Prof Thijs Dallinga even terug op oude nest in Siddeburen

Thijs Dallinga (22), opgegroeid in Siddeburen en Hellum, was weer even terug op de plaats waar het voor hem als vijfjarige voetballer allemaal is begonnen. Het sportpark Ewensborg in Siddeburen. De profspeler van het Franse FC Toulouse, wars van sterallures, stond iedereen te woord en toonde zich zeer verheugd dat hij een deel van zijn oude teamgenoten na lange tijd de hand weer kon schudden. ‘Zo vaak kom ik niet meer in Nederland. Dan is dit hartstikke mooi’, aldus de goalgetter.

De immer bescheiden gebleven aanvaller verkaste van Siddeburen naar Hoogezand en werd in 2012 in de jeugdopleiding van FC Emmen opgenomen. Op 27 november 2017 debuteerde hij in de hoofdmacht van de Drenten, die tegen MVV moesten spelen. En met 2-1 wisten te winnen. Het was een invalbeurt van slechts zeven minuten, maar Dallinga zou nog van zich laten horen. In april 2018 scoorde hij zijn eerste goal in het betaalde voetbal tijdens de wedstrijd tegen Telstar. Voor Dallinga was dit het seizoen dat hij met FC Emmen de play-offs wist te halen voor promotie naar de eredivisie. Optreden op het hoogste platform van het Nederlands voetbal. Een podium dat niet voor iedereen is weggelegd. De Emmenaren promoveerden, maar Dallinga verkaste naar FC Groningen. Het beloftenteam zou zijn elftal worden, maar dat werd uit de Derde Divisie teruggetrokken.

In het seizoen 2019/2020 sloot hij aan bij de hoofdmacht van de Trots van het Noorden. Twee jaar geleden maakte hij daar zijn debuut, maar omdat zijn contract niet verlengd zou worden moest Dallinga op zoek naar een andere club. Het werd Excelsior. Hij kreeg van toenmalig trainer Marinus Dijkhuizen meteen het vertrouwen dat een voetballer nodig heeft. Dallinga zou dat niet beschamen. Op 13 augustus van het afgelopen jaar maakte hij zijn eerste goal in Rotterdamse dienst. Drie weken later was hij maar liefst vier keer trefzeker in een duel met FC Den Bosch en na 37 wedstrijden had hij 32 goals op zijn naam staan. Met dat aantal werd hij afgelopen seizoen topscorer in de Keuken Kampioen Divisie

Dallinga maakte in augustus van dit jaar de overstap van Excelsior naar Toulouse. De Fransen namen de aanvalsleider over voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. De Rotterdammers hadden hem graag willen houden, maar wilden de spits ook niet in de weg staan bij een volgende stap in zijn ontwikkeling. Dallinga was tijdens zijn debuut in de Franse competitie direct trefzeker. Hij staat er nu op drie goals. ‘Dat is nog niet zo veel als ik graag wil, maar voetballen in Frankrijk is hele andere koek dan in Nederland’, zegt hij.

Hoewel hij het allemaal best wat overweldigend vindt om in het middelpunt van de belangstelling te staan, vervult het hem ook wel met trots. Op deze bijzondere dag laat hij aan Siddeburen zien waar je kunt komen als de wil en het talent er is. Reden genoeg om even aan Thijs, die het erg druk heeft met het uitdelen van handtekeningen, het ontvangen van cadeautjes, het samen met zijn vriendin Liz onthullen van een speciaal aan hem gewijd ‘reclamebord’ en gewillig poseert, te vragen hoe het eigenlijk met hem gaat.

No Replies to "Prof Thijs Dallinga even terug op oude nest in Siddeburen"