FC LEO klopt Warffum en klimt op ranglijst in 5D

In het waterkoude Warffum moest het team van trainer Nico de Vries het opnemen tegen FC LEO. Twee ploegen die vol vertrouwen aan de wedstrijd konden beginnen. Op de ranglijst was het immers de nummer drie (FC LEO) tegen de nummer vier Warffum. De Leensters zijn sinds de eerste competitiewedstrijd ongeslagen, geven nagenoeg niets weg en weten elk duel wel tot scoren komen. Warffum had al drie keer op rij gewonnen en had de stijgende lijn te pakken. Het werd ondanks de belangen geen hoogstaande wedstrijd, maar wel een partij waarin van alles gebeurde, inclusief een tijdelijke staking, en waaruit een volwassener spelend FC LEO uiteindelijk als winnaar tevoorschijn wist te komen.

Vanaf het begin waren de intenties van Warffum duidelijk. Ze speelden fel en probeerden de Leensters vast te zetten. Er werd hoog druk gezet en de duels waren messscherp. FC LEO begon wat onwennig, maar wist af en toe de snelle Jasper Wiersum wel in stelling te brengen. In de 8e minuut moest laatste man Timo Hooijer al resoluut ingrijpen. Hij veegde de voeten onder het lichaam van Wiersum weg en dat kwam hem op geel te staan. De vrije trap belandde op de voeten van keeper Ramon Dijkema. De corner die er op volgde kon vrij ingekopt worden door Robin Vink, maar de Warffumer goalie stond goed geposteerd. Aan de ander kant had zijn collega Robin Werkman niet veel te doen. Een enkele corner en een vrije trap werden richting het Leenster doel geslingerd, maar veel gevaar leverde dat niet op. In de 20e minuut kwam FC LEO op voorsprong. Een corner van Rick Schuttenbeld kon vrij ingekopt worden door Robin Vink. Nu moest de Warffumer sluitpost het antwoord schuldig blijven: 0-1.

Aan de treffer ging nogal wat vooraf. Bij een duel op het middenveld werd Warffumer Roy Kuipers op zijn enkel geraakt en ging vervolgens naar de grond. Scheidsrechter Jan van Leeuwen uit Stedum vond het niks en liet doorspelen, met de corner tot gevolg. Voordat deze genomen mocht worden, stond de fluitist verzorging van Kuipers toe. De verzorger en Kuipers stonden aan de zijlijn en na de genomen corner en goal schreeuwden de spelers dat Warffumer Jelle van der Veen zijn schouder uit de kom was geschoten. Van Leeuwen gaf aan dat er hulp moest komen, maar toen die onderweg was bleek het niet meer nodig te zijn. Van der Veen schijnt wel vaker met dit probleem te maken te hebben en weet volgens zijn coach zelf hoe hij dat euvel weer moet verhelpen. Van Leeuwen was het vervolgens niet eens dat de verzorger de kortste weg naar de dug-out zocht. Dat leidde tot miscommunicatie tussen beide heren en tot ieders verbazing werd er niet meer afgetrapt, maar floot de onpartijdige af en besloot de wedstrijd tijdelijk te staken.

Na de onderbreking van ongeveer tien minuten mocht Warffum de wedstrijd weer hervatten met een aftrap en dus de achterstand. De onderbreking had beide ploegen niet veel goed gedaan. Het spel werd steeds rommeliger en er vielen over en weer veel overtredingen te noteren. Dit leverde onder andere geel op voor Johan Hofman (FC LEO) en Cedric Schuiling. Veel kansen konden er in de eerste helft niet meer genoteerd worden. Een minuut voor de theepauze veerde het publiek weer enigszins op. Een solo van Wiersum leverde hem een redelijk vrije doortocht op. Hij legde af op Rowan Zijlstra, die alleen op doelwachter Dijkema af kon lopen. Zijn inzet ging echter net naast. Zo kon de kleedkamer opgezocht worden met een krappe voorsprong voor de Leensters.

In de rust was scheidsrechter Van Leeuwen kennelijk nog even in de kleedkamers geweest om de heren te waarschuwen. Bij FC LEO was hij in ieder geval wel komen buurten. Aan Warffumer zijde had men de fluitist niet gezien. Hoe dan ook, in de eerste minuten van de tweede helft speelden beide ploegen met meer rust en beheersing. Jeroen Zwart was aan Warffumer zijde voor de met enkelklachten kampende Delano Corbijn in het veld gekomen. Het spel van de gastheren werd wat beter en FC LEO moest steeds verder terug.

Totdat Van Leeuwen in een uittrap van Dijkema hands zag. Hij meende te hebben geconstateerd dat de goalie bij de uittrap vanuit zijn handen buiten het strafschopgebied was gestapt. FC LEO mocht een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied. Middenvelder Rick van der Klei meldde zich voor dit klusje en deed dat met verve. Zijn vrije trap belandde op schitterende wijze via onderkant lat achter doelman Dijkema: 0-2. Dit leverde bij de thuisploeg, die volledig van de leg was, de nodige frustratie op. Steeds vaker werden de pijlen op scheidsrechter Van Leeuwen gericht. Elke beslissing die hij nam werd bekritiseerd. Zelfs als die in het voordeel van de thuisploeg werd genomen. Zo voetbalde Warffum niet alleen tegen FC LEO, maar ook tegen de scheidsrechter en zichzelf.

FC LEO kon aanvankelijk eenvoudig stand houden, want de kansen aan Warffumer zijde waren schaars. Toch had de thuisclub ruim twintig minuten voor tijd moeten scoren. Invaller Matthijs Winkel (O19), net als Jorrit Muller ingevallen, stond koud in het veld en verscheen ineens voor keeper Robin Werkman. Zijn poging was echter te gehaast en de bal verdween dan ook langs de verkeerde kant van de paal. Vijf minuten later was het toch raak voor de gastheren. Een corner leek afgeslagen, maar werd vanaf een meter of zestien opnieuw ingebracht. In de mist en door de enorme drukte was het niet goed te zien, maar het was Cedric Schuiling die het laatste zetje wist te geven en Werkman had het nakijken: 1-2.

De bezoekers leken aangeslagen en Warffum dacht ineens dat er toch nog meer in zat. Vol enthousiasme trokken ze ten strijde en namen de regie over de wedstrijd in handen. In de omschakeling was het echter FC LEO die toesloeg. Jasper Wiersum pikte de bal af van laatste man Timo Hooijer en kon alleen op goalie Dijkema af gaan. Wiersum wist wel raad met dit buitenkansje. Hij schoof de bal beheerst onder Dijkema door: 1-3. De wedstrijd leek gespeeld want met nog zo’n acht minuten leek het onmogelijk voor Warffum om dit nog om te draaien. Hoewel de thuisclub zich niet bij voorbaat gewonnen wilde geven, was men nog steeds teveel met randzaken bezig, waardoor men veel vrije trappen tegen kreeg en FC LEO alle kans bood om de wedstrijd over de streep te trekken. De Leensters speelden het duel heel zakelijk uit. Klein smetje op het duel was de tweede gele kaart die Hooijer in de 92e minuut kreeg voorgehouden. Op de zijlijn werd hij gepoort door Abienezer Araya, waarna hij de Leenster onderuit haalde. Volgens Araya was het allemaal minder erg dan het leek. Hij gaf zelf aan dat hij het scheenbeen van Hooijer had geraakt door het blok dat was gezet. Scheidsrechter van Leeuwen zag het anders en stuurde de Warffumer van het veld.

Na het laatste fluitsignaal was de ontlading groot bij de Leensters, die wederom drie punten mochten bijschrijven. De teleurstelling bij Warffum was even zo groot. De thuisclub had meer van het duel verwacht, maar wist ook dat ze meer van zichzelf dan van FC LEO hadden verloren. Qua voetbal deden de ploegen niet veel voor elkaar onder, maar de Leensters voetbalden net even volwassener en gingen iets beter met de omstandigheden om. Komend weekeinde mag FC LEO, dat nu als tweede op de ranglijst staat achter koploper RZ Baflo, het thuis opnemen tegen OKVC. Warffum gaat op bezoek bij Ezinge en mag daar een poging doen om het geschonden blazoen weer wat op te poetsen.

* Warffum – FC LEO 1-3 (0-1). Robin Vink 0-1; Rick van der Klei 0-2; Cedric Schuiling 1-2; Jasper Wiersum 1-3.

No Replies to "FC LEO klopt Warffum en klimt op ranglijst in 5D"