Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week is behoorlijk uitgedund. Enerzijds heeft dat te maken met de vele afgelastingen, anderzijds is het ook zo dat we steeds meer bijdragen krijgen toegestuurd die we graag als apart wedstrijdverslag plaatsen. Wij vinden dat een prima ontwikkeling. Op zaterdag was het aanbod van wedstrijden nog redelijk groot, op zondag bleef alleen het Woldendorper WEO nog over. Dit is vooralsnog ook het laatste overzicht, omdat er het komend weekeinde alleen maar een beperkt inhaalprogramma wordt afgewerkt.

1e Klasse F Zaterdag
PKC ’83 – WINSUM    5 – 3
Eersteklasser Winsum beleefde een uiterst merkwaardige voetbalmiddag op bezoek bij PKC ’83, de huidige club van voormalig hoofdtrainer Bert Vos. De gasten begonnen uitstekend aan de wedstrijd op sportpark De Kring in Groningen. Jered Faleye wist de Winsumers aan een 0-2 voorsprong te helpen en Yume Ramos had de marge misschien wel moeten vergroten, maar zag zijn streven doorkruist worden. Vlak voor de thee liep Winsum tegen een doelpunt aan toen ene corner door een kluwen van benen heen in het doel verdween.

Na de thee leken de bezoekers het helemaal kwijt te zijn. In een tijdsbestek van amper een kwartier boog PKC ‘83 de achterstand om in een 5-2 voorsprong. ‘Er werden teveel persoonlijke fouten gemaakt. We waren de ene schok nog maar amper te boven of de volgende dreun werd al weer uitgedeeld’, sprak trainer Fred de Boer na afloop. En als het eenmaal niet loopt, gaat er van alles mis. Spelers gingen zich met van alles en nog wat bezighouden, raakten gefrustreerd en waren de focus kwijt. ‘Op zo’n moment zijn we dan weer niet volwassen genoeg. Dat is jammer, want we kunnen het echt wel’, aldus De Boer.

Hij zag zijn ploeg uiteindelijk weer opstaan en pogingen ondernemen om het duel een andere wending te geven. Thomas Kauw maakte er 5-3 van, Yume Ramos mikte op het lichaam van de keeper en een inzet van Joshua van Dijk werd voor de doellijn weggerost. Gescoord zou er niet meer worden en dus nam Winsum met een zuur gevoel afscheid van voormalig trainer Bert Vos en zijn ploeg.

Terugkijkend op het eerste deel van de competitie zegt De Boer: ‘Ik heb best een goed gevoel over de manier waarop we in Winsum aan het werk zijn. Gemiddeld geien gaat het ook wel goed, maar in de laatste paar wedstrijden geven we het zo simpel weg. Als je nagaat dat we in wedstrijden negen tegentreffers weggeven en er twee duels later acht bij zijn gekomen? Dat is zo zonde. Maar goed, we hebben nu een paar weken rust en kijken dan wel weer naar de tweede competitiehelft. Je sluit het kalenderjaar liever anders af, maar laat dit dan maar een wijze les voor de spelers zijn’, aldus de oefenmeester.

2e Klasse L Zaterdag
VEV ’67 – SV BEDUM    1 – 1
SV Bedum heeft aan de uitwedstrijd tegen VEV ’67 een punt overgehouden. En daar mocht het team van oefenmeester Robbie Wentink best tevreden mee zijn, want de thuisclub kreeg met name in de tweede helft een aantal aardige mogelijkheden.

De eerste helft ging redelijk gelijk op. De gastheren kwamen wat beter uit de startblokken, maar gaandeweg wist SV Bedum de controle wat over te nemen en ook kansen te krijgen. Stijn Hekstra, Rinus Loonstra en Mark Kruizenga waren daarbij betrokken, maar wisten hun club niet op voorsprong te zetten. VEV ’67 leed teveel balverlies en probeerde de bakens te verzetten door het team na de thee iets anders neer te zetten. Nu liep het ineens beter en dat leidde dan ook tot de 1-0 voorsprong door een doelpunt van Jacob Tjoelker: 1-0.  Na een overtreding op Twan Ahlers mocht SV Bedum een strafschop nemen. Dat buitenkansje liet Pierre Semudenge Mujene niet aan zijn neus voorbij gaan. Hij mikte raak en dus was de achterstand weggepoetst: 1-1.

Na de gelijkmaker probeerden de Bedumers nog wel om de druk op te voeren, maar gaven daardoor zoveel ruimte weg dat VEV ’67 steeds meer kansen kreeg om er zelf met de winst vandoor te gaan. Uiteindelijk besloten de gasten eieren voor hun geld te kiezen om dan maar de remise over de streep te trekken en dat lukte dan ook.

3e Klasse C Zaterdag
HELPMAN – SC LOPPERSUM    1-1
De laatste wedstrijd voor de winterstop moest voor SC Loppersum een resultaat opleveren en dat zou dan in de uitwedstrijd tegen Helpman bewerkstelligd moeten worden. Met in het achterhoofd het gegeven dat Jacob Havinga, Rik Buikema, Peter Heeres, Bjorn Schutter en Hans Middel ontbraken, wist men dat dit op voorhand al een lastige opgave zou worden tegen de nummer twee van de ranglijst.

In het eerste bedrijf gebeurde er bitter weinig voor de beide goals. De strijd werd vooral op het middenveld gestreden. Over en weer waren er kleine mogelijkheden , maar beide keepers hadden eigenlijk bar weinig te doen. Het hard werkende SC Loppersum hield de linies goed gesloten en Helpman wist er voetballend moeizaam doorheen te komen. De Lopsters bleven gemakkelijk overeind en wisten zelfs op voorsprong te komen door een treffer van Joris Jurna, die een steekbal van Diederik Dijk  op een prima manier binnen wist te schieten: 0-1. Een mooie tussenstand voor de bezoekers, die snakken naar een goed resultaat.

De tweede helft verliep eigenlijk identiek aan het eerste bedrijf. Helpman probeerde de Lopster linies uit elkaar te spelen, maar slaagde daar niet in. Aan de andere kant waren het de gasten die met snelle uitvallen het duel in het slot probeerden te gooien. Lange tijd leek het kwartje de goede kant op te zullen vallen, maar vijf minuten voor het laatste fluitsignaal ging het toch nog mis. Een communicatiefout tussen doelman en verdedigers zorgde er voor dat Gerwin Hooghoudt koppend voor 1-1 kon zorgen.

‘Op basis van het spel was de gelijkmaker wel verdiend. Helpman speelde gemakkelijker en wij waren in de tweede helft vooral aan het tegenhouden. Dat ging ons eigenlijk best wel goed af tot aan dat ene moment’, aldus trainer David van der Kam.

ADUARD 2000 – NOORDWOLDE    4 – 2
De Aduarders probeerden met lange ballen de ruimte achter de defensie van Noordwolde te zoeken en stonden na amper een kwart wedstrijd voor het eerst voor de neus van doelman Lennart Havinga. De kans werd niet verzilverd. Een paar minuten later liet de thuisclub de openingstreffer ook liggen en tegen de verhouding in kwam Noordwolde na 35 minuten wel op voorsprong. Marco Vos werd vanaf links aangespeeld door Silvan Havinga en schoot het leer diagonaal binnen: 0-1.

Binnen vijf minuten wisten de gasten de marge te verdubbelen. Nadat Jesse Hijlkema de bal had weten te veroveren, mocht Silvan Havinga het doelpunt op zijn naam laten schrijven. Met die stand brak ook de rust aan. Daar mocht Noordwolde zeer content mee zijn, terwijl de verbazing van de gezichten van de Aduarders geschept kon worden.

In het tweede bedrijf moest er zelfs een eigen goal van Bill Baar aan te pas komen  om de gastheren dichterbij te brengen en na een slecht weggewerkte corner was het Tjark Nieboer die de achterstand helemaal wist weg te poetsen: 2-2. Aduard 2000 ging daarna energiek op jacht naar de voorsprong. De eerstvolgende grote kans was echter voor Noordwolde. In de 76e minuut werd een voorzet van Silvan hard ingekopt door Marco Vos. De goed keepende Floris Star wist de inzet echter onschadelijk te maken.

Noordwolde werd daarna teruggedrongen en stond op zeker moment met veel mensen achter de bal. Hierdoor ontstond in de omschakeling op het middenveld veel ruimte voor de Aduarders, die daar prima gebruik van wisten te maken. Leon Smits wist de thuisclub op voorsprong te zetten en in de laatste minuut gooide Yvar van Oosten het duel op slot: 4-2.

Volgens trainer Elsin Yilmaz was Aduard de betere ploeg geweest. ‘Gezien de kansen zijn zij de terechte winnaar geworden. We komen nog wel op deze wedstrijd terug en bespreken dan wat we beter hadden kunnen doen. Daarna bereiden we ons voor op het inhaalduel tegen Grijspskerk.’

LYCURGUS – OMLANDIA    1 – 2
Omlandia heeft in Groningen een meer dan terechte overwinning weten te boeken op gastheer Lycurgus. Als het niet gaat zoals je graag wilt, moet je als trainer iets veranderen. En dat deden Marcel de Groot en zijn assistent René Hovenkamp.  In een iets ander systeem dan gewoonlijk trad men Lycurgus tegemoet en dat pakte zeer goed uit.

Omlandia speelde zijn beste eerste helft van het seizoen tot nu toe en stonden halverwege het duel dan ook op een 1-2 voorsprong door goals van Robbert Veldman en Wouter Hoek. De treffer van Veldman, een stiftje over de keeper, kwam na een kwartier spelen tot stand. Voor de van een blessure teruggekeerde speler een mooie binnenkomer. Hoek profiteerde na vijfentwintig minuten van een verkeerde terugspeelbal.

De marge had eigenlijk groter moeten zijn, want de tegengoal van Lycurgus viel vlak voor rust en dan kun je er als tegenstander op rekenen dat er de tweede helft gas wordt gegeven. En dat gebeurde dan ook. De Ten Boersters werden op eigen helft teruggedrukt, maar het team was geenszins van plan om de verkregen voorsprong uit handen te geven. Omlandia wist stand te houden en Marcel de Groot sprak na afloop dan ook van een teamprestatie. ‘Als staf zijn we trots op de jongens. We zijn hier constant mee bezig. Dan ben je behoorlijk opgelucht als het goed uitpakt en je de eerste helft van het seizoen op deze manier weet af te sluiten.’

5e Klasse D Zaterdag
ZEESTER – FC LEO    5 – 3
Of het aan het vele vuurwerk lag zal wel nooit duidelijk worden, maar in Zoutkamp was zaterdag sprake van een kleine inval van de dooi voor de aftrap van het duel tussen thuisclub Zeester en het bezoekende FC LEO. Het veld was goed bespeelbaar en de sfeer zat er meteen al goed in. Er stond dan ook wat op het spel in het vissersdorp.

Vergezeld van een rood met wit rookgordijn kwamen de acteurs het veld op. Kennelijk hadden de Leensters behoorlijk wat last van de rook, want voor ze het goed en wel beseften stond het al 4-0 voor de thuisclub. Chris Noordhof en Jasper Nienhuis schoten met ieder twee treffers de defensie van FC LEO in een tijdsbestek van negen minuten compleet overhoop. FC LEO bleek vooral bij corners kwetsbaar te zijn en daar profiteerde de ploeg van trainer Jaap van der Ploeg dankbaar van. Na die knallende openingsfase begon het duel een beetje op een tenniswedstrijd te lijken. Het spel golfde op en neer en omdat bij de opbouw het middenveld vaak werd overgeslagen, waren het vooral lange ballen waar de toeschouwers naar keken. FC LEO wist voor de thee nog op 4-1 te komen door een schot van Johan Hofman, die via binnenkant paal binnen viel.

Na de doelwisseling was er vooral buiten de lijnen commentaar op de scheidsrechter van dienst, die overigens minder fouten maakte dan de spelers, maar daardoor wel sneller een kaart uitdeelde. Uit een afgeslagen voorzet wist Jesse Tjoelker de bal hoog uit de lucht onder controle te brengen en schoot de bal, die de grond niet eens raakte, middels een halve draai binnen voor de 5-1. Voor de gastheren kon de middag niet meer stuk. FC LEO kwam nog wel dichterbij door treffers van Johan Hofman en Jasper Wiersum, maar verder liet Zeester het niet komen.

Het laatste duel voor de winterstop had een vermakelijke wedstrijd opgeleverd, waarbij er aan beide kanten gemakkelijk meer goals gescoord hadden kunnen worden. Voor FC LEO waren de druiven zuur, omdat men de laatste drie wedstrijden alleen maar nederlagen heeft geleden en daardoor als derde op de ranglijst het kalenderjaar heeft afgesloten. Zeester is door de zeg naar de tweede plaats opgeklommen op vier punten achterstand van de niet spelende koploper RZ Baflo.

Uiteraard was trainer Jaap van der Ploeg na afloop een meer dan tevreden oefenmeester. ‘Het was fantastisch om te zien hoe we uit de startblokken schoten. En vermakelijk? Ja, dat was het zeker. Al zullen ze daar bij FC LEO anders over denken.’

Zijn collega Rowan Rozema kon niets anders zeggen dan dat het nooit ene echte wedstrijd was geweest. Zoiets als vandaag heb ik nog nooit meegemaakt. We zijn in de beginfase compleet door het ijs gezakt. Of dat nou aan ons of aan Zeester lag laat ik in het midden. In de tweede helft maak je nog wel iets goed, maar het was te laat en te weinig. EN die vijfde goal van hun? Dat was echt een schitterend doelpunt. Wij feliciteren Zeester met de drie punten en gaan er voor zorgen dat we er de tweede seizoenshelft weer staan.

DE LAUWERS – EZINGE    2 – 3
Met de driepunter in Warfstermolen, waar De Lauwers met 2-3 werd verslagen, heeft Ezinge maar liefst zestien punten uit de laatste zes duels voor de winterstop weten te behalen. Zonder sterkhouder en aanvoerder Paul Broekhuizen en topscorer Wiebe Leistra speelde Ezinge een moeizame wedstrijd, maar leidde ondanks dat bij rust toch met 0-2. De Lauwers had het meeste balbezit, maar kwam nauwelijks tot mogelijkheden. Dit was ook bij de Ezingers niet het geval, maar men wist tot twee keer toe te profiteren van onzorgvuldigheid in de verdediging van de gastheren.

Na negen minuten was het de sterk spelende routinier Jasper Dijkstra die goed druk zette, de bal veroverde en Mark Vlonk bediende. Vlonk schoot op zijn beurt van een kleine twintig meter raak in de verre hoek: 0-1. Nog binnen het half uur verdubbelde de attente Dijkstra de score door een misverstand tussen de doelman en een verdediger genadeloos af te straffen: 0-2. Kort daarna maakte de eind vorig seizoen gestopte Daan Douwsma zijn rentree toen hij de geblesseerd geraakte Jesper Bouwman kwam aflossen. Aan de stand veranderde er  voor de pauze niets meer.

Na de doelwisseling voerde De Lauwers de druk verder op en kwam al vrij snel terug in de wedstrijd toen een hoekschop via het hoofd van Jasper Dijkstra achter zijn eigen doelman John Nooren belandde: 1-2. Ezinge dreigde de slag op het middenveld te gaan verliezen en trainer Ronald Bouwman besloot Mark Vlonk te vervangen door Ewold Staal. Staal ging op zijn beurt fungeren als laatste man waardoor Ewart Gerritsen naar voren kon worden gedirigeerd en Jasper Dijkstra het middenveld kwam versterken. De gelijkmaker zou echter alsnog vallen toen een hoekschop door iedereen werd gemist en in één keer binnen vloog.

Zo stond het na 71 minuten spelen weer gelijk: 2-2. Nog geen twee minuten later namen de gasten echter weer de leiding. Dijkstra vond met een prima pass de sterke Jelle Huizingh. Die stuurde op zijn beurt op voortreffelijke wijze Ewart Gerritsen op avontuur. Hij rondde bekwaam af: 2-3. De Lauwers ging op jacht naar de gelijkmaker, maar met veel passie en strijdlust aan de zijde van Ezinge werd de overwinning over de streep getrokken. Bouwman: ‘Al met al was dit een prima teamprestatie en natuurlijk een heerlijke afsluiting van de eerste seizoenshelft.’

5e Klasse E Zaterdag
GRC GRONINGEN – GEO    2 – 2
Het Garmerwolder GEO heeft twee punten onnodig laten liggen in de uitwedstrijd tegen GRC Groningen. Op het kunstgrasveld van de Stadjers wilde GEO proberen om de goede lijn van de afgelopen weken door te trekken zodat men het kalenderjaar met een goed gevoel kon afsluiten.

De bezoekers begonnen prima aan het treffen. Het baltempo lag hoog en er was sprake van veel lopende mensen. Daar had GRC moeite mee en zij moesten dan ook toezien hoe GEO kansen wist te creëren. Bart van der Tuuk en Jurrie de Boer wisten echter niet tot afronding te komen. Gaandeweg het eerste bedrijf kwam de thuisclub wat beter in de wedstrijd. De ruimte die GEO in het begin nog kreeg, was er niet meer. GRC wist het speelveld klein te houden en het tempo uit de wedstrijd te halen.

Geheel tegen de verhouding in kwamen de Stadjers na 25 minuten spelen op een 1-0 voorsprong door een benutte strafschop. Een door iedereen gemiste voorzet kwam per ongeluk op de hand van Robert Bleeker terecht, waarna het onverbiddelijke fluitsignaal klonk en de bal op elf meter kwam te liggen. GEO moest zich even herstellen, maar ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, Dit gebeurde echter te geforceerd. Er werd te snel voor de lange bal gekozen die gemakkelijk door GRC te verdedigen was.

De tweede Stadse treffer kwam eveneens uit de lucht vallen. Na een  totaal ongevaarlijke situatie werd de bal knullig verspeeld en zo stond het na 35 minuten spelen 2-0. Aan de zijde van GEO gingen de koppies niet naar beneden en na een prima pass van Aron van Geffen was het Bart van der Tuuk die de ruststand een iets draaglijker aanzien wist te geven: 2-1.

In het tweede bedrijf pakte GEO het goede spel van voor de thee weer op en creëerde zichzelf voldoende mogelijkheden om de gelijkmaker op het bord te krijgen. GRC moest steeds verder terug op eigen helft en daar waar doelman Patrick van Zanten voor de pauze nog wel het een en ander te verwerken had gekregen, was daar nu geen sprake meer van. De Garmerwolders waren nu de bovenliggende partij, maar verzuimde de beloning op te strijken. De meer dan verdiende gelijkmaker viel vijf minuten voor het eindsignaal. Uit een voorzet van Niels Werdekker wist Robert Bleeker te scoren: 2-2. Ondanks het punt was iedereen in het kamp van GEO het er naderhand over eens dat men te weinig uit het duel had gehaald.

5e Klasse F Zaterdag
SETA – VVS    4 – 1
VVS begon aanvankelijk goed in de topper tegen het Musselkanaalster SETA, waarbij de koppositie op het spel stond. De Oostwolders leken zelfs op voorsprong te zullen komen, maar de goal werd op aanwijzen van de assistent-scheidsrechter afgekeurd.

Aan de andere kant was het wel raak toen Roy Feiken een bal goed terug wist te leggen en Jos de Boer voor 1-0 kon tekenen. Nog geen drie minuten later viel de tweede goal voor de gastheren. Deze kwam op naam van Jeroen Buurke. Een geweldige goal en die klap kwam VVS niet meer te boven. SETA verzuimde voor de thee verder weg te lopen. Na de doelwisseling leek VVS zich enigszins te herstellen en kwamen er ook kansen. Thijs Boer leek op weg naar de aansluitingstreffer. Hij dook alleen voor de doelman van SETA op, maar schrok kennelijk van die grote kans en liet hem liggen. In de tegenaanval iet Jeroen Buurke zien hoe je dat doet en toen stond het 3-0. Nadat Roy Feiken ook nog een steentje had bijgedragen mocht René Dijksterhuis de eindstand op 4-1 bepalen. VVS had terecht verloren van een veel effectiever en doeltreffender SETA en moest door de nederlaag de leiding in 5F aan de Musselkanaalsters afstaan.

5e Klasse C Zondag
WEO – YDE DE PUNT 1 – 1

Het Woldendorper WEO heeft aan de thuiswedstrijd tegen Yde de Punt een punt overgehouden. Het was al de derde remise op rij voor het team van trainer Tonny Huft. Zijn ploeg kwam na een kwartier op achterstand te staan omdat het zelf weigerde de kansen te benutten. Na 35 minuten was het Jarno Oolders die de 1-1 op het scorebord liet zetten. Na de thee ontbrak bij de gastheren ook de scherpte. Er werden andermaal veel kansen onbenut gelaten en dat is bij de Woldendorpers zo onderhand een probleem aan het worden. ‘Wouter Slager mikte op de paal, de keeper stond te vaak in de weg en er was een gebrek aan scherpte. Hou het daar maar op’, aldus Huft.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"