Holwierde deelt mokerslag uit aan koploper Mamio

Even was het bibberen geblazen voor thuisclub Holwierde in het duel met koploper Mamio. En dat had niets met de vrieskou te maken op het sportpark Katmis, maar met het feit dat de gasten binnen acht minuten op voorsprong wisten te komen. De vreugde duurde niet lang, want Holwierde wist de achterstand binnen een kwartier om te buigen in een 4-1 ruststand en finishte uiteindelijk op 5-1 toen Robbie ten Hove zich voor de derde en laatste keer trefzeker had getoond.

Het was nog maar even de vraag of het treffen tussen de lijstaanvoerder en het team van trainer Danny Schudde doorgang zou kunnen vinden. De warrig leidende scheidsrechter Khaled Mustafa vond dat het hoofdveld geschikt was om de ontmoeting te laten plaatsvinden. De aftrap liet even op zich wachten, want bij Mamio ontbrak nog een basisspeler. Die was kennelijk in de kleedkamers achtergebleven.

Bij een graad of twee onder het vriespunt kon er een begin gemaakt worden met het duel, waarvan de uitkomst uiterst onzeker leek. Mamio had een week eerder weliswaar kansloos met 5-0 van HS ’88 verloren, maar in de 4e Klasse C gebeuren wel gekkere dingen. In de beginfase wees ook helemaal niets op een beroerde middag voor de Stadjers. Sterker nog, na welgeteld acht minuten lag de bal ineens achter doelman Robbin Kuipers. Een aanval van Mamio leek te stranden bij Yirsan Bouman. Die dacht koppend voor opluchting te zorgen, maar deponeerde het leer in de voeten van Ivano Klein. Hij snelde richting achterlijn, maar zag in zijn ooghoek dat ploeggenoot Johannes Jeske was meegelopen. Die nam het speeltuig in ontvangst en schoof de knikker tussen de benen van Kuipers door in het Holwierder doel: 0-1.

De bezoekers dachten daarna even in ijltempo over de Holwierders heen te lopen, maar kwamen van een vrieskoude kermis thuis. Holwierde moest kennelijk nog even warmdraaien, maar toen het spel eenmaal gestalte kreeg, was er ook geen houden meer aan. In de 20e minuut eindigde een prima opgezette aanval via rechts met een voorzet van Tim Visscher. De bal vanaf de rechterkant ging aan de neus van Koen Tuil voorbij, maar de alert reagerende Robbie ten Hove was er op links als de kippen bij om de bal tegendraads langs doelman Guilherme Maia Deschamps te werken: 1-1. De sluitpost schold zijn verdedigers de huid vol, maar het was waarschijnlijk niemand gelukt om de rossige buitenspeler af te stoppen. Hij speelde een weergaloze wedstrijd en ontwikkelde zich als een hele vervelende luis in de pels van Mamio.

Na een half uur spelen mocht Yirsan Bouman op een meter of achttien van het doel van Mamio een vrije trap nemen nadat Francisco Moutinho Quinteira in de fout was gegaan. Bouman joeg de bal buiten bereik van de graaiende sluitpost in de hoek: 2-1. Drie minuten later was het weer raak. Vanaf de rechterkant van het veld werd Ten Hove door de as aangespeeld. Hij wist de doelman knap te omzeilen en tekende voor zijn tweede treffer van de middag: 3-1. Nauwelijks 120 seconden later moest de dik ingepakte goalie voor de vierde keer de gang naar het net maken. Na een corner van Thijs Sonneveld sprong Peter Bouwsema het hoogst en kopte de bal prima binnen: 4-1.

Met nog enkele minuten te gaan in het eerste bedrijf leek de wedstrijd al wel gespeeld. Ondanks de niet al te beste omstandigheden, kwam Holwierde tot zeer aanvaardbaar voetbal waar Mamio totaal geen vat op wist te krijgen. De gasten waren daarentegen totaal uit het veld geslagen door de bevlieging van de gastheren. Voor hen kwam de rust net op tijd.

In het tweede bedrijf had het er alle schijn van dat Mamio toch nog van zich af wilde bijten. De duels werden wat grimmiger en daar had scheidsrechter Mustafa best wat alerter op mogen zijn. Zonder echt gevaarlijk te worden, probeerden de gastheren het in ieder geval wel. Een tweede treffer had de gastheren immers nog aan het wankelen kunnen brengen. Dat gebeurde echter niet, want Holwierde gaf geen krimp. Naarmate de tijd verstreek, zakte de moed de bezoekers steeds verder in de schoenen en uiteindelijk was het Robbie ten Hove die het slotakkoord voor zijn rekening mocht nemen. Na een prima steekbal van invaller Gijs Geurtsen tilde de aanvaller de bal voor de vijfde keer langs de onfortuinlijke goalie: 5-1.

Trainer Danny Schudde was na afloop een tevreden man. ‘Het leek er even niet op, maar we wisten de wedstrijd al snel naar ons toe te trekken en zijn daarna niet meer in de problemen gekomen. Als team hebben we, op de eerste paar minuten na, goed gespeeld en vrijwel niks meer weggegeven. We gaan met een goed gevoel de winterstop in.’

Namens Mamio vertelde speler Angelo Florencia dat het voor zijn team de hoogste tijd werd om de winterstop in te duiken. ‘Het liep vorige week al niet lekker en nu zag je ook dat het allemaal niet klopte. De automatismen van het eerste deel van de competitie waren er niet meer. We maken teveel fouten. Tegen ploegen als Holwierde kun je je dat niet veroorloven. Die straffen dat meteen af.’

* Holwierde – Mamio 5-1 (4-1). Johannes Jeske 0-1; Robbie ten Hove 1-1; Yirsan Bouman 2-1; Robbie ten Hove 3-1; Peter Bouwsema 4-1; Robbie ten Hove 5-1.

No Replies to "Holwierde deelt mokerslag uit aan koploper Mamio"