Zevende overwinning op rij voor RZ Baflo

Tot aan het einde van de eerste helft was er nog sprake van een wedstrijd, daarna kon gastheer Stedum het ongeslagen RZ Baflo niet meer bijsloffen. Uiteindelijk liep het team van trainer Willem Kluin uit naar een 1-6 zege, waarbij Duncan Torrenga drie treffers voor zijn rekening wist te nemen, en was de zevende zege op rij voor de roodzwarten een feit.

Het is altijd maar even afwachten hoe een ploeg de dreun van een degradatie weet te verwerken en hoe spelers er daarna in staan. Bij RZ Baflo hoeft men zich vooralsnog weinig zorgen maken over het elftal dat Kluin wekelijks de wei in stuurt. Het Leenster FC LEO is voorlopig de enige ploeg die de Bafloërs weet te volgen. Voor de rest van het veld in 5D. De nummer drie Zeester staat inmiddels op zes punten en het voorlopig op de vierde plaats bivakkerende Ezinge heeft al een kloof van elf punten zien ontstaan.

Op papier zou de uitwedstrijd tegen Stedum geen al te moeilijke opgave voor de brigade van Kluin moeten worden. Temeer omdat oefenmeester Cris Feldman opnieuw geen beroep kon doen op enkele vaste waarden en er nogal wat van zijn improvisatietalent werd gevraagd. ‘We hebben toch al niet zo’n brede selectie. Elke weggevallen speler is er eentje teveel. Tegen een ploeg als RZ Baflo weet je dan op voorhand dat het lastig zal worden om een goed resultaat neer te zetten’, aldus Feldman.

Na een minuut of zeven leek het die kant al op te gaan voor de geelzwarten. Tim Spijk zag doelman Tomas Reeker te ver voor zijn doel staan en besloot van een meter of veertig de bal ineens richting Stedumer goal te jagen. Het speeltuig vloog over de sluitpost heen en dat betekende een vroege opsteker voor de gasten: 0-1. Toch ging het daarna niet van een leien dakje. RZ Baflo bleek nogal wat moeite te hebben met de Stedumer manier van spelen en had het af en toe behoorlijk lastig met de thuisclub. Zonder overigens dat er meteen gevaar voor het eigen doel ontstond. Op wat speldenprikjes na kreeg doelwachter Rick Folkerts, die zich een waardig vervanger toont van de nog steeds geblesseerde Cedric Tillema, eigenlijk maar weinig te verstouwen.

De tweede Bafloër treffer kwam op naam van Duncan Torrenga, die weer eens ouderwets op schot zou komen. Na een goed uitgespeelde aanval wist hij de marge voor de rust te verdubbelen en dus konden de bezoekers met een redelijk gerust gemoed de kleedkamers opzoeken. Het tweede bedrijf was amper op gang gekomen of het was opnieuw raak. Stedum kon het zichzelf aanrekenen dat het niet alert genoeg reageerde op een corner van Duncan Torrenga en vervolgens mocht Reinout Geuze afstoffen: 0-3.

Het duel was daarmee wel gespeeld. Hoewel Stedum voor de thee nog wel wat leuke dingen had laten zien die door coach Feldman als ‘aanknopingspunten voor de komende duels’ werden gezien, wist RZ Baflo na de doelwisseling vrij gemakkelijk overeind te blijven. Stedum deed nog wel iets terug. Tim Ypey leek vanuit buitenspelpositie richting Bafloër doel te vertrekken, maar de in de laagstaande zon op kijkende assistent-scheidsrechter van RZ Baflo had niets gezien en omdat scheidsrechter Hoiting ook niets had geconstateerd, mocht Ypey voor 1-3 zorgen en dat deed hij dan ook.

Was de goal van Spijk al een fraai exemplaar, de vrije trap van Duncan Torrenga die tot de 1-4 zou leiden mocht er ook zijn. Hij mikte de bal op een meter of vijfentwintig rechts over de opgestelde Stedumer muur en zag het speeltuig via onderkant lat tegen het nylon kletsen.

Verder liet RZ Baflo het niet komen en eigenlijk was Stedum ook niet meer bij machte om er nog een slotoffensief uit te persen. Na opnieuw een prima aanval over de rechterkant van het veld mocht Duncan Torrenga zijn derde van de middag laten aantekenen en was het Melvin Folkerts die het slotakkoord voor zijn rekening wist te nemen: 1-6.

Op de vraag aan Kluin of RZ Baflo op weg is om binnen een seizoen weer naar de vierde klasse terug te keren, zei de coach; ‘Het is wel ons streven om dat te bereiken en ik moet zeggen dat we ook op die manier voor de dag komen. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op en we spelen goed voetbal. Stedum heeft het ons eigenlijk alleen voor rust enigszins lastig weten te maken, maar dat had meer te maken met het feit dat we wat moeite hadden met hun speelwijze. Ze konden geen echte druk op ons doel zetten.’

Zijn collega Cris Feldman sprak na afloop over een gebrek aan ervaring binnen zijn team. ‘We hebben alle spelers hard nodig en hoewel de vervangers, waaronder Leon Bansberg, het verdienstelijk hebben gedaan mis je het gebruikelijke groepje jongens wel. Echt gevaarlijk zijn we niet geweest, maar bij vlagen heb ik ook weer dingen gezien waar we mee vooruit kunnen. Komend weekeinde spelen we uit bij De Lauwers, Dat is een hele andere tegenstander, maar ik ben positief ingesteld. We gaan er vol vertrouwen heen en proberen een leuk resultaat mee te nemen.’

Komend weekeinde staat in 5D de clash tussen de nummers een en twee op de rol. FC LEO zit eigenlijk in hetzelfde schuitje als RZ Baflo. Ook zij vlogen uit de vierde klasse en willen het verloren gegane terrein zo snel mogelijk weer heroveren. Ex-goaltjesdief Rowan Rozema krijgt zaterdag als beginnend oefenmeester de kans om te laten zien dat de Leensters in staat zijn om de Bafloërs een halt toe te roepen. ‘Zij moeten winnen om geen terrein te verliezen, maar het is niet zo dat wij in de verdediging kruipen en afwachten hoe FC LEO gaat spelen. We passen ons aan geen enkele tegenstander aan. Laat ze maar achter ons aan rennen. Ik ken ze goed genoeg en weet wat hun sterke en zwakke punten zijn. Onze organisatie staat als een huis. In zeven duels hebben we nog maar zes doelpunten om de oren gekregen, dat zegt ook wel wat. Laat maar komen, we hebben er zin in’, zegt Kluin.

* Stedum – RZ Baflo 1-6 (0-2). Tim Spijk 0-1; Duncan Torrenga 0-2; Reinout Geuze 0-3; Tim Ypey 1-3; Duncan Torrenga 1-4; Duncan Torrenga 1-5; Melvin Folkerts 1-6.

No Replies to "Zevende overwinning op rij voor RZ Baflo"