Holwierde wint derby van onmachtig Poolster

De derby tussen Holwierde en het bezoekende Poolster uit Spijk is in een overwinning geëindigd voor de Katmisbewoners. En op die zege viel eigenlijk niets af te dingen. Holwierde was de betere van de twee, speelde verzorgder en had relatief weinig te duchten van de geelzwarten.

Tweegevechten tussen Holwierde en buurdorp Spijk leveren over het algemeen niet alleen maar een mooi affiche op. Vaak wordt er ook flink wat strijd geleverd en doelpunten vallen er, een uitzondering daargelaten, altijd wel. Van alle duels die de beide verenigingen hebben afgewerkt, kan Poolster nog altijd zeggen dat het de grootste overwinning heeft weten te boeken. Dat was op eigen veld in het seizoen 2015/2016. Toen werd het op Oldencate 4-0.

Dat een dergelijke uitslag er nu niet uit zou rollen, werd al vrij snel duidelijk. Het team van trainer Jeroen de Groot wilde er graag een echte wedstrijd van maken. Ze kwamen echter duidelijk te kort tegen de compact en goed georganiseerd spelende gastheren. Binnen zes minuten moest doelman Marcel Werkman al voor de eerste keer de bal uit het net halen. Tim Visscher was de gevierde man aan de kant van de thuisclub. Na een goede actie van Robbie ten Hove aan de linkerzijde van het veld, kwam de bal bij Andy Lafaille terecht. Diens voorzet op Visscher was goed genoeg voor de openingstreffer: 1-0.

Holwierde bleef de bovenliggende partij en het was dan ook niet zo gek dat er na een dikke twintig minuten spelen opnieuw gejuicht kon worden. Uit een corner van Yirsan Bouman was het Koen Tuil die de marge met het hoofd wist te verdubbelen: 2-0. Op dat moment leek het voor Poolster een hele moeilijke middag te gaan worden. De gasten bleken, in tegenstelling tot een week eerder in het duel met Mamio, amper in staat om gevaarlijk voor het doel van Robbin Kuipers op te duiken. Daar kwam een kleine tien minuten voor de thee verandering in toen Poolster een vrije trap mocht nemen en Robin Uilhoorn de bal op de lat schoot. Hij kreeg weinig tijd om te balen, want via het aluminium en de rug van goalie Kuipers plofte het speeltuig alsnog binnen. Poolster zichzelf weer terug in de wedstrijd geschoten: 2-1.

Het was na de doelwisseling even afwachten hoe beide ploegen het duel weer zouden oppakken. De verwachting was dat Poolster wat meer druk op het doel van Kuipers zou gaan uitoefenen, maar waar het een week eerder tegen Mamio nog kansen regende, moesten de gasten nu verstek laten gaan. Holwierde kwam amper in de problemen. Voetballend wist Poolster niet in het strafschopgebied van de gastheren te geraken. De aanvallers werden kortom nauwelijks in stelling gebracht.

Uiteindelijk was het Thijs Sonneveld die de stand in de 66e minuut naar 3-1 wist te tillen na voorbereidend werk van invaller Jeanclar Torbed en daarmee zat de wedstrijd wel op slot. Bij die score zou het ook blijven en zoals gememoreerd, bleven de punten bij de club die er de meeste aanspraken op mocht maken.

Dat vond ook trainer Jeroen de Groot na afloop: ‘Holwierde is een hele leuke ploeg. Ze spelen prima en kunnen een tegenstander hun wil opleggen. Daarentegen ben ik wel van mening dat wij veel beter kunnen. Dat hebben we nu jammer genoeg niet laten zien. Na de onterechte nederlaag tegen Mamio is dat een zure constatering. We hadden ons deze middag anders voorgesteld. IK zeg niet dat we ons best niet hebben gedaan, maar het was gewoon niet goed genoeg.’

‘Op de eerste en laatste minuten van de eerste helft na hebben we de wedstrijd onder controle gehad. We zaten er kort bovenop en stonden heel goed. Je weet dat Poolster een lastige tegenstander is, maar dat hebben ze tegen ons niet kunnen laten zien. We mogen tevreden zijn over de manier waarop we voetballen. De sfeer is goed en de resultaten zijn er ook. Zaterdag moeten we tegen Corenos. Dat zal wel weer een hele andere wedstrijd worden’, aldus oefenmeester Dany Schudde van Holwierde.

* Holwierde – Poolster 3-1 (2-1). Tim Visscher 1-0; Koen Tuil 2-0; Robin Uilhoorn 2-1; Thijs Sonneveld 3-1 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Holwierde wint derby van onmachtig Poolster"