Middelstum pakt gelukkig punt in thuisduel tegen DVC

In een duel dat eerder spannend dan goed was, hebben gastheer Middelstum en het bezoekende DVC Appingedam ieder een punt (1-1) in de zak gestoken. Op het waterkoude Middelstummer sportpark kwamen de Damsters na 53 minuten al met tien man te staan toen Ole Horsten zijn tweede geel zag en vroegtijdig onder de douche moest. Waar DVC de buit al binnen dacht te hebben, was het een vrije trap van Xander Anema die diep in blessuretijd min of meer gelukkig achter doelman Olaf Kiewiet viel. Hij wist de thuisclub daarmee voor een nederlaag te behoeden. Na het laatste fluitsignaal was er zelfs nog sprake van een opstootje rond scheidsrechter Teunis Bakker uit Wolvega.

Qua stand op de ranglijst kon Middelstum wel een driepunter gebruiken en geheel volgens traditie smeet de thuisclub veel energie in de tweestrijd. Voetballend en vooral aanvallend was DVC Appingedam echter de betere ploeg. Het was het echter allemaal net niet. In de 4e minuut stuurde Ronald Hund zijn teammaat Jeroen van Hunnik aan de linkerkant op avontuur. Hij dook alleen voor doelman Damon Medema op, maar wist de goalie niet te passeren. Het was daarna vooral veel strijd leveren of, om met de woorden van Middelstum-aanvoerder Daan van Alle zijn woorden te spreken, de beuk er in te gooien. Dat leidde af en toe tot wat wrevel en irritatie en leverde Ole Horsten al vrij snel een gele kaart op.

Het duurde tot een kwart wedstrijd alvorens Middelstum in de buurt van het doel van Olaf Kiewiet wist te komen. En uiteraard was het Xander Anema, gezegend met een goed schot, die de goalie wel wilde verschalken. Zijn inzet ging echter langs de verkeerde kant van de paal. Eigenlijk werd op dat moment al duidelijk wat bij Middelstum het manco is. Er heerst een chronisch gebrek aan scorend vermogen, waarbij ook nog opgeteld moet worden dat de ploeg van trainer Jelmer Meinardi ook niet veel kansen weet te creëren. Meer dan wat halve mogelijkheden konden er voor de thee dan ook niet genoteerd worden.

In de 24e minuut werd het spel op de wagen gezet door DVC. Nadat hij de aanval min of meer zelf had opgezet, mocht Jeroen van Hunnik weer op links vertrekken. Hij speelde de in de as staande Jurrely Torbed aan en liep richting Middelstummer strafschopgebied. Torbed kaatste de bal terug en vervolgens mikte Van Hunnik de bal via de paal de verste hoek binnen: 0-1. Op die tussenstand viel eigenlijk weinig af te dingen omdat de gasten het betere van het spel hadden. De enorme werklust van de thuisclub kon niet verbloemen dat de inzet van elke vorm van gevaar verstoken bleef.

Nog voor het rustsignaal had geklonken was Ronald Hund dicht bij een verdubbeling van de marge toen een corner over alles en iedereen heen zeilde. Zijn verwoestende schot verdween tot opluchting van Middelstum echter naast. Het was het derde opwindende moment van de wedstrijd, die een uur eerder was begonnen in verband met de achtste finale van Oranje op het WK in Qatar.

Dat het na de rust beter moest, wisten de Middelstummers deksels goed en met dezelfde energie waarmee ze de eerste vijfenveertig minuten ten strijde waren getrokken, probeerden ze het DVC ook nu weer lastig te maken. En andermaal leek men zich daar binnen de defensie van de Damsters niet al teveel zorgen over te maken. Tot aan de 53e minuut toen de reeds op een prent getrakteerde Ole Horsten een overtreding beging op Max Oldenhof. Fluitist Bakker vond de charge zwaar genoeg voor geel en omdat het zijn tweede was, kon Horsten inrukken.

Je zou verwachten dat Middelstum met iets meer rust en vernuft zou gaan voetballen, maar ze bleven als een verlate herfststorm de kortste weg naar het doel van Kiewiet zoeken. Veel succes hadden ze niet bij die pogingen en dus moest het op een andere manier. Een dood spelmoment bijvoorbeeld. Xander Anema mocht na driekwart wedstrijd van een meter of vijfentwintig aanleggen en wat er daarna gebeurde viel met geen pen te beschrijven. Er zat op nog geen meter van het doel zo ongeveer een dozijn spelers aan en tussen de bal, maar over de doellijn wilde het leer niet rollen. In de 82e minuut mocht Anema het op bijna dezelfde plek nog een keer proberen. Nu kon de inzet heel simpel door Kiewiet opgepakt worden.

De tijd leek Middelstum door de vingers te glippen. DVC Appingedam, waar de vrij kleurloos voetballende Jurrely Torbed werd vervangen door Diyar Kaya, wist amper nog gevaarlijk te worden, maar had de deur achterin goed op slot zitten. De stormram moest er bij Middelstum aan te pas komen en die zou hen uiteindelijk het gewenste resultaat opleveren. Onder het motto drie keer is scheepsrecht, mocht Xander Anema in de 93e minuut nog een keer aanleggen voor een vrije trap na wat al te onbesuisd inkomen van Bas Groenewold. Doelman Kiewiet leek ook dit klusje wel te zullen klaren, maar was kansloos toen het speeltuig van koers veranderde omdat deze door de opgestelde muur werd getoucheerd: 1-1. En zo kreeg de thuisclub toch nog het punt waarop het al niet meer had gerekend.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Teunis Bakker ontstond er ter hoogte van de middenstip nog een opstootje, waarbij Chris Dijks de rode kaart kreeg voorgehouden. Hij reageerde iets te fel in de richting van de onpartijdige, die hem daarvoor bestrafte. Een goed gesprek met De Damster assistent-scheidsrechter Richard Goinga bleek vervolgens dusdanig zalvend te werken op de fluitist, dat hij de rode kaart introk en er later geel van maakte.

* Middelstum – DVC Appingedam 1-1 (0-1). Jeroen van Hunnik 0-1; Xander Anema 1-1.

No Replies to "Middelstum pakt gelukkig punt in thuisduel tegen DVC"