3C en het wordt tijd dat ze punten gaan pakken.

Het duel begon hoopgevend, met een goede mogelijkheid voor NEC Delfzijl Nick Koolhof verstuurde vanaf de rechterkant een crosspass naar de andere kant van het veld waar Samir Ennaciri draaide en kapte om vervolgens via een verdediger de bal naast het domein van doelman Devon Harmsma te zien verdwijnen. In de navolgende twintig minuten viel er op voetbalgebied bijster weinig te genieten. Een overtreding van de te balverliefde Dion Zimmerman op zijn tegenstrever Milan Wieringa leverde de Delfzijlster geel op en Wieringa een pijnlijke onderbeen. Dat was overigens niet het enige probleem, want kennelijk was de Ten Boerster ook in zijn ribbenkast geraakt. Hij hapte naar lucht, leek behoorlijk aangedaan en werd vervangen door Max Bulthuis.

Kennelijk was de charge van Zimmerman het signaal om over en weer maar eens en flinke tik uit te delen en binnen de kortste keren moest scheidsrechter Tonnie Westerloo het geel dan ook al voor sommige heethoofden uit de borstzak trekken. Het duel wilde al niet op gang komen en zo ver kwam het ook niet, want het spel moest herhaaldelijk onderbroken worden. Na een dik half uur worstelen knalden Dani Schuijl van NEC Delfzijl en Jeroen Dijkhuizen van Omlandia na een luchtduel met de hoofden tegen elkaar. Na een korte behandeling konden beide spelers verder en was het NEC Delfzijl dat voor de thee nog een mogelijkheid zou krijgen. De beweeglijke Shaimo Hooi draaide op links knap naar binnen en probeerde het van afstand. Zijn schot vloog rakelings over de deklat.

Het was een van de weinige keren dat er in ieder geval een poging werd gedaan om op doel te schieten. Voor het overige was het niet best wat de acteurs lieten zien. Omlandia liet zich in de eerste helft rustig terugzakken en probeerde in de omschakeling toe te slaan. Daarin sprong men veel te slordig met het balbezit om. Voetbaltechnisch gezien had NEC Delfzijl iets meer in huis, maar de gastheren blonken uit in het maken van verkeerde keuzes en waren de bal voorin veel te gemakkelijk weer kwijt.

Beide teams konden zonder te hebben gescoord de kleedkamers in voor de thee. Kennelijk had scheidsrechter Westerloo er wel zin in, want hij was al weer heel snel op het veld te vinden. Daar zakte de zon achter de bomen weg en inherent daaraan daalde ook het niveau van de wedstrijd nog een stukje verder. Na 53 minuten leek het dan toch te gebeuren. Omlandia mocht een vrije trap nemen op zo’n twintig meter van het doel van goalie Bas Westerhuis. De bal werd richting de korte hoek gemikt, maar belandde uiteindelijk op links bij Jeroen Dijkhuizen. Die dacht te hebben gescoord, maar het feestje was van korte duur omdat hij buitenspel zou hebben gestaan. En dus was het nog steeds pupil van de week Luca de Jonge die als enige had weten te scoren.

Het duel sleepte zich daarna voort en er zou al een wonder moeten gebeuren, wilde er nog een winnaar uit de derby tevoorschijn komen. Omlandia begon steeds slordiger te spelen en NEC Delfzijl miste de stootkracht om daar gebruik van te maken. Na 73 minuten was het Jeroen Dijkhuizen die op de vuisten van doelman Bas Westerhuis schoot en voor de rest kregen de toeschouwers van Delfzijlster kant alleen maar vruchteloze, maar vooral nutteloze schoten van veel te grote afstand te zien. Ondertussen liep het aantal gele kaarten gestaag op en uiteindelijk zouden er drie aan de kant van NEC Delfzijl vallen en waren er vier prenten voor Omlandia. Er was aan beide kanten toen al druk gewisseld, waarbij Joost Kombrink dus namens NEC Delfzijl debuteerde en de op de bank begonnen Jeremy van Coevorden bij Omlandia al was ingevallen. Zij konden het verschil ook niet meer maken en zo eindigde een op papier veelbelovende derby in een teleurstellend middagje voetbal.

Het positieve was dat beide teams in ieder geval de nul hadden weten vast te houden en een punt op zak konden steken. Er zal de komende tijd echter meer moeten gebeuren, willen ze uit de hoek komen waar de klappen worden uitgedeeld. Aan het einde van het seizoen wacht namelijk een verzwaarde degradatiestrijd waarin drie clubs rechtstreeks degraderen en het zelfde aantal met nacompetitievoetbal te maken zal krijgen.

De beide oefenmeesters waren het er na afloop roerend over eens dat de wedstrijd voetballend niet veel had geboden. ‘Wij kunnen veel beter en dat zal ook moeten. Ik zie de jongens op de training leuke dingen doen, maar op de een of andere manier komt dat er tijdens een wedstrijd niet uit. We waren vooral na de rust heel slordig in balbezit, waardoor het leek of NEC Delfzijl de bovenliggende partij was. Maar heel eerlijk gezegd? Dit was zo’n wedstrijd die geen winnaar verdiende en dus is de remise wel terecht’, sprak trainer Marcel de Groot van Omlandia na afloop.

Collega Roy Kamps vond dat zijn ploeg in ieder geval had gestreden, maar dat het team in verdedigend opzicht soms te onrustig was geweest. ‘Het is prima dat je probeert om in de omschakeling de tegenstander te verrassen, maar ook dan moet je wel zorgen dat de deur achterin niet open staat. Wij vergaten dat nogal eens. Ook liepen we teveel met de bal, uit positie en was de balaanname eveneens niet best. Ik heb er echter wel vertrouwen in dat het goed komt. Buiten de wedstrijden om weet iedereen deksels goed hoe het allemaal moet. Nu is het zaak om dat tijdens een duel ook nog te laten zien.’

* NEC Delfzijl – Omlandia 0-0

No Replies to "Geen goals in slecht duel tussen NEC Delfzijl en Omlandia"