Vijfdeklasser Noordpool UFC zet trainer op de keien

Trainer Bert van der Meer van vijfdeklasser Noordpool UFC uit Uithuizen is donderdag door het bestuur van de vereniging op non-actief gezet. ‘De manier van werken die Bert hanteert past niet bij de wijze waarop de spelers er tegenaan kijken. Het plezier bij een aantal van hen is er niet meer. Zij willen niet meer onder hem spelen of trainen. Wij willen niet dat de zaak hierdoor uit elkaar valt en hebben derhalve besloten om een streep door de samenwerking te zetten’, vertelt voorzitter Marcel Dob.

In het verleden rommelde het behoorlijk binnen de gelederen van Noordpool UFC. Uiteindelijk werd de knuppel in het hoenderhok gegooid omdat men de vereniging zag afglijden. Er moest meer structuur en discipline binnen de Uithuizer club komen en in Bert van der Meer en Robert de Vries zag men het duo dat dit voor de selectie moest bewerkstelligen. Nu blijkt kennelijk dat er iets teveel nadruk op die twee aspecten is gelegd en doemt het verhaal op zoals dat bij De Fivel speelt. Daar wordt Wilhem van der Wiel min of meer verweten dat hij te streng naar zijn spelersgroep toe is. Dob: ‘Ja, zo zou je het wel kunnen stellen. Hij wil teveel zijn stempel op de spelers drukken. We hebben daar meerdere keren met hem over gesproken en gezegd dat hier verandering in moest komen. Ook wist hij dat we tijdens de winterstop een en ander zouden gaan evalueren. Wij hebben geen verbetering gezien in de relatie tussen Bert en de spelers. Op het moment dat Bert liet weten dat hij aan het einde van het seizoen zou vertrekken, hebben we vervolgens zelf de knoop doorgehakt.’

Van der Meer zegt dat die uitleg niet klopt. ‘Ik heb een contract voor twee jaar, maar heb aangegeven dat het niet zo moet zijn dat je een heel seizoen aan het pamperen bent om het iedereen maar naar de zin te maken en te voorkomen dat spelers er mee ophouden. Op die manier kun je niet werken. Daar heb ik helemaal geen zin in. Kennelijk heeft het bestuur daaruit geconcludeerd dat ik dan toch zou stoppen. Ik snap best dat Dob de vereniging in bescherming wil nemen en ik wil ook helemaal niet rancuneus overkomen, maar ik wil hem er wel even op wijzen dat er bij onze aanstelling een aantal normen en waarden op papier zijn gezet. Een verhaal dat leidend moest worden voor de weg omhoog die iedereen wilde inslaan. Het bestuur heeft daar zijn steun voor uitgesproken en alle spelers hebben destijds onvoorwaardelijk toegezegd dat ze onze werkwijze zouden steunen. Dat ze zich volledig voor de club zouden inzetten.’

In werkelijkheid is het volgens de Uithuizer zo dat hij constant brandjes moet blussen en dat sommige spelers al helemaal geen kritiek meer kunnen verdragen. ‘Toen ik het verhaal van mijn collega Wilhem van der Wiel las, doken er zoveel herkenbare dingen op. Ik begrijp hem volledig. Je moet naast je trainersdiploma tegenwoordig ook al een pedagogische opleiding doen om spelers te leren begrijpen. Niets ten nadele van de jongens die wel willen, maar de passie is er gewoon niet meer. Als het bestuur de oren naar een minderheid laat hangen, moeten ze dat zelf weten. Dat is hun goed recht. Maar als dat de cultuur wordt, zijn ze bij mij aan het verkeerde adres. Daar pas ik voor. Je stopt er je hele ziel en zaligheid in en dan krijg je dit? Misschien is het verstandig dat de club eens bij zichzelf te rade gaat of dit is wat zij willen en of ze de doelstellingen niet moeten aanpassen. Ga dan maar in de reserveklasse voetballen. Daar heb je als speler wat meer vrijheid van handelen en ligt de nadruk wat minder op presteren.’

Dob vertelt dat de club nu kan kiezen om assistent Robert de Vries en teammanager Ronald Klip door te schuiven of dat ze op zoek gaan naar iemand die de spelers beter aanvoelt. ‘Laten we even vooropstellen dat er op Bert als persoon niets valt aan te merken. Voetballend gaat het beter, we hebben een over het algemeen jonge ploeg die best wel wil, maar op de een of andere manier passen zij en Bert kennelijk niet bij elkaar.’

Voor hij hoofdtrainer werd bij Noordpool UFC, was Bert van der Meer al twee periodes als assistent aan de Uithuizer club verbonden. In het seizoen 2018/2019 verkaste hij naar het Zandeweerster ZEC. Op de vraag aan Van der Meer wat hij de rest van het seizoen gaat doen, zegt de oefenmeester. ‘Uiteraard ga ik het training geven missen, maar daar heb ik nu eerst wel even genoeg van. Misschien ga ik na de winter zelf wel weer in een tweede of derde elftal van Corenos voetballen. Of iedere zaterdag een wedstrijd kijken. We zien wel.’ Noordpool UFC staat in de 5e Klasse D momenteel op de zevende plaats met negen punten uit acht duels. De Uithuizers spelen op zaterdag 10 december hun volgende wedstrijd. Ze spelen dan hun laatste wedstrijd voor de winterstop uit bij Warffum.

No Replies to "Vijfdeklasser Noordpool UFC zet trainer op de keien"